Postpartita #11: "Hela befolkningen sörjer dem döda"

I omgången 11 i Serie A drog stormen Ciaran över Toscana, Romelu Lukaku är avgörande och Milan befinner sig i formdipp.

Omgångens Ciaran:
Omgångens stora möte mellan Fiorentina-Juventus väntades bli storslaget. Fiorentinas supportrar utlovade ett mäktigt tifo, samtidigt som Federico Chiesa och Dusan Vlahovic skulle återvända där de blomstrade. Inget blev däremot som det var tänkt då stormen Ciaran drog över stora delar av västra Europa. Ciaran svepte runt i Toscana dagar innan matchen, som spelades på söndagen. Tusentals människor evakuerades från sina hem och dödssiffran, som i skrivande stund stiger upp mot tiotalen, satte staden i sorg. Många krafter ville att matchen skulle skjutas upp, med argumentet att fotboll inte ska komma i första hand. Fiorentinas ultrasgruppering Curva Fiesole var drivande och det som från början var ett meddelande om att tifot under matchen inte skulle bli av, blev snabbt ett uttalande och vädjande om att inte spela matchen. I ett officiellt uttalande skriver Curva Fiesole: “Vi frågar oss vad som är poängen med att använda hundratals män för att uppvakta en fotbollsmatch, samtidigt som hela befolkningen sörjer dem döda och fortfarande kämpar hårt”. Florens borgmästare Dario Nardella anslöt sig snart till samma linje som Curva Fiesole och satte sig i möte med både presidenten för LEGA Serie A och Italiens inrikesminister för att be dem skjuta upp matchen.

Ingen vädjan lyckades.  Med en tyst minut inför matchen och utan de 7.000 ultras som hade planerat ett storslaget tifo, sparkades matchen igång 20:45. Det tog drygt 10 minuter innan Fabio Miretti slog till och gjorde 0-1 till Juventus. Efter det var det Fiorentina som dominerade och Max Allegri gjorde det som han är bäst på: behålla lugnet. Även om Viola hade 68% i bollinnehav var det dock aldrig någon fara. Juventus vinner matchen med 0-1 och Florens blev bara med sorgset.

Omgångens avgörande:
Jose Mourinho har något på gång i Roma. Än en gång har portugisen fått Roma-hjulet att snurra denna gång med en ny härförare. Det tog inte lång tid innan Paulo Dybala tilldelades en straff, som Romelu Lukaku inte förvaltar på ett bra sätt. Istället står matchen och väger i första halvlek. Det dröjer tills Lecce får sig en liten uppstickare i Romas straffområde. Sveriges Neymar, Pontus Almqvist, får tag på bollen och gör 0-1 till Lecce i minut 72. Roma flyttar fram sina linjer. I 91’ gör Sandar Azmoun 1-1 och sedan vänder Lukaku bort Lecce-försvaret med sin styrka och placerar in 1-2. Belgaren sliter av sig tröjan och tårarna rinner från hans kind när han springer till kurvan för att fira. 4 vinster på de 5 senaste är Romas facit i dagsläget. Mycket tack vare Lukaku som fortsätter att mata på med poäng.

Omgångens formdipp:
Udinese, som inte vunnit en enda match i Serie A denna säsongen, åkte till San Siro för att möta de rödsvart-randiga. Ett Milan-lag med mycket frånvaro, vilket gjorde att bland annat Luka Jovic fick chansen från start för första gången på säsongen. Milan är laget som dominerar från första början men lyckas inte komma till några stora och bra chanser. Det smäller till på riktigt första gången när Roberto Pereyra drar dit en straff. Milans desperation leder till något mer farliga lägen, men bollen vill inte in. Milan är inne i en rejäl formdipp och veckans Champions League, där Milan måste vinna, kommer bli en utmaning så god som någon rent mentalt.