Lagbanner
Inför Serie A - Snabb genomgång av lagen

Inför Serie A - Snabb genomgång av lagen

There we land! Efter EM har det nästan varit skönt med en månads paus, men nu står ännu en spännande säsong runt hörnet. Frågan är bara hur vi ska se den. På lördag sparkar Serie igång den 94 Serie A-säsongen, men ännu har ingen köpt tv-rättigheterna för Serie A. En ren och skär soppa. Men vi på Italienredaktionen, vi ska ingenstans! Nu kör vi.

Vi börjar i norr! Gasperinis maskin som man gång efter den andra trott tillslut ska återfalla till mittenskiktet, men som trots nyrenoveringar i laget nästan varje år, fortsätter att ständigt leverera. Som vanligt har några stjärnor lämnat, Hateboer, Zapata och Palomino bland annat, men i vanlig ordning ersätts dessa med tämligen okända spelare som förstås kommer att visa sig vara briljanta. De Ketelaare köptes loss av Milan och Zaniolo har lånats in från Galatasary. Men stjärnskotten kommer att vara Sulemana som kommer från Cagliari samt Retegui som har en bra säsong med Genoa bakom sig. Jag tror även att Godfrey kommer att passa in perfekt i trebackslinjen. 

Förra årets stora skräll Bologna tog sig hela vägen till Champions League-scenen. Trots denna bragd överger anfallsstjärnan Zirkzee, den mycket hyllade Calafiori och tränaren Motta skeppet. In kommer Vincenzo Italiano, som gjorde ett godkänt jobb i Fiorentina. För att strö salt på såren är kaptenen Ferguson knäskadad fram till årsskiftet. Bologna har många talanger, men Italiano kommer att behöva höja ribban om han vill replikera förra säsongens framgång med denna trupp.

Vad händer i Como?! 
Laget som i folkmun reducerats till “sjön där Anakin Skywalker gifte sig.” Först dök Fabregas upp som spelande tränare, sedan Pepe Reina. Nu står femfaldige Champions League-mästaren Varane och provinsskyttekungen Belotti där. Snacka om ett hopkok! Flaggar även för Cutrone som återfått nygammal form i Como. Årets boogey-team, men som vanligt kan allt skita sig. Vi minns Fulhams miljardbygge som stormade ut ur Premier League… 

Florens - staden som är given i alla tågluffar. Men hur går det för laget?
Fiorentina nuförtiden är inte längre ett mittenlag, de står numera och knackar på dörren precis bakom toppklubbarna. Nu har de tagit in Palladino som tränare, vars prestation var jämn med Monza, men frågan är om han verkligen är lösningen. Med Palladino kommer ett mer solitt försvar, något som kan behövas efter att backstjärnan Milenkovic lämnat. Trots allt har de lila gjort några spännande värvningar. Känslan är ju att Moise Kean för 130 miljoner kronor kan vara en av sommarens bästa värvning. Hans högstanivå är så hög men har aldrig lyckats ta en fast tröja lagen han varit i. I Fiorentina kommer han tillsammans med Gonzales att vara spjutspetsen som målen ska komma ifrån. Med det nya kreativa navet Colpani ser offensiven stark ut inför säsongen. Sätter Palladino defensiven kan de gå en fin säsong till mötes. 

Inter ser återigen stabila och lugna ut. Marotta har gjort det igen. Två spelare på nivån som Zielinski och Taremi, gratis. Inter blir svårslagna återigen. 

På andra sidan Milano står de svartklädda inför en tuffare säsong. Nu har även Zlatans reserv Giroud blivit för gammal och även han beger sig. In har Morata hämtats som nyligen ledde Spanien som lagkapten till EM-seger, men som inte gjorde ett enda mål under turneringen. En bra spelare, men inte den garanti Milan skulle behöva. Därmed kommer blickarna att vändas mot Leao för att ta Milan till den absoluta toppen. Pioli har också lämnat och många namn bollades upp som ersättare, men inte många trodde att Fonseca skulle vara den som ersatte honom. En tränare med en ifrågasatt historik. Den som lever får se!

I Rom stormar det som vanligt runt Lazio. Först försvann Sarri. Nu är även trion Immobile, Luis Alberto och Felipe Anderson alla borta. Guendozi har nu köpts ut också för cirka 250 miljoner kronor…
Det enda positiva är tränaren Baroni som utförde mirakel med Hellas Verona förra säsongen. Med sig har han deras bäste spelare, vindsnabbe ytter Noslin. Castrovilli kom även gratis från Fiorentina. En spelare som var en stortalang när han kom fram, men inte riktigt hittat rätt på sistone i Fiorentina. 

