Lagbanner
Italiens VM-hjältar anno 06 - Vad gör de idag?
Andrea Pirlo. En av de hjältar i Gli Azzuri som vann VM 2006. Här en genomgång kring vad laget från då gör idag.

Italiens VM-hjältar anno 06 - Vad gör de idag?

9:e juli 2006. Ett för evigt historiskt datum för den italienska fotbollen. En spark från Grosso satte ett helt land i eufori. I år är det 14 år sedan, således blev vi på Italien-redaktionen nyfikna... Vad gör de idag?

Berlin. Sent på kvällen den 9:e juli 2006. Fabio Grosso vandrar från mittlinjen mot straffområdet. 69 000 på Olympiastadion blickar ned mot den italienske vänsterbacken. Frankrikes rutinerade burväktare Fabien Barthez gör sig redo för något som kan bli Världsmästerskapets absolut sista spark. Grosso tar ett djupt andetag. Han rusar fram mot bollen. Åskådarna på Olympiastadion, Italien, Frankrike, ja hela världen håller andan. Grosso sparkar till bollen med vänster bredsida. Bollen går åt höger. Barthez åt vänster. MÅL!

Italien har vunnit VM-guld! Euforin är total. Landet som inte minst fotbollsmässigt haft en tuff period med Calciopoli-skandaler, tvingats uppleva ångestfyllda uttåg ur både EM 2004 och VM 2002, får till slut uppleva världsfotbollens allra mest magiska ögonblick.

Den kvällen skrev 23 italienska fotbollsgrabbar och en styck Marcello Lippi för evigt in sig i fotbollshistorien. I sommar är det 14 år sedan den där kvällen i Berlin. Mycket har hänt sedan dess. Men en stor del av dessa fotbollshjältar är alltjämt aktiva inom fotbollen. För några går det bättre än andra.

Här nedan följer en aningen nostalgisk promenad längs minnenas allé och en genomgång kring vad spelarna från -06 gör idag. Därtill med en liten bonus kring vad de pysslar med på sociala medier. Kanske var detta ett av världshistoriens allra stiligaste landslag? Är det en stilfaktor som går att skönja så även i deras Insta-profiler?

Håll till godo!

Youtubetipset:
VM-Finalen 2006 i sin helhet 
Höjdpunkterna.

#1 Gianluigi Buffon
Den i gänget som alltjämt är aktiv som fotbollsspelare, en av få fotbollsspelare med över 1000 matcher på högsta nivå. På landslagsnivå är han spelaren med mest landskamper, totalt 176 stycken. Buffon är idag 42-årig reservmålvakt i J. Den här säsongen har han gjort elva matcher, släppt in nio mål.
På Instagram fortsätter Buffon göra allt för att visa hur han håller igång bakom Wojciech Szczesny. Nästan alltid träningsbilder, nästan alltid med ett smajl. Ett typiskt fotbollspelarkonto med andra ord.
Antal följare: 9M. Betyg: 2, det är tyvärr inget särskilt unikt här för att vara fotbollsspelare.
https://www.instagram.com/gianluigibuffon/

#2 Cristian Zaccardo
Slutade faktiskt så sent som i somras. Gjorde sina sista år som professionell fotbollspelare i ett par spännande klubbar. Carpi, Vicenza, maltesiska Hamrun Spartans och som sista klubb Tre Fiori i San Marino. Något som gör avslutningen extra vacker var att Zaccardo fick avsluta med att vinna Coppa Titano, San Marinos egna inhemska cupvariant.
Oklart vad som just nu står på agendan för den förre detta försvararen. Hursomhaver, på hans Instagram liras det veteranfotboll. I mängder!
Antal följare: 81,4K. Betyg: 3, det finns ändå något här!
https://www.instagram.com/cristianzaccardo/

#3 Fabio Grosso
Matchvinnaren från -06 nådde nog sin rubrikmässiga topp just den där kvällen även om han efteråt fick testa på karriären i lite mer vinnarbenägna klubbar än Palermo. Inter, Lyon och Juventus figurerade Grosso i innan skorna lades på hyllan.
Har därefter försökt sig på tränarkarriären men har inte gått lika lyckat som den där straffsparken i Berlin. Har coachat Juventus Primavera-lag, Bari, Hellas Verona och nu senast Brescia där han fick sparken ifjol. Kanske är det dags att testa något annat för killen som skickade Italien i en månad av eufori den där kvällen i Berlin?
Privat konto.

