Lagbanner
Inför vårstarten  —  del 3: ”Det är deras år i år”

Inför vårstarten — del 3: ”Det är deras år i år”

Redaktionen har sagt sitt om vilka som vinner, går till Champions League och vilka som får börja om i Serie B nästa säsong.

Någon som minns serielunken? Om ni gör det eller inte, här får ni en bra uppdatering om vad några av det italienska redaktionerna tyckte om hösten och hur de ser på framtiden.”
Här är del 3.

Varsågoda!

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?


— Napolis överlägsenhet. (Martin Widéen)


— Jag kommer framförallt att tänka på Napolis sensationella höst och det ryck som laget har lyckats göra i tabelltoppen. (Mikael Mansjö)


— Napolis otroliga, förlustfria, resultatrad är naturligtvis imponerande. Annars utmärkte Ibras skadefrånvaro en del av hösten, denne lysande profil saknas ligan. (Oskar Örn)


— Napoli är ett snabbtåg. Milan fortsätter att ta poäng utan att spela särskilt bra. Juventus fortsätter att underprestera och sannolikt att fuska. (Alexander Johansson)


— Svårt att riktigt ta in resten av serien då ens lag presterar så erbarmligt dåligt men Napolis pulvriserande av serien som här långt är imponerande. Kul att se Udinese presetera med bra fotboll. Lite som Hellas under Tudor...
Annars har väl hösten präglats mycket av en väntan på VM och att det saknas pengar i Serie A. Det senare kan vara positivt för serien då skillnaden mellan botten och toppen borde bli mindre.
Nu efter VM ska vi se om Juve kan fortsätta sin avlsutning då det kändes som om många trippade på tå inför VM... (Johan Stistrup)


— Antar alla har svarat samma men ja, det är bara kika på tabellen, Napoli. Det trodde jag aldrig efter att ha tappat Koulibaly och Insigne. Förutom Napoli har Udinese varit en positiv överraskning och de kan definitivt hota om Europaplatserna. Annars vill jag ge en känga till Verona, Sampdoria och Cremonese som gör sitt bästa för att döda spänningen vilka som åker ner så tidigt som möjligt. Verona och Sampdoria borde i alla fall kunna komma högre upp.  (Carl Mårtensson)


— Napolis fantastiska framfart. Att byta ut så många viktiga kuggar och bara bli bättre är inget annat än imponerande. (Mikael Noaksson)


— Jag tycker Serie A blir alltmer spännande för varje säsong. Napoli har ju 8 poäng försprång på Milan, vi får se om de äntligen kan vinna scudetto. Utanför planen kom nyheten att Juventus styrelse avgår som en bomb, samtidigt som klubben utreds av polis och ekobrottsmyndigheten. (Niklas Tellini)


— Det som för mig utmärkt Serie A så långt är Udineses fina lagbygge och spel. Laget har lyckats förvåna många lag i år, framförallt på den övre halvan av tabellen. Det som förvånar mig ännu mer är Hellas Verona som ligger sist i tabellen. Hellas Verona har en hel del spelare med goda kvalitéer och deras plats i tabellen bör stå högre upp.  (Emel Gerzic)


— Förmågan att studsa tillbaks och komma tillbaks i matcher. Laget har inte alltid spelat bra och när de fört matcher har laget förr inte kunnat bryta ner motståndarna. Nu finns det vapen att slänga in och få de där 3 poängen. (Solonapoli)


— Napolis superform. Det räcker nästan så va?  (Erik Winell)


— För mig, och många andra antar jag, är Napoli det stora laget så långt den här säsongen. De har imponerat stort med ett bländande spel i både ligan och Champions League. Så Napoli är Serie A-hösten 2022 för mig. Återstår att se om de håller hela vägen. (Mats G Nimmerfors)


— Det givna svaret här är ju Roma och motiveringen är inte svårare än ett förnamn och ett efternamn: Paula och Dybala. Att huvudstadsklubben kunnat plocka in "La Joya" är oerhört imponerande. Lägg därtill Matics tyngd och det faktum att José Mourinho har fått ytterligare ett år på sig för att forma laget så ska det bli kul att följa Roma.

