Lagbanner
Europakollen: Milan

Europakollen: Milan

I en artikelserie kommer vi ta tempen på lagen som i februari går in i Champions League, Europa League samt Conference League-slutspelet.

Mikael Kristersson – Milan-redaktionen

Hur är läget i laget just nu?

- Mycket mer positivt just nu än vad det var för en vecka sen då allt kändes nattsvart och Serie B nästan ropade. Avgörande spelare är på väg tillbaka och efter att vara nere på 9 så reste sig Milan hemma mot Toro och lyckades vända en otroligt mörk trend och ta 3 poäng. Någon som lyst med sin frånvaro under 2023 som helt klart varit ansträngt för alla inblandade. Frågorna om Pioli framtid haglar tätt, även efter vinsten mot Torino. Maldini håller samma linje ut mot fronten men sanningen är att Milans ägare har valt att inte spendera några vettiga pengar trots ropen har varit höga och behoven stora.

Landslagsuppehållet har förmodligen påverkat Milan mycket, resultaten innan detta och efter har varit avgörande tydliga även om givetvis spelschemat varit olika. Spelare är slitna, det syns och märks så läget i delar av laget är slitet och stämningen må vara god som alltid på Milanello så blir det frustrerat när Milan för 1 månad sen sniffade på Napoli till att halka utanför avgörande CL platserna. Det är givetvis stressat med en blandning av ångest och det känns rätt uppenbart att Milans mentala coach är Zlatan och när han inte är på plats eller i omklädningsrummet så ser vi hur en ung trupp påverkas. 

Hur skulle du summera lagets väg fram till slutspelet?
- Milan hamnade i en ganska förutsägbar grupp inför. Nu blev utgången även så given, Chelsea klara gruppvinnare och övriga lag bakom var ett måste för att inte säsongen skulle vara negativ. Ett av målen med säsongen var helt klart att göra bättre än i fjol, något betydligt lättare med tanke på att Milan var i dödens grupp förra säsongen. Som ligavinnare hamnade Milan i pot 1 vilket givetvis gjorde lottningen mycket mer bekväm. Inget ont om lagen bakom men det hade varit ett misslyckande att inte gå vidare, spelmässigt finns det massor att säga om gruppspelet. I Podcast Rossoneri diskuterade vi i evigheter känns det som när situationen med det avgörande röda kortet hemma på ett fullsatt San Siro mot Chelsea. Luften gick ur direkt, det var väl det dom flesta minns från gruppspelet.

Ni lottades mot Tottenham. Dina spontana tankar kring det?
- 1/8 mot Spurs kändes där vid lottningen som en uppgift där vi långtifrån var slagna på förhand. Min känsla är att Milan inte passar mot PL lag, kan egentligen bara basera det på våra möten med Liverpool och Chelsea i CL sett till nutid. Träningsmatcher vid årsskiftet säger inget, däremot har oddsen svängt fram och tillbaka. Tror ingen har Milan som favorit, under januari trodde nog ingen på Milan. Kollektiva kollapsen och ett desperat laborerande med taktik i kombination med våra eviga skador skrev ner Milan hårt. Av förklarliga skäl. Hade vi spelat i mitten på januari hade utgången förmodligen varit 10/90. Nu har jag läst att även Spurs tyvärr drabbats av skador, det är så klart väldigt tråkigt när spelare i en knockout turnering inte kan spela under bästa förutsättningarna. Trist om det blir avgörande vem av lagen som har de bästa.



Vad ger du laget för chanser att ta sig vidare?
- Även om oddsen svängt till Milans fördel så gissar jag att alla bettingbolag ser att Spurs går vidare över 2 matcher. Jag har sett Spurs på WHL, ett fantastisk tryck men det går inte att mäta sig mot ett fullsatt San Siro, förhoppningsvis kommer den 12e spelaren vara avgörande även om Conte mycket väl vet vad som väntar på SS. Ska Milan gå vidare måste dom vinna hemma, dom kommer inte vända steken i London vid förlust och ett kryss känns vanskligt.

Hjärtat måste säga att Milan har 50/50 att gå vidare men alla rationella tankar sett till hur Milan spelat efter att Roma hade jackpot på allt efter 85 min för ca 1 månad sen ger jag Spurs klart övertag. Jag har inte sett alls mycket av Spurs men allt av Milan och det har sett riktigt krampaktigt ut på senare, presspelet är bortblåst och självklara passningar känns ångestladdat numera.

Vilka ser du som favoriter att ta hem turneringen och hur långt går ni själva?
- I slutändan står numera alltid samma lag ungefär, jag brukar alltid säga City, Bayern, Real och Liverpool och tror inte många säger emot även om just Liverpool har märkligt nog en svag säsong. Lite som Milan, samma stomme och allt runt omkring men ändå så funkar inte spelet. Frågan är hur mycket mentala coacherna jobbar med spelarna, laget och allt kring det. Milans resa tar tyvärr slut mot Spurs. Vi har helt enkelt varit för dåliga och det har varit helt för ängsligt kring laget men förhoppningsvis kommer det se mycket bättre ut när Bennacer är tillbaka och Tomori kanske kan komma ur sin formsvacka.
 

SvenskaFans.com2023-02-13 14:09:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)