Lagbanner
Postpartita #13: Kaos framför mål i Derby della Capitale

Postpartita #13: Kaos framför mål i Derby della Capitale

Omgång 13 innehöll en slätstruken spjutspets, en perfekt genomförd match av Allegri och rejäl dramatik på San Siro!


Omgångens slätstrukna:
Höstens Derby della Capitale spelades i omgång 13. På förhand en ovanligt jämn match. Bara en poäng skiljde lagen emellan och båda lagen med jämbördiga startelvor, sett till spelarna frånvarande. Roma med Dybala, Spinazzola, och sedan  ett tag tillbaka, Wijnaldum borta. Såklart ett tunga avbräck för den röda delen av staden. Å andra sidan hade Lazio deras största två spelare i form av Milinkovic-Savic och Ciro Immobile, de två kaptenerna i laget. Istället fick romaren Danilo Cataldi bindeln, där den även befann sig i Roma. Nämligen den andre romarens arm Lorenzo Pellegrini
   Roma tar tag i taktpinnen direkt och inleder med mest boll. Bristen på kreativitet saknas dock när det kommer till de avgörande momenten framför mål där man har stora problem, inte bara denna matchen. Det huvudsakliga problemet heter just nu Tammy Abraham. I dagarna har det gått två månader sedan han gjorde mål i Serie A, och då ska man ha med sig att han är, eller ska, vara spjutspetsen och den som gör runt 20 mål per säsong.
   Det är dock Ibañez som strular till det rejält. I ett förvisso pressat läge så passar han til helt fel i address som heter Felipe Anderson. Brassen blir ensam med målvakt Patricio och skjuter därav in 0-1. Roma har därefter ett antal halvchanser. Zaniolo har ett skott som styrs upp i ribban och Zaniolo är nära mål när han ramlar på målvakten Provedel och det blir kaos i straffområdet, men det räknas knappt som en målchans. Zaniolos, låt oss säga halvchans, symboliserar hela Romas anfalli matchen. Ett kaos med noll tydlighet där ingen vet vad man ska göra som slutar i att det bara rinner ut i ingenting, en penna som inte blivit vässad på länge. Det finns verkligen ingen så kallad “x-faktor” i laget, ingen som kan göra det där lilla sista. Lazios 3 poäng innebär att dem går upp till en tredjeplacering, medan Roma sjunker till den sjätte. 

Omgångens perfekta:
Samma dag, samma kväll i Turin spelades ett annat derby, derby d´italia. Juventus tog emot Inter. Juventus som helt klart haft den stökigaste hösten, med tanke på den starka kritik som riktas mot Allegri när resultaten återigen var under all kritik. På andra sidan planen har vi Inter, som kanske har smugit sig undan kritik och hamnat i skuggan av Juventus i den aspekten. Inter har förlorat samtliga matcher mot “topplagen” som dem mött (Juventus, Roma, Lazio och Milan), lägg därtill förlusten mot Udinese. Det är fem förluster på 13 matcher, Juventus har 2 förluster under samma tidsperiod. Tränare Inzaghi har visserligen fått kritik, men inte i närheten av den exempelvis Allegri fått, då ska man ha i åtanke att den enda som varit borta en längre period är anfallsstjärnan Lukaku. Dessa nederlag kommer möjligen i skymundan på grund av Inters framgångar i Champions League där man kniper andraplatsen före Barcelona, kanske har man fokuseret mer på just CL, men visst ska resultaten i ligan vara bättre än såhär med den trupp som Inter besitter.
   Än en gång gick Juventus in i en match med enorm skadefårnvaro. Detta innebär såklart minimal rotation mellan matcherna, något som inte är att föredra med det tajta schemat som varit och som kommer nu i veckan, tills VM dra igång. Det innebär dock att unga spelare har fått chansen att visa sig, en typ av spelare som Allegri historiskt inte älskat. En sådan är Nicolo Fagioli som avgjorde borta mot Lecce i förra omgången och förra veckan gjorde en bra match mot PSG där han fick chansen från start. 
   Det är Inter som helt väntat tar tag i matchen och sätter tempot. Juventus ligger lågt till en början och Inter, med deras skickliga mittfält, kan distuberera bollar famåt. Det saknades inte chanser för Inter att ta ledningen. Lautaro Martinez har ett skott strax utanför målet, Dumfries får ett perfekt inlägg till sig som han missar och i början på andra halvlek får Calhanoglu iväg ett farligt skott, men inget mål. På kontring, via Kostic, kommer bollen in till straffområdet och Rabiot som lägger in en med precision i bortre hörnet. Därefter får Danilo ett mål bortdömt, pga hands, i samma position som Rabiot gjorde sitt. Spiken i kistan kom dock från Fagioli när han blir serverad av, återigen, Kostic och Fagioli kan då via en Inter-försvarare få in bollen i mål. 
   En mer eller mindre perfekt genomförd match av Allegri, som kommer gynna honom mycket. Även kul för Fagioli som gjort mål i två raka matcher i Serie A. Kanske lite synd av Italien inte är med i VM och möjligen att Fagioli skulle kunna få ett genombrott. För ett uppehåll behöver ju såklart inte gynna alla spelare. Uppehåll innebär en paus i en månad för dem som inte spelar mästerskapet, därav rubbas även positiva formkurvor som spelare har. Nu är det ju visserligen två omgångar kvar och Fagioli kan fortsätta sin succé.


