Lagbanner
Hösten 2020 — Del 2: ”Kommer ställas ut på loppmarknaden”

Hösten 2020 — Del 2: ”Kommer ställas ut på loppmarknaden”

Vi fortsätter med fyra nya frågor till redaktionerna.

 

Del två och vi kollar om hur framtidsutsikterna och mercaton ser ut.

  * * *

♦ Vad är en realistisk målsättning tycker du?
 

— I Champions League är det bara ta en match i taget och se det som en bonus om vi skulle slå ut Real Madrid. I Serie A förväntar jag mig att vi ska plocka åtminstone en plats i Europa League men även slåss om platserna till Champions League! Jag tror att om klubben ska kunna ta nästa steg så gäller det att ha kontinuerligt spel i Europa.   (Arvid Franzén)
*

— Övre halvan. (Mikael Mansjö)



— Just nu är det att klara sig kvar och med tanke på poängskörden borde det inte vara några problem MEN skador och en eventuell formsvacka hos Silvestri kan vålla problem och när Sampdoria rök ur Serie A säsongen 2010/11 hade laget 20 poäng efter 14 omgångar...  (Johan Stistrup).

*

— Scudetton. Coppa Italia är inte viktigt, men en vinnarklubb går för alla titlar (Konrad Grönlund)

*

— Juventus är en klubb som alltid siktar på att vinna. Ser ingen anledning till att ändra på det nu.. (Mikael Noakson)


— En realistisk målsättning är topp fyra. Med Bayern München som motståndare i åttondelen måste jag tyvärr erkänna att allt annat än en förlust vore något av en bragd. Att åka ur europaspelet kan dock frigöra mer tid åt ligan, vilket jag tror att till exempel Inter kommer att må väldigt bra av i titelracet. (Michael Norberg Tot)
*

— Målet har hela tiden varit att nå topp 4. Detta målet är helt avgörande och mycket pga klubben tog sitt förnuft och behöll nuvarande struktur i klubben är chansen mycket större att Milan. Med tanke på Milan är vintermästare finns det ingen anledning att inte heller drömma om en bättre placering och kanske även nosa på titeln i slutänden.  (Mikael Kristersson)
 

— Topp 4 är det mer eller mindre uttalade målet. Allt under det är att räkna som ett stort misslyckande. (Edin Bajramovic)



— På grund av hur det har sett ut under hösten så är väl nytt kontrakt den rimliga målsättningen även om jag personligen tycker det är en lite för tacksam och ödmjuk ribba att lägga egentligen. Parma har underpresterat under hösten och borde sett till kvalitén man faktiskt har ligga relativt stabilt i mittenträsket efter 38 omgångar har spelats.  (Martin Eliasson)


— Europa är ett krav. CL en bonus. I EL bär vi kunna ta oss fram ett par ronder iallafall. (Erik Winell)



— En stabil mittenplacering måste ses som en realistisk målsättning inför vårsäsongen. Med laget som Sampdoria har så tror jag att Ranieri kan leda Sampdoria till en 9-12 placering i Serie A.. (Gustav Jogerot)
*

— Med eller utan De Paul måste målsättningen vara att hänga kvar i högstaligan. (Jesper Klingnell)

  * * *

♦ Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?  
 
 

— Jag har fullt förtroende för Gian Piero Gasperini. Finns ingen annan tränare som skulle kunna göra ett bättre jobb med denna trupp. För man ska va ärlig och säga att rent truppmässigt så ska vi ju inte tillhöra toppen men det är Gasperini som får spelarna att ständigt utvecklas och prestera på sitt max. (Arvid Franzén)


— Det tror jag Mihajlovic har alla förutsättningar för att lösa. (Mikael Mansjö)


— Absolut. (Johan Stistrup) 


— Svar ja. Det är den mest meriterade tränaren i Serie A och han behöver titeln för sin egen skull. (Konrad Grönlund)


— Visst, det har inte varit en klang- och jubelfest med Pirlo vid rodret men fyra av ligamatcherna där det tappades poäng innehöll också ett rött kort för den gamla damen. Det gör inte hans jobb lättare. Om vi för argumentationens skull räknar bort matcherna som innehöll röda kort blir vinstraden 11 segrar och 3 kryss (CL inräknat) vilket inte alls är kattpiss. Och om någon tror att det är Pirlos fel att det blir röda kort så vill jag påminna om att tränaren inte styr laget som om han lirade FIFA, spelarna har en egen vilja och bör hållas ansvariga för sina egna aktioner. Undantaget är kanske Rabiots dubbelgula där mister borde agerat tidigare. Så ja, jag tror fortfarande på Pirlo. (Mikael Noakson)


