Lagbanner
Mikael Mansjö om sitt supporterskap till Bologna

Mikael Mansjö om sitt supporterskap till Bologna

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Bologna är ingen klubb som är i ropet särskilt ofta – åtminstone inte i Sverige. Mikael Mansjö är dock en trogen supporter och skriver även om laget här på sajten. Nu berättar han hur det kommer sig att kärleken till Bologna uppstod och mycket mer därtill.

Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

Hur, när och varför började du följa och supporta Bologna?

- Vi kan väl säga att ett intresse grundlades under Klas-Kennets dagar kring millennieskiftet (Uno Kryss due, diverse managerspel samt Roma – Bologna på plats i Rom under våren 2000 bidrog) och intresset växte sedan till någonting större när jag spenderade våren 2006 i Bologna.

Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt?
- Uppflyttningen 2015 (efter konkurshot, playoff och ytterst små segermarginaler) var tårfylld. Utan den hade klubbens nuvarande situation inte varit lika stabil, det tror jag att de flesta kan skriva under på.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- En uppenbar fördel just nu är att det generellt finns en väldigt stor framtidstro i och omkring klubben. Den kommer så klart inte att vara för evigt, men just nu är det mesta i supporterskapet positivt. Sedan är ju Bologna även en väldigt trevlig stad att befinna sig i så ett stort plus där med.

- En uppenbar nackdel är ju att Bologna ligger lite för långt bort från Stockholm.

Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Jag har på senare tid blivit rätt svag för Andrea Poli, mittfältaren som aldrig viker ned sig en tum. Det betyder också att han sällan orkar i 90 minuter, men jag kan tycka att det är ett rätt sympatiskt drag i sig.

Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- För mitt supporterskap är det kanske ändå Kennet Andersson (han lade ju på något sätt grunden), men i övrigt är det svårt att bortse från en spelare som Marco Di Vaio.

Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Oftast kör jag TV och radio (Radio Bruno och/eller Radio Nettuno) parallellt, men blir det titt i efterhand så faller ju förstås radion bort. Möjligheten till ”eftersändning” är väldigt uppskattad, men resulterar ju även i att livesändningen ibland nedprioriteras vilket också är lite olyckligt.

- Sedan 2006 har jag nog snittat på knappt en match per säsong på plats i Bologna (oftast en, ibland ingen…).

Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Daniele Paponis segermål mot Palermo vårvintern 2011 var någonting extra (språngnick på stopptid typ), men annars minns jag gärna en försäsongsmatch från sommaren 2014 där jag under en halvlek hängde bredvid Renzo Ulivieri. Bologna hade just åkt ur Serie A, men trots det fanns det en liten, men ack så skön energi kring klubben (som endast behållit en handfull spelare från den föregående säsongen).

Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Framförallt genom en viss tidsåtgång. X antal nyhetssidor måste helt enkelt plöjas igenom varje dag.

Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Jag tror att jag lägger lite mindre tid på det i dag än vad som var fallet för sju, åtta år sedan, men det har väl mest med livssituationen i stort att göra. Det har nog framförallt gått ut över skrivandet på SvenskaFans, tyvärr…

Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Ogillar väl egentligen alla lag med dyrare nyförvärv och större sportsliga ambitioner, vad gäller övriga så finns det alltid tillfällen för sympati.

Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- En titel hade förstås varit kul, men annars kanske mest många framtida matcher och besök i Bologna. Det räcker rätt långt det med.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-28 20:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)