#4 Daniele De Rossi
Fortsatte spela i sitt hjärtas lag innan han på lite oklara premisser blev tvingad att lämna. Gjorde då det kanske mest älskvärda klubbvalet som gick att göra när han i somras skrev på för Boca Juniors. Skadebekymmer och annat satte dock stopp för gladiatorn från Rom och det blev endast fem matcher med Boca Juniors.
Uttryckte i en intervju med Italienska GQ för ett par veckor sedan att det finns lite tränarplaner och att han har god kontakt med Roberto Mancini. Kanske väljer De Rossi att gå i sin pappas fotspår och försöka sig på en tränarkarriär?
På Instagram är De Rossi en föredömlig fadersgestalt och en intressant poet. Skriver abstrakta captions i stil med “It was okay but that’s okay” – Förstår ni tonen?
Antal följare: 118K, Betyg: 5. Poesi ska hyllas!
https://www.instagram.com/danielele_derossi/

#5 Fabio Cannavaro
Efter Världsmästartiteln begav sig världens bäste fotbollsspelare 2006 till Real Madrid innan det blev Juventus en säsong och till sist Al-Ahli.
Därefter har tränarkarriären gått österut. Idag coachar Cannavaro de kinesiska mästarna Guangzhou Evergrande med bland annat Paulinio och Elkeson i truppen. Vem är hans andretränare? Brorsan Paolo Cannavaro.
På Insta är Cannavaros fäbless för Kina svår att missa. Detta, i kombination med familjetid och fotbollsresor nu när det är uppehåll i den kinesiska ligan.
Antal följare: 1,1M, Betyg: 4.
https://www.instagram.com/fabiocannavaroofficial/

#6 Andrea Barzagli
La av med en Juve-scudetto i somras. Har också fått tröjan upphängd i Juventus Towns egna Hall of Fame. Är idag med i Sarris stab för att ta Juventus till nya scudettos.
Verkar lagt av med Instagram sedan dess, tyvärr.
Antal följare: 1.7M, betyg: Inaktivt.
https://www.instagram.com/andreabarzagli15/

#7 Alessandro Del Piero
Den lille italienska målgarantin fortsatte lira i Juventus i ett par säsonger innan det först blev Sydney FC och till sist en säsong i Delhi Dynamos 2014. Är idag ibland expertkommentator för Sky Italia. Driver också management/investment-bolag.
På Insta jobbar han stenhårt för sin egna hashtag #adp10, blandas med nostalgiska mål från Juve-tiden och random smajl mot kameran med tyvärr lite för ”klassiska” captions.
Antal följare: 3,7M. Betyg 5 om du är Juve-supporter, annars: 2.
https://www.instagram.com/alessandrodelpiero/

#8 Gennaro Gattuso.  
Fortsatte karriären i Milan där han noterades för 335 matcher. Gjorde som sista säsong en vända i Schweiziska Sion där han också var tränare en säsong. Hankade därefter sig fram i klubbar som Palermo, OFI Creta och Pisa innan han fick ta över sitt kära Milan. Milan-sejouren blev dock inte särskilt lyckad, men har nu fått ta över Napoli. Ett Napoli som börjat knackigt men som nu verkar ha lyft sig. Kanske går det till sist bra för Gattusso som tränare?
På Instagram visar den förre grovjobbaren en oerhört bestämd coacharaura samtidigt som han på sina Insta-stories, inför match undrar lite lätt bekymrat huruvida Napoli faktiskt kommer vinna kommande matcher.
Antal följare: 125K. Betyg: 4, för sina stories!
https://www.instagram.com/gattuso.official/

#9 Luca Toni.
Den mest klubbskiftande spelaren i laget. Efter -06 har Toni vandrat i klubbar som Bayern Munchen, Roma, Genoa, Juventus, Al-Nasr, Fiorentina och till sist Verona där han avslutade 2016. En imponerande klubbresa av denne late bloomer minst sagt.
Har därefter gått tränarkurs hos de italienska fotbollsförbundet och kanske är det snart dags för en klubb. Agerar också expert i TV8 Italia.
På Instagram är det här vi har nostalgikungen i laget. Bilder på Toni-målgesten i olika tröjor. Allra helst den italienska eller i Bayern. Således är det nog den här emojiin som visar på Toni allra bäst.
Antal följare: 329K. Betyg: 4, kan ändå inte få nog av Toni-handen…
https://www.instagram.com/luca_toni.9/

#10 Francesco Totti
Romas störste genom tiderna. 619 matcher och 250 mål blev det innan Il Capitano lade skorna på hyllan. Med sina 250 mål är han den som gjort näst mest mål i Serie A genom tiderna. Driver sedan i vintras konsultingverksamhet för fotbollstalanger främst från Rom. Dessutom spelar han själv veteranfotboll i Roms 8-manna-liga. Klubben heter Totti Sporting Club. 
På Instagram är Totti en förebild för samtliga semester-pappor. Gör Insta-storys som en kung. När han inte gör det, spelar Totti paddel, semestrar och hänger med familjen. 
Antal följare: 3,3M, Betyg: 5. Det ska kanske tilläggas att jag är Romanista, således går det inte att ge något annat till den störste av dem alla. 
https://www.instagram.com/francescototti

