Lagbanner
Coppa Italia: ”Det kommer satsas ordentligt på cupen”

Coppa Italia: ”Det kommer satsas ordentligt på cupen”

Bentornato calcio! Som många av oss har längtat. Den långa heta sommaren startar redan på fredag.

Vi har snart en full rulle av Serie A-matcher att se fram emot där en den heta jakten på scudetton står på spel, Europaplatser och striden att överleva sin Serie A existens.

Men först, som en den feta overtyren till Willem Tell drar det igång med Coppa Italia. Vi har två matcher kvar där innan vi drar upp finalen på onsdag nästa vecka. 
Juventus ska ta vara på det sena målet de gjorde på San Siro som gav dem 1-1 på fredag medan Inter ska jaga ikapp 1-0 förlusten hemma på samma arena genom att vinna på San Paolo mot Napoli på lördagen.
Och det är den matchen vi ska fokusera på idag.

Vi har nämligen kollat upp med respektive redaktion för att kolla läget inför starten.
Edin Bajramovic för Napoli och Konrad Grönlund för Inter.


Bara dagar kvar innan omstarten. Hur känns det? 


— Det känns faktiskt både som en stor lättnad, i och med att vi äntligen får runda av den här säsongen och se våra lag beträda en fotbollsplan igen, men också lite dystert. Det är inte samma sak med fotboll utan supportrar på läktarna och i många italienska städer har banderoller satts upp av ultras, som menar att hela säsongen borde ställas in. Är det elva mot elva som sparkar boll vi älskar, eller är det atmosfären och tribalismen? Vad blir de långsiktiga konsekvenserna på fotbollen när supportrar ger plats för Pay-TV-abonnemang och publikljud på speaker i en tredjedels säsong? Självklart kommer man att titta, men det är mer av pliktkänsla än något annat. I mina ögon är den här säsongen redan helt betydelselös. (Edin)


— Det är en del av en själv som kommer tillbaka, förstås. Men jag är inte särskilt taggad för just cupsemin då det ser tufft ut som bara den. Dock underbart att få en riktig fotbollssommar - utan mästerskap och istället med klubbfotboll för första gången i livet. (Konrad)



Coppa Italia får vara uppvärmningen inför seriestarten. Hur ser din klubb på det?


— Inga specifika uttalanden har kommit, otroligt nog. Vår Store Ledare brukar ju vara väldigt pratglad i så här stora frågor men under Coronakrisen har han faktiskt knipit käft mer än vanligt. Istället så har det varit mycket transfersnack kring Napoli där stora pjäser ryktats både ut (Koulibaly, Mertens, Milik och Callejon) och in (Osimhen, Everton Soares, Boga).
Det är talande att sportchef Giuntoli, vanligtvis en mycket tystlåten och tillbakadragen karaktär, gjort ungefär lika många intervjuer under de senaste månaderna som han gjort totalt tidigare under sin femåriga Napoli-sejour. (Edin)
?


— Det tror jag är en ganska bra prioritet. Alla vet att den titeln inte väger lika tungt som lo scudetto, men alla lag förutom Juventus som är kvar törstar efter titlar. Dessutom är det den returmatchen som fått vänta längst. (Konrad)

Kommer de satsa på cupen eller är det sekundärt?
 


— Cupen är Napolis enda chans till en titel i år, därför kommer det att satsas ordentligt. I och med att ligaspelet gått så pass uselt som det gjort så är CL och cupen klubbens enda chans att utvinna något positivt ur säsongen. Av de fyra klubbar som är kvar i Coppa Italia så tror jag att Napoli är den absolut hungrigaste i och med att man har så mycket att bevisa efter sin svaga säsong så här långt. (Edin)


— Egentligen bör Inter vara hungriga på titeln, har gått nio år sen senaste titeln som faktiskt var en vinst i Coppa Italia. Men jag tror att Inter får det väldigt svårt mot Napoli med tanke på underläget inför returen. Men vinns den matchen så tror jag Inter kan vinna hela turneringen som ett sätt att rädda upp att man halkade efter i ligatoppen som såklart alltid är topprioritet. (Konrad)


Hur ser det ut med skador - några borta?


— Under vintern och våren hade Napoli stora skadeproblem i backlinjen vilket bidrog till lagets usla form - Koulibaly drogs med en muskelskada som höll honom borta från spel i flera månader. Nu är vår gigant tillbaka, men självklart så lyckades Manolas dra en ljumske på en av de första träningarna post-lockdown och därför lär det nog dröja ett bra tag innan vi får se ordinarie backlinje spela ihop. Bli inte förvånade om Di Lorenzo, ett av säsongens få utropstecken, ännu en gång kliver in som mittback från sin högerposition. (Edin)


— Det är ganska oklart med skadeläget. Kring försvarstrion de Vrij, Bastoni och Godin har det snackats om olika problem, men man räknar med att de ska vara tillgängliga. Tyvärr finns knappt någon information tillgänglig. Sensi, ingen vet vart han står. Knappt någon media på träningarna och Inter delger ganska lite information. (Konrad)

Första matchen i Milano blev det seger för Napoli med 1-0. Vad finns det för möjligheter för att gå vidare för ert lag och hur?


— Taktiskt så tror jag att Gattusos Napoli är en mycket bra motståndare för Contes Inter, eftersom de sistnämnda mår bäst när de möter lite mer naiva lag som man lätt kan kontra sönder. Sedan ett par veckor in på Gattusos sejour har dock Napoli börjat försvara sig otroligt lågt, vilket lett till fina resultat mot meriterat motstånd i form av Juve, Barcelona och nämnda Inter.
Med ett uddamålsresultat i ryggen, och den lilla taktiska fördelen, så tror jag att Napoli måste ses som favoriter till att gå vidare. Tyvärr kan man ju inte räkna med någon större hemmaplansfördel i och med omständigheterna, men detta är ändå Napolis match att förlora. (Edin)


— Möjligheterna är små, under 10 procent sannolikhet enligt mig. Napoli tog sig samman innan uppehållet kom och såg ut som ett topplag igen, och det ska bli intressant att se hur de är nu. Men Inter är i grunden ett bättre lag och Contes mannar är mer samspelta i sin nya ideologi, därför bör Inter ändå kunna ha en liten chans. Men klar fördel för Napoli som säkert inte hade haft något emot en cuptitel. (Konrad)


Ingen svensk kanal sänder matchen men på RAI Uno kan man se den om man har möjlighet. Eller man kan också lyssna på radiosändningarna digitalt.
Matchen spelas Lördag 13 juni. Ingen officiell matchtid är satt än.

 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-06-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)