Lagbanner
Nyårskaramell: A-Ö i den Italienska fotbollen under 2023

Nyårskaramell: A-Ö i den Italienska fotbollen under 2023

Det har varit ett händelserikt år inom den Italienska fotbollen. Bra Europaprestationer bland klubblagen, sämre landslagsprestationer, spelskandaler och massor av härliga mål har vi bjudits på. Här kommer en summering med årets A-Ö och hur fotbollsåret 2023 i Italien har varit, en riktig nyårskaramell helt enkelt.

 Avsked - Det var nog många som fick gåshud denna junikväll när Zlatan tackades av för en lång och fin karriär, ett fint avsked var det svensken fick på San Siro.

Blåsning - Atalanta som sålde Rasmus Höjlund för drygt 70 miljoner euro till Manchester United. Det är bara att lyfta på hatten. Den danske anfallaren har inte imponerat i Premier League.

Cykelspark - Jag är kluven här. Veronas Cyril Ngonge gjorde en kraftfull strut mot Udinese för tre veckor sedan. Cagliaris Leonardo Pavoletti avgjorde mötet mot Sassuolo i minut förra veckan. Sedan har vi Rafa Leao som gjorde en fin cykelspark mot PSG. Jag har säkert missat något, men det har bjudits på många cykelsparkar på slutet.

Derbykungar - Inter har mött Milan fem gånger i år och vunnit fem gånger. Italienska supercupen, ligan x2 och sedan dubbelmötet i Champions League semifinalen.

Europainsatser - Tre italienska lag i kvartsfinal i Champions League i våras (Napoli, Inter, Milan) och alla italienska lag kommer spela slutspel under vintern. Roma i final i Europa League och Inter i final i Champions League samt Milan i senifinal. Italien har blivit starkare i Europaturneringar helt klart och det har också sett stabilt ut denna höst där många lag har gått vidare.

Femminile - Roma tog hem damernas Serie A överlägset föra tvåan Juventus. Denna säsong slåss båda lagen igen i toppen, men Roma leder inte lika stort.

Georgier - Ok, konkurrensen är kanske inte stenhård för årets Georgier i Serie A. Men den georgiske teknikern Khvicha Kvaratskhelia snurrade upp många försvar förra året och jag är svag för dessa fixstjärnor. Han är bara 22 år dessutom och frågan är hur länge Napoli kan behålla honom.

Hands - Spezia och Hellas Verona hade lika många poäng, vilket gjorde att det blev en avgörande match. Där Spezia förlorade och åkte ur. Mycket tack vare att Davide Faraoni räddade en boll på mållinjen med handen i minut 68 med en 3-1 ledning. Det var en straff som Spezia sedan missade, 3-1 blev slutresultatet. Luis Suarez blev nog stolt när han såg Faraonis räddning.

Idiot - Papu Gomez åkte fast för dopning. Monzas nyförvärv hann med två matcher i sin återkomst i Serie A, vilken idiot.

Jumbo - Sampdoria fick 19 poäng i förra säsongens Serie A. Ekonomisk kris på det. Vi får se om de kan komma tillbaka men jag tror det tar tid.

Kasino - Sandro Tonali och Nicola Fagioli hade oddsat lite väl mycket och stängdes av. Vi hoppas dessa två kommer tillbaka från sitt spelmissbruk.

Landslagsinsats - Italiens herrlandslag borde haft en straff emot sig i sista matchen mot Ukraina men domaren friade. Med minsta marginal gick Gli Azzurri vidare till EM2024. Damlandslaget åkte ur i sommarens VM där Sverige och Sydafrika gick vidare ur gruppen. De borde ha klarat Sydafrika samt framförallt inte förlorat med 5-0 mot Sverige. Nja bättre kan ni Italien.

Målskytt - Får gå till Victor Oshimen som vann skytteligan med 26 mål mot Lautaros 21. Många viktiga mål dessutom, Napoli har Oshimen att tacka. Denna säsong lär nog Martinez ta hem skytteligan dock då han har redan gjort 15 mål.

Nyuppflyttade - Genoa och Frosinone gör det bra just nu och ligger på plats 13 respektive 14 just nu. Cagliari som gick upp via kval gör det mindre bra och ligger på plats 18. Men det är jämnt som tusan i bottenstriden, vilket är kul för den opartiske tittaren.

