Lagbanner
Krönika: Ge honom bollen så löser han det

Krönika: Ge honom bollen så löser han det

I en tid där alla tränare ska komma med en egen banbrytande tränarfilosofi är det uppfriskande och lite nostalgiskt att se en sån där klassisk prestation, där den enda egentliga taktiken är "ge honom bollen så löser han det." Trots att fotbollsvärlden nu för tiden blivit allt mer automatiserad kan vi inte fly undan faktumet att spelarna fortfarande är människor. Ibland kvittar det hur bra spelplanen än är, ibland är bara en kille i motståndarlaget helt ostoppbar.

Igår var Leao just det. Ostoppbar. Han hade konstant två spelare på sig hela matchen och de få bolltappen berodde inte på bra försvarsspel. Efter matchen hyllade många Pioli för sin spelplan och rent objektivt ska han hyllas för matchen. Milan spelade ut Atalanta och tvingade dem att slå långbollar hela andra halvlek. Atalanta är ett av ligans mest formstarka lag och Milan fick de att se ut som ett bottenlag. I Gasperini sitter de tillika inne på en av seriens bästa tränare. Men det här var inte Piolis förtjänst. Det var inte han som låste Gasperini i ett "sicilianskt försvar," det här var en match mellan Leao och Gasperini. 

Innan tre minuter hade hunnits spelas hade Leao redan gjort ett av säsongens mål, hans första i ligan sedan september. Leao var på spelhumör. Gasperini uppfattade detta snabbt och med stöttning från Scalvini såg han till att Holm aldrig lämnades ensam med Leao. För Milans del innebar detta att de indirekt var en man mer matchen igenom. Milan tog vara på det övertaget och skruvade upp bolltempot. Gabbia styrde spelet från backlinjen och Adli agerade navet i mittfältet. Med progressiva passningar upp i planen såg Milan till att flytta runt motståndarna, i hopp om att öppna upp luckor. Dessvärre var inte många av Milans offensiva pjäser påkopplade. Pulisic såg trubbig ut och Giroud hade det tufft i boxen mot Djimsiti. Atalanta försvarade bra och då vände sig Milan-spelarna till sin nummer 10. Och som han levererade.

Leao påminner mycket om Rashford - en talangfull spelare som på sin dag kan vara helt ostoppbar. Där Rashford snarare går igenom längre perioder där han är helt osynlig, faller Leao snarare på sin svaga beslutsfattning. Men inte idag. Idag valde han nästan alltid rätt beslut. Han lurade till sig spelare och dribblade antingen av dem eller spelade bort dem. När han hade gjort sig av med sina försvarare serverade han sina lagkamrater på ett fat. Många kommer att titta på hans prestation, se resultatet och påstå att Gasperini kom vinnande ur slaget - men i själva verket var Gasperini chanslös. Vore det inte för att de offensiva spelarna såg ut som Arsenalspelarna Özil var omgiven av säsongen Leicester vann, hade Milan gjort 3 - 4 mål.  

Gasperinis drag att sätta två spelare på Leao funkade inte, så han fortsatte förgäves att leta efter nya lösningar. Han bytte Holm mot Zappacosta i hopp om att en erfaren spelare skulle kunna hantera Leao bättre. När inte det heller fick effekt valde han att dra tillbaka laget och försvara den poäng de hade. Atalanta är känt som ett spelande lag som upprätthåller sin spelfilosofi oavsett motstånd. Att Gasperini beslutar tidigt i andra halvlek att deras enda hopp är att parkera bussen och spela kontringsfotboll, är hans sätt att buga för Leao. Många fotbollsideologer brukar köra sin spelidé in i döden, men här visar Gasperini prov på moget ledarskap. Han kommer inte att köra skeppet in i en given död, han kommer rädda skeppet och alla dess passagerare. För att göra detta måste han gå emot sina egna principer. För att sätta det i kontext är det nästan som om Guardiola skulle ha parkerat bussen - på grund av en spelare. 

Leao var så överlägsen att Theo Hernandez, som ofta brukar ta bollen och springa hela vägen till motståndarnas straffområde, var helt osynlig. Så fort han fick bollen släppte han den direkt till Leao. Leao var en gud bland män, han visade att på sin dag är han nästan lika ostoppbar som Mbappe. 

Krysset var en förlust för Milan. Atalantas straff var felaktig och resten av matchen är de inte i närheten av Milans straffområde. Leao vann inte matchen åt Milan, men han gjorde något svårare. Han lyckades lura en hel fotbollsvärld att den taktiskt begränsade Pioli gjorde schackmatt på Gasperini. Senaste gången jag såg en match där matchen i matchen var mellan en spelare och en tränare var Argentina - Nederländerna. Messi gjorde nog sin bästa match i turneringen mot ett rörigt Nederländerna. Trots det var Van Gaal en straffläggning ifrån att slå ut Messi med ett klassiskt "Burnley-recept": Långa bollar på Weghorst. Hade han haft Krul på bänken kanske han hade vunnit mot Messi, men det var nog tur för alla fotbollsälskare att det inte hände. Matchen må ha varit ett litet kliv för Milan, som spelade ut Atalanta men förlorade 2 poäng. Däremot var det ett stort kliv för Rafael Leao, något som i det långa loppet kan vara värt mycket mer än poängen de förlorade.  

 

Jacobseiberlichjacob.seiberlich@gmail.comjacobseiberlich2024-02-26 17:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)