Lagbanner
Inför vårstarten  —  del 2: ”Förödande om han lämnade”

Inför vårstarten — del 2: ”Förödande om han lämnade”

Segersäkra, ångestfyllda, hoppfulla och lakoniska. Uttrycken för hur våren kommer ser ut är blandad.

Någon som minns serielunken? Om ni gör det eller inte, här får ni en bra uppdatering om vad några av det italienska redaktionerna tyckte om hösten och hur de ser på framtiden. ”
Här är del 2

Varsågoda!

Vilka spelare skulle du lyfta fram som speglar höstens insats?


— Lookman har gjort det fantastiskt och varit den spelare som klivit fram offensivt i Zapatas frånvaro. Han är enligt mig en av seriens bästa nyförvärv. Unge ståtlige mittbacken Scalvini förtjänar även han en skopa beröm då han verkligen imponerat och därigenom dessvärre dragit till sig uppmärksamhet från storklubbar. Försvarsgeneralen Demiral förtjänar även han att nämnas där jag tycker att han tagit stora kliv den här säsongen och bör tillsammans med Lookman ses som höstens bästa spelare i Atalanta.  (Martin Widéen)


— Kanske får bli ovan nämnde Aebischer här. Från att ha sett ganska vilsen ut på innermittfältet har han under Motta fått ta ett oväntat kliv ut på högerkanten vilket har gynnat både honom och laget. (Mikael Mansjö)


— Det finns en som förtjänar att lyftas fram mer än någon annan och det är Empolis utomordentliga målvakt Guglielmo Vicario. Han sprider lugn, gör sällan någon tavla, och står för spektakulära räddningar. Framåt måste nederländaren Lammers lyftas fram, en kreativ mittfältare som har potential att växa ännu mer. Detta på mer än ett sätt, svagheten ligger i en något tunn fysik.  (Oskar Örn)


— Igor har gjort en del allvarliga försvarsmisstag och våra ytterbackar är ju välkänt svaga defensivt. Milenkovic, Martinez Quarta och Igor borde verkligen räcka för att stänga matcherna bättre. Kouamé har nog varit vår bästa och viktigaste spelare under hösten. Vi har fått en ny Cuadrado. Bra att vi gav honom chansen igen efter utlåningen i fjol till Anderlecht. (Alexander Johansson)


— Alltså, egentligen ingen spelare, varken positivt eller negativt. Inte ens tränarna - Cioffi förut och Bocchetti nu - utan sportchefen Marroccu och president Setti.
Deras agerande under sommaren har varit det som speglat säsongen så här långt. 
Setti kom till insikt att det inte funkade med Marroccu till slut och gav honom en annan tjänst och tog sin gamla vapenbroder Sean Sogliano in i Casa Hellas igen efter att blivit ivägskickad i lätt förnedande stil efter att Hellas åkte ut säsongen 15/16. Får ser om det hjälper eller om det bara är en flört med fansen som har honom nära sen Luca Tonis tid i klubben.(Johan Stistrup)


— Inter har lagt mycket pengar på att Lukaku ska prestera här och nu och så har han varit mest skadad, det har förstört säsongen lite. I övrigt så tycker jag dem flesta har presterat som förväntat. De Vrij är dock helt slut och Gosens/DiMarco duger inte som Perisic ersättare. Lätt med facit i hand men det går att ifrågasätta att Inter har lagt mycket pengar på Correa och Gosens. Det dyra Lukakulånet försvarar jag ändå, inte visste man att han skulle vara skadad hela hösten.
Barella, Martinez och Skriniar har levererat som förväntat och Dzeko lever fortfarande, det är många som har gjort det bra men det har skitit sig mot bättre lag i ligan. Vi är beroende av ha spelare fräscha märker man denna säsong. (Carl Mårtensson)


— På något sätt är hackkycklingen Kane en bra skildring av hur den här säsongen har sett ut. Det har inte spelats bra alls, men på något sätt har både laget och Moise fått upp ångan på slutet. I Vlahovics frånvaro ska tilläggas. Det finnas massor av potential, men det är sällan man får se den. (Mikael Noaksson)


— Jag tycker mer eller mindre alla spelare har gjort det bra. Förutom Milinkovic och Immobile vill jag dock lyfta fram Zaccagni, Provedel och Romagnoli. Zaccagni gjorde bra ifrån sig förra året också men han har blivit snäppet vassare denna säsong. Provedel har visat sig vara en riktigt duktig målvakt och har räddat flera viktiga poäng. Romagnoli är istället återigen beviset på att det lönar sig i längden att köpa relativt unga beprövade mittbackar istället för att satsa på semi-okända spelare och hoppas på det bästa. (Niklas Tellini)