Längre ned i tabellen är det svårt att inte låta sig imponeras av Monzas mercato. Att en nykomling kunnat få in namn som Sensi, Caprari, Cragno och framförallt Pessina är ett bevis på att laget menar allvar med sin satsning. (Jesper Klingnell)

* * *

Vilka tror du vinner och kommer ta CL-platserna?


— Napoli vinner; Inter, Juventus och Milan tar CL-platserna. Spelmässigt har Napoli varit ofantligt bra och trots den historia som finns och att vi har halva säsongen kvar att spela vill jag verkligen tro att de håller hela vägen. (Martin Widéen)


— Napoli vinner och övriga CL-platser går till Milan, Inter och Juventus. (Mikael Mansjö)


— Napoli vinner, de har ett stort försprång och tappar inte det nu. Maradonas ande vilade över Argentina i form av vinsterna i Copa America och VM och Napoli rider vidare på det, förenade i ett högre syfte att hedra fotbollsguden Diego. Juventus defensiv är bombsäker, Milan får tillbaka Ibra snart förhoppningsvis och Inter har en otrolig offensiv. Dessa tre tar de återstående CL-platserna. (Oskar Örn)


— Napoli vinner av bara farten. Övriga platser går till Milan, Juventus och Inter. (Alexander Johansson)


— Napoli hade samma position förra säsongen men tappade. Läget är ändå helt annat. Då hade de efter 11 matcher möt nio av lagen som låg på den undre halvan. Skillnad nu. 
Laget har slagit Milan, Roma, Lazio och Atalanta - alla på bortaplan. Det här kan de inte förlora. 
Med sig ut i Champions League tar de Milan, Inter och Juventus.(Johan Stistrup)


— Jag säger Napoli vinner ligan och bakom dem kommer Milan tvåa och Inter trea. Tillsist ficar Juventus fjärdeplatsen men det är oklart hur klubbens ekonomi har påverkats. Roma och Lazio kan mycket väl ta en CLplats också, speciellt Roma. (Carl Mårtensson)


— Väldigt svårt att sia i, även om Napoli är favoriter med tanke på försprånget i tabellen. Men Napoli har en vana att kunna krascha ganska hårt, frågan är om den fina formen räcker hela vägen fram? En bit bakom ligger Milan, Juve och Inter med ungefär lika stor vinstchans var. Så jag tippar med hjärtat och säger att Pogba och Chiesa lyfter Juve till en ny titel. Napoli tvåa, Milan trea och Inter fyra. (Mikael Noaksson)


— Jag tror att Napoli kommer vinna Scudetto men det kräver att de inte sätter käppar i hjulet för sig själva. Jag hoppas Lazio tar en CL plats, resterande tippar jag på Juventus och Milan. (Niklas Tellini)


— Napoli vinner ligan. Det är deras år. Milan, Inter och Juventus har  sen lag- och spelmässigt störst chans att ta resten CL-platserna. Än är säsongen lång, en mercato väntar och en säsong ska spelas vidare efter VM-uppehållet. Frågan är hur detta, ovanliga vinteruppehåll där VM spelats eventuellt kan påverka lag och spelare under våren. Det kanske kommer kunna ses några tecken under våren? (Emel Gerzic)


— Som napolitanare vågar man aldrig säga sitt egna lag, men chansen finns såklart. Annars får nog Milan ses som favoriter i o m deras erfarenhet och att de faktiskt spelat väldigt bra. Napoli ska åtminstone ta en Champions League plats.(Solonapoli)


— Tycker att det såhär tidigt är svårt att säga varför det kommer gå si och så. MEN. Så här slutar det.
1. Napoli
2. Inter
3. Milan
4. Roma
 (Erik Winell)


— Napoli, Milan, Inter och Lazio. För att det är de fyra bästa lagen som jag ser det. (Mats G Nimmerfors)


— Känslan är att Juventus ännu inte tagit några större kliv på marknaden. Då har ändå Pogba kommit tillbaka. Och det finns en odiskutabel kvalité i truppen så jag håller nog "Den gamla damen" som favorit. Där bakom hotar såklart de två senaste årens mästare, Milan och Inter. Romlagen kommer att jaga Europaplatser och det bör även Fiorentina göra.

Det blir intressant att se vart Atalanta tar vägen, efter ett i sammanhanget lite mediokert fjolår.

