Lagbanner
Fans i fokus: ”Publiken slet av kläderna”

Fans i fokus: ”Publiken slet av kläderna”

Vi har nu landat i vackra Florens och tagit oss an vår nya Fiorentina-skribent - Alexander Johansson

- Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag jobbar som Technical Communicator på Semcon och har tidigare drivit reklambyrån Soft i nästan 20 år. Jag bor i Svedmyra i södra Stockholm med min tjej och en 15-årig pojke som heter Batistuta i tredje namn. Så ja, det är jag som är Batistutas pappa på forumet (och i Xpert eleven). 
Jag tror jag var tidig på Svenska fans då det var enda möjligheten att få svensk information om Fiorentina. Jag kan inte italienska och hade stor hjälp av att de första skribenterna på sajten kunde det. På den tiden fanns ingen översättningsfunktion i Chrome direkt.

- Varför blev det just Fiorentina? Val eller slump?
Jag hade besökt Florens andra gången jag tågluffade och hade ett par härliga dagar där då. När TV3 sen började visa Italiensk fotboll tyckte jag Fiorentina hade bra drag på matcherna, en hängiven publik och supercoola dräkter (lila blev inte inne i Sverige förrän Telia bytte företagsfärg, 2018 blev det Årets färg enligt Pantone). De hade Batistuta, Laudrup och Effenberg och spelade en frejdig fotboll där de gjorde många mål, och dessvärre släppte in väldigt många också. Men som Hammarbyare är jag van vid förluster och tog degraderingen med jämnmod. Jag slängde i o f s teven efter att Brescia blev kvar på vår bekostnad (men den kunde inte visa grönt längre, planen var alltid vinröd). Så det var ett val, ett något slumpmässigt val. 

- Vilket lag förlorar man helst inte mot som Viola-supporter?
Historiskt har ju La Viola, som de kallas, inte gillat Juventus. Det har handlat om tveksamma förluster i slutomgången 1968 (?), försäljningen av Baggio och nu senast Chiesa. Själv har jag nog svårare för Rom-lagen. Jag älskar stan, Rom alltså, men tycker rasisterna i Lazio är vedervärdiga och Roma funkar inte alls för mig. (Sen ser det ju numera hemskt ut på Milanlagens läktare också...)

- Fiorentinas curva?
De mest hängivna fansen hänger i världsberömda Curva Fiesole. (Fiesole är en mycket liten och sömnig förort till Florens med hygglig utsikt över staden.) Första gången på Artemio Franchi för mig var mot Parma och Curva Fiesole hade en maxad match med nära 20 trumslagare och hela curvan full med röda och vita bengaler. När Parma gjorde 1-0 kom Mario Bros upp på jumbotronen och hytte med näven. Fiorentina hade Nintendo som sponsor det året. Morfeo kvitterade men det jag minns bäst från matchen var när Jesper Blomqvisttidigt i matchen gjorde en rusch på kanten och fälldes av Stefan Schwarz. Blomkvist kanade långt på bröstet på den regnhala planen och Schwarz gick fram och tryckte ner Jespers huvud i gräset och sa något på svenska. De skrattade båda två. 

- Står Fiorentinasupportrar får något politiskt?
Jag har alltid uppfattat Toscana som ganska vänster. Det är som mest tydligt i Livorno och de har ju fajter mot Lazio där människor t o m dör. Fansen i Florens har haft indianhövdingen Geronimo som maskot på flaggor och halsdukar. Som en anti-imperialistisk och anarkistisk symbol. Något jag sympatiserar starkt med.

- Hur påverkar Viola ditt vardagliga liv?
Deppar givetvis när Fiorentina förlorar och gläds åt deras segrar. Det senare gäller ju även dam- och primavera-lagen förstås. Förut spökade jag ut mig i matchstället och sov i det efter stora segrar. Jag har två kompletta ställ från årgångarna då Fiorentina vann italienska cupen. Så ett Reebook-kit, som börjar bli väldigt slitet, och ett Diadora-kit. 

- Sett ditt lag på plats? Hur ofta i så fall?
Jag har sett Fiorentina fem gånger på Artemio Franchi och en gång på Råsunda mot AIK i Champions League.

