Lagbanner
Hösten 2019 — Del 2: ”Kaptensbindeln, ett totalt felbeslut”

Hösten 2019 — Del 2: ”Kaptensbindeln, ett totalt felbeslut”

"Believe the hype!", "Leao kommer växa" och "visst fäller man en liten tår..." . Del två är ute nu av redaktionernas höstsonat.

Vi har dragit fram 12 frågor till redaktionerna och kommer sammanfatta dem i fyra olika delar.
Här kommer frågorna fyra till sex:

* * *

Spelarna, vilka har utmärkt sig?
 


— Josip Ilicic är makalös och har varit ostoppbar under de senaste månaderna, solklart en av säsongens spelare i Serie A så här långt. Robin Gosens har sex mål och fyra assist på sexton matcher som wingback – otrolig statistik, och som han bidrar i spelet. I stort sett alla offensiva spelare har levererat. Det är väl ingen som riktigt skämt ut sig under hösten, men Hans Hateboer på andra kanten har inte riktigt kommit upp i samma nivå som förra säsongen. Mittbackarna har tyvärr inte överraskat positivt, som de skulle behövt. (Erik Johansson)


— Tycker att det japanska sommarförvärvet Tomiyasu har varit en klippa i backlinjen och lite längre fram i banan har Palacio förmodligen haft sin bästa period i Bolognatröjan så här långt. Vid 37 års ålder... (Mikael Mansjö)


— Positivt: Jesse Joronen på målvaktsposten. President Cellino lade ut rätt stora pengar (med Brescia-mått) när han handplockade denna ödmjuka och målmedvetna finländare från danska FCK. Dessutom: Tonali har äntligen Serie A-debuterat. Otroligt hypad av media innan han ens satt sin fot i högsta divisionen - och värderad till omkring en halv miljard kr, trots bara Serie B-spel på CV:et. Nu ser vi varför. Believe the hype! Han är så bra som man trott. Sen är ju Balotelli, per definition, den som alltid utmärker sig mest, förstås. Han har varit både fågel och fisk.

Enbart negativt: Ett känt namn som Matri har knappt fått någon speltid alls, trots att han är skadefri. Med tanke på att han har högst lön av alla (vid sidan av Balotelli) är det ju helt galet. Jag läste för övrigt i Pirlos självbiografi att Matri (gammal lag- och rumskompis med Andrea i Milan) är en fruktansvärd hypokondriker. Men det borde inte ha med saken att göra. Märkligt slöseri med pengar. (Per-Erik Wesslén)
 

— Vi har tre toppar i Castrovilli, Ribery och Vlahovic. Det var nog inte många som föreställde sig den utvecklingen som Castrovilli fått och den första tanken i juni var att han skulle lånas ut eller till och med säljas. Nu är han en av få ljusglimtar för Fiorentina och helt briljant. Ribery är gamlingen som inte hade alltför mycket förväntingar på sig men som han har påverkat laget. Vi var ett helt annat lag med Ribery på plan och även utanför plan har han visat vilket ultraproffs han är. Till sist, Vlahovic som sitter på riktigt mycket potential och börjar blomma ut i Viola. Med tanke på att han bara är 19 år ska man inte förvänta sig för mycket men han har visat att verkligen är att räkna med.
 
Negativt finns det en uppsjö av spelare att plocka emellan men jag vill nämna Boateng som faktiskt bara sänker tempot i ett redan temposvagt Fiorentina. Personligen såg jag adderad rutin i det nyförvärvet men inte heller det verkar han lyckas han med. Ser mest ut som att Ribery tagit med en otränad polare till laget. (Johan Horn)


— Som jag sa innan bland nyförvärven så är det verkligen Sofyan Amrabant som lyst upp mest. Men också unge Marash Kumbulla har visat klass och mognad som back att storklubbarna jagar honom. 
Men, jag vill lyfta en speciell spelare. Nämligen Giampaolo Pazzini. 
Här har vi en som knappast är startspelare men ändå kapten - en som hoppar in gör två mål två matcher i rad och visar klass. 
Juric har satt en specialträning  på the old man och han njuter av fotbollslivet igen. 
Visst fäller man en liten tår... (Johan Stistrup)