— Kan man lyfta en icke insats så är det Mike, en otroligt duktig målvakt. Hans frånvaro måste jag lyfta i negativ bemärkelse. Som sagt, skadan verkar värre än väntat och Milan måste eventuell agera här under Januari eftersom nivåskillnaden är så stor. En annan negativ insats som jag också måste lyfta är vår AMC roll, något stämmer inte här och detta har vi pratat om i lite väl många avsnitt för att det ska vara en tillfällighet. Ska Pioli trixa den triangeln bakåt istället? Flytta fram till en mer släpande anfallare? Ge upp den helt och spela 2 anfallare? Allt handlar så klart om balans men den rollen behöver steppa upp oavsett vem som spelar där. Till det positiva är Bennacer, ge honom vad han vill ha i kontrakt. En spelare som påminner om honom är Enzo i världsmästarna som idag har en prislapp långt över 100. Bäst snittbetyg sett till olika algoritmer i Milan så är Leao överst, Bennacer 2a , Theo 3a, Tomori 4a och kapten Calabria 5a. inte överraskningar men av förklarliga skäl vill Milan så klart förlänga med våra två bästa spelare. (Mikael Kristersson)


— Jag vill nog lyfta fram främst Raspadori och Simeone. Spelarna har tagit an sig sina roller väldigt bra. Sen är det kul att se Osimhen äntligen börja blomma ut till den spelaren Napoli värvade honom för. En tung, snabb och livsfarlig striker. På minus sidan så är det nog fortfarande Meret i mål som jag ser som en liten säkerhetsrisk. (Solonapoli)


— Jag vänder mina blickar återigen mot Paulo Dybala. Det började bra, det fanns en hype. Sen skadade han sig, och Roma tappade det mesta. (Erik Winell)


— Svårt att lyfta fram någon spelare i positiv bemärkelse, men det får bli Audero i målet. Det är många spelare som har sviktat. Caputo är en av dem, Leris en annan. Det känns egentligen fel att peka ut enskilda spelare när det är helheten som inte fungerar, kräftgången i ligan beror knappast på enskilda spelares insatser. (Mats G Nimmerfors)


— Det givna svaret här är ju Roma och motiveringen är inte svårare än ett förnamn och ett efternamn: Paula och Dybala. Att huvudstadsklubben kunnat plocka in "La Joya" är oerhört imponerande. Lägg därtill Matics tyngd och det faktum att José Mourinho har fått ytterligare ett år på sig för att forma laget så ska det bli kul att följa Roma.

Längre ned i tabellen är det svårt att inte låta sig imponeras av Monzas mercato. Att en nykomling kunnat få in namn som Sensi, Caprari, Cragno och framförallt Pessina är ett bevis på att laget menar allvar med sin satsning. (Jesper Klingnell)

* * *

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb och vad är målsättningen?


— Det ser hoppingivande ut. Laget har fått välbehövlig vila och kommer inte att ha något europaspel att ta hänsyn till och kommer således att bli ett lag att räkna med. (Martin Widéen)


— Om jag inte minns fel är målsättningen 52 inspelade poäng vilket då skulle slå de 51 poängen från säsongen 11-12. Förutsättningarna för att denna målsättning ska uppnås är ganska goda, men kräver förstås att laget lyckas bygga vidare på den fina höstavslutningen. (Mikael Mansjö)


— Förutsättningarna ser bra ut, framför allt håller laget ihop defensivt mycket bättre än ifjol, men offensivt finns mer att utveckla. Förhoppningen är att laget inte dras in i bottenstriden som man blev på slutet i våras. (Oskar Örn)


— Bli sjua och spela europafotboll nästa säsong också. Alternativt gå långt i cuperna och kvalificera oss för europaspel på det sättet. (Alexander Johansson)


— Klara nytt kontrakt men troligtvis har de inte riktigt vad som krävs. Laget har inte bara en mental spärr som måste övergryggas utan även brist på kvalitet. 
Med tanke på vad laget har titta på för alternativ så känns det här rätt kört. (Johan Stistrup)


— Inter måste nu fixa topp fyra och slå ut Porto i åttondelsfinalen i Champions League för att jag ska vara nöjd. Inter har nog bäst förutsättningar av alla lag, det är upp till spelarna att prestera. Jag gillar Inzaghi men fixar han inte denna målsättning så ska han lämna Inter. (Carl Mårtensson)


— Med tanke på att både Pogba och Chiesa snart kan göra säsongsdebut så känns det ändå som att Juve har mer att visa. Och konstigt vore kanske annars. Så förutsättningarna ser väl ganska bra ut, i alla fall bättre än inför första matchen på säsongen. (Mikael Noaksson)


