Lagbanner
Inför vårstarten  —  del 1: ”Nu kommer ångesten igen”

Inför vårstarten — del 1: ”Nu kommer ångesten igen”

Lycka och ångest, positivt och negativt - intrycken av hösten och att serien sätter igång igen är blandade.

Någon som minns serielunken? Om ni gör det eller inte, här får ni en bra uppdatering om vad några av det italienska redaktionerna tyckte om hösten och hur de ser på framtiden.

Varsågoda!

VM är över, nytt år och helt plötsligt ska vi börja spela seriefotboll igen. Evigheten är över.
Hur känna det att vi sätter igång?



— Kort och gott så känns det fantastiskt att Serie A äntligen är tillbaka. Det känns lite som att vi kliver in i en ny säsong med tanke på det långa uppehållet. Laget var inne i en tuff period resultatmässigt med en del skador innan uppehållet, men får nu en nystart vilket känns oerhört hoppingivande. (Martin Widéen)


— Serielunken med sina rutiner har varit efterlängtad. Återstarten kommer inte en dag för tidigt. (Mikael Mansjö)


— Efter en otrolig final med en rättvis vinnare kan vi nu lägga världsmästerskapet till handlingarna och återgå till ordinarie verksamhet. Det känns helt i sin ordning, märkligt nog. Vanligtvis sker ju VM på sommaren och det brukar vara längre uppehåll i de stora ligorna, men denna övergång sker nu helt naturligt och omärkligt. (Oskar Örn)


— Underbart. Landslagsfotboll är iskallt, med undantag för slutspelsmatcher med förlängningar och straffar. (Alexander Johansson)


— För jävligt uppriktigt sagt. Hade bestämt att bojkotta VM och inte följa ett skit men efter att Hellas spelat som de spelat och agerat som de agerat så var ångesten mindre att följa Qatar-VM än Serie A... Visst, kan låta okänsligt men ett konstant magont under hösten så blev skandal-VM:et en lättnad och en frist.
Nu kommer smärtan och ångesten igen bara jag ser att de ska spela... (Johan Stistrup)


— Det känns jättekonstigt denna säsong. Inget emot VM under vintern faktiskt, var fint ha något att kolla på under trista november. Men det blev så jäkla mycket fokus på fotbollsVM då så jag är mer taggad på DartVM och Skidskyttesäsongen just nu men fotbollsintresset kommer väl igång rätt så snart ändå tror jag. Speciellt när det väntar en stormatch mot Napoli den fjärde januari. (Carl Mårtensson)


— Kul! Men också lite märkligt med tanke på det ovanliga uppehållet för VM mitt i säsongen. Det har också hänt en hel del på ledande positioner sedan det öppnats en utredning för fiffel med böckerna under coronaåren. Agnelli som varit president under hela den moderna storhetstiden sitter inte kvar vid rodret och exakt vad det innebär är svårt att sia i just nu. Det är även en del spelare som snart kommer tillbaka från långa skador. (Mikael Noaksson)


— Det känns hur bra som helst, äntligen Serie A igen. Vi är taggade på att se Lazio spela igen. (Niklas Tellini)


— VM i Qatar var verkligen speciellt på många olika sätt, framförallt dess avslutning som bjöd på en fantastisk final. Det känns bra att ligafotbollen kommer igång igen. Däremot, som Milansupporter är man något orolig efter att ha sett samtliga träningsmatcher som alla resulterade i förluster. Inför onsdagens lunchmatch saknas en hel del spelare som Maignan, Zlatan, Rebic, Origi, Ballo-Toure, Florenzi m.fl. men även Giroud är osäker inför onsdagens match. Men utöver det känns det fantastiskt kul att ligafotbollen är tillbaka! (Emel Gerzic)


— Det känns bra. Vissa bojkottade VM av politiska skäl men kärleken till fotbollen för mig var starkare och glad är jag för det. Många intressanta spelare som fångade ens uppmärksamhet. Men med det sagt är såklart väldigt skönt att ligan drar igång igen. Men en viss ångest följer ju såklart, kan Napoli fortsätta sitt momentum? (Solonapoli)


