Lagbanner
Fans i fokus:  ”En skruv i krysset avgjorde ”

Fans i fokus:  ”En skruv i krysset avgjorde ”

En ung mans kärlek till en gammal dam är nästa artikel ut i Fans i Fokus.


- Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Mikael heter jag, är 34 år och jobbar som copywriter. Spelade själv fotboll fram tills en knäskada satte stopp för annat än soffsport så grunden till mitt intresse kommer därifrån. Har kikat in på SF så länge jag kan minnas och för några år sedan bestämde jag mig för att själv börja att bidra. Jag har alltid gillat att skriva så varför inte skriva om ett av mina största intressen? 
 
- Varför blev det just Juventus?
Det var en kombination av det klassiska spelet Championship Manager 3 och den klassiska spelaren Del Piero. Om jag inte minns fel så valde jag först Inter men efter två raka torsk kom jag på bättre tankar. Och tur var väl det. Någon vecka senare såg jag Del Piero skruva in en boll i krysset på Sportspegeln och sedan dess har mitt hjärta varit svartvitt. Det behöver inte vara svårare än så för en finnig liten grabb på 12 år. 

- Vilket lag förlorar man helst inte mot som Juve-supporter?
Passande nog med tanke på både min story så är det Rymdimperiet Inter. Det har alltid varit ett rivalmöte men sedan Calciopoli har relationen blivit än mer infekterad. Interistas firade Juves nedflyttning som om dom vunnit något själva vilket har varit en nagel i ögat på den gamla damen sedan dess. 

- Lagets smeknamn - vad/vilka är det och vad kommer de ifrån?
Kärt barn har många namn men ett av de mest kända är självklart La Vehccia Signora, Den Gamla Damen. Varför är jag inte helt 100 på och tänker därför inte killgissa utan hänvisar till din vän Google. Jag har hört massor av olika varianter på varför. 
 
- Vad kallas Juves supportrar?
Juventino.  

- Står Juventussupportrar får något politiskt?
För längesen var lagets ultras vänster men efter att otaliga grupper tagit över ledningen över kurvan har det svängt mot mitten och höger. Egentligen är det väl bara Lazios och Livornos supportrar som uttalat står för något politiskt kan jag tycka men om vi kikar närmare på grupperingarna som styr på läktaren nuförtiden hittar vi säkert en majoritet med så kallade nationalister. Det är verkligheten och jag tänker inte ge mig in i någon politisk debatt kring det hela. Om vi istället tittar på oss "vanliga" supportrar så är jag övertygad om att vi representerar allt mellan himmel och jord på det politiska spektrat. Juventus har ett massivt följe världen över och jag tror ingen varken väljer eller väljer bort klubben av politiska skäl.  
 
- Hur påverkar Juventus ditt vardagliga liv?
Fotboll i allmänhet och Juventus i synnerhet är ett av mina största intressen så visst tar det upp en del av min fritid. Jag kollar nyheter i stort sett varje dag och kikar ibland in på forumet för att se vad den heta potatisen är för tillfället. Håller mig dock borta från att aktivt skriva på alla typer av Internetforum då jag tycker att klimatet är något... skrikigt? Jag är lite trött på nätets polariserade egenskaper där du antingen är för eller emot, hjälte eller idiot. Livet är mer nyanserat än så. Förutom det ser jag alla matcher som Juve spelar, även om det vid enstaka tillfällen innebär att kika på en eftersändning. 

- Sett ditt lag på plats? Hur ofta i så fall?
Jag har sett Juve live vid ett par tillfällen. Mest minnesvärt är nog 4-2 mot Milan 2008 och Del Pieros sista match mot Atalanta 2012. Den sistnämnda blev också Juves första scudetto efter nedflyttningen och början på en nio säsonger lång dominans från de svartvita. Men sedan biljettpriserna skjutit i taket väljer jag och mina vänner andra Italienska resmål för att kolla calcio. Senast var vi på Genoaderbyt, en ytterst trevlig tillställning som inte kostade allt för mycket pengar. Rekommenderas varmt! 

- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Just nu måste jag nog, formen till trots, säga Dybala. Jag älskar att se honom spela fotboll. Genom tiderna är det inget snack, det är allas vår gullegris Del Piero.  

- Ultimat drömvärvning?
Vad sägs om en mittfältare som kan och vill spela fotboll? Skämt åsido så behövs det någon som tillför kreativitet till mitten och då blir det ändå Pogback för mig. En blockbustervärvning med någon form av garanti i alla fall. Visst skulle det vara ball att plocka Mbappe men som det ser ut just nu skulle han inte få så många kul bollar att jobba med.   

- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Att vi är Italiens mest hatade lag. Det tyder på något, alla vill göra sitt livs match mot oss. 

- Och minst stolt över?
Hur man än vänder och vrider på själva skandalen i sig så är Calciopoli en stor svart plump i Juventus historieböcker. Den hade jag gärna varit utan. Mest för att det än idag alltid ska viskas om fusk när Juventus vinner, det är lite tröttsamt.  

- Vad vill du att alla ska känna till om Juve? 
Att klubben inte är synonym med fusk. Den övervägande majoriteten av Juventus 124 år långa historia är präglad av rent mjöl i påsen.  

- Realistisk dröm inför framtiden?
Det var väl dags för den där jävla Champions snart va?  

* * *

Andra artiklar i serien Fans i Fokus hittar ni här.

La Curva-redaktionen2021-02-08 18:35:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)