Lagbanner
Inför Serie A-starten #1: ”Kommer bli en rejäl baksmälla”

Inför Serie A-starten #1: ”Kommer bli en rejäl baksmälla”

Den vackraste ligan är på gång igen. I helgen startar Serie A. Vi har knackat på hos redaktionerna och kollat läget inför säsongstarten och ställt åtta frågor som vi tänker sprida ut på fyra artiklar de kommande dagarna för att ni ska få en försmak om hur det är ställt hos klubbarna.

Varsågoda!

Hur har sommaren varit för er så här långt?


— Sommaren har varit intensiv så här långt, där sportchef D'Amico har varit aktiv och gjort en mycket intressant mercato. Det har bland annat förstärkts på den vänstra wingback-positionen i form av Kolasinac och Bakker, vilket enligt min mening är två ypperliga värvningar då det har varit skralt med alternativ på den positionen under den gångna säsongen. Högerfotade Maehle har varit första alternativ på den positionen och har absolut inte gjort bort sig, men varit begränsad pågrund av att han just är högerfotad; han lämnar även klubben som en konsekvens av dessa två värvningar. (Martin Widéen)


— Under sommaren har vi följt ett par utdragna transfersoppor som i skrivande stund fortfarande väntar på sina respektive upplösningar.

Den första gäller Orsolini och Dominguez som båda sitter på kontrakt som löper ut nästa sommar. Klubben uppges inte komma någonstans i sina försöka att förlänga kontrakten och är därför öppen för att släppa spelarna, men då endast mot en skälig ersättning (runt 15 miljoner euro per spelare). Så här långt lyser dock buden med sin frånvaro och klubben sägs hellre behålla duon tills kontrakten går ut än att sälja billigt nu i sommar.

Sedan har vi Musa Barrow som Thiago Motta gärna ser fortsätter karriären i en annan klubb och till sist Marko Arnautovic som kanske ändå är lite sugen på att avsluta karriären på bänken i en titeljagande klubb, men i detta fall är den officiella linjen från sportchef Sartori att Bologna inte är intresserat av en försäljning.

Så för att sammanfatta, Bologna har ett antal spelare i truppen som sannolikt skulle må bra av att röra på sig, men klubben accepterar inte vilket pris som helst vilket då i förlängningen kan innebära att Motta får en liten smålurig truppdynamik att hantera under säsongen. (Mikael Mansjö)


— Resultaten under försäsongen har varit blandade. En 8-0-vinst mot amatörlaget Certaldo (liksom Empoli från Toskanatrakten) följdes upp med 2-1-förlust mot Heidenheim från Tyskland. En fin skalp i form av vinst med 2-1 mot franska Lille följdes senast av en förlust med 2-0 mot Freiburg, liksom Heidenheim från Tyskland.  
 
Transfermässigt sett är förlusten av målvakten Vicario till Tottenham stor. Bandinelli, Bajrami och Asllani är också kännbara förluster.  (Oskar Örn)


— Ett par intressanta nyförvärv i Oliver Christensen och M'Bala Nzola. Tung förlust med Cabral som gick till Benfica och sannnolikt så går väl Amrabat före fönstret stänger också. (Alexander Johansson)


— Den har varit precis lika intetsägande som en försäsong ska vara. Sommaren inleddes med en klassisk självförtroendeboost när det lokala laget på träningslägret kördes över. I takt med att nivån på motståndet sedan höjts så har vissa frågetecken för målgörandet uppkommit. Förhoppningen är att prestigevärvningen Matteo Retegui ska räta ut dessa frågetecken. Utöver anfallaren så har även Morten Thorsby och Aaron Martin anslutit vilket gör det hela till en godkänd transfersommar. (John Johansson)


— Ganska händelserik ändå. Ny tränare och en del omsättning i spelartruppen där tappat av Tameze blir det mest kännbara. (Niclas Ekström)


— Det har varit en intensiv sommar, som vanligt. Många bärande och viktiga spelare har försvunnit, vissa av dem var välkomna och då tänker jag framför allt på D’ambrosio, Gagliardini, Dzeko och Handanovic. Dock så försvann Onana, Skriniar och Brozovic som har varit startspelare samt kommer att bli svåra att ersätta. Som tur det så har truppen flera bärande och erfarna spelare som kan leda laget framåt under kommande säsong. Man har även fyllt på med spelare som Frattesi och Thuram som kan komma in och leverera (vad som förväntas av dem iallafall). Sedan har det kommit in flera nya spelare som Bisseck och Samardzic som blir spännande att titta på. (Pablo)