— Helt ärligt så vet jag inte. Romas form var väl inte den mest glödheta innan vi tog VM-ledigt så om jag ska säga något så är det med viss fasa som jag spanar fram mot våren. Det är hög tid för Mourinho att få fart på Roma igen. Jag hoppas att det har sprungits en hel del i de japanska bergen (dit Roma åkte på läger under VM). (Erik Winell)


— Jag var kluven till Qatar-VM, men vi fick en fantastisk final med Argentina som mycket värdiga mästare. Nästan lika kluven är jag till att Serie A återstartar, eftersom jag förväntar mig fortsatta usla insatser från Sampdorias sida som resulterar i degradering till Serie B. (Mats G Nimmerfors)


— Jag tänker att frågan beskriver känslorna på ett bra vis: "Evigheten är över". För även om årets uppehåll gjort att vi har kunnat ägna ovanligt mycket tid åt julklappar och senapssill, och även om vi för all del har kunnat stilla abstinensen med lite Serie B-fotboll, är det ju ändå jakten på Lo Scudetto som är det viktigaste. (Jesper Klingnell)

* * *

Hade ni några spelare med i VM? Hur gick det för dem och har det påverkat klubben på något sätt?


— Vi hade med Pasalic, Koopmeiners, De Roon och Maehle. Inga extraordinära insatser från dessa herrar individuellt men den förstnämnda lyckades knipa bronsmedaljen vilket är fantastiskt roligt.  (Martin Widéen)


— Skorupski och Aebischer var väl Bolognas enda VM-spelare och mer än kort inhopp för schweizaren blev det inte för denna duo. (Mikael Mansjö)


— Empoli, Lecce och Monza var de enda Serie A-klubbarna utan representation i VM. (Oskar Örn)


— Sofyan Amrabat i Marocko var en av VM:s bästa defensiva mittfältare och gjorde ett par odödliga framträdanden. Lika bra som Amrabat fast åt andra hållet var Nikola Milenkovic i Serbien. Så Fiorentina blandade och gav, som vi brukar. Luca Jovic gjorde inget väsen av sig med ett par inhopp och Serbien slutade som bekant sist i grupp G. Szymon Zurkowski fick inte spela något för Polen.(Alexander Johansson)


— Höll på att säga Sofyan Amrabat men kom på att han lämnade för två säsonger sen...
Annars var det väl bara Ajdin Hrustic i Australien som Hellas hade som representat. Han gör inget märkvärdigt vare sig i landslaget eller klubblaget så det är inte mycket att skriva hem om. (Johan Stistrup)


— Positiva var Marcelo Brozovic fina VM och Lautaro Martinez vann guld. Det kändes som det var stolpe ut för Martinez, han bidrog fortfarande väldigt mycket i spelet och chansskapandet. Martinez slutade som en vinnare för andra sommaren i rad i landslaget, han har hög status i Argentina efter förra året i Copa America. Jag är dock lite orolig att båda kommer tillbaka slitna, båda hade småskador i slutet av VM. Romelu Lukaku var det sämsta jag sett och jag har svårt att se hur han återhämtar sig mentalt efter att ha missat allt. Hela världen skrattade åt honom, inklusive min hund. Dumfries gjorde sin livs match mot USA och blev hyllad av många. Sedan att han var värdelös alla andra matcher bryr sig ingen om, så där är jag glad att vi höjde medelmåttans marknadsvärde. Kanske kan vi sälja Dumfries till sommaren pga "var bra i VM". Stefan De Vrij spelade noll minuter men det var lika bra det kan jag tycka. Till sist så har Inter Joaquin Correa som skadade sig precis innan VM. Att han skulle skada sig under VMsamlingen visste alla, frågan var bara när. Så jag kan tycka det var bra att han fick muskelskadan tidigt, då missar han ändå inte för många matcher(förhoppningsvis).  (Carl Mårtensson)


