Lagbanner
Derbyt på Sicilien är tillbaka
Mariano Julio Izco är kanske den mest namnkunnige på planen i Derby di Sicilia.

Derbyt på Sicilien är tillbaka

På måndag spelar de två största lagen på Sicilien mot varandra för första gången på sju och ett halvt år .

Den 21 april 2013 spelade Catania och Palermo 1-1 på Angelo Massimino. Detta sedan Josip Ilicic kvitterat sent på tilläggstid för gästerna i en match som chansmässigt dominerats av Catania. I slutändan av den säsongen blev Palermo nedflyttat till Serie B medan Catania missade spel i Europa League med knapp marginal.

Sedan dess har det inte spelats något derby mellan de två största lagen på Sicilien. När de båda ärkerivalerna ställs mot varandra på Renzo Barbera i Palermo på måndagen är det den största matchen i årets Serie C. Palermo och Catania är bland Italiens tio största städer och ett derby mellan supporterskaror av motsvarande storlek finns inte i någon lägre serie än i Serie A.

Mycket har hänt på sju och ett halvt år. Catanias framgångar stagnerade och man åkte ur Serie A kommande säsong. Därefter föll man i en matchfixningskandal och tvångsnedflyttades till Serie C med nio minuspoäng inför säsongen. Sedan dess har man bara spelat två av fem säsonger i Serie C utan minuspoäng, men då har det varit av ekonomiska skäl. Sedan i somras ägs klubben inte längre av Antonio Pulvirentis företag UDA Finaria S.p.A., som gått i konkurs, utan den har köpts upp av Sports Investment Group Italia.

Även i Palermo har det hänt mycket sedan senaste Derby di Sicilia. När Catania åkte ned i Serie B flyttades Palermo upp till Serie A igen. Där var Rosanero nära en plats i Europa League redan som nykomlingar, men efter tre säsonger flyttades laget ned återigen. Den excentriske presidenten Maurizio Zamparini sålde klubben till ett brittiskt investmentbolag i november 2018. Därefter såldes klubben ytterligare två gånger innan säsongen var över. Sommaren 2019 uteslöts Palermo från alla professionella serier i Italien (Serie C och uppåt) sedan man inte kunnat redovisa giltiga försäkringar inför kommande säsong, vilket strider mot italiensk bolagsrätt. Klubben blev en Phoenix-klubb som kommande säsong startade om i Serie D, och man bytte senare både namn, från US Cittá di Palermo till Palermo FC, samt klubbmärke. Palermo vann Serie D redan under den första säsongen.

Trupperna har naturligtvis också förändrats med åren som gått. Catania har under åren i Serie C bland annat haft Francesco Lodi, Giovanni Marchese och Marco Biagianti tillbaka i laget; namn som man känner igen från succéåren i Serie A. Lodi fick säljas till Triestina i vintras. Sedan har Biagianti lagt av för att satsa på futsal på ålderns höst, och även Marchese har lagt skorna på hyllan för att bli ungdomstränare i Catania. Men i september kritade ikonen Mariano Izco på för ett år med möjlighet till ytterligare ett, så det finns alltjämt en känsla från fornstora dagar. Laget leds annars sedan i somras av relativt oprövade Giuseppe Raffaele som tog över sedan Cristiano Lucarelli gått till Serie C-ledaren Ternana.

Palermo har också en spelare som känns igen från några fina säsonger i Serie A. Den argentinske lagkaptenen Mario Santana var med i truppen, tillsammans med bland annat Luca Toni och Fabio Grosso, som tog sig till Uefacupen som nykomlingar 2004-05, och kommande säsong nådde åttondelsfinal där och semifinal i Coppa Italia. Han såldes senare till Fiorentina där han hade karriärens bästa år. Försvararna Michele Somma (tidigare Brescia och Deportivo La Coruña) och Roberto Crivello (tidigare Frosinone) är de två övriga spelarna som laget byggs kring.

Inför derbyt har båda lagen stora problem med målskyttet. Catania var tvungna att sälja av i stort sett alla bra målskyttar från förra säsongen. Nu vilar ett stort ansvar på rutinerade Reginaldo, som många minns främst från åren i Fiorentina, Parma och framförallt Siena. Catania startade säsongen (som vanligt) med två minuspoäng men en stark inledning har bäddat för en elfteplats i tabellen just nu. Dock har man förlorat de två senaste matcherna mot topplagen Ternana och Bari med 3-1, respektive 4-1, så formen är inte bra.

Även Palermo har haft problem att göra mål och nykomlingen parkerar på nittonde plats, vilket är sist i tabellen eftersom Trapani fått dra sig ur. I onsdags krigade laget till sig 1-1 borta mot Catanzaro trots bara nio man på plan sista kvarten. Detta sedan tidigare nämnda stjärnan Crivello, och mittfältaren Jérémie Broh, blivit utvisade. Därmed är den duon avstängd i derbyt. Palermo har endast gjort två mål på sina fem matcher, varav det som gjordes i onsdags var ett självmål.

Ska man försöka sia om hur det kommer gå inför tomma läktare på Renzo Barbera på måndagen så lutar mycket åt att det kommer bli jämnt, särskilt med tanke på båda lagens uddlösa offensiv. I Lodipoddens derbyspecial trodde jag på 1-1 och jag har inte ändrat det tipset. Lyssna gärna på det matiga avsnittet här.

Matchen har avspark måndag kväll klockan 21:00.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-11-08 20:08:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)