#11 Alberto Gilardino
Spelade efter VM-guldet fortsatt mycket fotboll. Klubbar som Milan, Fiorentina, Genoa, Bologna, Guangzhou Evergrande, Palermo, Empoli, Pescara och till sist Spezia han bockas av innan skorna lades på hylan.
Är numer ”Mister Gila” dvs fotbollstränare och leder idag Pro Vercelli i Serie C sedan förra året. Just nu på 13:e plats. Tidigare var han tränare för Rezzato i Serie D.
På Insta: Ett dunderproffs på att stå på sidlinjen och se bestämd ut, lite lätt aggressiv.
Antal följare: 17.9K. Betyg: 4, för hans otroliga fokuserade ögon!
https://www.instagram.com/albertogilardino/

#12 Angelo Peruzzi
Reservkeeper VM -06 och lade av säsongen därefter. Peruzzi, som gick under smeknamnet Tyson för sin kraftfulla kroppsbyggnad, var därefter med både i landslagsstaben, U21-landslaget och i Sampdoria. Jobbar idag bredvid Simone Inzaghi som Team Coordinator för Lazio. Har också hunnit med att vara ”Consigliere Comunale” (en medborgare som väljs för att representera lokalbefolkningen i kommunalråden) i den lilla italienska byn Blera, strax norr om Rom.
Utan konto.

#13 Alessandro Nesta
Även Nesta har gått på tränarspåret. Efter att karriären slutat i indiska Chennaiyin blev det Montreal Impact, Miami FC, Perugia och numer Frosinone för en av världens bästa försvarare genom tiderna. ”Frossarna” huserar idag på en andraplats i Serie B, kanske blir det den första riktigt stora framgången för Nesta? På Insta är det just en smart tränare i kombination med mycket nostalgi. Nyligen gick han över 700 00 följare. Något som Nesta firade med ett någorlunda dekorerat inlägg á ”Grazie a Tutti”!
Antal följare: 719K, Betyg: 2, lite väl stelt.
https://www.instagram.com/nesta/

#14 Marco Amelia
Även här har det varit en spännande klubbresa för reservmålvakten från 2006. Livorno, Palermo, Genoa, Milan, Rocca Priora, Perugia, Lupa Castelli Romani, Chelsea och till sist Vicenza (2017) hann avverkas innan Amelia kände att det var dags att lägga av. Ska också sägas att det inte blev särskilt mycket matcher i någon av de sista klubbarna. Från 2014 och Rocca Priora till 2017 och Vicenza blev det endast 6 matcher för honom.
Har därefter agerat lite expert i Roma TV, Rai och Mediaset. Även lyckats öppna en klädaffär. Var tills nyligen coach för Vastese 1902 i Serie D. Fick trots en stor klubbkänsla (se Instagram) då han endast lyckats ta klubben till en sjundeplats i Serie D, girone F. Klär sig elegant i träningsoverall och hyllar Mourinho.
Antal följare: 31.9K. Betyg: 3. Ändå en del spännande saker.
https://www.instagram.com/marcoameliaofficial/

#15 Vincenzo Iaquinta
Avslutade i Juventus 2013 men har därefter hamnat i en del blåsväder. Har bland annat dömts till fängelse pga olagligt vapeninnehav men verkar nu ha tagit sig ur det. På Insta: hyllar sin son Giuseppe som spelar i Reggianas U19 , njuter av att ha vunnit VM -06 & finner sig själv numer som Simpson-karaktär.
Antal följare: 27.6K. Betyg: 3
https://www.instagram.com/vincenzo_iaquinta9/

#16 Mauro Camoranesi
Den här före detta ytterspringaren har kanske haft den mest spännande tränarkarriären av dem alla. Först i Mexico och då Coras de Nayarit FC, Tigre och Cafetaleros de Chiapas men är numer i slovenska förstaligan och klubben NK Tabor. På Insta visas en stor tränarpassion, mycket bilder i träningsoverall. Kanske kommer numer också lite alpbilder?  Har också gjort ett par matcher som expert för DAZN.
Antal följare: 93,5K, Betyg: 4, om han börjar visa bilder på Camoranesi i alperna!
https://www.instagram.com/maurogc_oficial/

#17 Simone Barone
Lite av en anonym kille i Gli Azzurri 06 och hankade därefter runt i ett par mindre italienska klubbar (Torino, Cagliari och Livorno). Hoppade även han på tränarkarriären men verkar mer ha gått mot den juniora delen. Först ungdomstränare i Modena, Parma, ett år som vice i Delhi Dynamos tillsammans med Zambrotta och sedan tillbaka i ungdomsleden med Juve U16 och nu Saussolos juniorer.  
Saknar offentligt Instagramkonto