— De tidigare nämnda anfallarna har varit otroliga, men även mittfältet och försvaret har visat sig göra sitt jobb väldigt väl. Ingen har varit dålig, om man inte ska vara väldigt hård mot Politano som inte lyckats med något de gångerna han fått speltid. (Konrad Grönlund)


— Paulo Dybala har stått för den enskilt mest positiva insatsen under höstsäsongen. Han var så gott som såld i somras, men har äntligen hittat rätt under Sarris mentorskap, även om han har varit tvungen att bevisa sitt värde för att hitta tillbaka till startelvan. Andra otippade spelare som fått nytt liv under Sarri är Juan Cuadrado, som har fått en pånyttfödelse som högerback, och Gonzalo Higuain som båda växt ut till nyckelspelare. Miralem Pjanic har blivit ännu mer oumbärlig för lagets spelmaskineri och Cristiano Ronaldo har återigen hamnat i ett målstim under senhösten och framåt. Dessutom har Rodrigo Bentancur varit vår kanske bästa mittfältare, samtidigt som Leonardo Bonucci faktiskt lyckats axla ansvaret som lagkapten och Wojciech Szczesny fortsatt att visa att han borde nämnas i diskussionerna om världens bästa målvakter. Vi får inte heller glömma att Blaise Matuidi och Sami Khedira var våra bästa spelare i inledningen på säsongen. Tyvärr tappade båda form under hösten, framför allt Khedira. Jag anser att vi bör sälja tysken omgående för att göra plats för en yngre och bättre förmåga. Hans landsman Emre Can har också varit under isen hela säsongen. Petningen från CL-truppen tog hårt på honom men han har också varit direkt dålig när han väl fått chansen. Federico Bernardeschi har fått lika mycket förtroende som under Allegri, men prestationerna har varit undermåliga för en trequartista i bianconeri och jag tror att han blir såld i sommar om han inte levererar under våren. (Adam Yngvesson)


— Ciro Immobile har redan gjort 20 mål denna säsong. Rekordet i Lazio satte han 2 säsonger sedan då han lyckades göra 29 mål på 33 spelade matcher. Förra året var inte alls lika bra, då gjorde han 15 mål på 36 matcher. Men i år är han alltså redan uppe i 20 mål, på 18 spelade matcher. 

Sedan måste man även lyfta fram Felipe Caicedo. Lazio värvade honom inför säsongen 2017-2018, och det dröjde inte alls lång tid innan han fick utstå kritik på grund av att han inte skulle bidra till något positivt. Kritiken kanske eskalerade efter missarna mot Juventus borta (trots vinst) och framför allt mot Crotone borta (ett mål där hade med störst sannolkhet inneburit en CL plats för Lazio). Caicedo har dock fortsatt att träna och jobba på hårt utan att göra väsen av sig. Förra säsongen började det vända, och i år han han nästan blivit en talisman för Lazio. När klockan börjar ticka mot 90 och Lazio jagar ett mål så är lösningen att skicka in Caicedo. På ett eller annat sätt kommer han lösa uppgiften. Borta mot Sassuolo petade han in ledningsmålet i 92:a, mot Cagliari nickade han in ledningsmålet i 97:e minuten.

En till spelare som utmärkt sig positivt är Strakosha. Lazios målvakt har utvecklats enormt och har stått för en rad avgörande räddningar under hösten. Senast mot Napoli räddade han Lazio vid två tillfällen. Han har även blivit bättre på uppspel med fötterna, även om det fortfarande finns förbättringsmarginaler där. (Niklas Tellini)


— Romagnoli, Hernandez och Donnarumma har presterat väl och stundtals även Bonaventura. En kort period trodde jag mycket på Leao och i någon vecka trodde jag att Hakan äntligen skulle slå igenom. Bortsett från dem så tycker jag mest att vi fått se plattmatchen och tama insatser, om det nu inte bara varit håglöst och slarvigt. Kolla bara på Kessie. Eller Calabria. Eller Piatek. Eller Rebic. Eller Suso. Eller Biglia. Eller Bennacer. Eller vem som helst egentligen. Känns som att det är något övervikt åt det negativa hållet dessvärre. (Kaveh Golesani)