Omgångens dramatik:
En riktig nagelbitare blev det för alla milanisti när Milan tog emot Spezia. Ett Spezia med Emil Holm som vänsterkant i spetsen mötte ett Milan med även dem ett tufft schema. I Milans fall är det ju tydligt att man satsar på Champions league extra mycket, speciellt de två avslutande matcherna mot Salzburg och Dinamo Zagreb, där man vunnit bägge matcherna med 4-0. I Serie A kom Milan dock från en 2-1 förlust mot Torino där man redan då var helt slut. 
   På San Siro inleds det dock med att Theo Hernandez tar ledningen för hemmalaget. I andra halvlek gör en numera Spezia-spelare med viss Milan koppling en kvittering. Konstigare känsla har man sällan känt när en Maldini, Daniel, gör mål för ett annat lag än Milan. Som Milan-supporter kanske man hellre ser att en Maldini gör mål än att laget tar 3 poäng för om det är någon som är större, eller åtminstone likvärdiga, med sin klubb är det familjen Maldini. 
   Det skulle dröja länge innan 2-1 målet kom för Milan. Först fick Sandro Tonali sitt bortdömt genom VAR. Tillslut kunde dock Olivier Giroud, framspelad av Tonali, slänga sig fram, i sann Zlatan eller numera Haaland-anda, och göra just 2-1. Zlatan har minsann lärt han ett och annat, de två 80-talisterna emellan. Giroud drar därefter av sig tröjan i firandet och blir utvisad i minut 90. Milan går återigen upp på en andraplacering, och nu går man (eller kryper) på knäna de två resterande matcherna fram tills VM.



  Resultat :
 

Udinese Lecce 1-1
0-1 Lorenzo Colombo 33', 1-1 Beto 68'
 
Salernitana Cremonese 2-2
1-0 Krzysztof Piatek 3', 1-1 David Okereke 12', 2-1 
Lassana Coulibaly 38', 2-2 Daniel Ciofani 89'
 
Empoli Sassuolo 1-0
1-0 Tommaso Baldanzi 64'
 
Atalanta Napoli 1-2
1-0 Ademola Lookman 19', 1-1 Victor Osimhen 23', 
1-2 Eljif Elmas 35'
 
Milan Spezia 2-1
1-0 Theo Hernandez 21', 1-1 Daniel Maldini 59', 2-1
Olivier Giroud 89'
 
Bologna   Torino  2-1
0--1 Sasa Lukic 26', 1-1 Riccardo Orsolini 64', 2-1 
Stefan Posch 73'
 
Juventus Inter 2-0
1-0  Adrien Rabiot 52', 2-0 Nicolo Fagioli 84'
 
Monza Hellas Verona 2-0
1-0 Carlos Augusto 68', 2-0 Andrea Colpani 90'
 
Sampdoria Fiorentina 0-2
0-1 Giacomo Bonaventura 4', 0-2 Nikola Milenkovic
 
Roma      Lazio 0-1
0-1 Felipe Anderson 29'
 



Tabell:  

 
Tabell:

 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2022-11-07 18:55:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)