Längst ned i botten kommer gissningsvis nykomlingarna Lecce och Cremonese att kämpa med lag som Spezia, Salernitana och Sampdoria. Det är åtminstone dessa lag Udinese ska sikta på att ha bakom sig. (Jesper Klingnell)

* * *

Vilka tror du åker ur och varför?


— Cremonese, Hellas och Lecce åker ut. De två förstnämnda har en katastrofal poängskörd och jag tycker inte att trupperna håller kvalitetsmässigt. Lecce åker på bekostnad av Sampdorias starka vårsäsong och upphämtning. (Martin Widéen)


— Ur åker Hellas, Samp och Cremonese. Tabellen ser väl ut som den gör av en anledning. (Mikael Mansjö)


— Cremonese, Sampdoria och Hellas Verona ser tyvärr för svaga ut. Cremonese har ännu inte tagit en seger, Sampdoria har endast mäktat med sex mål framåt och ändå är det Verona som ligger sist! Det säger en del och jag tror tyvärr för dessa lags del att de inte vänder trenden under vårsäsongen.  (Oskar Örn)


— De tre i botten åker ur: Cremonese, Sampdoria och Verona. De kan inte göra mål och läcker som såll. Spezia klarar sig igen på att de med små resurser faktiskt kan göra mål också. (Alexander Johansson)


— Vi, såklart, tillsammans med Cremonese och Sampdoria. Herregud, Sampdoria är rikitgt usla, bra mycket sämre än oss. Deras ekonomi är skit och inte förrän en ny ägare kommer in i bilden kan det bli aktuellt med värvningar som kan hålla laget ovanför strecket. Cremonese stretar på bra men har inte rätta flytet och rätt erfarenhet. (Johan Stistrup)


— Verona, Sampdoria och Cremonese har alla inlett säsongen uselt. Jag har svårt att se hur något av lagen ska hålla sig kvar. (Carl Mårtensson)


— Efter den minst sagt dåliga starten har jag svårt att se hur något av bottenlagen ska kunna vända på den här säsongen. Jag hoppas att Sampdoria håller sig kvar då det är en väldigt klassisk klubb. Så Hellas, Cremonese och Spezia åker ur.  (Mikael Noaksson)


— Det ser mörkt ut i dagsläget för Verona och Sampdoria, men jag tror de kommer båda klara sig på ett eller annat sätt. Lecce, Cremonese och Spezia tippar jag åker ur  (Niklas Tellini)


— Cremonese, Spezia och Sampdoria ser jag som potentiella kandidater att åka ur Serie A. Hellas Verona tror jag kommer repa sig efter uppehållet medan jag inte ser att Cremonese och Spezia gör detsamma. Sampdoria har likt Hellas Verona många spelare av god kvalité men lyckas inte få med sig poängen. Kanske kan Dejan Stankovic ändra på detta? - En spännande Serie A- vår väntar oss! (Emel Gerzic)


— Jag tror Verona, Cremonese och Lecce får svårt att hålla sig kvar i längden. Bredden hos Sampdoria och dopade Monza håller nog dem uppe en säsong till.(Solonapoli)


— Jag tror att formen på lagen längst ned är så pass usel (Hellas Verona och Cremonese, red. anm.) att det blir svårt att vända. Möjligen så trillar Spezia ut som räddningsplanka för ett mer rutinerat Sampdoria. (Erik Winell)


— Cremonese, Hellas och Sampdoria. Samma logik; det är de tre sämsta lagen. (Mats G Nimmerfors)


— Det givna svaret här är ju Roma och motiveringen är inte svårare än ett förnamn och ett efternamn: Paula och Dybala. Att huvudstadsklubben kunnat plocka in "La Joya" är oerhört imponerande. Lägg därtill Matics tyngd och det faktum att José Mourinho har fått ytterligare ett år på sig för att forma laget så ska det bli kul att följa Roma.

Längre ned i tabellen är det svårt att inte låta sig imponeras av Monzas mercato. Att en nykomling kunnat få in namn som Sensi, Caprari, Cragno och framförallt Pessina är ett bevis på att laget menar allvar med sin satsning. (Jesper Klingnell)


Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 

La Curva-redaktionen2023-01-03 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)