— Positiva utmärkelser får man leta länge efter. Inte ens Koulibaly har gjort det bra i år, kanske främst för att han exponerats ännu kraftigare av vårt dysfunktionella mittfält. Störst frågetecken sätter jag över Lorenzo Insigne. Även tidigare säsonger har han haft problem med den mentala biten och kanske främst i relationen med sin hemmapublik. Efter att Hamsik drog till Kina så fick han ta över kaptensbindeln, ett totalt felbeslut med facit i hand. Relationen mellan piazzan och Insigne är numera iskall. På planen ser det om möjligt ännu värre ut.
Jag har sett en del målsumpare i Serie A, kanske främst Mo Salah och Robinho, men Insigne tar nog priset som den minst effektiva anfallsspelaren i modern tid. Bör, för sitt eget bästa, säljas i sommar. (Edin Bajramovic)
 

— Många spelare som utmärkt sig. Dejan Kulusevski givetvis den främsta ljuspunkten. Men utöver honom har även Luigi Sepe haft en urstark höst vilket hans snittbetyg i Gazzettan indikerar där han ligger topp 5 i ligan. Matteo Scozzarella påbörjade säsongen som en pålitlig backup men har sedermera blivit befordrad till en vital systemspelare. Det var just en av de ändringarna som skedde under landslagsuppehållet som jag nämnde tidigare. Helt plötsligt var Scozzarella en spelare Parma stod och föll på till synes. Slitvargen Simone Iacoponi har gjort det jättebra och över förväntan i mittlåset som ersättare till den unga juvelen Alessandro Bastoni. På den negativa änden så är det spelare som varit skadebenägna som hamnar vilket på sätt och vis kanske känns orättvist. Men man hade höga förhoppningar på Inglese och han har knappt spelat. Detsamma kan sägas om Yann Karamoh som först hamnade utanför laget på grund av attitydsproblem och sedan strax efter sin drömdebut från start mot Inter så blev han skadad i princip. Vissa supportrar har pekat på Matteo Darmian som den stora besvikelsen. Men jag tycker det är viktigt att påpeka att Darmian har varit helt okej och detta är nog mest ett resultat av väldigt höga förväntningar på förhand.  (Martin Eliasson)


— Jag jublade inte direkt när det stod klart att Smalling var spelaren som skulle ersätta Manolas i mittlåset, men som engelsmannen har levererat! I övrigt tycker jag Diawara, Zaniolo, Mancini och Pellegrini har stuckit ut. Kolarovs frisparksfot ska även nämnas.
 På den negativa sidan hittar vi Kalinic som har varit kallare än en sibirisk vinter. Tråkigt att även Ünder inte kommit upp i nivå. (Filip Brodd)


— Den som utmärkt sig mest positivt är förmodligen målvakten Juan Musso. Redan i fjol visade han upp stor potential men i år har han varit riktigt bra och vid flera tillfällen räddat Udinese. Även Okaka har med sin tyngd och power visat sig vara en tillgång. Lagets stora stjärna är dock fortfarande Rodrigo De Paul och även om den argentinske mittfältseleganten är lagets viktigaste spelare och nyckeln i mer eller mindre varje anfall tror jag att det kan finnas ytterligare en nivå i honom. (Jesper Klingnell)


  * * *

Hur ser förutsättningarna ut inför andra halvan för er klubb?
 
 

— Mattia Caldara är tillbaka, det känns som en bra lösning för alla inblandade och kanske mest för Caldara själv. Kan han hitta tillbaka till formen han hade innan han gav sig iväg och snurrade runt i Juve och Milan är han en förstärkning och förhoppningsvis kan han styra upp den svaga defensiven. Atalanta ser ut att vara starkt rustat för våren och händer inget oväntat kan man absolut hamna topp fyra och kanske också slå ut Valencia och gå till CL-kvart. (Erik Johansson)


— Tycker att det ser lovande ut. Med en mittfältsförstärkning (Dominguez!) samt en ny anfallare (Barrow?) på plats har laget alla möjligheter att göra en riktigt bra vår. Det känns generellt som att Mihajlovics återkomst har gett laget ny energi. (Mikael Mansjö)