- Ditt bästa Fiorentinaminne?
Har flera riktigt sköna Fiorentinaminnen, utöver Schwarz fällning av Blomqvist. En god vän till mig bodde i Bologna och studerade där. Jag brukade bo hos honom och så tog vi tåget till Firenze Sud nära Artemio Franchi. Efter en oavgjord fight mot Atalanta så hade vi ett par timmar till tåget skulle ta oss tillbaka till Bologna så vi hamnade vid utfarten från p-garaget som ligger under Franchi. Vi var väl kanske tio personer som stod och vinkade till spelarna när de åkte hem när vi hörde hur det mullrade i garaget och folk sa att "nu kommer Rui Costa". En silverglänsande värstingporsche körde upp ur garaget att stannade på trottoaren. Rui Costa sänkte sidovänstret och kastade upp en handduk och lite lite matchkläder på motorhuven och folk blev som galna. Jag och min kompis gick fram och skakade hand med Rui Costa. Min kompis, som talade italienska flytande kunde inte säga någonting. Jag stammade fram ett "greetings from Sweden, Rui". Mitt bästa jag-mötte-Lassie-tillfälle. Det var bättre än att träffa påven (för en katolik). 

Jag var på plats när de vann Serie C2 också för att intervjua Björn Runström som lirade i Florentia Viola, som de hette åren efter Cecchi Gori-konkursen. Det var sista matchen och Florentia Viola var redan klara seriesegrare och mötte Sassuolo. Folk klättrade på stängslen under hela andra halvlek och i 80:e minuten så var det kört. Publiken välde in på plan och slet kläderna av Florentia Viola-spelarna som fick linka ut i kalsongerna. Jag tror aldrig Björn fick vara med om någon liknande kaossituation någonsin igen. Hammarbyfotboll.se körde min intervju med Björn och jag är osäker på om han hade fått komma in plan om inte en svensk journalist hade varit på plats. 

- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Batistuta är ju nummer ett, men jag tyckte väldigt mycket om det laget vi hade under Trappatoni som gick långt i Champions League med Rui Costa och Toldo också. Senare lag med spelare som Toni, Frey, Jörgensen, Jovetic, Mati Fernandez, Gonzalo Rodriguez, Cuadrado har jag tyckt mycket om. I dagens tragiskt mycket sorgligare lag gillar jag framför allt Amrabat, Milencovic och Vlahovic. 

- Ultimat drömvärvning?
Jag ser inte lika mycket fotboll nuförtiden som tidigare. Det blir Fiorentina och en del Hammarby så det är svårt att komma med bra scoutförslag. Men jag har haft en idé om Luca Modric som spelande tränare, så jag får väl stå för den. 

- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Jag är stolt över Bressans bicycleta mot Barcelona. Den är ju fortfarande lite snyggare än Zlatans mot England på vänvallen. Jag gillade att man var tidig med damlag och att de vann för några år sedan. Det har också varit fint med de unga spelarna Fiorentina fått fram: Chiesa, Castrovilli, Sottil och Mancini och att primaveralaget ofta gör hyggligt ifrån sig. 

- Och minst stolt över?
Mindre stolt måste man ju vara för filmandet. Det är ju inte lika groteskt som när Roma lirar men nog kunde viola-spelarna försöka stå lite stadigare på benen. Tegelstenskastandet på Juventusbussen förr om åren var väl inte heller varumärkets stoltaste ögonblick. 

- Vad vill du att alla ska känna till om Fiorentina?
Fiorentina är ett vackert lag i en vacker stad som kan utmana vilket lag som helst (åtminstone vid något tillfälle, 3-0 mot Juve i december, 7-1 mot Roma i förfjol).

- Realistisk dröm inför framtiden?
Jag hoppas att vi återigen blir mer stabila, ännu snyggare och en av de sju systrarna (som man sa för något decennium sen) som spelar ute i Europa (nästan) varje år. En ny arena vore ju inte heller fel men hellre en bättre organisation och ett jämnare lag, tack.

 

La Curva-redaktionen2021-01-28 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)