Lagbanner
Inför säsongen 21/22 - del 2: ”Jag hoppas han förlöser offensiven”

Inför säsongen 21/22 - del 2: ”Jag hoppas han förlöser offensiven”

Äntligen dags att sätta igång Serie A.  Vi har tagit pulsen på redaktionerna och hört efter hur de ser på kommande säsong och hur förberedelserna varit. Åtta frågor och vi tar det i fyra delar. Här är den andra delen:


***

Hur har det sett ut på försäsongen?


— Det har väl sett lite blandat ut precis som det alltid gör för i princip alla lag på en försäsong. Jag brukar inte dra några slutsatser alls i princip över hur det ser ut i träningsmatcher. Men det är klart att det har varit lite rörigt inför seriestart här på spelarfronten. Många spelare som deltog i både EM och Copa America under sommaren som anslutit bara senaste veckorna. Så jag räknar väl med att det inte ser helt perfekt ut här i början av Serie A de första omgångarna. (Arvid Franzén)


— Sådär får vi väl säga. Träningsmatcherna är förstås vad de är, men mer oroväckande var genrepet hemma mot Ternana i cupen där laget gick bort sig totalt och en stund låg under med hela 5-1 (!) innan man snyggade till siffrorna en aning (det blev till sist förlust 5-4). Fem insläppta mål hemma mot en Serie B-nykomling var inte direkt vad vi ville se en knapp vecka före ligapremiären. (Mikael Mansjö)


— Fiorentina har endast mött svagt motstånd på träningslägret i Moena samt Cosenza i cupen och Espanyol. Mot Cosenza spelade man alldeles utmärkt och vann lätt med 4-0. Cosenza hade inte ett enda avslut. Espanyol var jämnare och där vann Fiorentina först på straffar med 4-2. Fiorentina satte alla sina men det gjorde inte Espanyol. Vi skapade fler och bättre chanser under matchen också, om man får tro de sammandrag jag sett, jag såg inte matchen live. (Alexander Johansson)



— Varken bu eller bä. Vunnit mot dem som de skulle och torsk mot Sampdoria. Verkligen ingen har stuckit ut och ingen har varit någon direkt besvikelse (förutom då att Lasagna blivit skadad)Di Francesco har väl inte satt någon större prägel på laget - än. (Johan Stistrup)


— Simone Inzaghi har kommit in och gjort laget mer offensivt. Det har blivit totalt 25 mål på sex matcher under försäsongen, med bud på mer. Hakan Calhanoglu har visat sig passa in perfekt och Federico Dimarco har öst på till vänster. De kommer att vara viktiga spelare för Inzaghi under säsongen 21/22, tror jag. (Konrad Grönlund)


— Efter ett par träningsmatcher med ungtuppar och en rejäl omgång mot Barca tog Juvenyus ett stort steg framåt i sina förderedelser när laget mötte Atalanta förra helgen. 3-1 och riktigt bra offensivt spel. Defensiven ser fortfarande lite shaky ut men det ska nog Mister Max få ordning på tillslut. (Mikael Noaksson)


— Det har väl inte sett super bra ut, men det är svårt att bilda sig en uppfattning om hur laget kommer att prestera beroende på några matcher mitt i sommaren.  (Niklas Tellini)


— Pga landslagsspel har försäsongen varit ”sen” känns det som. Milans spel har väl sett okej ut, och främst har väl Giroud glänst. Det verkar lite som att Milan försöker spela med den höga press de hade i inledningen av förra säsongen och det tror jag är förnuftigt. I vanlig ordning läser jag inte så mycket in i försäsongsmatcherna, mer än att de nya verkar vara taggade och att Theo Hernandez ser hungrig ut igen. (Kaveh Golestani)


— Det har sett bra ut, sex vinster på sex matcher. Majoriteten av matcher med motståndare som Napoli "ska" besegra, vinsten med 0-3 borta mot Bayern Munchen är mer imponerande. Försäsongen har lyckligtvis i år varit mer "normal" än i fjol, förutom att flera spelare anlänt sent efter deltagande i EM. (Fredrik Kreuger)



