Lagbanner
Mikael Kristersson om sitt supporterskap till AC Milan

Mikael Kristersson om sitt supporterskap till AC Milan

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Podcast Rossoneri avhandlar det som sker i AC Milan och en av deltagarna i podden är Mikael Kristersson – som nu delar med sig av hur hans koppling till den italienska storklubben ser ut, hur mycket Marco van Basten har betytt och mycket mer därtill.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta AC Milan? 

- Som snorunge följer du vad dina föräldrar följer för lag, tur jag inte gjorde det för min far hade konstiga lag (Liverpool, Leksand och HIF). Mitt första mästerskap jag minns var EM 1988 och därefter var det lätt med Marco van Basten som idol. Till er yngre måste ni se hans mål från finalen på Youtube, kanske ett av världens mest spektakulära mål någonsin. Dessutom tyckte jag och tycker än i dag att Milans färgkombination är magiskt vackert. Milan under denna tid var dessutom världens bästa lag och fick mycket uppmärksamhet i världens bästa program ”Uno kryss due”.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Shevchenkos mål mot Juventus när han vänder upp och ner på allt och sätter ett mål i bortre krysset är det som jag först kommer på, även hans straff i en Champions League-final mot samma motstånd. Älskar det. Finns många minnen under alla dessa år men det var något speciellt när vi grabbar var runt 20 år och samlades varje söndagskväll och såg på Serie A-toppmatchen som ofta var just Milan. 
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben? 
- Fördelen i dessa tider får jag verkligen tänka efter, men det gläder mig att det fortfarande finns engagemang i dessa olika plattformarna där Milan diskuteras och uppmärksammas i Skandinavien. Många där ute brinner för klubben och det känns skönt. Nackdelen är att Milan resultatmässigt är riktigt dåliga och vi är långt ifrån den stora scenen där vi så många år varit med världsspelare som kids springer omkring med på sina tröjor. Tyvärr har Milans fina namn dragits något i smutsen också med all cirkus som vi upplevt på senare tid. Milan behöver hitta en kombination med mjuka och hårda värden i dagens moderna fotboll, får aldrig tappa sig själv och denna fina familjementalitet alla tidigare pratat så varmt om. 
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Tyvärr inte, däremot är jag imponerad över Samu Castillejos utveckling vilket kan vara ett bevis på hur nerskrivna spelare kan förmedla när de bara får förtroende och speltid. Tycker däremot att det finns några riktigt bra spelare, men att vi spelat fel taktik och haft för svaga tränare för att få ut det bästa av denna trupp. Tror Donnarumma och Bennacer har en potential som kan blir enorm, frågan är om de når dit i dagens Milan.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Marco van Basten, en komplett anfallare som fick mig att börja följa Milan. Milan och världen letar fortfarande efter en så komplett anfallare som var bra på precis allt och det närmaste som vi sett efter det är Shevchenko. Givetvis är jag inte 110 procent objektiv här utifrån dagens världsstjärnor. Däremot älskar jag spelare som visar hjärta för lagets bästa som är otroligt duktiga på flera egenskaper, och just dessa två anfallare var inte bäst på något men fruktansvärt bra på allt. Jag skulle kunna skriva en D-uppsats här men ingen hade pallat läsa det, däremot kan jag inte utelämna spelare som Kaká, Maldini och Ambrosini. Listan är lång med spelare som brinner för klubben och valt att vara i Milan under sina bästa år.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Om jag får välja sitter jag helst själv i min soffa som en sur gubbe med ett spänt ansikte. Matcher på puben är inte bra för mig för där finns massa störande moment, folk vill prata med mig när jag ser på Milan vilket jag blir irriterad av även om jag uppfostrat svarar. Dessutom finns det alltid en risk att någon störande motståndarsupporter finns där som gärna berättar om sin okunskap högt så alla ska höra det.
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Första gången när du besöker San Siro kommer alltid vara oförglömligt. Att möta denna enorma arena som ser ut som ett rymdskepp får en att haja till. Under alla mina besök får jag samma känsla, tröttnar aldrig och jag är där flera timmar innan match varje gång. Jag är för en ny arena på grund av den moderna fotbollen som vi behöver anpassa oss till, men San Siro är magisk och om det varit ekonomiskt fördelaktigt att bygga om den (vilket det inte är) hade jag helst önskat det och blivit ensam ägare av den. 
 
- Min första match var 2001 då Milan slog ett väldigt namnstarkt Lazio med 1–0. Målskytt var Zorro Boban, en av Milans bästa nummer tio någonsin. Jag satt på första ring under Curva Sud och dånet vid målet var underbart, men nästan skrämmande att läktaren skulle falla ner över oss. Måste tyvärr även ta upp Maldinis sista hemmamatch, blev ett enormt antiklimax. Jag och cirka 75 000 stod väldigt häpna över hur uselt Milan planerat Mr. Milans sista hemmamatch, ett kort ärevarv och sedan var det finito. I efterhand fanns det givetvis planer för mycket annat, men Curva Sud valde vid alla tillfälle att markera där och då. Det finns olika uppgifter kring markeringen men personligen var det en enorm besvikelse. 
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Jag läser allt jag förstår om vad som händer kring Milan och det finns i bakhuvudet varför det gick som det i senaste matchen, och sedan förväntningarna inför helgens match. Under varje transferfönster har jag många tankar hur Milan borde göra, lite därför jag även startade Podcast Rossoneri så jag får ut allt detta jag grubblar på. Billigare och lättare än att gå till en psykolog, haha. I dessa tider är jag nog inte lika trevlig att leva med, min framtida fru skulle aldrig erkänna det men det är ett enormt tomrum hos oss alla just nu som slaviskt följer vårt/våra lag som påverkar mig negativt. Det är så mycket mer än bara matcherna, ”de som vet, de vet”
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Det har gått i vågor. Följer även MFF som delar mitt sportsliga hjärta men med åren har jag skalat av alla andra lag jag följde som svenska landslaget, Legia Warszawa, Barcelona, West Ham och övrig sport som handboll. Det finns inte samma engagemang eller tid för övrig sport om det inte är OS så klart. 
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Inte oväntat är det lagen som är konkurrenter till Milan och MFF, alla förstår vilka dessa är. Däremot är det sportsliga viktigt att denna konkurrens finns för det höjer nivån. Har mycket kontakt med följare av Juve som alla hoppas och vill att Milan tar många steg för att komma upp i nivån eftersom det är nyttigt på alla plan. Milan har tyvärr blivit den mobbade ankunge som övriga börjar tycka synd om vilket är riktigt sorgligt, och tillbaka på ruta ett varje år känns det inte som om det blir bättre. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter? 
- Jag har försökt lite men det är svårt, hade varit jättekul om vi kunde samla allt engagemang, kunskap och intresse och så vidare kring Milan under en skandinavisk plattform. Hoppas givetvis att mina två ytterst kunniga kollegor i Podcast Rossoneri vill ha Milan-terapi med mig framöver, och att vi fortsatt ger några lyssnare ett smile när de lyssnar på våra ytterst subjektiva och personliga tankar. Självklara svaret är att Milan återfinns i finrummet, vinner titlar och har spelare i sin trupp som kids har som idoler så att Milan växer. Hur mycket vi än vrider och vänder på den moderna fotbollen är det vi hängivna fans som gör fotbollen, och har vi ingen återväxt globalt blir det omöjligt att bli världens största lag igen som är den högsta drömmen utifrån mitt Milan-perspektiv.

*  *  *

Följ Podcast Rossoneri på Twitter

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-05 20:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)