Lagbanner
Postpartita #10: "Vi är på samma nivå som Premier League"

Postpartita #10: "Vi är på samma nivå som Premier League"

Omgång 10 blev en omgång om en match som slutade i ribbträffar, Sunings försäljning av Inter, Napolis serieledning och presidentens skräckinjagande uttalande!


Omgångens ribbträffar:
Lazio tog emot Udinese hemma på Stadio Olimpico i en match om tredjeplatsen. Bägge lagen som börjat lite förvånansvärt bra denna säsong, speciellt Udinese. Lazio hade vunnit fyra raka matcher i Serie A inför och tränare Sarri har verkligen fått snurr på den blåa sidan av Rom. 
   Matchen inleds jämnt. Udinese får däremot sin första ribbträff för kvällen genom Samardzic. Lagen turas om att få chanser och om någon skulle haft lite tur skulle första målet sitta. Den riktigt stora händelsen kommer dock när Immobile får ont och tvingas lämna planen med en bitter min. Vad jag vet så verkar det röra sig om en muskelskada, vilket kan åtgärdas relativt snabbt och något stort avbräck kommer det inte bli för Lazio. Målsprutan delar förstaplatsen i skytteligan med Vlahovic och Arnautovic som också ligger på 6 gjorda mål. 
   Matchen går in det andra halvleken och likt den första är det jämnt. Deulofeu får till ett av det mest spektakulära skotten man sett på senaste när han likt ett blijardskott stöter till bollen och samtidigt får en obehaglig skruv, bollen landar däremot någon meter utanför. Udinese fortsätter gasa på och matchen vrider och vänder på sig. Lazios kanske bäste spelare denna säsong Milinkovic-Savic briljerar på mitten men har det svårt att tränga igenom som han brukar. Udineses andra ribbträff kommer när man vinner luftduell på offensiv planhalva och med hjälp av huvudet får ner bollen till Deulofeu som är ensam mot två försvarare. Spanjacken lyckas dock få till ett väl kalibrerat skott hårt i ribban. Domaren blåser straff därefter av och matchen slutar oväntat 0-0. 

Omgångens försäljning:
Inter är till salu. Under måndagen kunde Financial Times berätta att Suning, företaget som äger Inter vill sälja klubben. Enligt uppgifter ska klubbens president Steven Suning tagit kontakt med amerikanska Raine Group och Goldman Sachs som ska hjälpa till och “ha hand om” försäljningen, hitta köpare etc. Raine Group ha bland annat varit med och hanterat försäljningen av Chelsea i år. 
   Anledningen till försäljningen ska, enligt Financial Times, vara läget hemma i Kina. Senaste åren har många kinesiska delägare dragit sig tillbaka allt mer då kinas ekonomi varit osäker och därav har man inte haft fullt ut stöttning av staten. Suning och familjen Zhangs osäkra ekonomiska situation kunde man se efter pandemin när klubben tog ett lån på 3 miljarder kronor från kapitalförvaltarna Oaktree Capital i februari 2021 på grund av just pandemin. I Juli samma år gick kommunen och kinesiska Alibaba som in med drygt 15 miljarder kronor för att rädda Suning efter pandemins hårda tag. 
   Mest troligt är amerikanska ägare som på senaste stormat in i Serie och köpt bland annat stadsrivalen Milan och Roma. Financial Times rapporterar också att Suning ska gå in med 100 miljoner euro i klubben i år vilket isåfall skulle gå i linje med vad Inter kommunicerade vid redovisningen för säsongen 2021/22. Föregående säsongen gick man plus 300 miljoner euro och Inter menade på att man hade Suning i ryggen som skulle fortsätta ösa in kapital. 
   Återstår att se hur det blir. Att hitta starka ägare är inget man gör på gatan speciellt inte i Serie A där intresset och det ekonomiska flödet är skrämmande lågt i förhållande  till konkurrerande ligor.

