Postpartita #17: Mourinho - osäkerhetens mästare

I omgång 17 av Serie A vann Mourinho, Bologna fortsätter städa och Arrigo Sacchi slänger kängor!

Omgångens utdelning:
Jose Mourinho vs Walter Mazzarri. Roma vs Napoli. Detta stod på schemat när omgångens sista match skulle spelas på lördagskvällen, i Rom på Stadio Olimpico. Napoli, vars form är rejält ifrågasatt, kunde inte få en så mycket svårare uppgift än att möta Roma. Ett Roma som fått igång maskineriet senaste månaderna och nu, i synnerhet på hemmaplan, är, som man säger, tunga. Tunga i den bemärkelsen att de nu känns riktigt samspelta och självklara, det är en bekvämlighet som springer ur individuella spelare som hittat formen.

Roma börjar starkt i första halvleken och Napoli ser direkt lite osäkra ut. Eduard Bove har två jättelägen, ett skott i ribban och ett läge där Andrea Belotti precis spelat in den snett inåt bakåt. Matchen är precis där den ska vara i Mourinhos huvud. Pressa på lite i början i hopp om att få ett tidigt ledningsmål, och sedan backa bak och försvara. Riktigt så blir det inte, mycket på grund av Bove. I andra halvlek hettar matchen till ännu mer. Gula kort slängs kors och tvärs. Matteo Politano blir också utvisad efter att ha gjort en liten spark efter Zalewski. Med en man mindre blir det svårt för Napoli att skapa något i offensiven, speciellt mot försvarsskickliga Roma. Bollen dimper strax därefter ner hos Lorenzo Pellegrini i straffområdet och han kan få in den i mål. Napoli kommer inte riktigt fram efter det. Victor Osimhen blir även han utvisad och därefter kommer en så kallad ridå ner. Snarare är det Lukaku som jagar en utökning, något han också får i 96’. Matchen slutar 2-0.

En viktig seger för Roma som nu passerar Napoli i tabellen på en sjätteplats. Matcher som denna är Mourinho expert på. När motståndaren är formsvaga och framförallt osäkra. Få lag är lika bra på att framkalla osäkerhet som Roma är. Mourinhos fotboll är lite utformad för det. Till skillnad från den numera populära bollinnehavsinriktade fotbollen, går Mourinhos fotboll ut på att ge bollen till motståndarna och låta dem attackera och ha bollinnehavet. Ett osäkert lag som Napoli, synas då lätt, eftersom de inte har så mycket att komma med.

Omgångens städning:
Bologna städar av ännu ett topplag. Roma, Inter och Atalanta har varit motståndet de tre senaste matcherna där man vunnit alla tre. I omgångens match mot Atalanta hade man 60% bollinnehav, 66% i första halvlek, imponerande siffror. Det är däremot inte Bologna som kommer till flest lägen i första halvlek, utan Atalanta kommer rätt så bra i banan, men får inte någon utdelning. Atalanta har inte riktigt alla vindar med sig och istället kan skotten Lewis Ferguson göra 1-0 i slutskedet av matchen, något som också blir slutresultatet. Ännu en match Bologna städar av. Hur länge kan detta fortsätta?

Omgångens kritik:
Denna omgången tog Salernitana mot Milan i Salerno. Milan bjöd på en högst tveksam insats. Salernitana har stundtals fri lejd och kan utan mycket stopp från Milan göra lite vad de vill. Detta skvallrar även om resultatet, eftersom Milan släpper in två mål. Bortalagets sena kvitteringsmål gör att de ska vara tacksamma för den poäng de får med sig. Någon som inte höll tillbaka i efterspelet av matchen var Arrigo Sacchi. I hans kolumn i La Gazzetta dello Sport säger han att Milan inte är ett lag och sågar deras individualistiska spelsätt. Sacchi saknar kontinuitet och ett kollektiv. Tränarlegendaren förklarar också Milans långa skadelista med detta.

En sak är säker: detta är inte första gången Milan gör en insats som denna. Om man vill vara med och slåss längst upp i tabellen så måste man vinna matcher som dessa. Även om Pioli är lite väl hård i sin kritik i mitt tycke, ligger det mer sanningar än lögner i det, något som Pioli behöver inse.