Lagbanner
#GimmeFive: "Risk för karantänfusk"

#GimmeFive: "Risk för karantänfusk"

Glädjande nyheter att Serie A ska starta igen. Vi kollar upp med Johan Stistrup om vad det innebär.


Det är beslutat nu att seriespelet ska sätta igång. Men det är inte första gången de kommit fram till något. Vad skiljer sig denna gång från innan?

— Ganska mycket skulle jag vilja säga. Tidigare har det bara varit fotbollsförbundet och lagen som beslutat att de vill starta upp. Alltså helt utan regeringens samtycke. Så det var mer ett mål som de jobbade på för att ha något att presentera för premiärminister Conte och idrottsminister Spadafora. 
Nu har Spadafora gett sin välsignelse till den 20 Juni, mycket tack vare att fotbollsförbundet FIGC hade ordentliga planer på att hantera säkerheten för spelare, ledare och funktionärer under matcherna. 


Är det helt klart nu att de kommer starta?
— Nej, självklart inte. Skulle det bryta ut och det blir återfall av coronan i samhället så stoppas naturligtvis ligan också. 
Men inte bara det. Det kan stoppas av att bara en spelare testas positivt. Det är nämligen så att skulle en vara det så måste hela laget sättas i karantän - i två veckor.  Med tanke på hur tajt schemat är skulle det innebära att ett lag skulle få skjuta upp 3-4 matcher, vilket såklart inte går att hämta igen.
Det här kan självklart också ändras innan ligan sätter igång. Kanske de kör en soft karantän (1 vecka) eller att bara spelare tas ur bruk och inte hela laget men det är ändå högst tveksamt.


Kommer de följa spelschemat som innan?
— Planen är självklart det men skulle det skita sig så kommer nog playoff och playout att gälla. I sista hand är det att helt avsluta serien.
Det kommer bli att matcher kommer spelas två gånger i veckan konstant till i början på augusti, plus att Coppa Italias tre sista matcher ska avslutas. 


Restriktioner - några såna?
— Om! Inga kramar vid målfiranden, ingen publik, mask på sig hela vägen till matchstart, minst 1.5 till domaren(ska bli väldigt intressant och se hur det kommer fungera...) med mycket, mycket mer. Det är i det närmaste en manisk nitiskhet för att undvika att få virus.  För det är också så, skulle inte reglementet uppfyllas kan straffet bli karantän, vilket får mig att tänka att något lag kanske kommer göra det medvetet för att stoppa ligan. Tänk dig att några är på väg att åka ur. Tre omgångar kvar och laget blir satt i karantän...
Fast det troliga är att det blir böter och eventuellt poängavdrag. Ingenting är dock officiellt än om vad som händer om bestämmelserna bryts.


Några som gynnats av uppehållet?
— Omöjligt att säga nu men något som kommer påverka är hur det kommer bli med alla transfer när fönstret öppnar första juli.
Lån och avslutade kontrakt måste omförhandlas och det är inget som förbunden kan göra någonting åt. Det kan omkullkasta förutsättningar helt. Här kanske UEFA och länderna gått in innan och ändrat transferfönstret i April men det är försent nu.

Om man ser i toppen så känns varken Juventus eller Lazio särskilt drabbade men Parma och Hellas Verona t.ex. De sitter på många lån som har betydelse för laget och Milan t.ex. sitter med Ibrahimovic, vars kontrakt går ut sista juni. Sen har vi också om nya spelare kommer in. Ska de få spela eller inte? Inte ens det är klart. 

 

Peter Johansson2020-05-29 09:42:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)