— Jag kan inte se någon annan tränare än Inzaghi fortsätta detta lagbygge som de senaste åren med små kliv visat tvivlarna att långsiktighet, tålamod och kontinuitet är nyckeln till framgång. Jag är naturligtvis besviken av ligaplaceringen, men det är oerhört lätt att stå vid sidan och tro att man förstår allt och att bästa lösningen vore drastiska åtgärder – sparka sportchefen, sälj dessa spelare direkt. Det är inte så man åstadkommer ett starkt lagbygge. Tittar vi historiskt på klubbar som Manchester United (Inzaghi har med rätta jämförts med en ung Alex Ferguson) ser vi att framgångens röda tråd är kontinuitet. Spelare som Scholes, Giggs, Keane och Neville, för att inte nämna Solkjær. Inzaghi har också arbetat fram en väldigt fin stomme och snart ska vi möta Bayern München i Champions League. Därför hoppas jag att han stannar en lång tid framöver.
(Michael Norberg Tot)
 

— Pioli har allas förtroende idag, han är tränaren som tog mer poöng än alla andra tränare under kalenderåret 2020 så han är kung av Milano idag och någonstans unnar jag honom detta med tanke på hur bespottad han var när han tog över ett mentalt sargat Milan. Tror ingen har någon nedlåtande hashtag om honom idag. Han har definivt mitt förtroende och han har visat att en tränare kommer långt med att lyfta upp dom mjuka värdena i en trupp/individ. Skapa harmoni och hålla igång bänkspelare är det svåraste som tränare och det verkar han uppnå.  (Mikael Kristersson)
*

— Man hade ju sina tvivel när Gattuso först kom till klubben, och även om han visat upp en del fina resultat så består ju många av frågetecknen. Jag är inte alls säker på att Napoli klarar av att sluta topp 4 med Gattuso vid rodret, alldeles för många spelare visar ingen positiv utvecklingskurva under hans ledning. (Edin Bajramovic)
*

— Om målet endast är nytt kontrakt tror jag Liverani grejar det oavsett om han hittar rätt idéer under våren. Att Parma som helhet varit ganska horribla men ändå ligger ovanför nedflyttningsstrecket säger en del om de övriga lagen i botten. Jag tror dock inte det kommer vara tillräckligt för ledningen dock att vara det minst dåliga av alla de riktigt dåliga lagen i serien.  (Martin Eliasson)


— Jo men det har jag nog. Vet att det är och har varit en debatt kring Fonseca men tycker det är viktigt att ge portugisen lite tid. Kanske framförallt ihop med en sportchef. En fråga som tidigare varit ruggigt stökig i Rom.  (Erik Winell)


— Ranieri är en bra tränare för Sampdoria och det känns som att han kommer att ta Sampdoria till en placering som alla supportrar kan acceptera och se som en godkänd säsong. (Gustav Jogerot)



— Redan i fjol visade Luca Gotti att han är kapabel till att hålla Udinese kvar i Serie A. Nu ser visserligen förutsättningarna annorlunda ut, då han inte längre kan slå ur samma oberäkneliga underläge. Men i gengäld har han haft längre tid på sig att pränta in sitt tänk i spelartruppen. Så nog borde han kunna hålla Udinese kvar i Serie A.(Jesper Klingnell)


  * * *

Behövs det förstärks något i laget för att uppnå målet?

 

— Ytterbacken Joakim Maehle är ju så gott som klar från Genk och ansluter i januari vilket är positivt att få in mer konkurrens på kantpositionerna. Men om jag fick bestämma så hade jag förstärkt med en riktigt bra mittback också.   (Arvid Franzén)

— En central central anfallare som kan avlasta/stafettjobba med Palacio vore inte dumt. Dessutom skulle truppen må bra av en ny stabil mittback, både kvalitativt och numerärt.  (Mikael Mansjö)


— Svår fråga. Egentligen inte men eftersom truppen är så skadebenägen så behövs det nog en förstärkning. Det här säger jag trots att laget är balnd de sämsta att göra mål och det har varit så sen Juric tog över. Sätta en striker har varit stört omöjligt för honom och spoertchef D´Amico och när Kalinic skulle vara den som skulle producera blir skadad och de övriga inte räcker till så borde presidenten lägga lite krut på en bomber. (Johan Stistrup)


— Det ser bra ut i truppen men en vänsterbreddare av klass hade inte gjort någon skada. (Konrad Grönlund)


— Om en ”förstärkning” innebär avdankade långstånkare som Llorente eller Giroud så nej. En ytterback till hade inte skadat men hur man än vänder och vrider på det har Juventus en tillräckligt bra trupp för att vinna. (Mikael Noakson)


