Lagbanner
HBTQ en het potatis för UEFA och FIFA

HBTQ en het potatis för UEFA och FIFA

"No to Racism" har varit UEFA:s motto sen 2008. Ett viktigt ställningstagande, men också en helt riskfri kampanj. Att säga nej till homofobi är inte lika självklart.

Få missade nyheten i början av EM om att Tyskland förbjöds lysa upp Allianz Arena till stöd för HBTQ-rättigheter. När Manuel Neuer bar sin kaptensbindel i pridefärger startade det europeiska fotbollsförbundet en utredning (som nu lagts ner). Under kvartsfinalen Danmark-Tjeckien beslagtog ordningsvakter en dansk supporters regnbågsflagga utifrån UEFA:s policy att marknadsföring av såna motiv inte får förekomma.

UEFA-presidenten Ceferin motiverar sitt förbunds ställningstaganden med att man inte vill vara politiska. Rasism är alltså inte en politisk fråga, men HBTQ-rättigheter är det.



Denna godtyckliga inställning handlar rimligtvis till stor del om pengar. Undersökande journalister har påvisat att Qatar betalade FIFA:s ledning betydande summor under bordet för att få arrangera kommande VM 2022. I Qatar är homosexuella relationer förbjudna och kan straffas med döden, enligt muslimsk Sharia-lag. En anledning för FIFA att inte vifta med prideflaggan i onödan alltså.

Föregående världsmästerskap 2018 tilldelades som bekant Ryssland, ett annat land där samkönade partnerskap är otillåtna (omkring 90 % av den ryska befolkningen anser att homosexualitet inte ska accepteras i samhället). Blatter, Infantino & co valde att inte stöta sig med Putin heller.

INGET ÄR SÅ KÄNSLIGT SOM RELIGION
Vid sidan av de ekonomiska motiven kan det möjligtvis vara svårt för det västerländska etablissemanget att ta strid för gayrättigheter globalt utan att riskera att stämplas som rasister, eftersom man då måste gå i polemik med exempelvis muslimska regimer.

Ett exempel på det var när Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström 2015 tog ställning för den saudiske bloggaren Raif Badawi, som dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp för att han bland annat ifrågasatt traditionella könsroller. Wallström kallade Saudiarabiens straffmetoder för "medeltida" och fick skarp kritik för att hon nedvärderade ett annat lands styrelsesätt.

Det är kanske ingen slump att världens minst religiösa land Sverige också är världens mest HBTQ-vänliga. Det är i alla fall vad Pew Research Center har kommit fram till. De undersöker med jämna mellanrum normer och värderingar runtom i världen, och har dragit slutsatsen att det råder "större acceptans för homosexualitet i mer sekulära länder".



I Italien är katolska kyrkan den stora stoppklossen. 2021 fortsätter alltjämt påven att upprepa det gamla budskapet att samkönat äktenskap är syndigt och därför inte kan välsignas. Men det är "folket som bygger landet", som Ulf Lundell sjöng en gång i tiden: En majoritet av italienarna är positiva till liberala lagförändringar på den här fronten.

Och när FIFA och UEFA inte vågar visa regnbågsfärgerna gör fotbollspelarna det själva. Liksom klubbar och nationella förbund och ligor. Lega Serie A, Juventus, Milan och Torino är några som vågat ta ställning.



Sampdorias Albin Ekdal gick så långt att han besökte EU-parlamentet i Bryssel och höll ett tal på en konferens förra året. Där betonade han vikten av en attitydförändring, då det är särskilt svårt att bli accepterad som homosexuell i fotbollsvärlden: "In our sport only eight players have ever come out".
 

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2021-07-09 22:10:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)