Lagbanner
Inför Serie A-starten #3: ”Underbart om han kan blomma ut”

Inför Serie A-starten #3: ”Underbart om han kan blomma ut”

Tredje och näst sista delen och vi undrar vem nyckelpersonen och löftet är i respektive klubb.

Varsågoda


Vem kommer vara klubbens nyckelperson för att nå dit de vill nå?


— Gasperini är och har varit klubbens nyckelperson och avgörande faktor till att man är där man är idag. Finns i dagsläget inga tecken på att det även kommer att vara så framöver. (Martin Widéen)


— Motta i all ära, men han har nog bara en, max två säsonger kvar i Bologna så garanten för att klubben ska fortsätta ta steg i rätt riktning är förmodligen sportchef Sartori som helst ska sälja dyrt och sedan ersätta med både billigare och bättre spelare. (Mikael Mansjö)


— Baldanzi på det offensiva mittfältet har tagit stora kliv under fjolårssäsongen och blir en nyckelspelare för Empolis spel.  (Oskar Örn)


— M'Bala Nzola kommer behöva göra 20 mål själv är jag rädd. Vi hoppas att danske målvaktsinköpet Oliver Christensen spikar igen. (Alexander Johansson)


— Om vi talar i tidsspann av den här säsongen får jag trots allt svara Mateo Retegui. Det kommer bli av yttersta vikt att han ganska omgående lyckas acklimatisera sig till laget och ligan. Vi vet alla vad en pålitlig måltjuv kan göra för ett lag. (John Johansson)


— För mig är det sportchefen Sean Sogliano. Jag har stort förtroende för honom. (Niclas Ekström)


— Svårt att säga en enskild spelare men på något sätt så måste vi lägga tyngden på Lautaro Martinez axlar. Han är nybliven lagkapten och har varit den spelare som har gjort över 20 mål de två senaste säsongerna. Dock har han tendenser att hamna i svackor emellanåt, vilket blir lidande ifall man satsar på att vinna ligan och gå långt i cupspelen. Sedan skulle jag säga att spelare som Barella och Bastoni blir nyckelspelare i laget då flera andra erfarna spelare har försvunnit, vilket har lett till att dessa tre nämnda personer blir ryggraden för detta Inter i år (Pablo Grondona Umaña)
ablo UC

— Den nya sportchefen Giuntoli har självklart en viktig roll att spela under sitt första transferfönster vid rodret. Juventus behöver dra ner lönerna och få in cash via spelarförsäljningar och det är det förra Napoliessets främsta uppgift. Kan han dessutom få in några lyckade värvningar på det så har Juventus en bra chans på titeln, om man tittar på pappret. (Mikael Noaksson)


— Så länge Ciro Immobile är en del av Lazios trupp så kommer det alltid vara vår nyckelspelare, Ciro blev däremot mindre involverad förra säsongen på grund av skador och spelare som Mattia Zaccagni fick ta mer ansvar offensivt. Om Ciro fortsätter präglas av skador kan nyförvärvet Taty Castellanos bli oerhört viktig offensivt. (Erik Hodin)


— Redbird/Gerry Cardinale Gerry har i intervju sagt att han vill vinna scudetton varje år, vinna champions league varje år och med ett sånt uttalande kommer en visst ansvar. Vi har sett iår att vi har förstärkt vårat lag oerhört mycket med några fantastiska nyförvärv och ännu är vi inte klara med denna sommars mercato. Många andra liksom jagt blev oerhört ledsen och besviken när både Maldini fick sparken och Sandro tonali blev såld, men man har backat upp det med sommarens mercato. Man har valt att värva nästan alla spelare utanför Italien vilken kan vara lite oroande pga att det kan ta lite tid för vissa att komma in i ett nytt land, lag och allt vad det innebär. Vi bör slåss om scudetton nästa säsong men vi borde nog kanske inte förvänta oss nån total fotboll med Pioli på bänken och så många nya spelare som ska spelas in i italiensk fotboll. Frågan jag ställer mig är nog vem säljs nästa gång? Kommer våran toppmålvakt flytta för att få in pengar för att värva yngre och öka värdet på spelare som kommer in tex? Vi måste behålla våran grund och fylla på med nya bättre spelare än dom som inte håller måttet, inte göra oss av med spelare som är givna och tillför. Vissa spelare är mer än bara pengar, upp till bevis Redbird ! (Christian Falk)


— Tveksamt om Napoli som sagt når önskade mål. Men jag säger ADL. Han fixar så det blir en ny CL-plats. Med lite tjurskallighet, snålhet, idioti och framförallt geniets fingertoppskänsla sätter han nu något tillräckligt ok i stab och trupp för att fixa topptre.  (Fredrik Kreüger)


—  Andrea Belotti. I skrivande stund är han våran enda tillgängliga renodlade anfallare. Noll mål i ligaspelet förra säsongen uppfyllde såklart inte förväntningarna, men han kommer få en andra chans att bli den vi hoppades på vilket är vår lilla "darkhorse-factor" i toppen. Alltså om vi kan få igång den gamla Andrea Belotti.  (Melker Gadd)


— Roberto Pereyra och Rodrigo Becao var kapten respektive vice kapten i laget men båda dessa herrar har nu lämnat Friulien. De lämnar således ett stort tomrum efter sig och ett stort frågetecken i den hierarkiska skalan. Det blir därför extremt viktigt att någon annan tar upp axlar rollen som ledare och härförare, på planen såväl som vid sidan av den. Både formella och informella ledare blir av yttersta vikt. Klarar spelare som Nehuen Perez, Jaka Bijol, Walace, Gerard Deulofeu och Marco Silvestri av att axla det ansvaret?