—  Lazio är begränsade av antal registrerade spelare. Under hösten lämnades till exempel Dennis Vavro och Riza Durmisi utanför truppen på grund av att de inte fick plats. Så spelare behöver säljas innan nya kan komma in. Senaste ryktena gör gällande Caicedo och just Vavro som går på lån till Genoa. Såväl Inzaghi som Caicedos fru har dock dementerat hans rykte och jag tror personligen att Caicedo stannar. Likaså att Senad Lulic återvänder från sin långtidsskada och återhämtar sig till gammal god form. Då ser jag inga större behov att köpa in några spelare under fönstret. För då har vi starka spelare på varje position samt en värdig avbytare.

Om Lulic inte tar sig tillbaka behöver vi värva in en vänsterytter. Vissa argumenterar för att ta in rutin, som kan italienska ligan och språket och ett sent rykte placerar nygamlingen Romulo tillbaks i Lazio. Precis som Wesley Hoedt i somras. Men vi vet sedan tidigare att Lazio värvar för framtiden och därför är en yngre förmåga inte osannolikt, förmodligen från en mindre klubb. Även i mittbackslinjen är det till vänster som Lazio behöver förstärka då alltfler röster låter sig höras om att Stefan Radu blivit långsam. En drömvärvning vore Lisandro Martinez från Ajax, men klubben begär €20 miljoner vilket är en osannolik summa för Lazio att spendera på transfers, mitt under rådande pandemin. Om möjlighet finns är ett lån med köpoption mest troligt, men inte på Martinez. (Michael Norberg Tot)


— Alla våra skador visar även bristerna i vår trupp, vi orkar inte hålla samma nivå när avgörande spelare saknas. Uppenbart så behöver vi en spelare som kan avlasta Zlatan, frågan är här om Milan kommer ta in något fram till sommaren eller redan nu köpt in något på längre sikt. Mittback nämns oxå men frågan är vilken nivå. Köpa bredd bakom Kjaer och Romagnoli eller någon yngre med enorm potential alt äldre som går in och roterar på samma nivå för att avlasta. Milan har chans att nå sin bästa placering på flera år så frågan är om dom har råd att inte spänna bågen eller om dom kör på "We are fine as we are" (Mikael Kristersson)



— Truppen är absolut bra nog för att vara ett av de tre bästa lagen i ligan. Självklart hade laget mått bra av en riktigt fin vänsterback, men det har vi sagt i tre år nu. (Edin Bajramovic)



— Beror på hur man ser på saken. Jag tycker inte det behöver förstärkas någonting egentligen utan Parma ska vara förmögna att prestera bättre än man gjort. Men det kan vara så att Parma måste förstärka för att Liverani ska vara förmögen att få fram hyfsade resultat. Men då är det nog egentligen främst på tränarbänken förstärkningen behöver ske ärligt talat. (Martin Eliasson)

— För den här säsongen vore det fint med ett ytterligare alternativ på höger wingback. Hårt kritiserade Karsdorp har överträffat många förväntningar men han är nog inte riktigt grabben man ska lita på för att kunna gå långt på riktigt. De stora värvningarna får nog vänta till sommaren.  (Erik Winell)


— Jag anser att det nuvarande laget som Sampdoria har är tillräckligt bra för att sluta i mitten av Serie A. Däremot så tror jag att Sampdoria måste försöka värva ungt för att kunna utvecklas till ett lag som utmanar om europaplatserna. Man värvar erfarna spelare som gör Sampdoria bättre här och nu men tänker inte långsiktigt. En av få framtidsnamn som Sampdoria har i sin trupp är Damsgaard och han har gjort en bra höst. Förhoppningsvis kommer Sampdoria fortsätta på det spåret och kanske lära sig av sina misstag som att låna in Candreva som mest fört med sig problem. (Gustav Jogerot)



— Backlinjen ser stundtals lite lätt svajig ut, innermittfältet är ibland aningen tunt och vänsterkanten kan nog betraktas som aningen trubbig. Men på det hela taget har Udinese en klart duglig trupp som ska kunna hänga kvar. (Jesper Klingnell)


  * * *

♦ Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar?

