Lagbanner
Postpartita #15: Ångloket Juventus

Postpartita #15: Ångloket Juventus

I omgång 15 av Serie A fortsätter Juventus som ett ånglok, Zlatan är tillbaka i Milan och Roma och Fiorentina drar jämna strån.

Omgångens ånglok:
Napoli drog upp till Turin för att ställas mot Juventus mitt i ett tufft och intensivt spelschema. Napoli som dessutom är i en urusel form och har inte många vinster senaste månaden, faktum är att endast två vinster återfinns sedan 1 november. Juventus å andra sidan går som tåget, en viktig distinktion i metaforen är att det inte är något X2000, snarare ett 1800-tals ånglok (Allegri skulle hålla med). Hemmalaget fick dock inte matchen dit de ville. Det var svängigt med anfall åt båda hållen och Juventus kontrollbehov var sannerligen inte tillfredsställt. Bland annat så här Matteo Politano ett skott strax utanför stolpen och Khvicha Kvaratskhelia har ett friläge där han tar för lång tid på sig. Med 0-0 i paus kan Juventud och Allegri pusta ut och samla nya krafter till andra halvlek. Juventud får också exakt den inledningen av andra halvlek som de vill. I minut 50 får Federico Gatti ett inlägg som träffar pannan och den nu helt avgörande mittbacken kan fira sitt mål. Gatti som varit omdiskuterad och ofta hamnat i rampljuset visar ändå gång på gång att han har is i blodet och har också varit avgörande i flera matcher denna säsong, därav tre mål hittills. Därefter dör matchen något. Napoli som flera andra gånger denna säsong blir helt matta av underläget och återhämtar sig aldrig. Matchen slutar därför 1-0 till hemmalaget och Allegri springer snabbt in i katakomberna efter matchen för att fundera på hur man kan ha gjort matchen ännu tråkigare. 

Omgångens rådgivare:
Länge har det funnits starka uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic ska återvända till Milan en tredje gång i form av någon slags ledande roll. Vad denna ledande roll ska ha varit har det spekulerats mycket i. Kommer vara en del av Piolis stab? Kommer han sitta i den sportsliga ledningen som någon form av sportslig rådgivare, teknisk direktör-liknande? Frågorna och ryktena har varit många. Under måndagen fick vi svaret. 

Zlatan återvänder nu till Milan som rådgivare till klubben och dess ägare, det amerikanska investmentbolaget, RedBird Capital. Zlatan kommer att fungera som “senior rådgivare” till Milans ägare och dess styrelse. Zlatan är alltså direkt anställd av ägaren RedBird, i deras långa uttalande kring svenskens nya roll skriver de bland annat om att han kommer arbeta med klubbens sportsliga, ekonomiska och kommersiella intressen. Zlatans roll verkar dock vara ännu större än så, hans officiella titel inom RedBird är Operativ Partner. Detta kommer, enligt RedBirds egna uttalande, innebära att han även kommer att arbeta med RedBirds egna intressen, utöver Milan. Zlatan kommer att samarbeta med RedBirds internationella investmentteam kring firmans investeringsportfölj. Utöver Milan så är RedBird investerare och ägare i en hel del klubbar och bolag inom sport, media och underhållning. Däribland hittar vi en hel del aktier i Liverpool FCs ägare Fenway Sports Group, Formel 1-stallet Alpine Formula One och produktionsbolaget Skydance. Zlatan kommer att få en till synes enorm roll, men fortfarande är det svårt att förstå exakt vad han ska göra, vad ska han säga? Vad kan Zlatan om styrelserum och amerikanska investmentbolag? Faktum är dock att Zlatan har en gigantisk plattform att använda sig av och som RedBird givetvis har stort intresse för att utnyttja. RedBirds frontman i Milan Gerry Cardinale har minst sagt stora ambitioner med klubben och hittills har det gått bra. Milan gick nyligen med vinst för första gången på 17 år. Det kommer bli fruktansvärt intressant att se vad Zlatan kan tillföra RedBird och Milan och vilken prägel han kommer att sätta.

Omgångens jämna:
Fiorentina och Roma ligger båda och slåss om samma platser i tabellen. Inför matchen var det bara ett poäng som skiljde lagen åt. Fiorentina, som var på besök i Rom, fick värsta möjliga start på matchen när Romelu Lukaku gjorde 1-0 redan efter fem minuter. Därefter gjorde Roma det de var bäst på, att leda med en boll och lägga sig i försvar. Det funkade utmärkt tills Roma sköt sig själva i foten med ett rött kort när Nicola Zalewski fick kliva av planen. Strax därefter kvitterade Fiorentina genom Lucas Martinez Quarta. Med en man mindre var det svårt för Roma att komma fram till något vettigt rent offensivt. Istället var det Fiorentina som avancerade men kom aldrig till några superlägen att avgöra matchen på. Matchen slutar 1-1. Tror Roma är mer nöjda med resultatet än vad Fiorentina, som hade de bästa möjligheterna att avgöra matchen på. 

Resultat:
 

Juventus Napoli  1-0
1-0 Federico Gatti 51'
 
Hellas Verona  Lazio 1-1
0-1 Mattia Zaccagni 23', 1-1 Thomas Henry 70'
 
Atalanta    Milan 3-2
1-0 Ademola Lookman 38', 1-1 Olivier Giroud 48', 2-1 
Ademola Lookman 55', 2-2 Luka Jovic 80', 3-2 Luis 
Muriel 95'
Inter Udinese 4-0
1-0 Hakan Calhanoglu 37', 2-0 Fedrico Dimarco 42'. 3-0
Marcus Thuram 44', 4-0 Lautaro Martinez 84'
 
 
Frosinone Torino  0-0

Monza Genoa 1-0
1-0 Danny Mota 89'
 
Salernitana  Bologna 1-2
0-1 Joshua Zirkzee 9', 0-2 Joshua Zirkzee 20', 1-2 Simy
75'
 
Roma Fiorentina 1-1
1-0 Romelu Lukaku 5', 1-1 Lucas Martinez Quarta 66'
 
Empoli Lecce 1-1
0-1 Lameck Banda 64', 1-1 Självmål 71'

Cagliari                             Sassuolo.                         2-1
0-1 Martin Erlic 7', 1-1 Gianuca Lapadula 94', 2-1 
Leonardo Pavoletti 99'
 


Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-12-12 13:12:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)