Lagbanner
Fans i fokus: ”Allt handlade om Maradona”

Fans i fokus: ”Allt handlade om Maradona”

Vi kollar till Fredrik Kreüger och hans kära Napoli i våran Fans i Fokus-serie.

 - Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag upptäckte Svenskafans av en slump 2003 och började nyttja den som nyhetssida kring fotboll. Det var först våren 2006 som jag började skriva för Napolisidan, då den återföddes efter en tids paus. Så det blir 15 år nu i skrivande tjänst.
 
- Varför blev det just Napoli?
Allt handlade om Maradona. Som nioåring inför VM 1986 hade DN en VM-bilaga med ett reportage om Diego liggande på Rios sandstränder. Det var tydligt att detta var en stjärna och jag läste om att Napoli hade blivit trea i ligan. Sedan såg jag honom första gången i och med matchen och målet mot Italien och jag var fast i idoldyrkan. Så jag upptäckte Diego och Napoli följde liksom med...Det gick inte att se Serie A på svensk TV då så det blev att följa laget lite mer spartanskt. Text-TV och rubriker dagen efter... Men från 90-talet började man kunna se Napoli i svensk TV, inte så ofta men någon gång då och då. 

- Lagets smeknamn - vad/vilka är det och vad kommer de ifrån?
Azzurri (de blå) eller I Partenopei.
 
- Vad kallas Napolis supportrar?
Partenopei är smeknamn för folket från staden Napoli och så kallas både laget och supportrar.

- Står Napolisupportrar får något politiskt?
Nej, det känns ganska blandat.
 
- Hur påverkar Napoli ditt vardagliga liv?
Nu för tiden är det enkelt att få nyheter (till skillnad från sent 80-tal och till mitten av 90-talet då jag satt och väntade in resultat på text-tv) kring Napoli, vilket gör att det går att följa dagligen. Arbetet på Svenskafans gör även att jag uppdaterar mig själv ännu mer. Napoli är med varje dag både i mitt supporterskap och genom sidan på Svenskafans.

- Sett ditt lag på plats? Hur ofta i så fall?
Inget nu på ett och ett halvt år. Lär bli i höst när det förhoppningsvis går att resa samt se fotboll live igen. Första gången jag såg laget var när "gamla" Napoli gick upp från Serie B till A sommaren 2000. Då reste jag runt några veckor i Italien och såg de sista omgångarna med bla uppflyttningsmatchen borta mot Pistoiese - härliga minnen.

Har sett Napoli live både i Serie C och B under ADLs första år och från 2007 har det blivit i snitt en match per säsong. Jag har sett färre matcher med laget hemma, många fler på bortaplan runt om i Italien och i Europaspelet. Lite CL och ännu mer EL (som brukar vara bra resor). Bortamatcher är fina grejer.

- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Diego Maradona. Just nu vet jag inte riktigt. Hamsik var länge en favorit.

- Ultimat drömvärvning?
Är ingen specifik spelare. Utan att ADL tar sista steget och värvar, låt oss säga, tre tunga namn (som inte måste vara bland de tio bästa spelarna i världen) som blir nyckeln till att verkligen kunna ta scudetton och i förlängningen etablera klubben högre upp (även i Europa).

- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Att klubben etablerat sig som toppsexlag i Italien och varit stadigt där i stort sett sedan uppflyttningen 2007.

- Och minst stolt över?
Att klubben missköttes så mycket mellan framförallt åren 1997-2004. Det är inte konstigt med en nedgång PostMaradona men flera nedflyttningar, stundtals nedre halvan i serie B och konkurs 2004- det är för dåligt. Som Italiens tredje största stad och en med stor potential med supportrar borde Napoli inte behöva sjunka så långt.

- Vad vill du att alla ska känna till om Napoli? 
Kan inte komma på något speciellt.

- Realistisk dröm inför framtiden?
Att ADL åter träffar rätt med tränare och spelare och kan höja klubben till (nästan) titelkandidat igen. Presidenten har varit framgångsrik i det tidigare (att ta klubben till att nästan kunna vinna). Med lite flyt hade ett "att nästan vara titelkandidat" kunnat räcka i fjol och denna säsong i och med att Juve tappat. Men ADL och Napoli har tajmat detta med att ha försvagats de två senaste åren. 

Dock, som sagt, jag tvivlar inte på att Napoli kan komma högre upp igen. Det bör kunna ske igen och kanske, kanske kan det bli en scudetto längre fram.

La Curva-redaktionen2021-01-25 15:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)