Lagbanner
Inför säsongen 22/23 —2: ”Tveksam om hans högstanivå kan ge en ligatitel”

Inför säsongen 22/23 —2: ”Tveksam om hans högstanivå kan ge en ligatitel”

Nedräkningen är gjord bara tre dagar kvar innan Serie A sätter igång. Vi har så klart tagit pulsen hos redaktionerna. Här är del två.

Den vackraste ligan är på gång igen. Tidigaste ligastarten ever tack vare Qatar-VM (som vi inte ordar mr om här, va...)
Mitt i den italienska semestern då precis allt som inte har med turismen att gör är stängt.

Vi har knackat på hos semesterledig redaktioner och kollat läget inför säsongstarten och ställt åtta frågor som vi tänker sprida ut på fyra artiklar de kommand dagarna för att ni ska få en försmak om hur det är ställt hos klubbarna.

Varsågoda!

Vad är klubbens målsättning och skulle en satsad femhundring vara en bra investering på det klaras av?


— Klubbens målsättning av det man signalerar utåt är inte särskilt höga precis som vanligt där president Percassi vill tona ner förväntningarna. Internt tror jag att målsättningen är en annan men jag personligen anser att man inte kan förvänta sig mer än att man ska vara där och konkurrera om europaspel. (Martin Widéen)


— Målsättningen är såvitt jag förstår att ta mer än 50 poäng. Personligen är jag lätt skeptisk till det och tror väl snarare att laget (som vanligt…) lyckas skramla ihop en 45-47 poäng. (Mikael Mansjö)


— Andra säsongen är alltid svår, det är fint bara om Empoli hänger kvar. Utan Pinamonti blir det svårare. Det är svårt att hoppas på en lika bra start som ifjol, men rimligt att hoppas på en större jämnhet och kontinuitet över hela säsongen. Lägg en femhundring på att Empoli ändå klarar kontraktet. (Oskar Örn)


— Fiorentina går för en topp-sex-placering, topp-fyra vore en bonus. Jag är osäker på om jag skulle satsa en femhundralapp dock… Vi kan nog hamna varsomhelst mellan 4 och 12 (Alexander Johansson)


— Måslättningen är densamma som de tre senaste åren som klubben varit uppe i Serie A. Fyrtio poäng så fort som möjligt. Det har varit lugnt på den fronten under Juric och Tudor men jag skulle absolut inte sätta en femhundring på att det kommer fixas i år. Skaver lite för mycket i klubben - inte bara spelartruppen utan också mellan sportchef och tränare, Redan tal om att byta Cioffi...


— Inters målsättning är ligavinst och gå vidare från gruppspelet i Champions League. Det är dock ingen skandal om Inter blir tvåa, även om det självklart skulle svida. Jag avråder alla från betting, spelmissbruk är värdelöst. (Carl Mårtensson)


— Målsättningen är alltid att vinna ligan, oavsett vad Allegri sa i våras. Men om det är en väl investerad femhunka vet jag inte riktigt. Vad har vi för odds? (Mikael Noaksson)


— Målsättningen är en CL placering som vanligt. Det kommer vara mycket tufft men det ska nog inte vara helt omöjligt.  (Niklas Tellini)


— Målsättningen tror jag är att i förstahand nå CL-slutspel samt att ta sig vidare i CL-gruppspelet. Jag tror att dessa mål kan uppnås men fortfarande behöver klubben värva åtminstone en ersättare för Kessie och/eller en högerytter. (Emel Gerzic)


— En ny CL-plats är målet och frågan är om den nya truppen och de nya spelarna håller tillräcklig kvalité för det. Det kan dröja innan allt sitter för tex koreanske Kim i backlinjen och då tappas det på poäng. Men jag tror Napoli klarar en fjärdeplats, pengarna tillbaka på det... (Fredrik Kreüger)


— Målsättningen är att nå Champions League, minst. Med tanke på hur bra det här bygget ser ut, på pappret, så känns den målsättningen rimlig. Sen, av principskäl så vill jag inte satsa slantar på mitt egna lag, det känns som en dubbeljinx, men visst, det är inte en orimlig tanke att vi blir topp fyra. (Erik Winell)


— Vad är klubbens målsättning och skulle en satsade femhundring vara en bra investering på det klaras av? Med avsaknaden av nyförvärv kan inte klubbens ambitioner ses som alltför höga och har säkerligen siktet inställt på att klara sig kvar. Jag tror att Sampdoria kommer att sluta på en 16:e placering i Serie A om truppen ser ut som den gör för tillfället när transferfönstret stänger.  (Gustav Jogerot)


— Udinese har alltid den uttalade målsättningen att hänga kvar och säkra nytt kontrakt i Serie A. Detta har gällt oavsett om truppen har innehållit namn som Di Natale och Alexis Sanchez, eller om den varit ett mindre stjärnspäckat kollektiv med spelare som Théréau och Samir som förgrundsfigurer. Dagens spelartrupp ligger närmare den andra beskrivningen än den första och målsättningen om att säkra ett nytt Serie A-kontrakt är rimlig. (Jesper Klingnell)

* * *

Tränaren. är han rätt man att ta klubben dit de vill?


