Lagbanner
Inför vårstarten —  Roma: ”Vi behöver ge Mourinho tid”

Inför vårstarten — Roma: ”Vi behöver ge Mourinho tid”

Nu vänder vi på serien då vårsäsongen startar på torsdag. Vi kollar läget hos lagen inför starten och summerar hösten.

Under veckan kommer de flesta av SvenskaFans redaktioner ge sin bild på hur det ligger till inför omstarten.
Vi tittar till Erik Winell och hans Roma nu.

Varsågoda!


Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt rent allmänt och varför?
— En trea - Trots att Mourinho fått kämpa med både skador, tveksamma domslut (absolut opartisk...) och en sviktande form har Roma ändå häng på en CL-plats. Något som jag tycker, med den avsaknad av truppbredd vi har, ska vara ganska nöjda med. Sen, utan vinsten uppe i Bergamo och mot Atalanta så hade betyget varit en tvåa. Mourinho har rekryterats för att öka vinstprocenten i de stora matcherna och just matchen mot Atalanta var en sådan. Att det därefter blev som det brukar med en mycket mer tveksam insats hemma mot Sampdoria får vi väl helt enkelt ta. 

Och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse? 
— Positivt - Matchen mot Atalanta, allt klaffade och vi kunde besegra ett av Serie A:s topplag igen. Utöver det? Minns framförallt i början av säsongen när kemin mellan Mourinho och Curva Sud bara växte. Den italienska supporterkulturen är viktig och att ha en tränare som förstår det och vikten av en engagerad Curva kan inte underskattas. 
Negativt - Det går inte att komma från bottennappet i det norska ishavet. 1-6 mot Bodö/Glimt var en mardröm jag inte vill uppleva igen. Mer negativt? Besvikelsen över att Zaniolo haft så svårt att göra mål och hur vi stått och fallit med en Pellegrini i många matcher. Förhoppningsvis kan vinsten mot Atalanta visa att vi kan vinna även utan Lorenzo. Tror den grabben behöver vila lite mer än vad som tidigare varit. 

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb?
— Ovissa. Det är just det där svajiga Roma som gör att jag inte riktigt har någon aning om hur det här kan gå. Om Roma spelar som mot Atalanta och hittar en spelare att bredda truppen med, på mittfältet främst, tror jag att vi har hyfsade CL-chanser. Om inte får vi nog kämpa för att än ta oss till Conference League. 

Vad är en realistisk målsättning tycker du?
— Femteplats? En Europa League-plats och att vi hamnar före Lazio tycker jag får ses som godkänt och också en rimlig målsättning. Sen är det bara att hoppas på att det kan gå ännu bättre. 

Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?
— Säg såhär. Jag ser just nu ingen annan rimlig kandidat att ta Roma dit. Mourinho är rätt för Roma, ett skadefritt Roma alltså - vi behöver bara låta det ta lite tid

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?
— Som jag läst nyheterna från Rom är det ingen viktig spelare som är på utgång redan i januari. Mourinho kan dock fortsätta sin utrensning som han startade i somras så en del spelare kan få lämna men tror att Mourinho har så pass stort förtroende att klubben inte släpper någon av de bättre lirarna. På ingång? Florian Grillitsch har rapporterats vara nära Roma och det är väl en rimlig mercato-deal med tanke på att vi behöver bredd på mittfältet.

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?
— Böljande. Underhållande. Intensivt. Passionerat. Jag ger dig fyra ord där som jag tycker sammanfattar hur det har varit att följa Serie A den här hösten. 

Några lag du vill lyfta fram som överraskat dig?
— Det är väl bara kolla till tabellen? Napoli trodde jag alls inte skulle vara såhär bra med Spalletti. Det är den stora positiva överraskningen för mig. Juventus den stora negativa överraskningen med tanke på att det just är Juventus. Sen har väl tabellen i och för sig satt sig mer och mer nu på slutet. Fiorentina som var riktigt bra i början ligger nu utanför topp-6 och Inter är återigen i topp.

Vilka tror du vinner, tar sig till CL och EL och vilka kommer åker ur?
— Vinner gör Inter. Till CL tar sig också Milan, Napoli och Juventus. Roma och Atalanta går till EL. Sen får vi säga arrivederci till Salernitana, Cagliari och Genoa. Inte kan väl Genoa hålla sig kvar än en gång. Till slut måste lindansaren falla? 

La Curva-redaktionen2022-01-04 13:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)