Lagbanner
Grande finale Serie A 2023 #3: ”Hela Curvan är i extas”

Grande finale Serie A 2023 #3: ”Hela Curvan är i extas”

Då har vi kommit till den tredje och sista delen av vår säsongssummering av Serie A.





Säsongens kristallkula? 

ATALANTA
— Ryktena kring Gasperini är självklart oroande, men jag tror och hoppas att han blir kvar tillslut. Vad som är definitivt är arg Demiral lämnar. Efter att ha nekats flytt tidigare har han nu bestämt sig för att göra sina intentioner överdrivet tydliga och kommer därmed att lämna. Även Højlund ser självklart ut att lämna för en stor summa med tanke på vilka klubbar som är efter honom. Det är många oklarheter kring klubben just nu med tanke på situationen gällande Gasperini, men utanför det sportsliga så kommer Gewiss Stadium som numera är arenans officiella namn, att fortsätta sin renovering enligt president Percassis expansionsplaner. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Vad händer inför nästa säsong om, låt säga, Vicario, Baldanzi och Parisi alla försvinner till Juve som det ryktats om? Plötsligt ser i så fall truppen ganska tunn ut.    (Oskar Örn)

FIORENTINA
— Vinner vi Conference league på onsdag (förlorade mot West Ham. red.anm.) så riskerar vi att bli helt sönderköpta ännu en gång. Commisso har ju visat tidigare att han inte vill gå in med större pengar och verkar nöjd med rekordtransfers för Chiesa och Vlahovic med flera, utan att ersätta dem i någon väsentlig utsträckning. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Eftersom en match återstår (kvalmatchen mot Spezia. red.anm.) så är det omöjligt att säga vad som kommer hända. Vi får se om presidenten håller kvar klubben för just nu sitter han på två stolar - Hellas Verona och Serie C-klubben Mantova, vilket gör att han måste sälja någon av dem - troligtvis blir det Mantova då de åkte ur Serie C. Jag skulle ändå tippa att han försöker sälja Hellas till någon men avvaktar rätt pris. (Johan Stistrup)

INTER
— Jag är glad Inter lyckades fixa topp fyra och spela in lite pengar i Champions League. Annars hade det varit finanskris. Inzaghi får också behålla jobbet. Framtiden är fortfarande oviss. Får Inter behålla alla nyckelspelare? Klarar Inter generationsskiftet med en äldre trupp. Kommer kinesiska Suning fortfarande äga Inter? Jag chansar ändå att Inter inom kort kommer säljas till nya ägare som är mer stabila än kineserna. Det är också min största önskan. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Tyvärr ser den svartvita horisonten mörkare ut än på länge. Ekonomin är usel för att vara ett storlag och kommer inte bli bättre av att missa CL. Men ljuset i mörkret måste ändå vara Juventus B-lag som genererat flertalet talanger till A-truppen. Fagioli blev Serie A:s bästa U21-spelare, Miretti har visat framfötterna och Illing Jr ser ut som en spännande spelare för framtiden. Om man inte kan köpa lika mycket som förut under en period så är det väldigt bra att kunna förädla egna talanger. (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Det skrivs mycket om att Tare kanske kommer lämna Lazio efter många år i huvudstaden. Det skulle vara intressant tycker jag att se hur det skulle se ut i Lazio utan Tare. (Niklas Tellini)

MILAN
— I och med att klubben trots allt, med hjälp av konstgjord andning, lyckades kvalificera sig för Champions League så måste fokus nu vara att göra en rejäl översyn av truppen och förstärka de positioner som skrikit efter kompetens i flera år. Gerry Cardinale måste, där han sitter i sin skyskrapa på Manhattan, inse att det krävs investeringar om man önskar att ens klubb ska bli en av de där ledande klubbarna i Europa. Både Paolo Maldini och Stefano Pioli har nu, efter den säkrade topp fyra-placeringen, i media varit tydliga med att de mer eller mindre kräver förstärkningar av en viss kvalitet. Ägarna i RedBird Capital verkar inte vara lika sugna på att spendera, utan vill hellre bedriva en lågbudget-verksamhet som visar gröna siffror på sista raden år efter år. Vi ska givetvis vara stolta över att Milan bedriver en verksamhet som inte drar på sig stora skulder längre och inte drivs likt de flesta andra storklubbar i Europa. Men vi vill också ha titlar. Milan är Milan. Regelbundna titlar hör till. Det kräver investeringar och förstärkningar av spelare från de lite övre hyllorna. Divock Origi tog oss ingenstans. Marko Arnautovic skulle knappast ta oss särskilt mycket längre. Sommar-mercaton behöver innehålla nya startspelare på högeryttern och i trequartista-rollen. Det behövs någon av kvalitet som kan avlasta Olivier Giroud. Det behövs bredd på innermittfältet som inte kan vara lika beroende av Sandro Tonali och Ismael Bennacer ytterligare en säsong, speciellt inte när Bennacer är borta ett halvår. Sen behövs ytterligare bredd för att Milan ska kunna kombinera ligaspel med Champions League. För det är tydligt att det inte räckte till den här säsongen.(Tommi Uksila)