— Det är svårt att argumentera mot Gasperini. Mer än så behöver inte sägas. (Martin Widéen)


— Sinisa Mihajlovic är alltjämt Bolognas tränare, men på grund av sin cancerbehandling är han dessvärre inte särskilt fysiskt närvarande för tillfället. Istället får den assisterande duon Tanjga och Di Leo ta ett stort ansvar vilket de även tidigare har gjort med den äran. Men med det sagt så är nog inte Mihajlovics hälsotillstånd helt oproblematiskt för klubben och truppen. (Mikael Mansjö)


— Nye Zanetti är ung, 39 år gammal, men har redan hunnit med tre klubbar. Nådde jumboplats med Venezia ifjol. Andreazzoli ville inte fortsätta och det får man respektera, han hade gjort mycket bra och det var dags att lämna över. Men det hade varit att föredra om han velat stanna. (Oskar Örn)


— Italiano har varit en frisk fläkt och vi spelade en klart bättre fotboll med honom i fjol än föregående år. Han kör 4-3-3 stenhårt och vill byta många spelare under andra halvlek. Han roterar ganska friskt i startelvan men trots det så var vi ju nästan konsistenta i fjol, även om sämre lag med låga försvar som uteslutande spelar kontringsfotboll dessvärre skadade oss. Jag är inte säker på att vi har rätt manskap för den här strategin men det är Italiano som är proffset. Jag skulle nog spela 3-5-2 om jag fick välja och ha två defensiva mittfältare, då blir det inte lika lätt att pressa och stressa registan, om två kan dela på uppgiften. (Alexander Johansson)


— Gabriele Cioffi är helt ny för i år efter att Igor Tudor meddelade att han skulle sluta. Han gjorde ett kanonjobb med Udinese förra säsongen som han tog över efter Gotti. Nu fick han en mardrömsstart med laget mot Bari i cupen och diskussionerna om hans vara eller icke vara är på tapeten. Vi minns ju att Setti väntade inte länge med att sparka Di Francesco förra säsongen (tre matcher) så det kan hända igen. Tror dock Coiffi passar Hellas spelsystem väl och problemen beror mer på att transfermaknaden satt spelarna "on hold". M.a.o känns det mer som svagt sportcheferi än något annat. Vi får hoppas det i alla fall. (Johan Stistrup)


— Inzaghi är rätt man för att hålla kvar Inter som en stabil klubb bland de tre bästa. Jag är lite tveksam till hans högsta nivå för att vinna större titlar och ta Inter längre ut i Europa än åttondelsfinal. Men jag gillar Inzaghi. (Carl Mårtensson)


— Mitt korta svar är tyvärr nej. Allegri föredrar en riskminimerande fotboll med ett ganska lågt sittande försvar och ett lugnt och metodiskt anfallsspel. Lite som det spelades på hans tid någon gång på 80-talet. Visst, det kan räcka för att vinna Serie A men alla vet att Juves långsiktiga mål är att göra ett större avtryck i Europaspelet. Och där har vi just nu inte en chans mot moderna lag lag som Bayern, City eller Liverpool. (Mikael Noaksson)


— Det var mycket hype kring Sarri när han blev Lazios tränare inför förra säsongen. Det tar tid att ta sig an ett nytt sätt att spela fotboll på men jag tror absolut han är rätt man för att Lszio ska kunna ta klivet och etablera sig bland de bästa fyra lagen i Italien. (Niklas Tellini)


— När Pioli kom till Milan trodde väldigt få att Milan skulle bli ligamästare i år. Med hjälp av bland annat Zlatan och Kjaer har Pioli visat att han är rätt man för jobbet. Pioli har förbättrat sitt tänk kring byten och att dessa genomförs i tid vilket jag sett som en brist hos honom förr. Pioli har dessutom skapat en god gruppsammanhållning mellan spelarna som märks av på träningar och matcher. Pioli är fortsatt rätt man för jobbet. (Emel Gerzic)


—??????? Spalletti är definitivt rätt man för Napoli. Förra sommaren var jag mer skeptisk, det tog han bort med besked. Tycker tränaren gjorde en riktigt bra säsong i fjol. (Fredrik Kreüger)


— Ja. Ja. Ja. José Mourinho har gjort nästintill allting rätt sen han anslöt till Roma för ett drygt år sedan och symbiosen mellan honom, Friedkins och Tiago Pinto verkar perfekt. Det känns som att det finns en förståelse för varandra där inne på Trigoria och därför hoppas jag att den där trion fortsätter kampera ihop (Erik Winell)


— Giampaolo gjorde en godkänd säsong ifjol och min övertygelse är att Sampdoria behöver bygga kontinuitet och det är nästa viktigare för tillfället än att hitta den rätta tränaren som kan nå nya höjder med Sampdoria i framtiden. Klubben behöver stabilitet och Giampaolo erbjuder det just nu när det kanske behövs som mest. Förhoppningsvis ser klubbledningen de brister som lagbygget har och ger Giampaolo tid. Det kommer bli ett tufft år för Sampdoria och om Giampaolo sparkas efter ett par sämre resultat kan denna säsongen sluta i nedflyttning.???????(Gustav Jogerot)


— Under förra säsongen bytte Udinese tränare från Luca Gotti till Gabriele Cioffi. Succén blev omedelbar och efter Cioffis inträde var Udinese näst intill ostoppbart. Många blev därför förvånade över att Udinese och Cioffi inte lyckades komma överens om en kontraktsförlängning.

Istället har Udinese plockat in Andrea Sottil. Namnet är säkerligen bekant både för gamla och nya Serie A-fantaster. Andrea själv har spelat många säsonger i den italienska högstaligan och vi minns inte minst åren kring millennieskiftet då han återfanns i Udinese. Andrea Sottils son, Riccardo Sottil, har de senaste åren spelat i bland annat Fiorentina och Cagliari. Så fotbollen finns definitivt i blodet för den nye tränaren. Historiken i Udinese finns också. Och gällande tränarmeriter gjorde han en fin fjolårssäsong i Serie B-klubben Ascoli. (Jesper Klingnell)

* * *


Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.

La Curva-redaktionen2022-08-10 17:48:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)