— När jag tittar på sluttabellen de senaste fem åren kan man konstatera att det inte har behövts 40 poäng för att överleva i Serie A. För undvika nedflyttning har det räckt med som lägst 34 och som mest 39 poäng. Om Brescia underpresterar lika mycket andra halvan som första halvan slutar vi på 28 poäng. Då åker vi naturligtvis huvudstupa ur. Tar vi tre fler segrar nu under vintern/våren 2020 än vi tog under "höstterminen" 2019 kan vi alltså klara oss kvar. (Per-Erik Wesslén)


— Sämre kan det inte bli så jag skulle säga att det ser lovande ut. Nya tränaren Iachini har enligt uppgifter höjt tempot avsevärt på träningarna så förhoppningsvis ger det utslag på matcherna i vår. Man kan redan nu efter två matcher se mer struktur i försvaret dessutom så det kommer bli färre tappade poäng för Viola vilket talar för en positiv vår. (Johan Horn)


— Fina, men vi måste hålla fokus. Visserligen har inget lag med det försprånget ner till nedflyttning vid den här tidpunkten åkt ur någon gång under 20-lags eran. Hellas ska inte bli de första.
Många har berömt tränaren och sportchefen men ska inte glömma den nya fystränarbossen Paolo Barbero. Skadeorna har varit få (peppar...peppar...) och så måste det förbli. 
Vi får se nu också hur det blir med Kumbulla. Många jagar den unge backen och han kanske försvinner redan i januari, vilket kanske kan spöka till det i försvaret (han spelade inte i två av de tre matcherna vi släppte in tre mål plus att han gjorde sin första start på en månad i den tredje matchen). Vi har nu också fått ett alternativ till i anfallet med Fabio Borini, vilket jag tror kan bli bra med hans djupledslöpningar. Bara hålla tummarna att spelarna håller sig till Juric planer. (Johan Stistrup)


— Det ser lovande ut även om det gärna får lov att bli någon värvning. Allt hänger på matchen mot Juventus borta. Men jag tror att Inter mycket väl kan lyfta scudetton i vår. (Konrad Grönlund)


— De kunde inte varit bättre. Juventus har de bästa förutsättningarna av alla lag i ligan, och därmed mest att förlora. Vi har den bästa truppen, den största rutinen och det största kapitalet. Om Juventus inte vinner scudetton är det per automatik ett större misslyckande än om någon annan italiensk klubb inte gör det. Det är den meste vinnarens förbannelse. (Adam Yngvesson)


— Sisådär och vi lär få fler svar imorgon mot Cremonese. Tycker personligen att det alldeles för tunt på anfallspostionerna och innan man nämner Caicedo som svaret så tycker jag att det ser alltför statiskt ut när han har fått starta med Immobile. Det ska dessutom inte behövas att vi skickar upp Sergej eller Luis samt ens tänka oss Adekanye trots att han kan- och har varit bra. Vi behöver någon lik Correa och om vi ska förvänta oss en värvning så blir det nog Pjaca från Juve som ryktats mest under början nu.
 
Han har karaktärsdragen av Correa; Stor och stark, teknisk och främst ambitiös. Vi behöver en teknisk forward som Correa och Pjaca spelade bra för Fiorentina på den positionen samt som ytter. Det blir även ett bra lägen för oss att få in en talang vi normalt inte hade fått och jag tror att detta kan bli nästa “Tare-värvning”. Det enda som kan stoppa honom är att inte är bra nog, nog lite sämre än Correa när han starta, eller att skadorna börjar spöka igen. 
 
Sen är det riktigt synd att Pavlovic gick till Monaco, vi behöver någon som kan ersätta Radu och även om Acerbi kan göra det så är han inte bra där och är viktig till mitten. Hoppas Vavro kommer igång med åren och att vi hittar någon bättre än Bastos som ändå är helt okej för tillfället. Mest konkret är ju nu att vi behöver någon där uppe.
 