— Juve hade flest VM-minuter av alla lag i Serie A så att ett visst slitage finns på spelare som Rabiot och Di Maria råder det ingen tvekan om. Men frågan är om det är bättre att inte spela tävlingsboll alls på en månad? Spelarna som var iväg har i alla fall tempot uppe. Förutom Vlahovic som åkte skadad och kom tillbaka skadad då. Sandro och Danilo som fick några smällar under mästerskapen ska vara helt återställda vilket är bra för backlinjen..(Mikael Noaksson)


— Lazio hade stjärnan Sergej Milinkovic Savic samt Vecino med i VM. Det gick väl inte superbra för dem, varken Serbien eller Uruguay lyckades att gå vidare ur gruppspelet. Deras deltagande har nog inte påverkat klubben mer än att de har spelat 3 matcher medans resten av truppen vilade. (Niklas Tellini)


— Med risk för att inte ha full koll denna gång i mina svar eftersom jag långt ifrån såg allt i detta VM. Finns olika anledningar till det men inget vi behöver dra här men en faktor att flera matcher gick dagtid i November då folk vanligtvis arbetar är ett svar vi alla kan samsas om. Tunn is här…
Milan hade spelare med, en av dom fick definitivt sin upprättelse/genomslag och har sett att Theo kommit med i några all-star lag. Vet inte om något av dessa är officiella men den enes död, andres bröd. Tyvärr gällande sin egen bror för möjligen hade Theo suttit på bänk hela VM om hans stackars bror inte skadad sig direkt. Giroud fick tyvärr ett snöpligt avslut i en VM final då hade något respektlöst blev utbytt innan halvtid i sin sista match efter han slagit rekord i mål för sitt land. Vilken kung Giroud är!Leao trodde jag skulle vara helgjuten från start eftersom Jota var skadad och trodde han skulle få sitt stora genombrott men bortsett från något mål blev det inte någon större framgång. Chefen Kjaer fick också ett dråpligt avslut på sin landslagskarriär, inte bara resultatmässigt för vårt kära grannland som några experter tippat skulle göra ett större avtryck. Även spelmässigt blev han petad utan några tydliga förklaringar vad jag läst.
Minst förväntningar hade jag på USA och Dest, såg 1 match med USA med min fru från Iran och han gjorde ett okej avtryck om jag får ge betyg på ynka 1 match. CDK och hans Belgien finns inte så mycket att säga om, han är en framtidsman och skönt nog för honom kan han inte klandras för landets usla insats. Finalen var otroligt bra och vill passa på att lyfta på hatten för Messi men jag är glad över att inga av spelarna kommer tillbaka skadade, tyvärr är förmodligen finalspelarna slitna och det kommer vi tyvärr märka av. (Mikael Kristersson)


— Det gick väl sådär om man ska vara ärlig. Ingen av de spelare soom väntades få speltid, Anguissa, Lozano, Zielinski, Olivera och Kim Min-Jae gjorde något vidare ifrån sig. Som "tur" väl åkte samtliga ut tidigt och ska man vara positiv så kanske detta har gett dem den extra boozten spelarna behöver inför vinter/våren. (Solonapoli)


— PAULO DYBALA! Såklart är det diamanten som gjorde en helt avgörande insats i VM-finalen när han sparkade bort en boll till hörna under Frankrikes press. Att han satte en straff, utan att skada sig, krönte en fenomenal VM-insats. Skämt åsido. Att Dybala åkte iväg på VM gjorde nog många romanisti livrädda med tanke på skadehistoriken. Vi klarade oss och nu ser jag väldigt mycket fram emot att se en hel Dybala springa runt på Olimpicos gräsmatta igen. Det känns som att Romas offensiv beror på den lille argentinaren.  (Erik Winell)


— Sampdoria hade 3 spelare med i VM, om jag inte missar någon. Bereszynski för Polen, Djuricic för Serbien och så Sabiri, som fick uppleva ett häftigt VM-äventyr med Marocko. Man får väl hoppas att den sistnämnde har tagit med sig inspiration, självförtroende och spelglädje tillbaka till Genua. (Mats G Nimmerfors)


— Den enda spelaren från Udinese som var med i VM är Enzo Ebosse och varken han eller hans Kamerun gjorde väl någon dundersuccé. Däremot har ju alla med intresse i Udineseland följt Argentinas framfart. Och självklart var det stort att se den tidigare Udinesekaptenen Rodrigo De Paul lyfta bucklan tillsammans med Nahuel Molina. För även om dessa numera återfinns i Athlético de Madrid, är kopplingarna till Udinese onekligen starka.