 

— Den enda som kommer att försvinna ur startelvan är ju Papu Gómez och där har vi Ruslan Malinovskyi som jag tror kommer ta kliv. Ryktats om att Sam Lammers ska lånas ut också men han har ju knappt fått spela.  (Arvid Franzén)

 

— I skrivande stund så finns det inget som tyder på att någon av lagets tyngre pjäser är på väg bort. Däremot verkar Stefano Denswil i princip vara klar för en utlåning till Brügge (klubben han kom ifrån) och det gör ju i sådana fall behovet av en ny mittback än större.  (Mikael Mansjö)


— Silvestri och Zaccagni är de mest jagade men presidenten lär inte låta dem gå innan Serie A-kontraktet är klart.   (Johan Stistrup)


— Christian Eriksen och Radja Nainggolan kommer att ställas ut på loppmarknaden som är il calciomercato. Behöver de ersättas? Kanske, kanske inte. En bra offensiv innermittfältare är något man behöver,  men det är ej akut.. (Konrad Grönlund)


— Nja. Har svårt att se att man säljer någon (Dybala) i vinterfönstret. Det är inte the Juve way. (Mikael Noakson)


—  Tack och lov kommer med största sannolikhet ingen viktig kugge att lämna laget. Alla nyckelspelare blir kvar, förutom kanske en. Kapten Senad Lulic, som kan komma att behöva kasta in handduken på grund av sin långtidsskada. Då behöver Lazio värva en fullvärdig ersättare. (Michael Norberg Tot)


— Milan kommer inte sälja någon startspelare med tanke på att dom har chans att nål CL eller ännu bättre. Så fall ska det vara ett monsterbud på någon spelare som slår i taket. Milan släpper nog hellre båda Hakan och Donnarumma i värsta fall som Bosman än släpper dom nu i Januari. Några spelare kommer förmodligen lånas ut men inget som kommer påverka slutprodukten av tabellplaceringen. (Mikael Kristersson)


— Milik har som bekant suttit utanför truppen under hela hösten efter ett transferbråk i somras. Laget hade ju kanske till och med behövt polacken nu när Osimhen är MIA, men tyvärr har han gjort sig till persona non grata hos den sportsliga ledningen. Lär dra nu i januari för alldeles för låg summa pengar. Men när det kommer till lagets verkliga kuggar så känns det som att ingen av dem ligger i farozonen. Spelare som tidigare attraherat en del intresse (Koulibaly, Fabián) har nu dippat i nivå och tappat i värde. (Edin Bajramovic)


— Det är ingen viktig kugge som ser ut att lämna utan det är främst spelare som klubben vill avlasta som ser ut att packa väskorna nu i januari. Det verkar så gott som klart att Matteo Scozzarella lämnar för att återförenas med sin gamla lagkamrat Antonino Barillà i Berlusconis Monza. Sedan fortsätter det ryktas kring Roberto Inglese och får man in rätt bud på honom så lär han säljas. Angående potentiella nytillskott har det varit väldigt tyst hittills och det talar väl för att Parma främst kommer värva någonting om någon lämnar, till exempel då en ny anfallare om Inglese blir såld. (Martin Eliasson)

—  Tror det kommer vara ganska lugnt just i vinter. Eventuellt pratas det om just högerbacken och kanske en målvakt in. Tror inte Roma kommer släppa någon av de ordinarie till vintern, väntar nog in större bud till sommaren isåfall. Spelarna som där är i riskzonen kan nog tänkas vara bland annat Ibanez och Zaniolo. Hoppas givetvis att dessa stannar!  (Erik Winell)


— Största ryktet tycks vara att Inter är intresserade av Damsgaard. Dansken har kontrakt med Sampdoria till 2024 och köptes från Nordsjälland för 6,5 miljoner euro. Damsgaards värde ska ha tredubblats och kostar nu 20 miljoner euro att köpa loss. Han har fyllt en väldigt stor roll i Sampdorias offensiv och har utvecklats på ett väldigt bra sätt. Frågan är om Sampdoria släpper honom efter en halv säsong i klubben eller väntar tills sommaren då det brukar vara lättare att köpa in nya spelare. Fortsätter Damsgaard sin fina utvecklingskurva kan han vara värd ännu mer när sommaren kommer. Jag tycker att det skulle vara dumt att sälja redan i vinter, låt han spela säsongen ut och sälj honom i så fall till sommaren. (Gustav Jogerot)


— Har man en spelare som Rodrigo De Paul i truppen finns det alltid en risk att han lämnar. I skrivande stund verkar både Juventus och Inter vara ute efter argentinarens signatur. Det kan vara både positivt och negativt. Positivt så till vida att det kan trissa upp priset, men negativt så till vida att det kan bli en prestigekamp för de två giganterna om att locka över De Paul redan nu. Och frågan är i sådana fall huruvida några pengar i hela världen kan ersätta honom på planen. (Jesper Klingnell)


  * * *
 

La Curva-redaktionen2021-01-03 13:10:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)