Grannlaget i Rom går det lite bättre förr. Med De Rossi vid rodret styrde de upp skeppet som Mourinho var redo att sänkas med. Under sommaren har de även rustat upp med många spännande namn. Utöver att Dybala är kvar så har målsprutan Dovbyk från Girona anlänt. Juventus-talangen Matias Soule, som var Frosinones bästa spelare förra säsongen, är också numera en romanista. Slutligen har svenske Samuel Dahl hämtats in på vänsterbacken, där han får duellera med Angelino. 

I Turin har Juventus storstädat. Allegri sparkades efter att han kastade av sig slipsen (!?) och snackla om att Juventus fick sin man. Motta var den mest eftersökta italienska tränaren och trots en dragkamp landade han tillslut i Turin. Alex Sandro, Huijsen, Kean och Rabiot är några som släppts och in har främst mittfältet rustats upp i form av Douglas Luiz och Khephren Thuram. Det har även ryktats om att Motta vill bli av med Chiesa, men det tror jag bara är rykten. Oavsett vad, ett frejdigt fönster av Juventus som lär spela en mer attraktiv fotboll nu under Motta! Men tappet av Rabiot som varit deras bästa spelare de senaste två säsongerna kommer förmodligen att kännas av. En unik spelartyp.

I det andra turin-laget är stämningen deppigare. Juric har lämnat tränarposten och värvningarna är Championship-spelare såsom Che Adams och Masina. De har hämtat in tränaren som tog upp Venezia, Vanoli. Duvan Zapata har också köpts loss. Det blir nog en stabil mittenplacering i år igen. Serie A:s Crystal Palace för tillfället. Det stinker 11:e plats om Torino.

Napoli gjorde förra säsongen ett av de sämsta titelförsvaren och därmed har de agerat på marknaden. Serievinnaren Antonio Conte står numera på sidlinjen. Den enda utmärkande värvningen de gjort hittills är en av ligans bästa försvarare, Buongiorno från Torino som förhoppningsvis kommer täppa till det hål Kim lämnade förra säsongen. Skadeglade Spinazzola har även kommit som free agent. Det verkar som att Osimhen blir kvar en säsong till, därmed går Napoli en spännande säsong till mötes.  

Udinese som likt många andra klarade sig undan blott förskräckelsen med en omgång till godo kommer att vilja styra upp skeppet lite. Och nu är han tillbaka. “El Nino Maravilla.” Underbarnet. Alexis Sanchez. 
Gåshud. 

Det två meter långa tornet Lucca har också köpts loss, ironiskt nog från Pisa! Svenske Jesper Karlström, som främst är känd för sitt bolltapp i en kvalmatch mot Polen, är också klar för klubben.

Hellas Verona har förlorat coach Baroni och stjärnorna Noslin och Cabal. Men stommen i laget samt talangerna som räddade kvar klubben är kvar. Den nye tränaren Paolo Zanetti har mest nyligen tränat Empoli och vad vi kan förväntas se blir spännande. En mer offensivt präglad fotboll än den Baroni spelade. Håll ett extra öga på Harroui och Tengstedt. Denna säsong kommer kreatören Tomas Suslov att explodera! 

Parma och Venezia är tillbaka!
Det sista jag minns av Parma var när Kulusevski och Gervinho sprang runt på kanterna. Men nu är de tillbaka efter några mellanår i Serie B. Vinnarna av förra säsongens Serie B går in i säsongen med ett ganska spännande lag. De huserar ett rumänskt Ytterpar i Man och Mihaila. Den förstnämnda kommer att vara sugen på att bibehålla den fina form han visade upp i somras. Där hittar vi även svenske Almqvist som gjorde en godkänd säsong i Lecce och talangen Cancellieri som lånats in från Lazio. Ser dock något svagt ut defensivt. Sir Alex Fergusons bevingade ord: “anfall vinner matcher, försvar vinner titlar” får tillämpas här. Vi får hoppas att försvaret håller nivån i Serie A så att denna anrika klubb kan etablera sig i ligan.   

Venezia började säsongen med att förlora sin tränare Vanoli som tog över Torino. In kom ett välkänt ansikte för många. Eusebio Di Francesco. Sedan Roma som han sparkades från 2019 har han ett svagt track-record i form av misslyckanden i Sampdoria, Hellas Verona och mest nyligen Frosinone. Venezias lag är redan svagt och det kommer att krävas att den älskvärde traditionella strikern Joel Pohjanpalo har en otrolig säsong, för att det nordliga laget ska hålla sig uppe. Med sagt får jag tacka för mig, vi får hålla tummarna att dessa matcher kommer att sändas någonstans!

 

Jacobseiberlichjacob.seiberlich@gmail.comjacobseiberlich2024-08-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva