Lagbanner
Fans i fokus: ”Den finaste tröjan som finns”
Icardi

Fans i fokus: ”Den finaste tröjan som finns”

Vi vandrar vidare från Bergamo till storstaden Milano och tar en titt på Konrad Grönlund och Inter.

- Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag är en stor Intersupporter som brinner för Serie A. Det är den enda ligan som verkligen fångar mig. Utöver det följer jag Bundesliga och kollar en del på allsvensk fotboll då jag jobbar för Mjällby AIF och skriver matchrapporter åt deras hemsida. Men allting började med att jag fick skriva på Inter Club Svezias hemsida för några år sedan.
 
- Varför blev det just Inter? Val eller slump?
Jag växte upp som anglofil och Premier League-entusiast men i slutet av högstadietiden började jag smygkika på Serie A regelbundet. Innan dess hade jag kollat en del, men inte lika mycket som jag gjort sedan säsongen 2013/14. Då hade jag redan Inter i mitt medvetande sedan Zlatans glansdagar i klubben men den riktiga passionen växte fram för sju-åtta år sedan. Jag skulle nog säga att det är lite av en slump, men jag firade Militos mål 2010 vilt. Redan på den tiden störde jag mig på Juventus, som 10-11 åring.

- Vilket lag förlorar man helst inte mot som Inter-supporter?
Juventus. Jag är inte uppvuxen med italiensk fotboll överhuvudtaget, men redan som liten fick jag lära mig att Juventus inte var en klubb som andra. Eventuella förluster mot AC Milan är lite lättare att komma över.

- Lagets smeknamn - vad/vilka är det och vad kommer de ifrån?
I Nerazzurri, de svartblå. Il Biscione, gräsormen. La Beneamata, de välskötta.
I Nerazzurri anspelar kort och gott på klubbens färger. Il Biscione, gräsormen, är symbolen för Milano som stad. Ormen slukar en människa i sitt originalutförande och på ett liknande sätt skall Inter besegra sin antagonist. La Beneamata är ett väletablerat smeknamn som inte alltid stämmer, nämligen att Inter är den tillrättalagda och välskötta klubben. Därmed berömd för det också, även om det som alla vet inte alltid stämmer.
 
- Vad kallas Inters supportrar?
Interisti, för det mesta. Blir inte mycket roligare än så.

- Står Intersupportrar får något politiskt?
Curva Nord har en högerstämpel på sig som det är tydligt att resten av supporterledet inte ställer sig bakom i alla lägen. Men Inter är skapad för att vara en motkraft mot det på den tiden stängda AC Milan. De ville bara vara en klubb för italienare, medans Internazionale Milano blev en utbrytarklubb för dem som ansåg att det skall finnas en klubb för alla. De värderingarna står föreningen fortfarande för och arbetet Inter gjort sedan den förfärliga matchen mot Napoli för något år sedan är imponerande. Dock har Curva Nord visat med all tydlighet att de inte förstår vad de gjort fel. Det är en never ending story. 
 
- Hur påverkar Inter ditt vardagliga liv?
Svårt att förklara, jag har svårt att somna efter dåliga resultat och det blir alltid minst en kämpig dag efteråt. Men jag försöker alltid vända på saker och ting. Det är enklare att se positivt på helhetsbilden nu än det var 2014 för att säga ett exempel. Men det finns mängder av människor som vill retas med en så fort Inter går lite sämre och det är en direkt effekt av att man verkligen tror på laget och står för det utåt.

- Sett ditt lag på plats? Hur ofta i så fall?
Det har hittills endast blivit vid två tillfällen då jag inte riktigt har haft råd att resa så många gånger som jag hade velat. En match på Stadio Giuseppe Meazza och en bortamatch mot Frankfurt på bortasektionen med den tillresta Inter-curvan. Gymnasie- och nu högskolestudier har gjort det svårt, men det kommer att bli mer frekvent med åren. Men den match jag väl har fått lov att uppleva på plats i Milano är en av de sjukaste Inter gjort på de senaste tio åren, nämligen den mot Sassuolo 2014 då Nerazzurri slog provinslaget med 7-0. Det jag inte visste då var att samma klubb skulle bli skäl för konstant huvudbry i många år framöver. Inter vinner sällan mot Sassuolo. 

Eintracht Frankfurt spelade en av sina största matcher i modern tid kvällen då jag och några vänner från Inter Club Svezias Malmösektion anlände med minibuss till Tyskland. Det var en helt otrolig stämning vi fick uppleva på Commerzbank Arena, men matchen slutade 0-0. Därmed har jag aldrig upplevt ett insläppt mål på plats.

- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Idag får jag ändå säga att det är tufft att välja mellan två spelare som jag tycker går i bräschen för det nya Inter. Nicoló Barella och Romelu Lukaku är oerhört givna i Inter anno 2020/2021. Det är två fina människor också som tillhör de fem bästa spelarna i Serie A den här säsongen. Utan deras insatser hade Inter kunnat vara illa ute. En spelare som jag beundrade mer än de flesta var faktiskt Mauro Icardi, men det vore en hädelse att säga att han är min favorit genom tiderna. En viss lagkapten som har gjort 858 matcher i den blåsvarta tröjan är det givna svaret. Tråkigt att Yuto Nagatomos slut i Inter blev som det blev. 

- Ultimat drömvärvning?
David Alaba då han både kan spela som wingback och mittback. Men han kan också agera vikarie på mittfältet om det skulle behövas.

- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Att vi har en stolt historia samt spelar i den finaste tröjan som finns. I dagsläget är jag stolt över att Inter vågar rekrytera ledning och tränare som varit i värsta rivalen sedan tidigare. Det är kontroversiellt, men om man är i behov av kompetens kan man se det som nödvändigt. Det var Inter verkligen innan Giuseppe Marotta kom in. 

- Och minst stolt över?
Jag skulle nog säga skandalerna kring rasism, både mot Koulibaly i matchen mot Napoli för ett tag sedan, men också uttalandena där man inte ens gick ut och försvarade sin egen bomber, Romelu Lukaku, när han blev utsatt för rasism i Cagliari i början av den pågående säsongen. Det är inte förenligt med föreningens värderingar och alla som uttrycker sig rasistiskt i Inters namn borde bannlysas för all framtid utan möjlighet till omvärdering. Med det sagt tycker jag Inter har visat sig ta det på allvar, bland annat med sin kampanj BUU (Brothers Universally United - Inter Against Racism).

- Vad vill du att alla ska känna till om Inter? 
Att Inter bildades för att vara klubben som AC Milan inte ville vara, öppen och accepterande. Idag är det mer vanligt med importerade spelare än inhemska, men Inter var pionjärer inom det området. 

- Realistisk dröm inför framtiden?
I vår är jag ganska säker på att Inter vinner ligan och drömmen är kort och gott att vi fortsätter att hålla hög nivå, vilket vi gjorde även förra säsongen. Det har gått väldigt lång tid utan att någon titel trillat in på kontot.

La Curva-redaktionen2021-02-04 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)