Lagbanner
Guldlaget 2006 —  Andrea Pirlo

Guldlaget 2006 — Andrea Pirlo

Andrea Pirlo, Il Maestro, L’architetto, Regista och The Metronome är bara några av de namn som kännetecknar denna magiker.

Pojken var som menat att bli Fotbollslegend och vinodlare då han spenderade många av sina somrar i Toscana, vinodlingens Mekka, och resterande tiden i Brescia där hans talang upptäcktes tidigt.

Mannen som funderade på att sluta med fotboll 2005, den tid då han, enligt mig, spelade sin bästa fotboll.  Vilket lugn och vilken magi vi fick njuta av!

Här kommer storyn om Italiens genom tidernas bästa mittfältare.

Han började sin Serie A sejour i Brescia och det tog inte lång tid för Inter att snappa upp hans talang och värva honom. Under denna tid var hans position offensiv mittfältare och det var där Inter använde honom utan någon lycka. Andrea Pirlo blev utlånad istället till Reggina och Brescia där de fortfarande använde honom som offensiv mittfältare och andra sejouren i Brescia var inte heller något att hurra över men bättre än första året i Inter. Han återvände till Inter för att de skulle göra sig av med honom, i en av tidernas VÄRSTA övergångar enligt min mening, i ett byte med Milan där Inter i stort sett gav bort Andrea Pirlo och Clarence Seedorf mot Coco och Umit Davala. Det är inte första gången Inter gjort konstiga värvningar, men den storyn en annan gång. Till och med självaste Massimo Moratti erkände och sa ”att sälja Andrea Pirlo till Milan var det dummaste jag gjort som president”.

Vilken värvning Milan hade gjort i denna magiker, han var DOMINANT redan från första året och vi skall inte ens prata om det andra där Milan gick och vann den kanske tråkigaste finalen i historien mot mitt älskade Juventus. Vägen dit dock var mycket tack vare Kaka och Pirlo som var en duo som få lag bemästrade att försvara sig mot i Europa. Inte en passning som gick till fel adress minns jag från Pirlo under det slutspelet som var lugnet själv som kunde få en att bli stressad.

Undrar vad Moratti tänkte här när hans Inter förlorade i semi mot Pirlo och Milan?

Succén fortsatte året efter när Pirlo får bärga sin första Serie A titel någonsin. Som de gjorde det! 12 poäng före Roma och Pirlo visade hans storhet genom hela säsongen.

Sen kom det där året 2004 och 2005 som Pirlo var enastående samtidigt med hela Milan men även hans tuffaste som fotbollsspelare. Detta år gav Pirlo en riktig tankeställare efter en viss final i Istanbul. Detta Milan var nog lika bra som Sacchis Milan kring 80–90 talet, vilken fotboll och vilka fantastiska fotbollsspelare de hade. Nu till matchen som skulle förändra Pirlos tankesätt under en tid framöver.

Champions League final mellan Milan och Liverpool, där de sistnämna hade tur som gick vidare i gruppspelet men sedan tog sig vidare till final mot Milan som var stora favoriter. Ett Liverpool med i stort sett en enda spelare som hör till världseliten, med all respekt till de andra, och det var Steven Gerrard. Alla minns nog den första halvlek vi fick åskåda från Milan och speciellt firma Pirlo Kaka. Jag tror inte att jag sett ett lag bli så utspelat under en halvlek så som Liverpool blev den dagen i Istanbul en onsdag i maj. 3–0 stod det i halvtid och det var klasskillnad redan från start. Pirlo ägde mittfältet och engelsmännen förstod inte vad de hade där att göra.  Under 120 minuter, ja de blev förlängning och straffar, så var Milan ändå överlägset det bättre laget totalt sett men ändå så förlorade de finalen mot Liverpool på grund av underskattning och brist på ödmjukhet. Det var Milan som tappade allt och Pirlo Co trodde det var klart, det blev deras fall och förlust i denna häftiga final. Liverpool hade en målvakt som blev hjälte i straffavgörandet.

Detta blev orsaken till att han funderade på att lägga skorna på hyllan och bara vara för sig själv och inte spela fotboll något mer redan vid 27 årsålder, en vecka efter hans födelsedag. 
Beslutet blev ändå att inte lägga av och aj så tacksamma vi ska vara över det. Ännu ett magiskt år var att vänta från hans sida. Han hittade glädjen trots att de åkte ur CL i semin mot Barcelona som gick och vann hela. Den stora händelsen var nog Calciopoli det året då Milan förlorade några placeringar och Juventus degraderades på grund av fusk, men den största händelsen var att Italien gick och vann VM där Pirlo spelade stor roll när Italien gick och vann guldet. Förutom Cannavaro så var nog Pirlo bäst av spelarna (Marcello Lippi som tränare). Ett år efter att han tänkt lägga av så vinner hans Italien VM guld och den brinnande lågan för fotboll var återuppstådd.  Den lågan tog han med sig året efter då Liverpool stod på andra sidan i ännu en Champions League final mot Pirlos Milan.
Denna gång blev dock en enkel resa och den överlägsenhet de borde ha visat 2005 visade de 2007 och stängde helt och kunde vinna utan att någonsin känna sig hotade av exakt samma Liverpool. Han fick sin hämnd och som han fick den, med ett VM Guld och CL Guld.

Jag minns en annan president vid namn Adriano Galliani som sade sedan att släppa Pirlo till Juventus var ett stort misstag och hans största misstag som Milans president.


 

Gabriel2021-11-08 19:55:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)