—  Helt okej. Har inte sett alla matcher, dock kaosmatchen mot Betis med fem röda kort inklusive ett på vår käre Mourinho, men mestadels har det varit segrar (i matcherna, inte i de heta ordväxlingarna). Med det sagt, kan vi klart se att det är ett Roma som är beredda att stå upp för sig själva betydligt mer än tidigare. Målproduktionen har också varit större än förväntat och kanske är det ett mer målglatt Mourinho-lag vi får den här säsongen?
Det ska också sägas att vi har en del spelare som varit rejäla glädjeämnen. Tänker kanske främst på Nicolo Zaniolo (skada dig inte igen, snälla!), Eldor Shumurodov (kan bli en succévärvning) och även Borja Mayoral. (Erik Winell)


— Sampdoria har spelat två försäsongsmatcher och vunnit båda två. Inledningsvis tog Sampdoria emot Piacenza hemma på Marassi där Quagliarella satte slutresultatet 2-0 med sina två mål. Därefter väntade Hellas Verona och D’Aversa lyckades återigen vinna matchen, denna gången med 0-1. Sampdoria vann även sin Coppa Italia match mot Alessandria på Marassi i måndags där bortalaget överraskande men Sampdoria fixade till slut en uddamålsseger där slutresultatet blev 3-2. Det mest intressanta var att en del av de spelarna som lånades ut ifjol har fått spela under försäsongen. I måndags bildade Chabot och Murillo mittbackspar vilket ger en bra konkurrenssituation bland mittbackarna. (Gustav Jogerot)


— Utanför plan verkar det ha varit mycket glädje. Spelarna har verkat nöjda med Juric och hans träningar. På plan har det väl sett hyfsat ut. Mycket mål framåt i dom lätta matcherna och få mål i dom lite svårare.  (Mattias Freij)


— Försäsongen har innehållit fyra matcher som kan klassas som "riktiga". De två första spelades utomlands och Udinese förlorade båda (2-3 mot Sturm Graz respektive 1-4 mot Lens). De två matcherna som spelats inom Italiens gränser har gått aningen bättre. Udinese slog Empoli med 1-0 innan man tämligen komfortabelt avfärdade Ascoli i Coppa Italia. Den gången skrevs slutresultatet till 3-1. (Jesper Klingnell)

***

Vad kan vi förväntas oss av din tränare?



— Vi kan väl alla förvänta oss en framåtlutad och aggressiv fotboll precis som man alltid får av ett lag som styrs av Gasperini. Kan han dessutom få jobba med samma trupp i stora drag så kan det nog bli en ännu mer synkat i helheten. Inför förra säsongen så var han inne på att han ville att laget skulle bli mer taktiskt flexibelt, det fick man bevittna också tycker jag. (Arvid Franzén)


— Vi hoppas ju att Mihajlovic visar upp aningen större flexibilitet i sättet han ställer upp sitt lag på då hans två sittande mittfältarna ofta har svårt att få grepp sina motståndare. Men känner vi Bolognatränaren rätt så ska det nog mycket till för att han ska överge sin ursprungsidé. 
Sedan kan vi nog också förvänta sig att han fortsätter att ge truppens yngre förmågor, och till och med en del primaveraspelare, gott om speltid. (Mikael Mansjö)



— Ny energi och förhoppningsvis goda idéer både om hur vi ska försvara och anfalla. Med Ianchini var det sparka och spring med 11 rättvända spelare. Jag tror vi kommer spela 4-3-3 som landslaget och att de flesta anfallarna kommer att bytas under matchen så vi kommer att spela med hög press. Jag hoppas att vi får mer variation i anfallsspelet och att vi adderar lite distansskott till mixen, det är något vi varit dåliga på i ett par säsonger. Förhoppningsvis blir Venutis vackra vänsterraket i ribban och in till 4-0 mot Cosenza vägvinnande. Får Benassi spela mycket borde vi kunna få se en del skott från honom också. (Alexander Johansson)


— Att han fortsätter i samma spår som Juric gjorde då truppen i stort sett är intakt. Och det var också en av dealen med DiFra men frågan är om det är så smart. Visserligen kommer Di Francesco in i klubben ordentligt vingklippt efter fiaskon i Cagliari och Sampdoria och många håller fast i att han överraskande tog Roma till Semi i Champions League för 3½ år sedan men undrar hur det kommer funka för en tränare att köra ett system som han själv kanske inte är hundra procent bekväm med.  (Johan Stistrup)