På det speltekniska planet blir en fråga för Udinese hur man hanterar offensiven. Den stora kreatören Gerard Deulofeu kommer från en lång skadeperiod och hans fysiska status är oklar. Den naturliga ersättaren Lazar Samardzic verkar skriva på för Inter inom kort och då är frågan vem som ska hålla i de offensiva nycklarna. Kanske är svaret Florian Thauvin. Fransmannen kom under vinterfönstret 2023 för att ersätta Deulofeu, men succén uteblev. Kritiken var skarp och många trodde att Thauvin skulle lämna redan efter ett halvår. Men det har han inte gjort. Istället har han imponerat på försäsongen och med tanke på att det är en tidigare världsmästare vi pratar om kan detta vara det offensiva sparkapital som Udinese behöver. (Jesper Klingnell)

* * *

Något/några löfte du tror kan slå igenom år?


— Eventuellt unge målvakten Carnesecchi. Musso är självklart första valet, men går han sönder kommer detta utan tvekan att bli året då Carnesecchi slår igenom. Han besitter en stor potential och jag tror att han är den målvakt som man från Atalantas sida kommer att ge sitt förtroende under kommande år. (Martin Widéen)


— Tanken är väl att Joshua Zirkzee ska närma sig sitt definitiva genombrott, men så länge Arnautovic finns kvar är konkurrensen om en startplats hård (och kanske övermäktig för den gänglige nederländaren). (Mikael Mansjö)


— Det vore underbart att se om Daniel Maldini, legendaren Paolos son, kan få blomma ut i Empoli i år.  (Oskar Örn)


— Våra två Argentina-ungdomar: Lucas Beltran och Gino Infantino. (Jag hoppades på Sottil ifjol och se hur det gick…) (Alexander Johansson)


— Den tilltänkta startelvan är någorlunda ålderstigen, men jag tror att Albert Gudmundsson kan komma att få sitt stora genombrott på högsta europeiska nivå. Där bakom tror jag att Alan Matturro på allvar kommer börja konkurrera om en plats i backlinjen. (John Johansson)


— Jag hoppas på Veronasonen Filippo Terracciano. (Niclas Ekström)


— Jag tror att Frattesi kommer att explodera i år. Han har redan varit bra under de två senaste säsongerna i Sassulo där han har bidragit med många poäng men nu har han chansen att spela med ett lag med titelambitioner än att spela i ett mediokert mittenlag i Italien. Men om vi ska prata om ett ”riktigt” löfte så tror jag att Yann Bisseck kommer att göra bra ifrån sig under sin första säsong i Inter. Han har fysiken för det och har sett bra ut under försäsongen. Med hjälp av sina erfarna kollegor som kan hålla honom i handen kan det bli riktigt bra. (Pablo Grondona Umaña)


— För en vecka sedan hade jag sagt Rovella men nu är han på väg till Lazio för kaffepengar. Så jag väljer istället den 18-åringa Kenan Yildiz som värvades från Bayern förra året. Efter en fin sejour i NextGen så verkar han få ta klivet upp till A-laget denna säsong. En väldigt spännande offensiv spelare med bra teknik och en vilja att hela tiden gå framåt. (Mikael Noaksson)


— Jag har svårt att se att någon av ynglingarna som kommer tillbaka från lån från förra säsongen skulle slå igenom och bli utslagsgivande. Marcos Antonio är en spelare jag tror mycket på som skulle kunna axla en större roll denna säsongen, sedan ser nyförvärvet från Midtjylland Gustav Isaksen rätt spännande ut. (Erik Hodin)


— Jag tror starkt på Reijnders. Verkar ha den spelprofilen vi saknat länge i klubben. Bra spelförståelse och vad jag sett/hört så hittar han ofta andra och tredjealternativet. Ser honom som en potentiell grundpelare i truppbygget många år fram. Ska bli mycket spännande att följa hans utveckling. (Milad Kazeroni)


— Nja, Napoli och unga egna spelare är ingen berömd kombo.  (Fredrik Kreüger)


— Edoardo Bove. Förvisso redan presenterad sedan två säsonger tillbaka, men utan ett stort genombrott eller plats i startelvan. Jag tror Mourinho kommer fortsätta ge honom chansen och att Bove fortsätter ta stegen i rätt riktning. Inte den mest flärdfulla spelaren, men definitivt en framtida ledare.  (Melker Gadd)


— Detta är en lite svår fråga med tanke på att övergångsfönstret inte är stängt ännu. Men just nu finns supertalangen Simone Pafundi fortfarande i truppen. Många ser honom som en av Italiens största talanger och han har redan gjort en hel del inhopp i Serie A. Så där är väl kanske det största namnet att hålla koll på, kanske i hela Serie A. Men det har funnits intresse från såväl andra italienska klubbar, som från utlandet så frågan är om han över huvud taget blir kvar i Udinese när säsongen sparkar igång. 

Ännu så länge finns även Lazar Samardzic i Udinese. Men han har varit något av ryktenas man den här sommaren och skriver sannolikt snart på för Inter. Gör han inte det blir han en attraktion i Udinese. Flyttar han till Milano kan han å andra sidan bli en attraktion för alla interisti.

Annars är Sandi Lovric och Jaka Bijol två spelare som kom till Udinese i fjol och gjorde det bra. Med en Serie A-säsong i benen kan de säkert ta ytterligare kliv i utvecklingen. (Jesper Klingnell)

* * *

 

La Curva-redaktionen2023-08-18 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)