Lagbanner
Grande finale Serie A 2023 #2: ” Hans vår har varit helt otrolig”

Grande finale Serie A 2023 #2: ” Hans vår har varit helt otrolig”

Här är säsongens profil, skrik på hjälp och hjärtklappning enligt SvFans redaktioner.


Då har vi kommit till del två i vår sammanställning av Serie A säsongen 2022-23.
Varsågoda!

Säsongens profil?

ATALANTA
— Utan tvekan mister Gasperini. Tror inte det behöver motiveras särskilt ingående mer än att det är hans färdtjänst att Atalanta befinner sig där man befinner sig. Ryktena som florerar om hans eventuella avgång är därmed oerhört oroande. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Säsongens spelare är återigen den otroliga målvakten Guglielmo Vicario. Han är tredjemålvakt i landslaget och har ögon på sig från Juventus. Det är en 26-åring som har många bra år framför sig.  (Oskar Örn)

FIORENTINA
— Arthur Cabral. Jag sa inför säsongen att vi skulle satsa på Cabral men under vår svaga höst föredrog Italiano Jovic och Kouame. Hade Cabral fått förtroende från start tror jag han hade legat i skytteligatoppen. Nu blev han ändå bäste målgörare på 17 kassar. Tre fler än Nico Gonzalez. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Kan inte bli annat än president Setti. Han har gått från bad to worse i fansens ögon. Jag själv har haft en ganska mild syn på honom och inte direkt haft något att klaga på. Visst, killen är långt ifrån en publikfirare, snarare introvert och ganska torr. Jag har sett det obegripliga att fans tyckt han inte skött jobbet med tanke på hur det sett ut till den här säsongen började.
Efter det här året kan jag inte annat än ställa mig i klagandes kör. (Johan Stistrup)

INTER
— Säsongens profil blir Lukaku. Han var helt värdelös till februari. Hela internet hånade honom för sina missar i VM.Plötsligt blev han den beasten vi alla vet han är och visade alla att han var värd lånesumman på lite under 10 miljoner euro. Hans vår har varit helt otrolig och han har klivit fram i viktiga matcher. Lukaku avslutar säsongen med att dejta Meg The Stallion och får mycket rubriker även utanför planen nu. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Även om killen är långt ifrån en profil om du frågar mig så är jag nog tvungen att välja Rabiot. Med sina åtta mål och fyra ass så var han Juves viktigaste poängspelare, något som väldigt få hade räknat med inför säsongen. Men det döljer inte det faktum att han varit väldigt dålig i sina tre andra säsonger i klubben och att jag är uppriktigt glad att bli av med honom. Maken till mjäkig fotbollsspelare har jag nog aldrig sett på den här nivån. (Mikael Noaksson)


LAZIO
— Skulle säga Sarri. Andra säsongen för tränaren i Lazio och Lazio når en plats i Champions League, trots tunn trupp. Han är även en av de första tränarna i Lazio på senare år som inte är rädd för att berätta hur saker och ting är/går till och hur klubben bör agera. (Niklas Tellini)

MILAN
— Jag får, lite oväntat, ge detta till Maignan. I hans frånvaro rasade Milans defensiv fullständigt. Dels för att ersättaren inte var i närheten av hans nivå och dels för att ingen lyckades hålla lugnet i försvarsspelet. Så snart han kom tillbaka fick Milan rätt på sin defensiv igen och för mig känns Maignan som den riktiga kaptenen i laget. Underskattad trots allt. Och kanske behövde vi sakna honom för att inse hur bra han verkligen är. (Kaveh Golestani)

NAPOLI
— Det enkla hade varit att nämna Osimhen eller Kvaratskhelia, eller kanske Spalletti. Men inget är enkelt i Napoli och lika mycket som jag kritiserat denna man, lika mycket ros ska han ha för det han gjort och det han gör. Jag pratar såklart om Aurelio De Laurentiis. Han står alltså och säger till journalister efter hans "firesale" för ungefär 11 månader sen att Napoli kommer vinna ligan. Kort och gott. King.
Jag vill också nämna team managern Santori. Jag sa att när han kom in i laget igen så märkte man att sammanhållningen blev bättre. Han är en doldis men hans arbete ger effekter på plan. (SoloNapoli)