— Han har redan fått sin identitet på laget då Inter anfallet frenetiskt, ofta centralt och använder sig mer av Calhanoglu, Sensi och Barella centralt i plan än kantspelarna som inte ska vara lika viktiga i år. Hittills är jag positivt inställd. Det är ett misslyckande om Inter inte försvarar titeln, eller kanske mer precis. (Konrad Grönlund)


— Jag hoppas att han överraskar lite! Allegris grundspel har präglats av ”safety first” och att sakta men säkert mala ner sitt motstånd. Men efter ett två år långt uppehåll är det svårt att säga om det är samma filisofi han kommer att köra på även denna gång. Något som är säkert är att vi kommer att få se stor taktisk flexibilitet då Max gillar att utgå från sitt motstånd till skillnad från exempelvis Sarri som kör sin idé till 1000. (Mikael Noaksson) 


— Det kommer bli spännande att se en ny tränare i Lazio efter så många år. Sarri har varit tränare i bland annat Napoli, Juventus och Chelsea och det är en av de tränare som vunnit mest innan de kommit till Lazio. Det kommer säkert att ta lite tid för Sarri att förmedla sitt sätt att se på fotbollen till spelarna, men jag tror han kommer göra det bra i Lazio. (Niklas Tellini)


— Förhoppningsvis har Pioli kommer över sin kurva av nedåtgående statistik från tidigare uppdrag, någonstans var vi Milanfans oroliga att historien skulle upprepa sig i fjolårets säsong men tunga segrar mot bl.a Juve och Atalanta visade på lagmoral och gemensamt mål som Pioli med sitt Milan rodde i hamn. Som runner up är förväntningarna högre än i fjol även om vi tappat 2 legoknektar, utöver det är truppen 1 år äldre och förhoppningsvis bättre med samma filosofi från Pioli vilket innebär att tåget rullar vidare på samma spår. Tränaren har uttalat förtroende både från ledning och truppen och med förtroende växer inte bara spelare utan även tränare även om uppdraget i en gigantisk klubb som Milan är hänger på en skör tråd. Vi förväntar oss att Pioli tar Milan till en etablerad klubb i Serie A topp 4 och presterar väl i ett CL gruppspel.. (Mikael Kristersson)


— Vi kan förvänta oss något annorlunda än vad vi såg under Gattuso. Jag tror och hoppas att Spalletti förlöser offensiven med en rakare och tydligare taktik. Sedan vet jag inte riktigt var tränaren står idag, han gjorde bra grejer för tio-tolv år sedan. Var är han nu? Dock känns det som en uppgradering från Gattuso. (Fredrik Kreuger)



—  Mourinho ska skapa ett Roma som vill vinna, på riktigt igen. Ett lag som står upp för sig själva och som inte ser ut som ett knippe sönderkokt spagetti så fort det är en viktig match. Sen lär vi väl även få se ett mer cyniskt och effektivt Roma men det gör mig inget då förra årets Roma var otroligt instabilt. (Erik Winell)


— D’Aversas första år vid rodret tror jag blir en relativt stabil historia. Sampdoria har ett bra lag som ska kunna nå en mittenplacering och det tror jag även att D’Aversa lyckas med. Däremot blir det svårt att överträffa Ranieris prestation förra året och när de stora nyförvärven har uteblivit tror jag snarare på ett steg bakåt än framåt. (Gustav Jogerot)


— Vi kan förvänta oss att han försöker få Torino att spela med hög press när det är läge för det. Vinna boll och ställa om snabbt. Men även att laget försöker vara bollförande i vissa matcher. (Mattias Freij)


—  Luca Gotti kom in som en tillfällig ersättare när Igor Tudor sparkades i november 2019. Han gjorde det tillräckligt bra för att få vara kvar resten av den märkliga Coronasäsongen. Därför fick italienaren förnyat förtroende även över fjolårssäsongen och gjorde det då riktigt bra. Gotti bygger sitt lag kring hårt jobb och en tajt defensiv. Många lag hade i fjol svårt att bryta sig igenom Udineses ramstarka försvar. (Jesper Klingnell)

***


***

 

La Curva-redaktionen2021-08-19 19:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)