Lagbanner
Fans i fokus: ”Baggio gjorde fotbollen magisk”

Fans i fokus: ”Baggio gjorde fotbollen magisk”

Vi håller oss i norr och tar oss till Gardasjöns västra sida och kollar in Per Erik Wessléns Brescia.

- Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag heter Per Erik, arbetar som gymnasielärare i Gävle. Min barndomsdröm var inte att bli fotbollsproffs utan att bli sportjournalist. Jag skrev små fotbollstidningar, spelade in egna radioprogram på bandspelare (främst om Allsvenskan och Premier League) och kommenterade högt mina dataspelsmatcher (först Kick Off på Atari och Amiga - jag är född på 80-talet - och sen FIFA på PC, sedermera XBOX). Hittade till SvenskaFans 2009 och tog då över Brescia-redaktionen, som tidigare drivits av Marcus Walkin, som faktiskt reste till Brescia och träffade självaste Baggio där. Riktigt den nivån har jag inte nått, men jag har i alla fall varit dedikerad på mitt sätt under alla år.
 
- Varför blev det just Brescia?
Det var på grund av Roberto Baggio. Vi kommer nog aldrig att få uppleva någon som honom igen, han var så speciell på alla sätt. Hans buddhism och hans hästsvans symboliserar  hela honom, som spelare och person. Hästsvansen står för det konstnärliga, Baggio gjorde fotbollen till något magiskt. Men hans karriär kantades också av lidande; svåra skador, tränare som inte trodde på honom, straffmissen i VM-finalen 1994. Buddhismen handlar ju mycket om att hantera lidande.

- Vilket lag förlorar man helst inte mot som Brescia-supporter?
Atalanta och Verona är de stora rivalerna, och de båda är just nu så otroligt mycket bättre än Brescia. Vi befinner oss verkligen i olika världar. Så i det perspektivet kunde inte Brescia-supporterskapet vara bittrare.

- Lagets smeknamn - vad/vilka är det och vad kommer de ifrån?
Det finns två olika smeknamn som är ungefär lika vanliga, Rondinelle (svalorna) och Leonessa eller Leonessa d'Italia (Italiens lejon). Lejonet kommer från stadsvapnet. Att spelarna kallas för svalor beror nog på att tröjornas vita V liknar en svala som flyger.

- Vad kallas Brescias supportrar?
Det är väl kort och gott "bresciani".

- Har laget några vänskapsband - s.k. gemellaggio - med andra lag?
Milan tycker jag sticker ut mest i det sammanhanget; vår storebror, som vi gärna säljer spelare till (exempelvis Tonali nu senast). I supporterleden har jag upplevt att Salernitanas fans ses som typ kusiner.

- Står Bresciasupportrar för något politiskt?
Det är blandat, skulle jag säga. Det finns höger, det finns vänster och det finns de opolitiska. Så det går inte att sätta en enhetlig stämpel, som t.ex. på Lazios eller Livornos supportrar.

- Hur påverkar supporterskapet ditt vardagliga liv?
Jättemycket, faktiskt. Trots att jag varit med ett tag och inte är jätteung längre så är passionen lika starkt fortfarande. Jag har Brescia i huvudet varje dag, håller mig ständigt uppdaterad om vad som händer och har väl egentligen inte missat en match på över ett decennium nu (har jag inte kunnat se matchen har jag i alla fall kunnat lyssna på den, via italiensk lokalradio).

- Sett ditt lag på plats? Hur ofta i så fall?
Nej, tyvärr, det är på sätt och vis en stor sorg och skam. Men jag är övertygad om att det kommer att ske, bara pandemin lugnar ner sig.

- Har du någon personligt ögonblick med laget du aldrig kommer glömma? 
Jag minns när Brescias mest legendariske tränare Carlo Mazzone blev hånad en hel match av Atalantas supportrar, 2001.Tror de förolämpade hans mamma, bland annat. När Brescia kvitterade till 3-3 i slutminuten sprang han ett 100 meters-lopp mot dessa Atalanta-ultras, skrikande och vevande med knytnäven. Det var härligt och galet.

- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Baggio och Andrea Caracciolo, som har gjort flest mål i Brescia-tröjan (179 stycken). Baggio lade skorna på hyllan 2004 och Caracciolo tvingades lämna 2018. I dagens Brescia är det väl kapten Bisoli som är min favorit, för hans hjärta och driv.

- Ultimat drömvärvning?
Det är ju helt orealistiskt - just bara en dröm - men jag skulle gärna vilja se brassen Sodinha komma tillbaka. Han kallades för "världens fetaste fotbollsspelare", blev känd även utanför Italien för sin vikt, men han var gudomlig i Brescia (2012-2015). Helt outstanding när det gällde frisparkar, skott och dribblingar. Många var av den meningen att Sodinha skulle ha kunnat bli typ världens bästa fotbollsspelare om han inte varit så överviktig.

- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Många säger nog detsamma om sitt lag, men jag uppskattar att supportrarna är så extremt engagerade, att de lever och dör för klubben, trots att vi inte haft någon egentlig framgång sen vi vann den numera nedlagda "Anglo-Italian Cup" 1994.

- Och minst stolt över?
Vissa Brescia-supportrar skulle kanske svara: Kaoset som vår president/ägare Cellino skapar. Sen han tog över 2017 har vi haft 12 olika tränare.

- Realistisk dröm inför framtiden?
Serie A!

* * *

Andra artiklar i serien Fans i Fokus hittar ni här.  

La Curva-redaktionen2021-02-11 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)