Lagbanner
Inför vårstarten  —  Napoli: ”Tuff vår väntar”

Inför vårstarten — Napoli: ”Tuff vår väntar”

Serien vänder då vårsäsongen startar på torsdag. Vi kollar läget hos lagen inför starten och summerar hösten.

Dags och ta oss ner till Kampanien och kolla till Napolis säsong så här långt.

Varsågoda!


Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt rent allmänt och varför?
— Jag sätter betyg sju på en tiogradig skala, det är möjligt att en vinst istället för förlust i sista matchen mot Spezia skulle ha höjt säsongen till en åtta. Napoli har gjort en fin första halva av säsongen och troligtvis är det skadorna som har sänkt klubben poängmässigt sedan i mitten av november. Laget har spelat riktigt bra boll, Spalletti har givit dels en tydlig spelidé och taktik, dels infört en viktig cynism och pragmatism till laget. Det såg ut som ett lag för toppstrid direkt vid de första omgångarna, imponerande snabbt arbete av nya tränarteamet.

Och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse? 
— Att Spalletti kom och tog över. Med honom har Napoli fått en riktig tränare. Efter att ha haft ungefär två år där laget famlat och en stor del av perioden haft Gattuso vid rodret så har Spalletti varit den enskilt viktigaste faktorn till årets förändrade Napoli.

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb?
— Just den kommande månaden ser tuff ut med fortsatta skador och frånvarande spelare som spelar Afrikanska mästerskapen. Under vintern har Napoli som så många andra lag ett schema med dubbla/trippel-åtaganden. Det kan bli en del poängtapp i Serie A. Men ser vi till hela våren tror jag laget har mycket bra möjligheter att komma toppfyra samt eventuellt komma en bit i någon av cuperna. Höjden vi såg under de inledande tolv omgångarna var på Inters nivå och då laget är ordinarie igen med skadefri trupp (dvs inte med tre-fem nyckelspelare borta) borde vi kunna se det igen.

Vad är en realistisk målsättning tycker du?
— Med cupspel in i mitten av mars -  då är toppfyra ett rimligt mål. Med cupspel som har tagit slut redan i februari - topptvå? Det är svårt att sia om något högre eftersom det kan vara ett Inter för långt fram i februari.

Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?
— Spalletti har både kunskapen och erfarenheten att lösa en CL-plats. Han får ut den nivå som finns i truppen (Gattuso hade sorgligt svårt att hitta den kvalitén och få ut den).

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?
— Givetvis finns det ett stort moln som kan störa Napoli och det är frågan om Insigne. Han lämnar troligtvis inte nu i januari men hela soppan eller det faktum att allt blir klart till sommaren kan bli ett problem under våren. Rent fotbollsmässigt är ett stort minus om Insigne inte är fullt tillgänglig och i form under resterande del av säsongen. Napoli har ett stort behov av hans poäng. 
I övrigt kommer det en ny mittback för försvunne Manolas.

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?
— Det har varit härligt med publik (även om det dras ner nu), det har åter varit en "riktig" säsong av Serie A.

Några lag du vill lyfta fram som överraskat dig?
Juventus och Roma har av topplagen varit svagare/tagit färre poäng än vad jag trodde inför säsongen. Fiorentinas lyft är roligt och positivt, även om det inte är en jätteöverraskning. Att Atalanta fortsätter att imponera och stannar i toppen överraskar mig. Men det har jag sagt i två år nu så jag kanske borde nyansera mig...

Vilka tror du vinner, tar sig till CL och EL och vilka kommer åker ur?
— Jag sa inför säsongen att Inter och Juve var titelkandidater, i nuläget är Inter själva solklar favorit. Men jag tror de tappar en del fart, allt beroende på form, spel i Europa osv. Det är oklart om någon kan hota längre fram i vår. Napoli, Milan, Atalanta och Juve tror jag slåss om toppfyra. I botten av tabellen är nog de nuvarande fem sista lagen alla i riskzonen. Salernitana känns som mest klara att de åker ur.

La Curva-redaktionenjuws@live.se@wintherbird2022-01-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)