Lagbanner
FIGC:  Stopp för dubbla ägarskap

FIGC: Stopp för dubbla ägarskap

Förra veckan beslutade italienska fotbollsförbundet om regler angående att äga fler än två professionella klubbar.

"Styrelsen godkände enhälligt förbud mot att kunna äga mer än en professionell fotbollsklubb, vilket innebär att de som är i ägor av mer än en klubb måste i god tid avslutas innan säsongen 2024/25 ".

Som ni vet så har Salernitana och Lazio haft samma ägare genom Claudio Lotito innan la granata tog steget upp till Serie A. Reglerna var tydlig. Ingen får äga två lag i samma serie, vilket känns som självklart.
Problemet blev dock att Lotito inte blev nöjd med buden som kom på Salernitana vilket gjorde att de riskerade att inte få spela i Serie A.
Det gjordes en kompromiss med ligakommittén, Lotito, klubben och förbundet att i stället för slänga ut Salernitana så fick en förvaltare ta över klubben till en att ny köpare kommit - fast senast inom 6 månader.
I samband med att förbundet såg problemen så förbjöd det att starta upp och vara involverad i mer än en professionell fotbollsklubb (Serie C och uppåt) men det var fortfarande tillåtet för de som redan hade engagemang i fler än en att få fortsätta.
Nu, ett halvår senare, så har förbundet satt en avslutsdatum även för det. Fr.o.m säsongen 2024/25 får alltså ingen vara involverad i mer än en klubb.

Det här beslutet berör egentligen bara två personer. Aurelio De Laurentiis ( Napoli och Bari )och Maurizio Setti (Hellas Verona och Mantova).
För många kan de kanske se självklart ut att presidenterna skulle välja de starkare klubbarna men jag tror faktiskt båda ser en potential att tjäna en hacka på att sälja just Hellas Verona och Napoli för att sen satsa på de mindre. 
De Laurentiss har inte yttrat sig än om det men Setti har varit tydlig med att vara otydlig i det:
"Jag vet inte vilken klubb jag kommer välja att fortsätta med men det är fortfarande långt tid kvar att bestämma sig på"
 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-10-05 11:32:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)