Lagbanner
Inför Säsongen #1: ”Hans vinnarskalle är avgörande”

Inför Säsongen #1: ”Hans vinnarskalle är avgörande”

Osihmen, Zoet, Berardi, Tomiyasu, Caputo, Donnarumma, Ibrahimovic...

Vi har redan så smått dragit igång en sen, sen start på Serie A - av välkända skäl.
Med anledning av att transferfönstret var ovanligt sent och långdraget så avvaktade vi hela proceduren och startar upp nu den ultimata guiden för för er som följer världens vackraste liga.
Vi kommer i fyra artiklar presentera alla lag med med tilltänkta startelvor och lönekuvert. Alltså en riktig ligabibel.

Först ut har vi Bologna, Milan, Napoli, Sassuolo och Spezia.

Här finns länk till de andra artiklarna:
Del:2, Del:3, Del:4

Mycket nöje.


 
 

Fullst. namn: Bologna Football Club 1909 Bildat: 3 oktober 1909
Stadio: Renato Dall'Ara Kapacitet: 38,279
Säs. i Serie A: 73 Titlar: 7
Tröjmärke: Macron Tröjsponsor: Liujo
President: Joey Saputo Sportchef: Ricardo Bigon
Tränare: Sinisa Mihajlovic Plac. 19/20: 12
Smeknamn: Rossoblú, Veltri, Petroniani och Felsinei
Gemellaggio: Ravenna, Bochum, Nocerina, Avellino och Siena
Rivaler: Fiorentina, Parma, AS Roma, AC Milan och Napoli. Torino, Inter, Marseille, Cesena, Modena, Sampdoria är andra klubbar de har en strulig relation till.
Presidenten: En kanadensare med stor ambition men som verkar hålla hårt i pengarna. Svår att analysera utifrån.
Frågetecken: Man har en helt ok trupp men räcker det för att förbättra tolfteplaceringen? Och klarar Mihajlovic att träna laget länge till?
Nyckelspelare: Takehiro Tomiyasu och Riccardo Orsolini är de två bästa spelarna, men även mittfältarna Roberto Soriano och Nicola Sansone är mycket viktiga.
Under radarn: För oss svenskar är han inte under radarn men det är ett perfekt år för Mattias Svanberg att visa sig för världen. Börjat bra denna säsong.
Coming star: Tomiyasu som nämndes tidigare är en toppförsvarare i ligan som man hittade jättebilligt. Man kommer att kunna bada i champagne  istället för tvål och vatten efter att ha sålt honom.
 
Truppens betyg: (1-5)
Anfall Var är anfallarna? Mycket hänger på unga spelares genombrott. -1.5
Mittfält: Mittfältet gör det Bolognas spel kräver och enskilda spelare hade säkert kunnat spela i bättre lag. -3
Försvar Klart godkänt med några helt okej försvarare utöver jätten Tomiyasu. -3
Målvakt Lukasz Skorupski är en bra Serie A målvakt, varken mer eller mindre. -2
Tränare: Sinisa Mihajlovic verkar ha gjort detta material till sitt eget och han har en stor respekt i gruppen. Vi håller alla våra tummar och tår för att han ska bli frisk och kunna förgylla vår närvaro i många år till. -3
Spelstil: Svåra att bryta igenom, snabba på kontringar och har svårt för att föra matcher.
Placering: 9-12
Elvan och Lönelistan (årslön i €)
Sansone
Soriano
Medel
Orsolini
Palacio
Poli
Santander
De Silvestri
Skorupski
Barrow
Danilo
Denswil
Dijks
Skov Olsen
1.6
1.6
1.5
1.1
1.1
1.1
1
0.9
0.9
0.8
0.8
0.8
0.8
0.8
Mbaye
Dominguez
Tomiyasu
Schouten
Svanberg
Hickey
Paz
D Costa
Vignato
Calabresi
Baldursson
Kingsley
0.75
0.7
0.6
0.5
0.5
0.45
0.45
0.35
0.3
0.25
0.15
0.15



