Postpartita #17: Rån på San Siro

Omgång 17 i Serie A innehöll ett rån, slagsmål på motorvägen, en spelmässig slakt och vi minns bortgångne Gianluca Vialli.

Gianluca Vialli
Under fredagen, 6 Januari, gick Gianluca Vialli bort. Vialli hade länge brottats med cancer i bukspottskörteln i två omgångar. Under december förvärrades hans cancer och han meddalde att han kliver av från posten i Gli Azzurri för att fokusera på sin behandling. Cancern blev bara värre och under fredagen gick han bort.
   Hela fotbollsvärlden har under helgen visat sina kondolenaser och minns en fantastisk fotbollspelare och person som gick bort alldeles för snabbt. Som spelare slog han igenom i Cremonese där han spelade 1980-1984 innan han gick till Sampdoria och fick träffa sin radarpartner, Roberto Mancini. Dem var kända som "Da Gemmelli del Gol", målltvillingarna, både på och utanför planen var duon oskiljaktiga. Vialli gick vidare till Juventus där han fortsatte bomba in mål och gick sedan till England och Chelsea där han avslutade kariärren 1999 som spelande tränare.
   I landslaget gjorde han 59 matcher och tog landet till brons i hemma-VM 1990. Vid sidan av planen tog han tillsammans med sin radarpartner Roberto Mancini Italien till EM-guld 2021.
   I helgen så hyllades han bland annat i matchen Sampdoria-Napoli med en tyst minut för hans 223 matcher i klubben.
Gianluca Vialli blev 58 år gammal.

Omgångens rån:
Glädjen må vara stor hos Roma, men oj vad tragiskt det ser ut! Med en insats som knappt får godkänt bortsett från de sista minuternas mål så kan man konstatera att Roma, i de senaste 5 Serie A matcherna tagit poäng som dem egentligen inte skulle haft. Förra matchen mot Bologna: får med sig tre pinnar genom Pelleginis straff i en jämna fajt. Hemma mot Torino: Matic gör mål i 94 minuten och hemmalaget får med sig 1 poäng. Sassuolo borta: får med sig 1 poäng i en jämn match där det går att argumentera för att hemmalaget skulle vunnit. Derby mot Lazio: 0 poäng. Matchen innan det var vinst mot Hellas Verona 31 Oktober. Alla poäng är lika mycket värda i en tabell och lagen som man till stor del konkurrera med, Lazio och Atalanta, har varit ännu sämre på senaste. Men det går inte att komma från att det laget som kommer ur sin svacka och börjar vinna först kommer ju dra ifrån något.
   Åter till San Siro. Milan dominerade mer eller mindre hela matchen. Roma hade svårt att etablera spel på motståndarnas planhalva när Zaniolo gjorde en av sina sämre insatser i karriären där han inte kom förbi sin försvarare någon gång och knappt vann en duell. När Milan har effektiva spelare som Bennacer och Tonali som är fantastiska i speluppyggnaden med deras nyckfulla passningar kom chans efter chans. På hörna kom också 1-0.
   I början av andra halvlek var det återigen Milan som dominerade. Efter att ett fint skott av Giroud på den blöta gräsmattan som räddades av en ännu finare räddning av Rui Patricio kom sedan 2-0. Det var mycket snack om Dzekos löpning som ledde fram till mål i förra omgången, men denna var skickligare. Giroud är i princip helt ren på bortre stolpen när Leao kommer i en inläggsmöjlighet, men byter yta. Han söker upp Smalling och drar honom bortåt så ytan bara blir större och Pobega ser det och bollen kommer också där av Leao: 2-0.
   Cirka 10 minuter efter så komme Ibanez högt på en hörna och nickar in 2-1. Minut? 87. Gör Roma 2-2? Ja. En frispark slås in i straffområdet, Matic nickar på Tatarusanu och bollen kommer ut till Abraham som kan lägga in kvitteringsmålet. En så kallad “smash & grab”. Avstängda Jose Mourinho kunde jubla i soffan. Romas form är onekligen dålig samtidigt som tabellen visar annat.

Omgångens tillfällighet:
När Napoli åkte upp till Genua för ett möte med Sampdoria och Roma till Milano så kommer det med en hel del supporter, givetvis även de mer hårdföra. På motorvägen om lagens respektive ultras åkte till bortmatherna till stötte dem på varandra för ett slagsmål. Rent praktiskt är det högst oklart hur det gick till. Svårt att identifiera och sen stanna upp för att slåss på en motorväg men dem kan tydligen.

Omgångens slakt:
Serieledarna Napoli stod för omgångens slakt, åtmminstone om man ser till de chanser man skapade. Förra matchen för Napoli såg lite oroväckande ut eftersom dem hade svårt att skapa något riktigt offensivt, annat var det mot Sampdoria. Man bara körde på. Tidigt får man en straff som missas men drygt tio minuter efter så tar Napoli ledningen genom Osimhen. Sedan är det ridå och frågan är om Napoli egentligen ska vinna med 4-0. 2-0 får man däremot med sig genom en andra straff som Elmas sätter. Men även om man skapade mycket så var det ett litet problem. Kvicha Kvaratskhelia gjorde en svag insats. Poängkungen är inte sig lika det han var i höst. Både denna och föregående match har varit direkt svaga för egen räkning och jag befarar nog att det är slut nu.