Lagbanner
Coronagate:  För vems bästa jobbar Ligan?

Coronagate: För vems bästa jobbar Ligan?



"Mästerskapet är vanställt"

Rubriken skulle kunna plockas från vilken morgontidning som helst i Italien idag.
Giuseppe Marotta var allt annat än nöjd när beslutet kom att matchen mellan Juventus och Inter skulle skjutas upp till den 13 Maj i stället för att spelas på Allians Stadium inför tomma läktare.

Ja, ni som följt hela coronagate vet vad som har hänt men här kommer en lite kort resumé:

Coronas härjningar fick regeringen att stoppa fyra av tio matcher den 25:e omgången pga smittorisken. Ligakommitten lyssnade och gick med på beslutet utan att krångla.
Spridningen avtog inte under veckan utan snarar tilltog och regeringen tog ett nytt beslut angående denna helgs omgång- den 26:e. 

"Stängda dörrar i det drabbade områderna" . Det gällde då Milan-Genoa, Sampdoria-Hellas Verona, Udinese-Fiorentina, Sassuolo-Brescia och Parma-SPAL.
Ingen större reaktion från varken ligaledning eller klubbar, biljettförsälningen pågick som om inget hade hänt hos samtliga lag.
Samtidgt bestämdes också att fyra matcher i Serie B skulle spelas utan publik. Liga B-kommitten gick där direkt ut och gjorde klart med att de ville ha det så (för att poängtera; Serie A och Serie B har olika kommitéer och över dem står sen FIGC - det italienska fotbollsförbundet).

Dagarna börjar närma sig och Juventus börjar lobba in att "det är väl inte så farligt i Turin?"-spåret. Piemonte är ju det minst drabbade av de drabbade i norr. 
De smörade med prefekten i regionen men fick kalla handen bara efter några timmar.  

Nu var goda råd dyra - bara 48h kvar till match. Nu var det dags att bearbeta förbundet. Hur skulle det se ut om vi sände årets match i Serie A i 170 länder inför tomma läktare?  Prestigen, ansiktet utåt i världen...  viktiga saker i Italien. 

Juventus ville t.ex. flytta den till måndagkväll. För det var så att regeringen hade satt den 1 mars som stopp datum, vilket gjorde att Sampdoria-Hellas Verona, som ska spelas på måndag kväll, blev tillgänglig för publik, för alla vet ju att virus känner av veckodagarna skiftet söndag/måndag gör en väsentlig skillnad på smittspridningen...

Paolo Dal Pino - presidenten hos Serie A - är ingen som är svårflörtad när det gäller kommersiella aspekter då han bl.a. jobbat hos Berlusconi på Fininvest och varit president på La7 och MTV. Han vet vad som gäller.
Det var ocksdå en av anledningarna han blev framröstad med mycket lite marginal som president för bara 1½ månad sen.
Faktum är att både Juventus och Inter var lite mjugga till att Paolo fick jobbet. Kanske inte så mycket för kunnigheten utan mer att processen att få fram honom inte var den mest lysande då allt nästan hände på uppstuds. Kandidaterna hade knappt ett program och visa upp för ligaklubbarna och många ville skjuta upp det helt ett par månader.

Hursom, enligt Dal Pino själv kollade han upp med Giuseppe Marotta i Inter om måndag var ett förslag som passade.'
Det blev direkt nej enligt honom.
Då beslutades under lördag förmiddag i stället att matchen skulle flyttas till den 13 Maj. 
Nu var det inte bara Juventus som ville flytta sin match utan även Milan, så det var bara att ta hela rasket till samma datum.
Och när Inter sa nej, vad var alternativen? Hade förbundet helt sonika bara bestämt att matcherna skulle skjutas upp och klubbarna fick ta vad de fick? Ville kanske någon klubb spela nu, även om det var utan publik?
Har Lecces tränare Fabio Liverani rätt när han säger att ligaledningen egentligen bara bryr sig om 5-6 lag? 

Mycket kritik från Inter. Men vi kan vända på det. Om det var Inter som spelade hemma, hade då inte laget agerat likadant som Juve?
Självklart.

Spelschemat då?  Många har höjt rösterna om Inters blir otroligt tufft. Sånt vet man aldrig förrän man är där men säg om både Inter och Juventus gick till sina respektive finaler (Coppa Italia och Europa) så har Juve sin final tre dagar senare än Inter - sen är matcherna detsamma. 
Gynnas här gör självklart Lazio. Inget Europa, ingen cup och ingen hängmatch. 
Minns att det var Claudio Lotito som var först framme och gratulerade Dal Pino till sitt ämbete...

Juventus då, hur har de kommenterat det hela?
President Alessandro Agnelli har faktiskt inte sagt ett ljud efter beslutet men enligt en intervju med Sky 24h i veckan var han helt okej med beslutet från regeringen: "Det är inte optimalt, men hälsan går såklart före allt annat".

Det här kommer säkert surras runt ordentligt innan det är över och ordkrig kommer säkert hagla mellan t.ex. Inter och Dal Pino och kanske kommer vi se ändringar i matchschemat igen.
Corona-viruset har verkligen inte försvunnit utan vi kan stå med samma situation även nästa helg, och helgen därpå... 
Men att matcher skjuts upp den här helgen behöver inte betyda att de måste gör det kommande helg som Inter jobbar på.
För om skälet är kommersiellt, vilket Dal Pino får det i efterhand att framstå som, får det också kompensera för det för klubbar som drabbas av det - t.ex. Inter. Atalanta, Hellas Verona...


Kommer den ens bli färdigspelad?


...to be continued


 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-03-01 13:46:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)