 
* * *



 
Fullst. namn: Associazione Calcio Milan Bildat: 13 dec 1899
Stadio: Giuseppe Meazza Kapacitet: 80.018
Säs. i Serie A: 86 Titlar: -18
Tröjmärke: Puma Tröjsponsor: Fly Emirates
President: Paolo Scaroni Sportchef: Paolo Maldini
Tränare: Stefano Pioli Plac. 19/20: 6:a
Smeknamn: I Rossoneri, Il Diavolo
Gemellaggio: Brescia, Reggina, Partizan Belgrad, Sevilla
Rivaler: Atalanta, Cagliari, Fiorentina, Genoa, Hellas Verona, Inter, Juventus, Lazio, Napoli, Roma, Sampdoria
President: Scaroni vill gärna ha en roll där han styr internt och inte syns ute i media, ser hellre att sportcheferna ska vara ansiktet utåt. Ägarna Elliot MC har lagt mycket pengar på klubben sen dom tog över och har satt Ivan Gazidis som VD direkt när dom tog över från Arsenal. 
Frågetecken: En ung trupp, frågan är om den kommer nå målet som är en CL plats, realistiskt sett är det en 4e plats som Milan jagar. Kommer denna unga trupp som inte blev sönderköpt utvecklas ännu ett steg med samma spår som de avslutade förra säsongen.
Nyckelspelare: Vår svenske legend Zlatan är nyckelspelare på så många sätt, hans mervärde och vinnarinställning är helt avgörande för Milans trupp. Omöjligt att inte nämna den tidigare Primaveramålvakt i Donnarumma som varit kapten på ett mästerligt sett nu när en annan nyckelspelare i Romagnoli varit skadad.
Under radarn: Var nästan bespottad när han kom eller skulle förlängas men Simon Kjaer är det ingen som ifrågasätter idag. Han är en gigant i vårt försvar och styr den umge Gabbi på ett sätt som gjort hans utveckling raketsnabb.
Coming star: Några coming star har redan utvecklats till stjärnor i Donnarumma, Bennacer men nästa nivå kommer vara Tonali och Leao om han får speltid och få rätt guidning av Zlatan. Ett utropstecken till en okänd spelare som gjorde landslagsdebut för Belgien nyss i Alexis Saelemaekers.
Truppens betyg: (1-5)
Anfall: Skadefri Zlatan är en gigant men utom honom ser det tunt ut. Alternativet är Leao som vice Ibra men han själv föredrar kanten. Här kan vara Milans svaghet. - 3
Mittfält: Nästan för trångt som det ser ut just nu med kvalitetsspelare.denna delen är stark i dagens Milan där flera spelare haft mycket högre stats sen Pioli bytte taktik och fick rätt på många spelares egenskaper. Nu ser både Kessie och Hakan ut som toppspelare, innan var det namn som många ville lotta ut. -4
Försvar: Det är något tunt, bakom Theo har Milan idag ingen naturlig vänsterback. Gabbi är ung och lovande som duktiga Kjaer styr väldigt väl men mot bättre motstånd kommer han få stora problem. Bakom just Kjaer och Romagnoli är det tunt, Duarte har haft otur med skador och Musacchio har varit in och ut start11an under sin period i Milan men när han spelade kom det många mål från just hans position centralt till höger. Möjligt i kombination med svaga spelare defensivt på högerbacken men Calabria har verkligen spelat upp sig. Nya lånet från United har jag bara hört om men ingen personlig uppfattning än. - 3
Målvakt: Donnarumma är worldclass, inget snack. Bakom? Inte lika vasst att lita rumänen Tatarusanu -4.5
Tränare: Pioli är väldigt populär bland spelarna, han har skapat en god harmoni i laget och sen han själv fick sätta sitt 4231 och skruvat lite på taktiken för att rätt spelare ska göra rätt saker har Milan under kalenderåret 2020 varit det bästa laget efter Atalanta. Att han fick fortsätta som tränare har varit avgörande för flera spelare.
Spelstil: Attraktiv fotboll längs marken, varierande tempo med en väldigt offensiv vänsterkant där högerkanten ofta får balansera upp det. Idag finns det mycket tydligare roller för spelarna vilket innebär att laget sällan kommer i panik. Enda nackdelen med en ensam anfallare är att just denna speltyp är avgörande, skräddarsydd för Ibrahimovic men utan den spelartypen märks det hur vanskligt spelet blir när det inte finns en tydlig uppspelspunkt.
Placering: Europaplats - kanske, kanske Champions League...
Elvan och Lönelistan (årslön i €)

