Lagbanner
Inför vårstarten —  Udinese: ”Han har varit en succé”

Inför vårstarten — Udinese: ”Han har varit en succé”

Nu vänder vi på serien då vårsäsongen startar på torsdag. Vi kollar läget hos lagen inför starten och summerar hösten.

Under veckan kommer de flesta av SvenskaFans redaktioner ge sin bild på hur det ligger till inför omstarten.
Först ut har vi Udineses redaktör Jesper Klingnell som förklarar tränarbyte, mercaton och succén Beto.

Varsågoda!


Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt rent allmänt och varför?
— Så här långt har det väl varit en helt okej säsong. Placerings- och poängmässigt är den första halvan godkänd. Prestationsmässigt är det lite mer svårbedömt då Udinese varvat finfina insatser med några hyfsat stora snedsteg.

Och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse? 
— Jag tycker nog att matchen mot Lazio i början av december kan sammanfatta Udineses säsong såhär långt. Resultatmässigt är 4-4 borta mot ett toppaspirerande Romlag mer än godkänt. Prestationsmässigt var det lite mer svårbedömt, då Udinese stod för en riktigt bra första halvlek, där fokuset och koncentrationen borgade för en fin 3-1-ledning. Men i den andra halvleken föll laget ihop och tappade ledning till underläge. Men trots det visade Udinese prov på stark moral då man med matchens sista spark kvitterade tillställningen. Det fanns alltså många ljusglimtar och ett bra resultat, men med lite mer fokus hade det blivit ännu bättre, vilket stämmer rätt väl på säsongen som sådan.

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb?
— Udinese är mer än halvvägs till Salvezzan efter mindre än halva säsongen spelad (Udinese har en hängmatch). Så på så vis finns förutsättningarna för att säkra ett nytt kontrakt. 

Vad är en realistisk målsättning tycker du?
— Målet är att hänga kvar i Serie A och givet såväl poängfördelning som spel ser jag det som ett realistiskt mål.

Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?
— Faktum är att Udinese precis har bytt tränare. Gotti har lämnat och ersatts av sin tidigare assisterande, Gabriele Cioffi. Denne har mest pratat om att gjuta mod i spelarna och att laget ska våga vara bra. Det låter som klassiska ledord för en ersättare och det räckte till såväl ett kryss mot Milan, som en seger mot Cagliari, så förhoppningsvis räcker det även under resten av säsongen. 

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?
— I dagsläget finns det nog ingen större risk att tappa någon. Den största succén har Beto stått för, men då den portugisiske anfallaren dels bara varit i Friulien i ett halvår, och dels bara befinner sig på lån (med köpobligation) finns det inget som tyder på att han lämnar. 
Den viktigaste spelaren som är på väg att lämna är Jens Stryger-Larsen. Dansken har gjort många fina insatser i Udinesetröjan men har inte spelat särskilt mycket i år. 
Det är nog tveksamt om det kommer att värvas några större namn.

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?
— Skulle å ena sidan säga att Coronan har utmärkt säsongen så till vida att det varit många turer fram och tillbaka. Det har handlat om publikens vara eller icke vara, om sjukdomsfall i spelargrupperna och om isolerade lagledare. Men å andra sidan har vi ju vant oss vid sådana diskussioner ända sedan våren 2020 så viruset har väl egentligen inte varit särskilt utmärkande.

Några lag du vill lyfta fram som överraskat dig?
— Att Inter leder Serie A är givetvis väldigt imponerande. De blåsvarta från Milano var "laget att slå" inför säsongen men har samlat styrkorna och visat prov på såväl spets som bredd då man seglat upp i serieledningen. Det är även svårt att inte imponeras av Empoli. Nykomlingen ligger på nionde plats och har nästan säkrat kontraktet med halva säsongen kvar. Mäktigt! 

Vilka tror du vinner, tar sig till CL och EL och vilka kommer åker ur?
Juventus har ju hämtat sig efter den nästan chockartade säsongsinledningen. Numera återfinns "den gamla damen" på femte plats och med tanke på vilken kvalité och rutin som finns i truppen skulle det förvåna mig om de inte knep en plats i nästa upplaga av Champions League. Men kan de hämta i kapp tolv poäng på Inter? Det känns desto mindre troligt, utan de enda som egentligen kan utmana Inter om titeln är nog stadsrivalen Milan.
I botten kommer Salernitana och Genoa att få det svårt. Cagliari borde kunna ha lite mer i sig och kanske kan hänga kvar. I sådana fall får exempelvis Spezia och Venezia se upp. Även Sampdoria och Udinese hänger i farozonen om de inte levererar.

La Curva-redaktionen2022-01-04 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)