ROMA
— Återigen Paulo Dybala. Presentationen när han satt på FENDI-byggnaden och tittade ut över de tusen Romanisti som var där för att välkomna honom innan säsongen, byggde upp enorma förväntningar. Troligen är han vårt största nyförvärv sedan Batistuta och han gjorde ingen besviken. Tyvärr blev det någon skada för mycket, men när Paulo väl behövdes, t.ex. mot Feyenoord eller i finalen mot Sevilla, steppade han upp.  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Marco Lanna, legendarisk spelare och numera president i klubben, som har genomlidit en tuff säsong, inte minst med tanke på hans kompis Gianluca Viallis bortgång.  (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Utan tvekan är det Andrea Sottil. Det är aldrig lätt att göra sin första säsong i Serie A, inte heller för en tränare. Men att då endast förlora en match på de första tio är inget annat än imponerande. Därefter måhända de övriga tränarna lärt sig att läsa hans drag, men han har ändå hållit en hög nivå och fått hyfsade resultat. Han har ju ett förflutet som spelare i Udinese och eftersom han ger ett jordnära och sympatiskt intryck är det knappast förvånande att han vuxit ut till en favorit i Udineseland.(Jesper Klingnell)

* * * 

Säsongens skrik på hjälp?

ATALANTA
—  Säsongens skrik på hjälp måste bli alla skador som till stor del präglat säsongen. Det har varit flera nyckelspelare som varit borta pågrund av skador, vilket resulterat i att det har blivit en hel del variation vad gäller startelvor från omgång till omgång. (Martin Wideen)

FIORENTINA
— Hela hösten var väl kanske inte ett skrik på hjälp snarare ett utdraget gnyende av hjälplöshet. Hur kunde vi spela så dåligt och trist när vi dominerade så många matcher föregående säsong. Varför kunde inte Commisso investera lika hårt i klubben som han tidigare utlovat? (Alexander Johansson)

EMPOLI
— Varken tidigare nämnde De Winter, eller det andra Juventuslånet Marko Pjaca har motsvarat förväntningarna.  (Oskar Örn)

HELLAS VERONA
— Måste var alla Hellassupportrar. Att se demoleringen som gjorts under säsongen illustreras bäst med Edvard Munchs "Skriet". (Johan Stistrup)

INTER
— Säsongens skrik på hjälp blir Skriniar. En riktig svikare är han, mittbacken har gjort många Intersupportrar besvikna. Jag hoppas han floppar i PSG av hela mitt hjärta. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Får man säga "Allt!"? Tränaren spelar en fotboll som ingen förutom han själv tror på, man missar en stor klump CL-pengar i och med det tidiga uttåget ur turneringen, ledningen avgick på grund av shady business och stjärnspelaren var skadad hela säsongen. Sämre blir det nog inte. (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Det blev uppenbart i år att Lazio behöver en ersättare till Immobile. Han har varit skadad länge och trots att Sarri fått laget att prestera ändå så måste han ha en till anfallare i truppen.
Likviditetsindexet har varit en mardröm för Lazio på senare år och vi får se hur det blir denna sommar. (Niklas Tellini) 

MILAN
— Våra nyförvärv inför säsongen. Det är igentligen bara Thiaw som lyckats av våra nyförvärv. Man hade sett fram emot att De Ketelaere skulle blomma ut till en stjärnvärving, Adli få spela mer och få chansen och Origi som är bland det sämsta jag sett i Milan tröjan. Vi har varit tvugna att rotera spelare pga en lång säsong med CL spel samt ligan men ingen som har tagit chansen när dom väl fått chansen, förutom Thiaw. En annan är Rebic som inte alls har levererat nått denna säsong. Hade förväntat mig mycket mer av spelare denna säsong. (Christian Falk)

NAPOLI
— Bredden. Spalletti försökte rotera i den mån han kunde, och det gick. Denna säsong. Nästa säsong blir svårare, dels för att Spalletti inte kommer vara kvar men också för att de andra lagen troligtvis inte kommer vara lika ojämna som denna säsong. Eller så kommer de vara det men Napoli behöver ändå en bredare och bättre trupp, hur konstigt det än låter, om man ska komma längre än till kvarten i Champions League.  (SoloNapoli)

ROMA
— Båda våra anfallare, Tammy Abraham och Andrea Belotti. Tillsammans har de producerat 13 mål, vilket är klart underkänt och vanligtvis ohållbart ifall man ska utmana om topp-fyra eller en EL-titel. Det måste bli en förbättring på den fronten till nästa säsong  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Lättaste frågan så klart. Klubbens katastrofala ekonomiska situation och hotet om konkurs. Som vi nu kan glömma! (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Gerard Deulofeu gjorde en finfin säsong och bar Udineses offensiv på sina axlar. Han skapade målchanser, sköt fina frisparkar och låg bakom det mesta som Udinese skapade. Men just vid årsskiftet var olyckan framme. Hastigt och mindre lustigt gick katalanens knä sönder och hans säsong var över. Med det stagnerade också delar av Udineses anfallsspel. (Jesper Klingnell)

* * *


Säsongens hjärtklappning?