Men om uppehållet påverkat klubben Udinese? Känslan är ändå att uppehållet kom lägligt, då Udinese var inne en formsvacka med sju raka matcher utan seger. Så förhoppningsvis har uppehållet gett laget en chans att samla styrkor och ladda batterierna. (Jesper Klingnell)

* * *

Hur skulle du beskriva och betygsätta säsongen så här långt och varför?


— Resultatmässigt har säsongen så här långt absolut varit godkänd, man placerar sig som sexa i tabellen och med Zapatas skada i åtanke har man gjort det väldigt bra. Det har varit ett ännu mer defensivt präglat Atalanta vilket resulterat i att spelet inte varit lika sprudlande offensivt, men samtidigt har man lyckats bibehålla konkurrenskraften och Gasperini visar sin skicklighet med sin flexibilitet. (Martin Widéen)


— Säsongsinledningen var skakig och när inte ens tränarbytet (från Sinisa till Motta) såg ut att ge effekt var vi nära att misströsta, men avslutningen innan VM-uppehållet (fyra segrar på fem ligamatcher) satte åtminstone tillfälligt stopp för klagosången och slagläget är ändå hyfsat inför våren. (Mikael Mansjö)


— Det måste anses vara starkt att Empoli poängmässigt ligger så pass bra till. Tio poäng ner till strecket känns tryggt. Ifjol låg ju Empoli betydligt bättre till halvvägs in på säsongen, men detta följdes av en otroligt krampaktig vår. Förhoppningen är att så inte skall ske nu. Betyg får bli en stark trea av fem; för högre betyg krävs en högre målproduktion (endast tre lag är lika svaga eller sämre framåt) men kom ihåg att fjolårets stora målskyttar lämnat Empoli inför säsongen. (Oskar Örn)


— Fiorentina har underpresterat. Vi är en av de klassiska sju systrarna och ligger bara tia i ligan en bra bit från sjundeplatsen. Vi har haft svårt med både målskytte och försvarsspel. Vi skapar i många matcher ganska mycket och har i de flesta matcherna bollinnehavet. Mot svagare lag har vi en tendens med att vänta för länge innan vi sätter fart och får vi då ett kontringsmål mot oss kan vi hamna i tidsnöd. Vi behöver bli bättre på att ta kommandot, vara effektiva och sen få spela på motståndarnas potentiella misstag istället för tvärtom. Spelmässigt är vi lika bra som de bästa men vi gör för många allvarliga försvarsmisstag och är för ineffektiva för att liga högre i ligan. Men jag tror vi kommer. Italiano har börjat laborera med alternativ till vårt sönderlästa 4-3-3 och vi har spelat 4-2-3-1 vid flera tillfällen. Vi har inte heller samma massiva bollinnehav utan tillåter motståndarna att ha bollen och satsa mer på snabba omställningar och kortare anfall. Jag hoppas vi hittar en mix mellan stort bollinnehav och snabba och effektiva anfall direkt vid ligans omstart nu på onsdag. (Alexander Johansson)


— Tio raka förluster just nu. Det känns både missvisande och rättmätigt på samma gång. Den obegripliga mercaton klubben gjorde i somras har satt sina spår men samtidigt har klubben verkligen haft stolpe ut många av matcherna. Massa uddamålsförluster där enskilda agerande varit avgörande faktorer bakåt men samtidigt ett alldeles för svagt anfall för att kunna fixa till det.
Betyget kan inte bli mer än 4 av 10. (Johan Stistrup)