Berisha gjorde en fin löpning som ledde till Immobiles friläge efter första målet mot Napoli och Berisha gjorde samma löpning som resulterade i ett friläge mot Celtic. Om han kan finna lägen på inlägg eller framspel som resulterar i att han endast behöver skjuta som mot England kan han bli bra för oss, så länge han inte är playmakern bara. (Niklas Tellini)
 

— Jag vill inte låta som en hackande skiva som upprepar sig men jag ser inte särskilt ljust på framtiden, varken den närmast förestående eller kommande säsonger. Sett till de spelaraffärer som den sportsliga ledningen gjort i somras och nu under januarifönstret är det svårt att vara positiv. Jag förstår att ekonomin är ansträngd, men titta på de affärer som gjorts de senaste åren. Det är inte många Serie A-lag som lagt så mycket pengar på nya spelare som Milan har gjort och ändå misslyckas man hela tiden. Det senaste skämtet till affär är den gällande Mattia Caldara till Atalanta. Ser man rent spelmässigt finns det väl ingenting annat än Zlatan som talar för att våren ska bli bättre än hösten. Några fler betydande nyförvärv kommer inte tillkomma och de spelare som finns i truppen kommer inte plötsligt förvandlas till något annat än vad de bevisat sig vara hittills. Topp 10 är väl det bästa vi kan hoppas på. (Tommi Uksila)


— Det som väntar är i skrivande en jakt på formen och flera raka segrar. Just nu ser det avlägset ut. Ett par nya spelare på mittfältet har kommit in, men gör de skillnad? Tveksamt. Å andra sidan ser ingen tongivande spelare ut att lämna och är alla kvar och formen och flytet infinner sig - ja då borde laget kunna ta en hel del poäng. Dock stör två utgående kontrakt, Mertens och Callejons går ut i sommar och det florerar rykten. Båda spelarna har varit bärande spelare i flera år, denna säsong är ingen av de så bra. Antingen borde någon av de säljas nu eller så försök förläng. Det känns som deras framtid påverkar, vare sig Ancelotti eller Gattuso ser tex. ut att våga spela in Lozano. (Fredrik Kreüger)


— Förutsättningarna ser väldigt bra ut med tanke på att det officiella målet är nytt kontrakt. Och om Roberto Inglese och Alberto Grassi förhoppningsvis har blivit kvitt sina skadebekymmer så blir de ju som fina tillskott nu under andra halvan.  (Martin Eliasson)


— Kasst. Zaniolo långtidsskadad, Zappacosta, Santon kommer nog aldrig bli hela och komma i form under våren. Men förutsättningarna kommer säkerligen vara som innan, Europaspel är ett måste nästa säsong. Nog kommer Europa league vara ett fokus. (Jesper Lindh)


— Gotti ser ut att ha fått ordning på spelet och Udinese ser stabilare ut nu än vad de gjorde i början av säsongen. Anfallsparet som består av den starke Okaka och den rivige Lasagna fungerar bra tillsammans och De Paul är alltid ett vapen i sig. Defensivt behöver dock laget fortfarande lyfta sig ett snäpp och hjälpa Musso mer. (Jesper Klingnell)


  * * *

Någon spelare som du tror kan lyfta sig under våren?
 

 

— Muriel, Freuler, Hateboer och Malinovsky kan göra större avtryck under våren än hösten. (Erik Johansson)


— Tror och hoppas att både Sansone och Soriano kan få ett poängmässigt lyft under våren. Under Mitchell Dijks skadefrånvaro har Sansone tagit ett stort defensivt ansvar på vänsterkanten och det är klart att det har påverkat hans offensiva slagstyrka en aning. (Mikael Mansjö)


— Balotelli, ännu mer. Han spelar väl på 70 % av sin kapacitet just nu. (Per-Erik Wesslén)


— De flesta bör lyfta sig, Pol Lirola och Pulgar främst, och Pedro försvinner med all sannolikhet. (Johan Horn)


— Då har vi ju anfallet. Pazzini kan kyfta sig och bli en supersub. Sen kanske den tidigare svårt sjuke Emmanuel Badu kan komma in och bli perfekt som rutinerad "städare" när vi måste behålla boll. Han kanske var den spelaren som Hellas förlitade sig mest på av sommarens köp. (Johan Stistrup)