Ibrahimovic
G.Dionnarumma
Rebic
Romagnoli
Calhanoglu
Kessie
Calabria
Conti
Musacchio
Tonali
Bennacer
Castillejo
Hernandez
Leao
7
6
3.5
3.5
2.5
2.2
2
2
2
2
1.5
1.5
1.5
1.4
Kjaer
Tartarusanu
Krunic
Dalot
A.Donnarumma
Duarte
Hauge
Saelemaekrs
Gabbia
Kalulu
Diaz
Colombo
Maldini
1.2
1.2
1.1
1
1
1
1
1
0.6
0.6
0.5
0.3
0.3
 



* * *


 
Fullst. namn:  Societá Sportiva Calcio Napoli Bildat: 25 augusti 1926
Stadio: San Paolo Kapacitet: 54,726
Säs. i Serie A: 74 Titlar: 2
Tröjmärke: Kappa Tröjsponsor: Acqua Lete
President: Aurelio Di Lautentiis Sportchef: Cristiano Giuntoli
Tränare: Gennaro Gattuso Plac. 19/20: 7
Smeknamn: Azzurri, Partenopei
Gemellaggio: Genoa CFC, Calcio Catania, Paris Saint Germain, Borussia Dortmund och Celtic FC.
Rivaler: AS Roma, Palermo, Juventus FC, Salernitana och Internazionale
Presidenten: En mycket omtalad herre med mycket pengar och inflytande i Italien. Man vet aldrig var man har honom. Generös eller snål? Beror på.
Frågetecken: Håller Gattusos effekt i sig? Isåfall når man Champions League.  Annars kan det bli Europa League igen.
Nyckelspelare: Victor Osimhen, Dries Mertens, Lorenzo Insigne, Fabian Ruiz, Kalidou Koulibaly.
Under radarn: Hirving Lozano anlände med mycket förväntningar på sig förra året men kan gå in i denna säsong med ny luft i lungorna. Ser riktigt bra ut hittills. Var inte bra förra året - alls.
Coming star: Victor Osimhen har visat varför han inte kostade jordnötter för Napoli. En riktigt smart anfallare som kommer att tillhöra världstoppen senare. Dyr som bara den, men kan säkert säljas för ännu mer om några år.
Truppens betyg: (1-5)
Anfall Dries Mertens, Lorenzo Insigne, Hirving Lozano, Victor Osimhen i elvan och Fernando Llorente, Andrea Petagna och Matteo Politano på bänken är riktigt bra papper. -5
Mittfält Piotr Zielinski, Fabian Ruiz och Diego Demme tillhör ligatoppen. Där bakom finns Tiemoue Bakayoko, Eljif Elmas och Stanislav Lobotka. Nästan för många. Vad saknas för högsta betyg? Marek Hamsik -4
Försvar Kan Konstantinos Manolas och Kalidou Koulibaly spela bättre ihop så är det högre betyg, men förra året var det ett rejält magplask tlll samarbete i stora delar av säsongen. Men Amir Rrahmani är en riktigt bra backup, liksom Nikola Maksimovic. Ytterbackarna godkända, men inte mer. -3
Målvakt David Ospina och Alex Meret roterar fortfarande, och det är två okej målvakter. Alex Meret hade nog kunnat växa mer om han fick chansen på riktigt. -3
Tränare: Gennaro Gattuso imponerade inte med Milan, även om han räddade upp deras säsong. Helt okej, men det var många som undrade om han höll för en storklubb och ett topplag. Men det var ändå en mycket positiv injektion som han bidrog med när han kom till klubben. En bra säsong av Napoli höjer hans betyg. -3
Spelstil: Ett offensivt skickligt lag men som lägger stor vikt vid att fixa defensiva uppgifterna. Kommer inte göra lika mycket mål som Napoli kunde göra en gång i tiden, men man kommer å andra sidan knappast läcka som förra hösten heller. 
Placering: 3-5
Elvan och Lönelistan (årslön i €)