— Målsättningen är som vanligt att nå en fjärdeplats (minst), så att man kan spela CL fotboll kommande säsong. Förutsättningarna tycker jag är bra, för att vara toppen borde Lazio ha (om inte båda) i alla fall antingen en vänsterback eller en anfallare till. Spel i Conference League kommer säkert att ställa till det men jag hoppas Sarri fokuserar på Serie A och låter reserverna spela i Conference League. (Niklas Tellini)


— Milan ligger åtta poäng bakom serieledarna Napoli som välförtjänt håller den förstaplatsen. Milans första halva av säsongen har inte varit som många Milansupportar förväntat sig. Förutom derbyvinster mot Inter och Juventus har Milan haft det svårt mot lagen som står i mitten av tabellen där Milan i slutminuterna lyckats ta tre poäng men vissa matcher även tappat poäng. Den fjärde januari kan Milan komma närmare Napoli vid vinst mot Salernitana.
Samma dag möter Napoli Inter och Milan hade nog varit det gladaste laget om den matchen slutade med delad pott. Detta skulle betyda att Milan närmar sig Napoli med två poäng och går ifrån Inter med två poäng från denna omgång - så klart om Milan vinner mot Salernitana. Att nå Scudetton blir tufft, det måste vi fans vara ärliga med men vi får däremot inte ge upp på den fronten. Målsättningen är att ta sig till CL återigen. Milan lyckades denna säsong ta sig från gruppspelet och möter under våren Tottenham två gånger om. Två tuffa matcher som väntar men januarimercaton kanske kan stärka laget och med det underlätta dubbelmötet något. (Emel Gerzic)


— De ser ändå goda ut, men en eller två spelare in i januarifönstret hade gjort bra för bredden. För spelare kommer gå sönder, det kommer bli kärvt här framöver och då behövs det pigga och hungriga spelare som kan se till att laget studsa tillbaks. Kan laget fynda igen? Målsättningen är nog i hemlighet att vinna ligan även om man officiellt siktar på en Champions League plats. (Solonapoli)


— Målsättningen står nog fast. Det är Champions League som gäller för Roma som investerat väldigt mycket i sitt lagbygge. Ser vi till tabellen så är det faktiskt inte helt orimligt även om vi är sämst av "sette sorelle". Förhoppningsvis går ligan framför Europa League. Trots att det kan innebära en trofélös säsong för José Mourinho. (Erik Winell)


— Målsättningen måste så klart vara att hänga kvar. Tyvärr är Samp ett av tre lag som har hamnat lite på efterkälken, så det blir svårt. (Mats G Nimmerfors)


— Känslan är att Juventus ännu inte tagit några större kliv på marknaden. Då har ändå Pogba kommit tillbaka. Och det finns en odiskutabel kvalité i truppen så jag håller nog "Den gamla damen" som favorit. Där bakom hotar såklart de två senaste årens mästare, Milan och Inter. Romlagen kommer att jaga Europaplatser och det bör även Fiorentina göra.

Det blir intressant att se vart Atalanta tar vägen, efter ett i sammanhanget lite mediokert fjolår.

Längst ned i botten kommer gissningsvis nykomlingarna Lecce och Cremonese att kämpa med lag som Spezia, Salernitana och Sampdoria. Det är åtminstone dessa lag Udinese ska sikta på att ha bakom sig. (Jesper Klingnell)

* * *

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?


— Jeremie Boga är den spelare som med störst sannolikhet kommer att lämna i Januari vilket är förståeligt med tanke på den skrala speltiden och det finns intresse från flera klubbar, däribland seriekonkurrenten Fiorentina. Scalvini är på många storklubbars radar, men president Percassi har varit tydligt med att han inte lämnar i Januari. Även Demiral och Zapata uppvaktas av större klubbar, men jag tror inte heller där att det blir någon övergång nu i Januari. Risken att Malinovksyi lämnar även den tyvärr stor som en konsekvens av brist på speltid, men vet att han tycker mycket gott om Bergamo och jag hoppas innerligt att han blir kvar. Om man behåller den trupp man besitter för tillfället är truppen bred och enligt mig behövs egentligen inga direkta förstärkningar. (Martin Widéen)


— Vignato, Sansone och Kasius ser ut att vara spelarna som kan få flytta vidare under januari. När det kommer till förstärkningarna så pratas det mest om vänsterkanten (en vänsterback och en vänsterytter ska stå på den sportsliga ledningens önskelista).(Mikael Mansjö)


— Laget behöver förstärkas framåt. Nu är anfallaren Destro skadad dessutom.  (Oskar Örn)


— Det vore ju förödande om Amrabat lämnade. Men Commisso har ju visat åtskilliga gånger att han tycker om att köpa (halv-)billigt och sälja dyrt, så det ligger helt klart i korten att vi förlorar Amrabat till något storlag i januari. Maleh verkar vara på väg bort, sannolikt utlånad. Och det gäller för Gollini också. Venuti sitter löst efter ett par dyrbara missar och verkar inte få förlängt kontrakt trots att han är född och uppvuxen i Toscana. (Alexander Johansson)