— Jag hoppas isåfall att det är Diego Godin som tar ett litet steg upp samt Milan Skriniar. Det är inget snack om att Skriniar var bättre förra året. Dessutom får gärna Lazaro och Biraghi höja sig så det känns bekvämt att rotera på wingbacken. (Konrad Grönlund)


— I linje med föregående punkt hoppas jag att Adrien Rabiot kan bli en nyckelspelare under våren. Han har visat tendenser till ett större spel de senaste omgångarna och har allt som krävs för att ta en större roll i det här laget - gudarna ska veta att finns utrymme att växa i. En annan spelare som visat underbara intentioner när han varit skadefri är Douglas Costa, som redan har visat att han kan flyga under Sarris regi. Och även om det inte finns en given roll för honom i det nuvarande spelsystemet kan han bli direkt avgörande under våren, inte minst i Champions League, om han kan hålla sig skadefri. (Adam Yngvesson)


— Sisådär och vi lär få fler svar imorgon mot Cremonese. Tycker personligen att det alldeles för tunt på anfallspostionerna och innan man nämner Caicedo som svaret så tycker jag att det ser alltför statiskt ut när han har fått starta med Immobile. Det ska dessutom inte behövas att vi skickar upp Sergej eller Luis samt ens tänka oss Adekanye trots att han kan- och har varit bra. Vi behöver någon lik Correa och om vi ska förvänta oss en värvning så blir det nog Pjaca från Juve som ryktats mest under början nu.
 
Han har karaktärsdragen av Correa; Stor och stark, teknisk och främst ambitiös. Vi behöver en teknisk forward som Correa och Pjaca spelade bra för Fiorentina på den positionen samt som ytter. Det blir även ett bra lägen för oss att få in en talang vi normalt inte hade fått och jag tror att detta kan bli nästa “Tare-värvning”. Det enda som kan stoppa honom är att inte är bra nog, nog lite sämre än Correa när han starta, eller att skadorna börjar spöka igen. 
 
Sen är det riktigt synd att Pavlovic gick till Monaco, vi behöver någon som kan ersätta Radu och även om Acerbi kan göra det så är han inte bra där och är viktig till mitten. Hoppas Vavro kommer igång med åren och att vi hittar någon bättre än Bastos som ändå är helt okej för tillfället. Mest konkret är ju nu att vi behöver någon där uppe.
 
Berisha gjorde en fin löpning som ledde till Immobiles friläge efter första målet mot Napoli och Berisha gjorde samma löpning som resulterade i ett friläge mot Celtic. Om han kan finna lägen på inlägg eller framspel som resulterar i att han endast behöver skjuta som mot England kan han bli bra för oss, så länge han inte är playmakern bara. (Niklas Tellini)
 

— Rafael Leao. Jag tror att Zlatans ankomst till Milan kommer gynna Leao något enormt. Med hans potential, fart och rörelse bör han fungera perfekt tillsammans med Zlatan, jag tror Leao kan få samma lyft som vi såg att Boateng och Robinho fick när de spelade tillsammans med Zlatan. (Andreas Wingren)


— Förhoppningsvis alla spelare. (fredrik Kreüger)


— Roberto Inglese som sagt. Får han vara skadefri under våren så har Parma ytterligare en offensiv växel att tillgå. Det är ett stort sparkapital man har där att han inte kunnat spelat så mycket under hösten. (Martin Eliasson)


— Under är den jag främst tänker på. Han fick hoppa in efter att Zaniolo skadat sig och kanske ser han läget nu och visa vad han kan.(Erik Winell)


— Lasagna och Okaka kompletterar varandra bra i spelet och om de fortsätter på den inslagna vägen tror jag att de kan lyfta sig även sett till antalet mål. Mandragora är ett annat namn som många har stora förhoppningar på och även om han stundtals visar upp sin talang tror jag att han kan hitta en jämnare nivå i sina prestationer för att lyfta både sig själv och laget ytterligare ett snäpp. (Jesper Klingnell)


 

La Curva-redaktionen2020-01-15 09:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)