NAPOLI
— Ja du, den frågan kanske vi ska ge till De Laurentiis. Jag tror det kommer bli en kommande säsong där laget backar något, kanske kommer de försöka satsa mer på Champions League. Det beror lite på vilka spelare som stannar. Jag räknar med att Osimhen drar, kanske även att Simeone, som varit en bra ersättare, lämnar. Han uppfyllde inte sin kvot på mål han skulle göra för att få köpas loss (enligt De Laurentiis). Tror det var något i still med 20 mål i alla sammanhang. Så en spets behövs och ett bredare mittfält för jag räknar med att Ndombele drar med. Jag tror inte Napoli köper loss honom. Sen har jag ingen aning om vem som blir tränare men något säger mig att De Laurentiis gillar Gasperini. (SoloNapoli)

ROMA
— Vi har ett nytt arena-projekt på gång som är (i Italien mått mätt) det mest seriösa vi haft. Det är en arena som planeras byggas i den nordöstra stadsdelen Pietralata och förhoppningen är att projektet ska ta fart redan nästa år 2024 och stå klart 2027. På planen har vi lyckats plocka upp flera egenfostrade spelare, allra främst Eduardo Bove på mittfältet som sannerligen lär bli en viktig del av Romas framtid. Även kända Nicola Zalewski är viktig för framtiden och ny för säsongen, Filippo Missori.  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Serie B väntar, en ny era väntar. Förhoppningsvis blir det en framgångsrik era, men vi kan nog inte räkna med en snabb återkomst till Serie A. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Det går såklart inte att säga att Deulofeus skada är positiv. Men om det finns någon ljusglimt med hans skada är det ju att den ökar sannolikheten att han stannar i Udinese. För även om kvalitén definitivt finns där, är det klart att storklubbarna lär fundera ett extra varv innan de värvar en 29-åring med ett söndertrasat knä. 

Möjligen står då Lazar Samardzic på kö för att verkligen blomma. Där finns stor potential och under våren har vi fått se den allt oftare. De större klubbarna har redan börjat slåss om tyskens signatur men frågan är om han inte mår bättre av att stanna i Friulien och få en viktig roll än av att hamna på bänken i ett storlag.
Sedan fortsätter ju Udinese att hålla stor koll på Simone Pafundi. Anfallaren som är född 2006 har beskrivits som en av den italienska fotbollens största talanger och han gjorde debut redan förra säsongen. Den här säsongen har han tillhört A-laget och gjort ett tiotal matcher i Serie A. Han har således fått känna på tempot i den finaste av ligor. Kan han explodera nästa säsong? I Friulien hoppas man det. (Jesper Klingnell)

* * *

Säsongens bästa symbolbild?

ATALANTA
— 


(Martin Wideen)


EMPOLI
— Den här mannen är säsongens, liksom fjolårssäsongens, bästa spelare för Empoli: målvakten Guglielmo Vicario.
(Oskar Örn)

FIORENTINA
— Å en bild. Cabral...
(Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Bilden som etsat fast är en besviken, gråtfärdig Gianluca Caprari när han fått reda på att klubben vill låna ut honom till Monza. Besvikelsen på fansen när de får reda på att det är för skitpengar (€3miljoner kontant + utköpsklausul på €7 efter säsongen).(Johan Stistrup)

INTER
— Bilden med Lautaro från semifinalen är årets symbolbild. Det är från semifinalen mot Milan när han gör 1-0 och satte spiken i kistan för Inters finalavancemang. Lautaro springer upp till publiken och firar med utsträckta armar medan hela Inters Curva är i extas.
 (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Frustration var säsongens ledord. 
(Mikael Noaksson)

LAZIO
— Att en målvakt som kostade 2 miljoner och som (som det sägs) Sarri verkligen ville ha slår Serie A rekord på antal clean sheets kan illustrera säsongen (och Lazio) bra.

(Niklas Tellini) 

MILAN
— Jag tror att den bild som fastnat på de flesta Milan-supportrars näthinna från den här säsongen är det kvartssamtal med Curva Sud som truppen och Stefano Pioli fick hålla efter den pinsamma förlusten mot Spezia som spelades mitt emellan de två mötena med Inter i Champions League. Efter en total härdsmälta i det första mötet mot Inter följde man upp det med att förlora med 2-0 mot bottenlaget Spezia. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för de mest hårdföra herrarna i Curva Sud. Det ska dock påpekas att båda parter efteråt har sagt att det enbart var ett motiverande samtal där ledarna i curvan försökte få hela truppen att inse vad det verkligen är de spelar för, vad det betyder för mängder av människor. Det ska inte ha förekommit några hot överhuvudtaget, vilket mer eller mindre bekräftades när supportrarna dagarna efter samlades på Milanello för att stötta och sjunga för hela laget inför den viktiga returen mot Inter. Det fick tyvärr ingen effekt mot ärkerivalen klädd i svart och blått, men därefter har laget ändå lyckats rycka upp sig med två raka segrar mot Sampdoria och Juventus vilket säkrat Champions League-spel även nästa säsong. Är det tack vare motivationen från curvan? Troligtvis inte, men lite ändå. Personligen tycker jag att det var rätt plats och tid för ett liknande ingrepp, för kroppsspråket både på och utanför planen från spelare och ledare var allt annat än önskvärt just där och då. Och jag tycker allt som oftast att Curva Sud lyckas hålla sig innanför ramarna för vad som ses som acceptabelt av de mer hårdföra supportergrupperingarna, vilket vi kan vara stolta över. (Tommi Uksila)

NAPOLI
— Vinsten borta mot Juventus   (SoloNapoli)

ROMA
— Våra två största profiler i klubben (Mourinho och Dybala) efter fallet på sista steget i finalen. Hela säsongen kokades ner till en straffläggning och fotbollen var så pass orättvis att den riskabla satsningen vi gjorde inte fick bära frukt. Istället kan båda på bilden nu lämna och inte ta revansch för förlusten  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
—  En bild på klubbmärket. Vackra Sampdoria lever vidare!
(Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Sottil
(Jesper Klingnell)

* * *

Säsongens Serie A-summering:

ATALANTA
— Återigen så har det varit en fantastiskt underhållande Serie A-säsong. Turbulent i och med alla omständigheter kring Juventus, men även ligan i stort.
Napoli är självklart säsongens främsta huvudrollsinnehavare, där jag är oerhört imponerad av vad de har lyckats åstadkomma. Även kul med framgångarna ute i Europaspelet och Sarris fina Lazio. Sampdoria… (Martin Wideen)

EMPOLI
— Otroligt att Napoli återigen är mästare efter så många år. Nu har sedan Maradonas död Argentina vunnit Copa America och VM, och Napoli Serie A. Det är som att spelarna lyfts av viljan att hedra den store fotbollsguden. Juventus spelartransferskandal kommer att kommas ihåg, samt de konsekvenser poängavdraget får. Inter i Champions League-final, Roma i Europa League-final, samt Fiorentina i Conference League-final visar att den italienska ligan är i storform. Italien är inget dåligt fotbollsland.   (Oskar Örn)

FIORENTINA
— Serie A ligger åter i topp. Italienska lag spelar alla tre europacupfinaler och man har fyra lag i Champions league. Visst man har inte Premier league-pengarna men ligan står starkt ändå. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Tyvärr blir jag beroende på hur det går för mitt lag men nog känns det som en rätt ljummen säsong. Visst, den livades upp att Napoli bröt de randigas svit på scudettotitlar men det var synd att det var i praktiken klart redan 2022. Profilmässigt har det också varit svagt. Tunna plånböcker ger tunt material. Vi snackar nu Serie A.
Tittar man sen internationellt så har Italien haft storstilade framgångar med finallag alla tre turneringarna, vilket alldrig hänt förut. Alla har - mer eller mindre - varit överraskande. Det lär vi knappast se igen de närmsta 4-5 åren. 

INTER
— Äntligen lyckas italienska lag ute i Europa. Final i CL, EL och ECL. Jag kan unna Napoli en titel då jag tror det är bra för italienska ligan att fler lag kan vinna. Hur kul är det kolla på Bundesliga där Bayern vinner varje år eller La Liga där bara två lag kan vinna. Lite tråkigt däremot att ligan avgjordes väldigt tidigt för Napoli, men kampen om fjärdeplatsen samt nedflyttningsplatsen har varit spännande i sista stund.(Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Napoli med Kvaradona i spetsen krossade allt motstånd och tog sin tredje ligatitel medan dom klassiska storlagen underpresterade. Monza förvånade med en otroligt imponrande 10:e plats som nykomlingar och klassiska Sampdoria åker ur efter en usel säsong. På ett personligt plan har det varit en av dom värre säsongerna under mina snart 23 år som Juve-supporter. Det har spelats tråkig fotboll på planen och det har varit tråkiga rubriker utanför den. Min enda förhoppning är att det i alla fall inte kommer bli sämre nästa säsong. Men om Allegri sitter kvar vid spakarna så kan jag inte säga att jag ser fram emot den heller.  (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Ligan har hållit en hög nivå, det känns som att Serie A är tillbaka att få det intresset italiensk fotboll förtjänar. Att tre lag från Serie A spelar(spelat) en final i de tre europeiska turneringar är stort.
Napoli var överlägsna speciellt tack varje en extremt stark inledning på säsongen.
Tråkigt att ett historiskt lag som Sampdoria åkte ut.  (Níklas Tellini)

MILAN
—  Jag tycker att det i det stora hela har varit en härlig säsong, så när som på titelstriden. Det är naturligtvis extremt imponerande av Napoli att efter 30 års scudetto-torka ta hem ligatiteln på ett sådant överlägset sätt, men det har gett en känsla av avslagenhet under våren. Som tur är har det vägts upp av ett himla race om Europa-platserna, där slaget om Europa League-platserna levde ända in i sista omgången. Jag tycker att förutom Napoli så har Lazio med Maurizio Sarri vid rodret stått för en väldigt fin säsong. Inter och Milan har underpresterat i ligan men däremot presterat i cup-spel. Atalanta håller sig fortsatt kvar i toppen av tabellen trots att många trodde att den gyllene eran gick mot sitt slut. José Mourinho har fått Rom och Roma-supportrarna att andas morgonluft med sin vi-mot-världen-attityd. Kvartetten Torino, Fiorentina, Monza och Bologna ska ha beröm för väldigt fina säsonger sett till förutsättningarna, och Silvio Berlusconis och Adriano Gallianis nykomling Monza ska ha extra mycket beröm trots en tuff start under tränaren Giovanni Stroppa. När Raffaele Palladino klev in i Stroppas ställe har Monza flugit. Även tränarna för de andra tre nämnda klubbarna kommer vara heta kandidater till större tränarposter framöver.
Den stora besvikelsen är väl ändå Sampdoria, den anrika klubben som misskötts så till den grad att de i år åkte ur Serie A med buller och bång. Det kommer således i höst bli klubbens andra Serie B-säsong på de senaste 20 åren. Senast de var nere i kadettserien var säsongen 11/12. Men det sportsliga har, trots dess uselhet, hamnat i skymundan av clownen till ägare Massimo Ferrero som bokstavligt kört klubben i botten. Konkursen var otroligt nära, men till slut dök Leeds ägare Andrea Radrizzani upp som en räddare i nöden (nåja, det återstår att se). Återstår att se om Sampdoria kan ta sig upp i Serie A lika snabbt och enkelt som stadsrivalen Genoa som endast var nere och vände.
Något annat som präglat säsongen är givetvis Juventus olika skandaler och de efterföljande poängavdraget, återinsättandet av poängen och sen ytterligare poängavdrag. Att klubben har värderat spelare till overkliga priser är väl en sak, men svarta lönebetalningar och falsk bokföring är något helt annat. Jag är förvånad att det verkar som att Juventus kommer undan med bara tio minuspoäng och €700 000 i böter för båda dessa förseelser. Särskilt med tanke på att en degradering till Serie B var högst aktuell. (Tommi Uksila)

NAPOLI
— Vi har italienska lag i finaler ute i Europa. Vi hade italienska lag som dominerade Champions League hela vägen fram till finalen. Jag tycker Inter, Milan, Lazio och även Roma i perioder visat prov på väldigt bra prestationer. Kanske inte alltid så snyggt men effektivt. Detta i en tid då bottenlag i Premier League har mer pengar att värva spelare för än italienska topplag. Något rätt gör man ju om en spelare som inte ens platsar i Fulham blir italiensk mästare. Ligan generellt är bättre tycker jag, även om (de flesta) lagen varit ojämna sinsemellan, men det tror jag beror på att fler lag blivit bättre helt enkelt. Ligan är roligare och verkar kunna utmana ute i Europa igen och fortsätter det så här så blir Serie A i fortsättningen än mer intressant. (SoloNapoli)

ROMA
— Objektivt beaktat, en historisk säsong med Napoli som seriesegrare för första gången på över 30 år och en toppfyra kamp som aldrig verkade ta slut. Dessutom en bottenstrid som lever nu till sista omgången. Men överlag har Serie A skuggats av de italienska prestationerna i Europa, vilket man kan argumentera gjort ligaspelet jämnare än vad det borde varit.  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
—Napoli. De har varit det bästa och mest sevärda laget, tveklöst. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Napoli. Wow. Det räcker väl egentligen så?
Men det är klart. Jag vill ju även passa på att lyfta de italienska klubbarnas succéartade säsong ute i Europaspelet. Ett finallag i varje europeisk turnering och dessutom ytterligare två semifinalister. Mycket kul för alla Calcio-älskare! (Jesper Klingnell)

***

La Curva-redaktionen2023-06-09 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)