Omgångens serieledare:
Napoli fortsätter ånga på. Förra veckan med en storslagen seger i Champions league där man tog emot Ajax och vann med 4-2 och denna omgång i Italien där man vann mot Bologna i en jämn tillställning. Förvånansvärt jämn faktiskt. 
   Bayern Munchen-produkten Zirkzee gjorde sin första start och gjorde mål direkt när han kunde lägga in bollen i nät. Lång tid tog det inte innan Juan Jesus gör 1-1 och Lozano 2-1, där Kvaratskhelia givetvis var orsaken. Bologna ger sig dock inte. Barrow får till en riktigt kanonträff och målet påminner mig lite om Eders avgörande i EM-finalen 2016. 
   Napolis tryck är dock för svårt att stå emot. Elva stycken bra självförtroenden sprang runt med ständiga leenden. När man gör det kommer också målen lite lättare och oftare. Som så många gånger innan i sin Napoli-karriär tar Osimhen en löpning och som så många gånge innan denna säsongen ligger Kvaratskhelia bakom det kommande målet. Osimhen skjuter den mellan Skorupskis ben och 3-2 är ett faktum. Med den just nu märkligaste målgesten i hela Europa firar han avgörandet. Han tar nämligen av sig sin ansiktsmask i en hätsk rörelse. 

Omgångens skräckinjagande
Ballon d´or delades även ut i måndags. Topplistorna är numera skrala av Serie A-spelare, men några få är där. Resterande befann sig eller följde den italienska fotbollsgalan Gran Galà del Calcio som var vid samma tid. Någon som var där var Serie A:s president Lorenzo Casini. Han blev lite arg på reportrar som var där och ställde kritiska frågor angående Serie A:s ställning i förhållande till Premier League. Casini tycker att vi ska ändra vår syn på Serie A och säger: “Jag skulle sluta säga att vi är på samma nivå som Premier League, eftersom jag tror det handlar om matcherna”. 
   Visst, jag kan köpa att lägsta nivån på Premier League och Serie A är jämbördig, men det handlar ju slutändan inte om det. Pengar. Det som allt handlar om. Att som president för en liga som är i…låt oss säga kris, är det högst problematiskt att man har den högste företrädaren säga att det handlar om spelet på plan. Ligans framtid handlar inte om spelet på planen. Så länge man inte har ekonomin och ligan inte växer kan man inte ha “spelet på plan” på en hög nivå tillslut. 
   Inte för att jag någonsin vill ha honom i Serie A, men Chelseas nye amerikanska ägare Todd Boehlys senaste uttalanden kring en allstarmatch och syftade till de ekonomiska fördelarna ser ju iallafall vikten av ekonomisk tillväxt. Casini och gubbarna på förbundet ska absolut inte se över möjligheterna till en allstarmatch, men åtminstone arbeta på ett mer ekonomisk plan? Snart är man där med arenor mer lika bombade betongblock, ingen spelare alls på den där Ballon d´or listan och lika attraktivt för TV-tittare som den turkiska ligan. 



  Resultat :
 

Empoli Monza 1-0
1-0 Nicolas Haas 11´
 
Torino Juventus 0-1
0-1 Dusan Vlahovic 74´
 
Atalanta Sassuolo 2-1
0-1 Giorgios Kyriakopoulos 41´, 1-1 Mario Pasalic 46´
1-2 Ademola Lookman 46´
 
Inter Salernitana 2-0
1-0 Lautaro Martinez 14´, 2-0 Nicolo Barella 58´
 
Lazio Udinese 0-0

 
Spezia  Cremonese  2-2
0-1 Cyriel Dessers 2´, 1-1 Bala Nzola 19´,
2-1 Emil Holm 22´, 2-2 Charles Pickel 52´
 
Napoli Bologna 3-2
0-1 Joshua Zirkzee 41´, 1-1 Juan Jesus 45´, 2-1 
Hirving Lozano 49´, 2-2 Musa Barrow 51´, 3-2 
Victor Osimhen 69´
 
Hellas Verona   Milan 1-2
0-1 Självmål 9´, 1-1 Koray Gunter 19´, 1-2 Sandro Tonali
81´
 
Sampdoria   Roma 0-1
0-1 Lorenzo Pellegrini
 
Lecce    Fiorentina 1-1
1-0 Assan Ceesay 43´, 1-1 Christian Kouame 48´,
 



Tabell:  

 
Tabell:

 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2022-10-17 22:48:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)