— Helt okej ändå. Träningsmatcher har sett ganska bra ut, även om den ribban är låg i och med två år av fotbollsmisär. Vinst mot Milan på straffar, vinst mot ett nästan fulltaligt Real Madrid och 0-0 med mersmak mot Atalanta är inte dåligt alls. Chiesa verkar dessutom vara tillbaka på riktigt vilket kommer göra under för den annars något stela offensiven. Mercaton har väl varit sådär, men den ska man inte bedömma förrän den är över. Försäljningen av Rovella för ynka 17 M är tråkig, men också ett tecken på att klubben är i desperat behov av cash.  (Mikael Noaksson)


— När det gäller mercaton så har det hänt grejer när det gäller Lazio, sagan om Milinkovic-Savic har tagit slut, och det blev absolut inte den utgången som man förväntade sig när ryktena började ta fart för några år sedan. När det gäller spelare som kommit in så har det varit ganska usual business från Lazio, ett par få intressanta namn, ingen som sticker ut varken prismässigt eller profilmässigt med Taty Castellanos och Daichi Kamada som de profilstarkaste värvningarna. (Erik Hodin)


— Sommaren har väl haft alla färger i paletten för oss som följer Milan. Zlatan, Maldini och Berlusconi hann knappt lämna oss på olika sätt innan vår framtida hänförare i Tonali såldes för rekordsumma till PL satsande Newcastle. Och sen vilken debut det blev. Tack och lov har pengarna spenderats och inte gått rakt ner i några fickor, Milan skulle kunna mönstra ett helt nytt mittfält och anfall idag efter denna sommaren. Givetvis har Leao självskriven men när han vilas så kan vi ha 6 nya spelare på plan. Med tanke på att Milan agerat snabbt och kraftfullt så har sommaren än så länge ändå varit mycket mindre ångest än vad den kunde varit så jag tror många Milanfans på förhand inför säsongen är rätt nöjda (Mikael Kristersson)


— För egen del har det varit ganska konstigt efter förra säsongen. Ligamästare och allt vad det har inneburit. Det har varit en speciell känsla och en situation då Napoli nått det tidigare omöjliga målet. För klubben känns det som sommaren har varit normal. Inga stora affärer, mest rykten utan konkreta färdiga delar. Sedan har klubben fått en ny sportslig ledning med ny tränare och sportchef vilket såklart är en stor förändring. Här lär det synas skillnader på plan plus runt omkring truppen, inte direkt men längre fram. (Fredrik Kreüger)


— Hyfsat kärv efter den svårsmälta förlusten i EL-Finalen som i princip blev sista händelsen innan uppehållet. Sedan har vår mercato fått högst begränsat utrymme till värvningar av välbehövliga spelare tack vare Financial-Fair-Play. Men vi har haft det sämre genom åren, så tron på projektet har absolut inte tappats.(Melker Gadd)


— Sommaren har varit väldigt spännande i och med att Udinese har bytt sportchef. Pierpaolo Marino har lämnat och ersatts av Federico Balzaretti. Den gamle vänsterbacken har alltså sadlat om till sportchef och kommer närmast från en sejour i Vicenza. Nu tar han alltså klivet in i finrummet och det ska bli intressant att följa hans förehavanden.

I övrigt har det varit en relativt lugn sommar med ganska låg intensitet på mercaton. Några spelare ut och några in, men inga större skrällar. (Jesper Klingnell)

* * *

 Mer än två veckor kvar - vad vill du ska komma in, skicka ut innan fönstret stänger?


— Sen är försäljningen av Højlund är briljant i mina ögon. Det är tydligt att han besitter en stor potential och Gasperini hade nog helst velat ha honom kvar, men för de pengarna går det inte att säga nej. Försäljningen har i sin tur renderat i att man har värvat in två strikers. Utefter tidiga värvningen av El-Bilal, som är en mycket intressant ung spelare, har man även kunnat plocka in Scamacca. Så länge farsgubben hans kan hållas, kan inte den värvningen slå fel. (Martin Widéen)


— En vänsterback står absolut högst upp på önskelistan och det ryktas om att klubben är inne på något slags brasilianskt spår där. Sedan bör väl även Jerdy Schoutens flytt till PSV resultera i att en ny mittfältare ansluter.

Och för att återknyta till den första frågan ser åtminstone jag gärna att eventuellt flyttsugna spelare avyttras fortast möjligt. (Anfallaren Arnautovic skrev på för Inter när den här artikeln var klar. red. anm.) (Mikael Mansjö)


— Det vore fint med en riktigt vass forward, i klass med Andrea Pinamonti som rosade marknaden för Empoli under nykomlingssäsongen och som nu befinner sig på lån från Inter hos Sassuolo.  (Oskar Örn)


— Klubben önskar en försvarsförstärkning till, typ Marcos Senesi, har jag sett. Det verkar ju klokt, särskilt om man inte tror Martinez Quarta kan steppa upp. Vi har en komplett laguppställning att låna ut med Benassi och Kokorin i täten. (Alexander Johansson)