Oväntade - Ja absolut, Thiago Motta har imponerat på mig ganska länge som tränare. Men nu ligger Bologna fyra och spelmässigt ser det riktigt bra ut. Vi får hoppas Jesper Karlsson kommer in i laget då han har haft många småskador samt fått snålt med speltid. Bologna lyckades även slå ut regerande cupmästarna Inter i Coppa Italia.

Parodi - Formatet för italienska supercupen som kommer nu i januari är en parodi. Napoli, Inter, Lazio och Fiorentina gör upp om denna pokal i Saudiarabien i januari. Tidigare har det varit två lag. Stryk denna skitturnering säger jag, det blir så urvattnat.

Quarantuno - 41, så gammal var Zlatan Ibrahimovic när han blev den äldsta målskytten genom tiderna i Serie A. Det rekordet kommer troligtvis stå sig länge. Enda målet kom på straff mot Udinese i våras. 41 år och 166 dagar var Zlatan när det målet gjordes. Jag var nära skriva Q som i Quisling och nämna Lukaku men jag är snäll nu i juletider.

Romlag - Får bli Lazio som kom tvåa i ligan och gått vidare i Champions League denna säsong. Roma var en straffläggning ifrån att vinna Europa League mot Sevilla. Lazio ser dock svaga ut i år i ligan nu när Milinkovic Savic har lämnat för Saudiarabien. 2024 tror jag blir Romas år och att de tar fjärdeplatsen, medan jag har svårt att se hur Lazio ska fixa en Europaplats.

Svensk - I våras var det Isak Hien som var viktig när Hellas Verona höll sig kvar. Så Hien får priset i brist på konkurrens. En bubblare är Pontus Almqvist som har gjort det bra ifrån sig i Lecce, han är höstens svensk. På sikt tror jag på Emil Holm om han kan få mer speltid i Atalanta.

Tiktokgenier - Napoli gjorde några högst tveksamma Tiktok mot Oshimen där de hånade sin egna spelare. Eller oklart, jag vet inte vad budskapet var. Många frågor, Oshimen var inte glad i alla fall. (Se länk)

Upplevelse - Nu blir jag lite personlig här, men att jag fick se andra semifinalen i Champions League när Inter tog emot Milan kommer vara ett minne för livet. Jag har varit på över 10 Milanoderbyn men detta var en fest jag aldrig kommer glömma.

Vinnare - Napoli vann ligan överlägset förra säsongen. Med 90 poäng joggade man hem ligan före Lazio på 74 poäng. Detta blev den tredje scudetton, första sedan Maradonas tid.

Walter - Jag visste knappt Walter Mazzari fortfarande var aktiv som tränare. Napoli grävde långt ner när de hittade Raul Garcias ersättare förra månaden. Bra verkar det inte gå heller, 4-0 torsk mot Frosinone i italienska cupen var ju pinsamt. 

X - Udinese har lyckets med 11 oavgjorda på 17 matcher denna säsong. Empoli 2014/15 och Inter 2004/05 har rekordet för en säsong med 18 kryss, kan Udinese slå det? Udinese ligger precis över sträcket nu och har endast lyckats vinna en match, så går det när man spelar oavgjort hela tiden.

Yngsta - Endast 15 år gammal byttes Francesco Camada in mot Fiorentina förra månaden och blev därmed den yngsta i Serie A någonsin.

Zlatankopia - Här har vi en framtida världsstjärna. Joshua Zirkzee är 196 lång och blandar tunnlar med klackassister samt gör snygga mål. En stor anledning till att Bologna ligger fyra i ligan och slog ut Inter i Coppa Italia förra veckan.

Återkomst - Efter ett par tunga säsonger ser Juventus ut att hota igen denna säsong. Kan de mesta mästarna hota Inter? Jag tror toppstriden kommer avgöras i sista omgången.

Äldsta - Gianluigi Buffon var över 45 år gammal när han la handskarna på hyllan i Parma och Serie B. Han hade säkert kunnat fortsätta ett tag till. En imponerande karriär och kanske en av de bästa målvakterna genom tiderna.

Övergång - Marcus Thuram gratis i somras till Inter måste väl ändå ha varit årets kap? Sju mål och nio assist i ligan hittills. Annars var det en Silly Season med många försäljningar och free transfers.

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942023-12-26 13:16:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)