— Som sagt innan. Laget är svagt och förstärkning krävs, både i försvar och anfall. Laget måste han någon som kan kan göra mål på omöjliga bollar och en försvarare centralt som har hög lägstanivå för att det ska vara riktigt stabilt där bak. Tyvärr är de flesta rykten om spelare som andra klubbar är intresserade av. Nyckelspelare som Ilic, Lazovic och Hien t.ex.
Klubben verkar heller inte främmande för att släppa dem heller. (Johan Stistrup)


— Inter behöver pengar så alla är väl i riskzonen att lämna. Dock tror jag ingen viktig kugge lämnar under vintern. Det viktiga nu är dock att förlänga Skriniars kontrakt som går ut i sommar. Går han gratis kan man lika gärna lägga ner klubben. In tror jag ingen kommer och om den spelaren kommer lär det vara en budgetvärvning. Möjligtvis Marcus Thuram då hans kontrakt går ut, han skulle vara en helt ok värvning. (Carl Mårtensson)


— Med tanke på att hela styrelsen lämnade skutan för bara några veckor sedan räknar jag inte med att det kommer att hända speciellt mycket på marknaden i det här fönstret. Den nya ledningen måste få komma in och få en ordentlig överblick av läget innan några större ekonomiska beslut kan tas. (Mikael Noaksson)


— Det har varit lite snack om intressenter från Spanien för Luis Alberto. Som vanligt måste Lazio sälja spelare innan man kan ta in någon, vi får se hur det utvecklar sig. En vänsterback tycker jag är prioriteten tillsammans med en anfallare. (Niklas Tellini)


— Det har pratats mycket om intresset från andra klubbar för Theo Hernandez men framförallt Rafael Leao.
Risken finns att Rafael Leao väljer att lämna, om inte under januari så lär han lämna i sommar. Det är viktigt att Milanledningen inte släpper Leao gratis då hans värde kan öppna upp för en ljus framtid för Milan som kan investera i större namn än vad som investeras idag.
Laget behöver förstärkning, framförallt på den högra offensiva kanten. Där står Hakim Ziyech och väntar, som handen i handsken för detta Milan men ledningen verkar inte hålla med.
Med Zlatan Ibrahimovics återkomst kan Milan få en ny kraft i anfallet som Olivier Giroud skött med bravur men även Giroud behöver vila. Origi har inte visat sina kvalitéer och skadorna är för många.
Mike Maignan är skadad och Ciprian Tatarusanu har fått vikariera. Vissa matcher har Tatarusanu skött det bra men många matcher har insatserna kostat laget poäng. Milan sägs vara väldigt nära att värva Atalanta-målvakten Marco Sportiello redan i januari som ersättare för Mike Maignan vilket ses som positivt.(Emel Gerzic)


— Lite som föregående svar, det behövs en eller två spelare in. Jag tror ingen kommer att lämna i januari. (Solonapoli)


— Ingen av våra lirare har ju presterat nämnvärt under VM så förhoppningsvis kan vi klara oss utan att bli söndervärvade. Ska väl också sägas att ingen presterade särskilt bra under hösten heller så nog har Roma gått under radarn. Vi har redan värvat Solbakken från Bodö. Där har jag absolut ingen som helst aning om hur det kommer gå men ryktena om Memphis Depay in till klubben gillar jag mer. Visst har det gått lite si och så men hans form i Lyon var riktigt vass och det skulle också kunna sätta lite press på Abraham och Belotti att få igång målproduktionen igen. (Erik Winell)


— Ja, laget behöver självklart förstärkas, men det finns begränsade förutsättningar för detta då klubben brottas med en dålig ekonomi. I så fall är det huvudsakligen bara lån som kan bli aktuella. Det finns några rykten och det enda konkreta verkar vara en bytesaffär med Empoli där vi får Lammers isf Caputo. Jag har också sett ett rykte om Aleksandar Dragovic från Stankovic gamla klubb Röda Stjärnan. (Mats G Nimmerfors)


— Det givna svaret här är ju Roma och motiveringen är inte svårare än ett förnamn och ett efternamn: Paula och Dybala. Att huvudstadsklubben kunnat plocka in "La Joya" är oerhört imponerande. Lägg därtill Matics tyngd och det faktum att José Mourinho har fått ytterligare ett år på sig för att forma laget så ska det bli kul att följa Roma.

Längre ned i tabellen är det svårt att inte låta sig imponeras av Monzas mercato. Att en nykomling kunnat få in namn som Sensi, Caprari, Cragno och framförallt Pessina är ett bevis på att laget menar allvar med sin satsning. (Jesper Klingnell)


Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 
 

La Curva-redaktionen2023-01-03 11:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)