Koulibaly
L.Insigne
Lozano
Mertens
Osihmen
Manolas
Zielinski
Demme
Llorente
Milik
Ghoulam
Di Lorenzo
Politano
Mario Rui
6
4.6
4.5
4.5
4.5
4
3.5
2.5
2.5
2.5
2.4
2.3
2.2
2.1
Bakayoko
Lobotka
Petagna
Rahmani
Hysaj
Elmas
Fabian Ruiz
Ospina
Maksimovic
Meret
Malcuit
Contini
2
2
1.8
1.8
1.6
1.5
1.5
1.4
1.2
1
0.8
0.3




* * *


 
Fullst. namn: Unione Sportiva Sassuolo Calcio Bildat: 17 juli 1920
Stadio: Mapei Stadium Kapacitet: 23,717
Säs. i Serie A: 8 Titlar: 0
Tröjmärke: Puma Tröjsponsor: Mapei
President: Carlo Rossi Sportchef: Giovanni Rossi
Tränare: Roberto De Zerbi Plac. 19/20: 8
Smeknamn: I neroverdi (De svartgröna)
Gemellaggio: Pavia, Chievo, Udinese, Südtirol, Pordenone, Pro Sesto och Bra.
Rivaler: Empoli, Ancona, Modena, Cesena, Spal, Savona, Trento, Pro Vercelli, Belluno, Sansovino och Grosseto.
Presidenten: Ambitiös och har ett rejält kapital att ta av. Dock verkar Sassuolo ha andra planer vad gäller att bygga laget än att bara sätta sprätt på varje krona. 
Frågetecken? Backlinjen har sedan uppflyttningen för ett antal år sedan aldrig sett stark ut på papper och har från och till stora problem. Men helheten gör att man aldrig behöver oroa sig för att behöva gästa Serie B.
Nyckelspelare: Domenico Berardi och Manuel Locatelli hade startat i de flesta lagen i Serie A men väljer att stanna. En fjäder i hatten till Sassuolo.
Under radarn: Förra året var det Jeremie Boga men idag är han inte längre underskattad. Francesco Caputo gör sin landslagsdebut som 33-åring nu i höst efter många mål förra året. Han får ingen uppmärksamhet men är en klinisk anfallare av hög klass.
Coming star: Hamed Junior Traore var en stor talang redan i Empoli men får nu chansen på riktigt i Sassuolo. En snabb ytter/forward med spännande egenskaper.
 
Truppens betyg: (1-5)
Anfall Ett av seriens bästa lag på att anfalla och har en av världens mest spännande tränare som gillar anfallsfotboll. -4
Mittfält Fullt godkänt med Manuel Locatelli som framförallt ger kvalitet. Mehdi Bourabia imponerar inte särskilt på undertecknad dock och Pedro Obiang har sina matcher. En till riktigt bra mittfältare och det är nästan topp sju på detta laget -3
Försvar En svag tvåa på pappret och i praktiken har man också svårt så fort man inte har matchbilden. Släpper in väldigt mycket mål. 63 på 38 matcher förra året imponerar inte. -2
Målvakt Andrea Consigli är bra nog men hans antal insläppta beror inte bara på hans förmåga utan mycket på hur laget spelar. Naivt och för offensivt. -2
Tränare: Roberto De Zerbi är en så bra tränare som man bara kan få i en klubb som Sassuolo. Det finns ingen högre hylla att välja från i deras värld. Spännande att se om han får en större klubb.-5
Spelstil: Heloffensiv fotboll med hög fart och stor kreativitet. Stora hål lämnas i defensiven men i stunder spelar det ingen roll då man redan gjort ett antal framåt.
Placering: 8 blir Sassuolos slutplacering. I värsta fall 10 och i bästa fall 7.
Elvan och Lönelistan (årslön i €)
Berardi
Consigli
Defrel
Obiang
Caputo
Chiriches
Djuricic
Locatelli
Magnanellli
Rogerio
Toljan
Ayhan
Boga
Bourabia
1.8
1
0.85
0.85
0.8
0.8
0.7
0.7
0.7
0.7
0.7
0.6
0.6
0.6
Ferrari
Lopez
Marlon
Peluso
Pegolo
Ricci
Traore
Haraslin
Kyriakopoulos
Muldur
Romagna
Schiappacasse
Turati
Raspadori
0.6
0.6
0.6
0.6
0.5
0.5
0.5
0.4
0.4
0.4
0.4
0.2
0.15
0.1