— Säsongen får 2/5 i betyg. Slå ut Barcelona i Champions League är riktigt starkt. Ligaspelet drar dock ner betyget och det är inte kul att förlora mot lag som Juventus och Milan. Insatsen i Champions League har gjort att Inzaghi har fått behålla jobbet. Inter ligger just nu femma men det krävs en uppryckning om det ska bli topp fyra nästa år. Jag trodde Inter skulle slåss om Scudetton på förhand, inte om topp 4.  (Carl Mårtensson)


— Svårt att säga. Efter en usel inledning har Allegris mannar sex raka segrar vilket räddat upp kampen om CL-platserna. Men att vara 10 poäng bakom serieledarna efter typ halva säsongen kan aldrig vara godkänt för ett lag som Juventus. Så jag landar väl på 5.5 då. Framförallt på grund av hur spelet har sett ut. Förhoppningsvis kan spelare som Chiesa, Pogba och Di Maria lyfta anfallsspelet några snäpp under andra halvan av säsongen. (Mikael Noaksson)


— Jag tycker Lazio har gjort en bra säsong hittills. Lazio har inte gjort extremt mycket mål men till skillnad från förra säsongen visar kolumnen insläppta mål att man har näst bästa försvaret efter Juventus, och då får man även tänka på att innan uppehållet förlorade Lazio 3-0 borta mot Juventus. Lazio befinner sig nu på en fjärde plats, tre poäng bakom Milan och en poäng bakom Juventus. Det svider lite att man släppte in kvitteringsmålet mot Sampdoria i början på säsongen på övertid och att man fick hjärnsläpp mot Salernitana hemma och till och med förlorade den matchen (Niklas Tellini)


— Milan har gjort en bra säsong, lite whataboutsim så undrar jag hur övriga lag hade klarat sig utan sin kapten och första målvakt så länge som Milan har fått göra. Alla förstår att det är avgörande stor skillnad på första och andra målvakt. Även så i Milan, inget ont om Tatar som gjort vad som förväntas av honom sett till hans nivå men det är ljusår ifrån Mike med allt vad han innebär i kvalitet på så många olika plan. En fantastisk målvakt och ska Milan nå framgång under 22/23 är det avgörande att han kommer tillbaka från sin skada som tyvärr verkar håla i sig längre än befarat. Milan lider överlag av skador, muskelskador och sjukt nog rapporteras det muskelskador på spelare som inte ens spelat matcher hur det nu kan vara möjligt…fysteamet behöver klia sig i huvudet! I vårt senaste avsnitt tog vi upp att Milan faktiskt släppt in färre mål än samma läge i fjol då vi vann Serie A, tyvärr har vi även gjort färre mål framåt. Vi som sett alla matcher med Milan kan snabbt konstatera att skillnaden mellan oss och Napoli är att dom verkar göra mål på alla chanser medan vi bränner otroligt mycket. Jag ska inte ens gå in på ext goals där det möjligtvis ser annorlunda ut men den statistiken har jag dömt ut sen länge så. (Mikael Kristersson)


— Än så länge blir det 10/10, leder ligan och har spelat övertygande i Europa. Speciellt hur laget har yrt omkring ute i Europa och chockat skeptiker, inklusive mig själv. (Solonapoli)


— Knappt godkänt. Vi har spelat bra ett par matcher men på det stora hela så har vi tappat ju längre säsongen har gått. Derby-insatsen var bedrövlig. Tyvärr är det den som sitter fast på mitt minne från den här hösten. (Erik Winell)


— Säsongen har så långt varit miserabel, som alla vet. Lägsta betyg. Oinspirerat spel, usla resultat och en 19:e plats i nuläget. (Mats G Nimmerfors)


— Jag tror inte att någon undgick hur Udinese formligen flög fram i säsongsupptakten. Laget radade upp segrar och och slog såväl Inter som Roma. Därför ligger laget, trots den nyss nämnda formsvackan, på åttonde plats i tabellen inför omstarten. Det är kort och gott mycket bättre än vad någon hade kunnat tro på förhand.  (Jesper Klingnell)


Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 

La Curva-redaktionen2023-01-02 18:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)