#18 Filippo Inzaghi
202 matcher och 73 mål blev det för forwarden som Sir Alex Ferguson menade föddes offside. Likt Simone vill nu broder Pippo även han nå en framgångsrik coachingkarriär. Har dock haft det knackigt ett tag men är nu faktiskt på väg att defilera hem Serie B med Benevento. Kanske lyfter det äntligen för ”Pippo” som hunnit träna Milan, Venezia och Bologna innan det nu går uppåt i Benevento.
Antal följare: 682K, betyg: 4, elegansen finns kvar.
https://www.instagram.com/pippoinzaghi/

#19 Gianluca Zambrotta
Tog klivet till Spanien och Barcelona efter VM-titeln. Därefter blev det Italien igen och Milan och till sist Chiasso (2014). Försökte därefter gå vidare till en tränarkarriär och klubbar som Chiasso, Delhi Dynamos (tillsammans med Barone) och sist Jiangsu Suning. Lägger nu istället, enligt Instagram, tiden på Rossignol-skidor, Milano & veteransport. Är även ambassadör för EM 2020.
Antal följare: 163K, betyg: 4, avslappnade smajl går alltid hem!
https://www.instagram.com/gianlucazambrotta/

#20 Simone Perotta
Fortsatte i Roma fram till 2013. Totalt gjorde Perotta 246 matcher för i Giallorossi. Har numer en staty i brittiska Ashton-under-Lyne där han föddes. Är verksam i den Italienska ungdomsfotbollen och arbetar för bättre villkor för italienska fotbollstalanger.
På Insta, visar upp arbetet med att göra fotbollen till en renare idrott och att minnas tillbaka till åren i Giallorossi. Kanske en av truppens mest godhjärtade efter karriären?
Antal följare: 38,5K, betyg: 3.
https://www.instagram.com/simoneperrotta20/

#21 Andrea Pirlo
Spelade vidare i Milan innan det blev 119 matcher för Juventus och till sist en inte särskilt framgångsrik sejour i New York City FC (2015-2017). Talades om stor brist på motivation hos Pirlo när det kom till MLS-fotboll. Tog 2018 tränarlicens men har inte nått upp till den nivån att han får vara huvudtränare i Serie A ännu.
Föga förvånande stilikonen numero uno i det här gänget. Annars, spelar golf, veteranfotboll och njuter av livet med familjen.
Antal följare: 7,4M. Betyg: 4
https://www.instagram.com/andreapirlo21/

#22 Massimo Oddo
Försökt sig på tränarkarriären men har fått syna foten en hel del gånger. Efter att han lade av i Lecce 2012 har det varit Genoa, Pescara, Udinese, Crotone och nu senast i Perugia där han fick foten den 4:e januari 2020. Lär nog dyka upp ett nytt tränaruppdrag inom kort skulle jag gissa på. Ska vi säga en ny Serie B-klubb?
På Instagram är det främst stories som är fina här. Oerhört blandning, allt från ”Derby” till ”Running” och till ”Capri”. Finns guld här, det finns det.
Antal följare: 135K, betyg: 5, för storiesen!
https://www.instagram.com/maxoddo76/

#23 Marco Materazzi
Testat att vara spelande manager i Indien (Chennayin) men har nu lagt det på is. Är istället den till synes mest seriöse veteransportaren. Detta blandat med öldrickande i pool, nostalgiska bilder i Kappa-tröjor och när Materazzi hälsar på viktiga människor.
Antal följare: 746K, betyg: 4. Också här pratar vi stundom fantastiska skidåkarstories!
https://www.instagram.com/marcomaterazzi/

Allenatore: Marcello Lippi
VM-guldet 2006 blev såklart en av Lippis absolut största framgångar. Men det är ett gediget troféskåp han kan uppvisa. Däribland 1 CL-titel (Juventus -96), 5 Serie A-titlar (Juventus 94/95, 96/97, 97/98, 01/02, 02/03), 1 Asiatiska CL (Guangzhou Evergrande 12/13) och 3 kinesiska ligatitlar med Guangzhou. 2019 utsåg France Football Lippi till den 16:e största fotbollstränaren genom tiderna.
Som sagt, mycket har handlat om Kina under det senaste decenniet. 2016 tog han över det kinesiska landslaget, detta uppdrag lämnade han i höstas efter en 2-1-förlust mot Syrien.
Inget aktivt Insta-konto här tyvärr.

Erik W@ErikWinell2020-03-04 17:57:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)