* * *


 
Fullst. namn: Spezia Calcio Bildat: 10:e oktober 1906
Stadio: Alberto Picco Kapacitet: 10 336
Säs. i Serie A: 1 Titlar: 0
Tröjmärke: Acerbis Tröjsponsor: TEN Food & Beverage
President: Stefano Chisoli Sportchef: Mauro Meluso
Tränare: Vincenzo Italiano Plac. 19/20: 3:a i Serie B
Smeknamn: Aquilotti
Gemellaggio: Bari
Rivaler: Alessandria, Arezzo, Brescia, Carrarese, Cesena, Como, Genoa, Hellas Verona, Juventus, Livorno, Lucchese, Mantova, Modena, Massese, Montevarchi, Napoli, Padova, Parma, Pisa, Pistoiese, Prato, Reggiana, Rimini, Sassari Torres, Siena, SPAL, Trapani, Viareggio, Vicenza
Presidenten: Chisoli är också president för storsponsorn Hi Food Ten Restaurants. Varit i Spezia sedan 2017 och nu lyckats med att flytta upp klubben. Klarar han också att hålla laget kvar? 
Frågetecken: Som alltid med en nykomling. Håller man verkligen för Serie A? Det är en fräsch nykomling vid en alldeles magisk del av Italien, men på pappret ser det skralt ut. 
Nyckelspelare: Giulio Maggiore - Talangfull mittfältare som även fått debutera för det italienska u21-landslaget. Ordinarie och given i detta Spezia. Snart redo för större uppdrag? 
Under radarn: Jeroen Zoet - 29-årig målvakt som övertygat i Nederländerna och som värvats in för den här säsongen. Lär ges en hel del förtroende och lär få en hel del att jobba med. 
Coming star: Tommaso Pobega - Plockar fram ytterligare en mittfältare. Bredvid Maggiore finns nämligen 21-årige Pobega som även han fått spela för U21-landslaget. Har kontrakt med Milan och kommer nog göra en hel del nytta för Spezia i år. 
Truppens betyg:
Anfall Genomgående ser det tunt ut. Ingen särskild spets och tydlig stjärna i laget, förutom eventuellt Galabinov.  Se om lånet Farias kan sätta sin prägel. -2
Mittfält Här finns just Maggiore. Flyger han så är detta lagets starkaste lagdel.  -2
Försvar Saknas rutin och när de rutinerade Serie A-lagen väl drar igång kommer det nog bli en hel del att jobba med för Zoet i målet. 
Ismajli sägs dock enligt kännare av Balkan vara en att kolla in. -1
Målvakt Mycket spännande värvning från Eredivisie. Det är inte främst målvakten som kommer göra att Spezia släpper in mål i år. Stor målvaktstrupp där lånet Rafael är andremålvakt -2
Tränare: Superspännande tränarnamn i form av Italiano. Ett uppflyttningsproffs som nu ska försöka etablera Ligurien-laget i högsta divisionen. -4
Spelstil: Kommer nog köra en hel del kontringsfotboll i år. Förlitar sig på vindsnabba kanter och att Maggiore gör jobbet på mitten. 
Placering: 18-20
Elvan och Lönelistan (årslön i €)
Farias
Zoet
Ismajli
Agudelo
Galabinov
Nzola
Sala
Verde
Agoume
Estevez
Leo Sena
Capradossi
Deiola
Dell´Orco
Marchizza
Mattiello
1
1
0.6
0.4
0.4
0.4
0.4
0.4
0.35
0.35
0.35
0.3
0.3
0.3
0.3
0.3

 
Piccoli
Pobega
Rafael
Ferrer
Mora
Terzi
Bartolomei
Chabot
Maggiore
Ricci
Acampora
Erlic
Mastinu
Bastoni
Gyasi
0.3
0.3
0.3
0.25
0.25
0.25
0.2
0.2
0.2
0.2
0.15
0.15
0.15
0.1
0.1



Källor: La Gazzetta dello Sport, Transfermarkt, Lega Serie A, ?L´Equipe, Curve spettacolare





 

La Curva-redaktionen2020-10-13 08:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)