— Positionen där det för tillfälligt allra tydligast finns potential till en uppgradering är ute till höger, även om Hefti visat lovande tendenser under försäsongen. Schweizarens tid i klubben har hittills kantats av skador, som det nu sägs att han blivit kvitt ifrån. (John Johansson)


— Det behövs förstärkning både i anfallet och på mittfältet. Bonazzoli blev precis klar och det var oerhört viktigt. Men det behövs fler spelare av kvalitet. (Niclas Ekström)


— Vissa luckor har ju inte blivit täppta och då tänker jag framför allt på Skriniars- och Lukakus plats. Tanken är inte att Bisseck ska ersätta Skriniar då det vore ett för stort ansvar för honom. Just nu har vi tre anfallare som ska ingå i truppen; Lautaro Martinez, Thuram och Correa. Om vi ska vara slagkraftiga hela säsongen i samtliga turneringar behöver vi en anfallare till. Bolagun och Tamedi är uppe på tapeten men hela den här såpoperan med Lukaku och oförmågan att köpa in en anfallare har blivit ett skämt nu. Då kanske man lika gärna nöja sig med en junior från primaveran som gärna accepterar en 4:e plats i anfallsuppsättningen. Som jag har skrivit i en tidigare artikel så eftersöker jag personligen en mer fysisk mittfältare som har sina spetsegenskaper att vinna boll på mittfältet. Vår mittfältsuppsättning är mer framåtlutad och alla vet att matchbilden kan kräva att man behöver fokusera på att vinna boll, framför allt när man möter fysiska lag. Tidigare har vi haft Vidal och Gagliardini med dessa egenskaper men nu har vi ingen. (Pablo)


— Personligen förstår jag inte varför det ryktas om mittfältare när den positionen ser ganska så bred ut, även med tanke på Rovellas försäljning. Vi behöver en högerytter (gärna Zaniolo) och någon mer i backlinjen, speciellt om vi ska spela en trebackslinje även nästa säsong. Ut hade jag gärna sett att McKennie går snarare än någon spelare jag faktiskt tror på som Vlahovic eller Illing Jr. Det har börjat ryktas om att Bayern är sugna på Szczesny vilket jag absolut gått med på med tanke på hans skyhöga lön. Även Kostic verkar vara på marknaden vilket jag inte heller är speciellt orolig över. Han är duktig på att slå inlägg men otroligt begränsad som fotbollsspelare.  (Mikael Noaksson)


— Det kommer inte gå att ersätta Sergej med en lika bra spelare, men vi måste ändå få in en box-to-box typ på mittfältet. Med tanke på det stundande CL-gruppspelet så krävs det nog mer kvalité på backlinjen samt breddande av övriga lagdelar. (Erik Hodin)


— Än så länge tycker jag det arbetats friskt kring Milans värvningar iår med en en hel del nya ansikten i Pulisic och Loftus Cheek framförallt. Även spännande att se hur Luka Romero tar sig an uppgiften, färgerna och allt vad det nu innebär att spela för Milan. Däremot kan det såklart vara bra att få in en mittback till, gärna med något större namn då jag inte anser att Thiaw håller måttet (Kjaer håller nog inte utöver en hel säsong). Sedan tycker jag även att CDKs tid i Milan är förbi. Det bästa för båda parter vore nog att minst få till en utlåning med köpoption. (Patrick Waldnersson)


— Egentligen tror jag det inte spelar roll vad klubben tar in. Även om det skulle komma in fem-sex toppnamn till årets säsong tror jag det blir en rejäl baksmälla och klart färre poäng än i fjol. Så mercaton spelar mindre roll. Men såklart, man vill att klubben försöker spänna bågen och se till att befästa sin plats i toppen av ligan och då skulle jag önska en större rotation av spelare inför årets säsong. Det bästa vore att få in en ny spelare för Zielinski, en ny för Lozano/Politano, en ny vänsterback. Tror nytt blod är bra, speciellt efter en scudetto och speciellt i Napoli.  (Fredrik Kreüger)


— Vi är i desperata behov efter en forward och nu när vår omtyckta general Matic lämnar, kommer även en central mittfältare behövas. Rensningen är redan gjord av sportchef Pinto som faktiskt hanterade det med bravur. Mittback Ibanez behövde vi sälja, vilket vi löste. Detsamma med ett flertal odugliga breddspelare från tidigare projekt. Om man ska påpeka något så kunde Tahirovic eller Volpato stannat. (Melker Gadd)


— Egentligen ser truppen ut att vara ganska välbalanserad. Men om det är något som ska in så är det lite bredd på mittfältet och kanske även i backlinjen. Ytterbackspositionerna ser förvisso spännande ut, men lite väl oprövad så jag skulle ju gärna se ett lite mer beprövat namn att slänga in där. . (Jesper Klingnell)

* * *

Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 


 

La Curva-redaktionen2023-08-17 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)