Lagbanner
Greven från Valdemarsvik fyller 100 år
Signore Liedholm, Il Conte.

Greven från Valdemarsvik fyller 100 år

Den 8 oktober 1922 föddes Nils Liedholm, en av de absolut största svenska fotbollsspelarna och tränarna genom tiderna.

Faktum är att Nils redan tidigt var just tränare, parallellt med sin spelarkarriär. Efter en tränarkurs blev han som tonåring spelande tränare för Järnvägsgatans IF. Många har vittnat om att han hade ett tidigt utvecklat spelsinne. Som spelare kombinerade han dessutom sin förståelse för spelet med hårt jobb. I mångt och mycket var han den kompletta mittfältaren.

Sitt genombrott som spelare fick han i IFK Norrköping. Där tog han två SM-guld och under denna tid kom han också att vinna OS-guld med svenska fotbollslandslaget i London 1948. Pekings tränare, ungraren Lajos Czeizler, värvades året efter av AC Milan. Liedholm och spelarkollegan Gunnar Nordahl fick följa med. Det var i Milano som spelarna slog följe med Gunnar Gren. Gre-No-Li blev en fruktad spelartrio där Liedholm spelade mittfältare.

Liedholm vann italienska ligan fyra gånger med Milan under sina 12 år i klubben som spelare. Med landslaget tog han även ett VM-silver på hemmaplan 1958, som lagkapten dessutom. Hela Sverige var i extas under ett antal minuter efter Liedholms ledningsmål i finalen mot Brasilien, men brassarna skulle så småningom vinna matchen med 5-2.

Efter spelarkarriären arbetade Liedholm i två år som assisterande tränare i AC Milan och sedan tre år som huvudtränare i klubben. Tränarkarriären omfattade tre sejourer i Milan, fyra sejourer i Roma, två sejourer i Hellas Verona, en i AC Monca, en i AS Varese och en i Fiorentina.  Det var när Roma med Nils Liedholm som tränare 1983 tog klubbens första ligatitel på 50 år som han erhöll den riktiga ikonstatusen.

Liedholm fick i Italien smeknamnet Il Conte, Greven, på grund av en slags aristokratisk artighet och elegans som präglade hans gestalt. Han gifte sig också sedermera med en grevinna med släktanor från 900-talet.

Liedholm var en föregångare till managers som Pep Guardiola, vars possessionfotboll firat stora triumfer i Barcelona och numer i Manchester City. Nils Liedholm utvecklade mycket av fotbollen i Italien till exempel genom att utveckla ett zonförsvar. Han utvecklade också försvarslinjen i det att den inte bara fick vara defensiv, utan även ha kapacitet att vara följsam i det offensiva spelet.

Liedholms filosofi var:  ”Om vi har bollen, kan de andra inte göra mål.” Han brukade också påpeka att när du gör mål bör du fira måttligt, för kom ihåg att du förlorade bollen! 

Nils Liedholm dog 2007, 85 år gammal.

Oskar Örn2022-08-30 10:39:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)