Lagbanner
David Berg om sitt supporterskap till Catania

David Berg om sitt supporterskap till Catania

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Catania är en italiensk klubb som hamnat i skymundan i och med deras degradering ner till Serie C – där de är i färd med att spela sin femte säsong i följd. David Berg följer dock fortfarande laget och delar nu med sig av hur hans supporterskap ser ut.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

 
Hur, när och varför började du följa och supporta Catania?
- TV4 började sända Serie A i sin vanliga kanal säsongen 2005/06. Vi hade bara SVT och TV4 hemma så det var så jag bekantade mig med den italienska fotbollen. Eftersom TV4 sällan visade topplagen var det ofta mindre lag som spelade, och säsongen efteråt var nykomlingen Catania ett av dem. Jag fastnade snabbt för starka karaktärer som målvakten Armando Pantanelli, målspottaren Gionatha Spinesi och så klart den stora stjärnan Giuseppe Mascara. Det var också ett lag som visade sig kunna utmana storklubbarna, framförallt hemma på Angelo Massimino där man var mycket svårslagna.
 
- Tre starka faktorer höll mig sedan kvar som supporter. Dels hade jag några kompisar i min gymnasieklass som höll på lag som Lazio och Juventus så det var kul att munhuggas lite med dem ibland. Dels startade Carlo Notaro upp en ambitiös Catania-redaktion på SvenskaFans så det gick att följa laget ännu närmare. Och till sist så var jag i en identitetskris vad gällde mitt supporterskap till Arsenal, som jag följt i tio år. Arsenal hade bytt klubbmärke, arena och tröjsponsor, och dessutom hade Dennis Bergkamp slutat. Det var dags för något nytt och då hittade jag Catania.
 
- När Carlo Notaro senare tragiskt avled hösten 2008 tog jag över Catania-redaktionen på SvenskaFans och det stärkte mitt supporterskap ytterligare.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Säsongen 2012/13 var magisk på många sätt. Catania slutade på en åttondeplats, före bland annat Inter, bara fem poäng från spel i Europa League. Plötsligt pratades det om Catania överallt och klubben fick ett slags erkännande. Tidigare kändes det som att folk bara försökte skämta bort mina försök att övertyga om att det inte var någon slags slagpåse. På individuell nivå bland spelarna som var med då är det egentligen bara Alejandro Gómez som gått vidare och blivit riktigt bra sedan dess. Men just då var det många som visste vilka Francesco Lodi, Gonzalo Bergessio, Pablo Barrientos och de andra var.
 
- Ska jag ta upp ett ännu mer specifikt minne är det bortaderbyt mot Palermo den 1 mars 2009 då Catania kom dit utan supportrar, men ändå vann med 4-0. Giuseppe Mascara gjorde mål med ett mäktigt skott från halva planen.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Jag vet inte om det är en fördel, men det är roligt att hålla på en klubb som inte alla andra håller på. Man sticker ut och folk är ofta intresserade av hur det kommer sig att man väljer en klubb som Catania.

- Nackdelen är att det är väldigt svårt att följa laget nere i Serie C eftersom matcherna inte sänds. En annan nackdel är att det inte finns så många svenska supportrar till de andra lagen i ligan så själva "snacket" inför och efter match finns inte. Det blir lite tråkigt.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Jag uppskattar de spelare som lämnade klubben när förfallet började med nedflyttning till Serie B och sedan Serie C, men som nu är tillbaka. Ytterbacken Giuseppe Marchese och mittfältaren, och tillika lagkaptenen, Marco Biagianti fanns båda med säsongen 2012/13. I början av säsongen kunde jag även lägga till frisparksspecialisten Francesco Lodi till den listan men han gick till Triestina vid årsskiftet för att rädda lite av klubbens skrala ekonomi.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Det är många spelare som betytt mycket i perioder men till syvende och sist måste det ändå bli Giuseppe Mascara. Han lämnade klubben för Napoli 2011 och var således inte med under rekordsäsongen, sedan fick han inte sin karriär att lyfta igen. Men han hann med att göra några oförglömliga mål och insatser under sina åtta år i Catania och det är trots allt den första spelare jag tänker på när jag ser tillbaka på tiden i Serie A.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Nu spelar Catania i Serie C så jag ser nästan inga matcher alls i direktsändning. Jag följer laget via livescore och ser höjdpunkter som bland annat visas i de officiella kanalerna på sociala medier.
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Jag har aldrig sett Catania spela på plats men det är på min bucket list.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Ett ganska tråkigt svar men det påverkar mig inte alls lika mycket i vardagen som det gjorde förr. När jag kunde se Catania varje helg och ständigt rapporterade om laget var det som en högtidsstund varje match och jag hade svårt att tänka på annat de dagarna. Sedan åkte de ur Serie A säsongen 2013/14 och senare tvångsnedflyttades de ytterligare en division med minuspoäng som följd i samband med en matchfixningskandal. Då blev det mer eller mindre omöjligt att följa laget som tidigare och med åren har man fått en helt annan distans till det.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- De största rivalerna är helt klart Palermo. Det var alltid något extra när det vankades Derby di Sicilia och Catania fick chansen att försöka tvåla dit "storebror". De Palermo-supportrar jag pratat med har ofta varit dryga typer, oförmögna att se bristerna i sitt eget lag och i stället försökt framstå som offer för diverse omständigheter när det gått dåligt. Det finns säkert många sympatiska människor som håller på Palermo, men det här är mina erfarenheter. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Det hade varit väldigt kul att åka ned och se Catania på plats någon gång. Med tanke på hur läget är i världen just nu lär det väl dröja, men en dag ska det ske.

*  *  *

Följ David på Twitter

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-13 16:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)