ATALANTA
— Säsongens hjärtklappning är ryktena om Gasperinis framtid. Han är navet i detta Atalanta och visar det sig att han lämnar står klubben en oviss framtid till mötes. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Andra halvan av april förlorade Empoli tre raka matcher. Plötsligt var man nere i bottenstriden. Men denna trend följdes av 10 poäng på fyra matcher. Hjärtat hann börja klappa men paniken infann sig aldrig.  (Oskar Örn)

FIORENTINA
— Hela hösten var ju en prövning. 3-0-förlusten borta mot Basaksehir i Turkiet var en prövning. Matcherna mot Monza glömmer jag helst. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Sorry, men den här säsongen har jag försökt distansera mig från matcherna. Efter att ha haft tre säsonger med lugna resor och härliga matcher har den här inte varit bra för mitt svaga hjärta. 
Tyvärr går det igenom cellerna och in i pumpen ändå, var sig jag ser matcherna eller inte.(Johan Stistrup)

INTER
— Sista 10 minutrarna mot Porto förkortade nog flera Intersupportrars liv med några år. Det kändes under kontroll i 170 minuter men helt plötsligt var Portos tryck extremt. Onana och en gnutta tur räddade Inters avancemang från åttondelsfinalen i Champions League. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— När Vlahovic byttes in och gjorde mål borta mot Sevilla. Där och då fanns chansen att både nå en final, vinna en titel och ta sig till CL nästa säsong. Då hade jag puls, i typ 15 min.  (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Om man är laziale så får man hjärtklappning även när Lazio spelar mot ett lag som redan är klart för Serie B. Skämt åsido så var matcherna mot Roma och matchen borta mot Napoli inte bra för ens hälsa. (Níklas Tellini)

MILAN
—  Matchen mot Roma 2-2. Att gå ner sig så mycket under dom sista minutrarna och bara klappa ihop kändes bara hopplöst, luften gick ur en. När vi redan haft en tung säsong, slåss om en top 4 placering och endå göra en bra match i 80 minuter + för att sedan bara falla ihop var inget jag vill uppleva igen. Konstiga byten i slutet och att tro att det är klart bara för att det står 2-0 i slutskedet av matchen. En jobbig säsong emensionellt blev ännu värre, speciellt när vi hade chansen att rycka lite. Tur att det löste sig endå ! (Christian Falk)

NAPOLI
— För mig var det nog förlusten hemma mot Milan. Hur sönderplockade laget blev och att förlora med så stora siffror under en säsong som annars varit extremt bra var väldigt konstigt. Nästan otäckt. (SoloNapoli)

ROMA
— Ögonblicket när Paulo Dybala gjorde 1-0 i finalen gav den absolut största hjärtklappningen. Vi hade kämpat och offrat en hel säsong för den matchen, och när ledningen faktiskt kom från våran bästa spelare som troligen spelade skadad, kändes allt rätt och skrivet i stjärnorna. (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Det får nog bli samma svar här som på föregående fråga. Krisen i klubben har varit ett stort orosmoment. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Jag vet inte om det räknas, men en av säsongens mest oväntade händelser var Marvin Zegelaars comeback. Holländarens kontrakt med Udinese gick ut förra sommaren och han gav sig då ut på jakt efter en ny klubb. Men någon ny klubbadress blev det inte och efter att ha varit kontraktslös i ett halvår fick han i mars ett nytt kontraktsförslag av Udinese. Därefter har han oftast varit med i matchtruppen och även figurerat en del ute på planen. Det är knappast en händelse som ger ringar på vattnet eller som ekar genom fotbollseuropa, men likafullt en anmärkningsvärd utveckling. Hans nya kontrakt med Udinese går ut nu i juni, så frågan är vart han tar vägen den här gången? (Jesper Klingnell)

* * *

La Curva-redaktionen2023-06-08 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)