Lagbanner
Inför vårstarten  —  Atalanta: ”Vi älskar våren”

Inför vårstarten — Atalanta: ”Vi älskar våren”

Vårsäsongen startar på torsdagen och vi dra igenom en koll hos lagen.

Vi har nu kommit till Atalanta där Martin Wideen berättar om han syn på hösten och kommande vår..

Varsågoda!


Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt rent allmänt och varför?
— Höstsäsongen är klart mer än godkänd där Gasperini återigen visar på vilken otroligt skicklig tränare och spelarutvecklare han är. När man bedömer Atalantas höstsäsong bör man även ha i åtanke att det är ett lag som historiskt sett frodas som mest under våren och ser man det ur det perspektivet är det en höstsäsong som bådar gott inför våren.

Och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse? 
— Ur positiv bemärkelse vill jag lyfta fram Juventus borta i och med att det är en match som jag tycker är väldigt beskrivande för hur denna höst har utspelat sig i stort. Zapata är den som avgör med det enda målet i matchen och är ensam den avgörande faktorn till att man vinner. Så har det även sett ut under hösten i stort där Zapata verkligen klivit fram och burit laget där han varit Atalantas överlägset bästa spelare. Musso var även han briljant mot Juventus vilket han även varit under hela hösten och jag tycker att det går att argumentera för att han är ligans bästa målvakt. Det var även en match där man som lag rent spelmässigt inte var särskilt sprudlande framåt men man gjorde det som krävdes och gick därifrån med tre poäng vilket är väldigt talande för hur hösten har sett ut. Man har inte alltid varit så där sprudlande framåt som man är van att se men man har likväl tagit sina poäng och ligger därefter rättvist fyra i tabellen. Om man ser på den här hösten ur en negativ synvinkel så är det självklart alla skadorna som poppar upp och framförallt skadorna i backlinjen som blev väldigt avgörande för utgången i Champions League. Är hela i princip hela den ordinarie backlinjen skadad och De Roon får kliva ner som vikarie finns det inga garantier för att man ska kunna prestera under flera matcher och det fick vi även se prov på då man hade en lite tyngre period pågrund av just detta.

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb?
— Det ser väldigt bra ut, Atalanta är som sagt ett vårlag och från min sida finns det inga som helst tvivel på att man kommer att gå in i någon slags svacka utan tror snarare att man kommer att växla upp nu till våren. Man har tränare, sportchef, ledning och en president på plats som vet vad de håller på med och från ledningshåll är alla pusselbitarna sedan tidigare på plats. Sen kommer även Jeremie Boga inom en snar framtid att presenteras och även om han inte kommer att kunna debutera förrän i februari pågrund av Afrikanska Mästerskapen tror jag att han kommer att bli en viktig kugge under våren. Det enda som oroar lite är Zapatas skadesituation där det fortsatt är oklart när han är tillbaka men förhoppningsvis är det andra som kliver fram i hans frånvaro som jag hoppas inte blir alltför långvarig. 

Vad är en realistisk målsättning tycker du?
— Rent krasst är det mest realistiska för en klubb av Atalantas dignitet att landa en plats i mitten av tabellen där president Percassi är den första att instämma och tona ner förväntningarna på laget. Samtidigt vet alla att man kan ställa mycket högre krav som det här laget klarar av att prestera. Jag säger att en femte- eller sjätteplats i tabellen är en realistisk målsättning även om jag tror att man kommer att avsluta säsongen på en högre placering än så.

Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?
— Har man inte förtroende för Gasperini vid det här laget finns det ingen människa på den här planeten som förtjänar något förtroende överhuvudtaget.

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?
— Mercaton ser för tillfället väldigt bra ut som den alltid gör när man har en så skicklig sportchef som Sartori. Dribblern Jeremie Boga från Sassuolo har inte officiellt presenterats från klubbens sida ännu men kommer troligtvis att ha gjort det när detta läses. Han är en personlig favorit som Atalanta var nära att plocka redan i sommar men nu äntligen så ska han vara klar och blir därmed klubben dyraste värvning någonsi. En fantastisk spelare som jag tror kommer passa in perfekt i Gasperinis system och förväntningarna på honom är väldigt högt ställda. Man har även hunnit med att skicka iväg unga mittbacken Lovato som värvades från Hellas Verona i somras på lån till Cagliari med förhoppning om att han ska få mer speltid. Jag tror att denna utlåning är en konsekvens av att man vill kunna lyfta fram unge mittbacken Scalvini som kommer från de egna leden ännu mer och man frigör då utrymme genom att skicka iväg Lovato på lån. Det finns även en del rykten om att bland annat Miranchuk och även Piccoli ska skickas iväg på lån men just nu finns det ingenting mera konkret att gå på.

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?
— Framförallt alla målrika matcher tillsammans med att publiken varit tillbaka där jag tycker att Serie A återigen visar på att man har den bästa stämningen i Europa.

Några lag du vill lyfta fram som överraskat dig?
— Det lag som imponerat på mig mest positivt den här hösten har utan tvekan varit Fiorentina där man spelat en fantastisk fotboll och enligt mitt tycke varit det bättre laget i matcher mot storlagen men inte fått med sig resultatet. Med en Vlahovic i högform och numera även Ikoné tror jag att Fiorentina med stor sannolikhet kommer att vara ett lag som man under våren kan slå precis alla. Det lag som jag inte tycker har levt upp till förväntningarna är Sampdoria som har en trupp som man bör kunna förvalta bättre. Nu får vi i och för sig se vad som händer och vem eller vilka som blir nya ägare men med den spelartruppen bör man kunna prestera bättre än vad man visat nu under hösten. 

Vilka tror du vinner, tar sig till CL och EL och vilka kommer åker ur?
— Inter vinner, Atalanta, Juventus och Napoli tar sig till Champions League medan Milan snöpligt får femteplatsen. Åker ur gör Salernitana, Cagliari och Venezia där Genoa räddas kvar av att Ballardini kommer tillbaka.

La Curva-redaktionenjuws@live.se@wintherbird2022-01-06 15:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)