Lagbanner
Postpartita #18: Total överkörning i Neapel

Postpartita #18: Total överkörning i Neapel

Omgång 18 bjöd på en överkörning av Napoli, Torino är glada i Kevin Spacey och Dybala är frälsare i Rom!

Omgångens överkörning:
Det var inte många som trodde att slutresultatet skulle bli 5-1 i halvlek. 5-1 har iallafall ekat i hela fotbollseuropa i helgen och det med all rätt. För ett par veckor sedan var det inte bara jag som ställde sig frågan om Kvaratskhelia verkligen hade glöden kvar, och så fel man var på det. När betongen på Diego Armando Maradona-stadion gungade mer än på väldigt länge så kunde inte ens den, innan ifrågasatte presidenten Aurelio De Laurentiis som nu gör stor succé, inte hejda sig från att ställa sig upp och sjunga och dansa, med en stark lukt av scudetton. 
   Från start är det Napoli som inleder starkast. När hemmalaget öste på i början så fick dem också med sig 1-0. Kvaratskhelia träffar med sin halv-bicicleta målvakten Szczesny som släpper retur på Osimhens panna och första målet är ett faktum. Juventus är dock inte helt bleka dem. Den, som Hasse Backe skulle säga, kriminellt underskattade Angel Di Maria var inte feg för att visa framfötterna. Efter ett lyckat VM och därmed självförtroendet på ett all-time high är det inte konstigt att det är han som är bäst på plan i Juventus. Drygt fem minuter efter 1-0-målet skänker Rrahmani bollen till Di Maria och från en helt kass vinkel för honom tar han skottet som går i ribban. Di Maria briljans räcker dock inte, Napoli öser på och när det ständigt löpande Osimhen får tag i en boll högt upp banan kan han lägga den till sin vapendragare Kvaratskhelia som skruvar in 2-0 i bortre. Di Maria låter sig inte tystas av det tunga nederlaget och när han väggspelar sig till 2-1 kan man konstatera att utan Di Maria skulle matchen vara död från minut 1 och att Chiesa, som gjorde comeback i startelvan, var helt osynlig. 
   I andra halvlek var det andra bullar. Upprullning. Överkörning. Framförallt ridå. Det var som om Napoli spelade på en helt annan nivå. En helt annan dimension. Inte bara är dem bättre, utan dem får också allt med sig. På en hörna står Rrahmani helt omarkerad drar in en stenhård halvvolley bakom Szczesny. 3-1. När en kvart gått i den andra halvleken lägger Kvaratskhelia ett perfekt inlägg till Osimhen. Tajmingen är så pass perfekt att försvararna inte har en chans att ens komma upp i luften för där är rean Osimhen. 4-1. Det är lekstuga. Makedonen kan sedan förnedra Juventus ännu mer när 5-1 görs genom en styrning på Alex Sandro.
   Med en match från att ha spelat halva säsongen känns Napoli just nu ostoppbara med nio poäng ner till närmaste konkurrent. Med en bevisligen stor, och bra, bredd så ska inte det kommande Champions League-slutspelet, där min gissning är att man tar i andrahand, såvida man inte har så långt ner att man kan sätta Serie A i andrahand. 

Omgångens snedsteg:
Torino-Spezia, ett svårsmält mittenmöte. Eller vad var det egentligen som drog fotbollsvärlden uppmärksamhet? Jo, Kevin Spacey's närvaro. Den oscarsvinnande skådespelaren, som på senare år varit persona non grata i Hollywood, är en älskvärd gäst i Turin och Torino som har tagits emot med öppna armar. Spacey är sedan 2017 anklagad för drygt 20 olika typer av sexualbrott sammanlagt, varav sju av dem han blev dömd till icke-skyldig i London bara dagar innan vistelsen i Turin. Anledningen till besöket i Italien är för att han ska ta emot någon form av hedersmedalj i Museo Del Cinema i Turin. Till skillnad från filmer så tog Torinos president Urbano Cairo emot Spacey med öppna armar. I hans första uttalanden på fem år säger han till italienska medier att “Jag har inte gömt mig, jag har inte bott i en grotta”. Var har han hängt dessa fem år då? Turin är inte en kass gissning. 

  Omgångens frälsare:
Även om resultaten ser nästintill perfekta ut har spelet på planen inte varit en fröjd för ögonen. Paulo Dybala gör så att Roma är värda att titta på just nu. Förvisso, så spelar dem med en man mer från och med hälften av andra halvlek i och med Dodos röda, men det var nog precis det Roma behövde för att få igång maskineriet. Dessutom var iskalla Zaniolo borta med problem i tarmen och det var bara en bonus för anfallsspelet. Firma Abraham-Dybala gjorde det fantastiskt när dem bröt ner Fiorentina. Abraham assisterade två gånger om till Dybala som också han gjorde en dubbel i form av mål. Tillsammans, Dybala i synnerhet, bär dem Roma just nu. 




  Resultat :
 
Napoli Juventus 5-1
1-0 Victor Osimhen 14', 2-0 Khvicha Kvaratskheila 39'
2-1 Angel Di Maria 42' , 3-1 Amir Rrahmani 55' , 4-1 
Victor Osimhen 65', 5-1 Eljif Elmas 72' 
 
Cremonese Monza 2-3
0-1 Patrick Ciurria 8', 0-1 Gianluca Caprari 19', 0-3 
Gianluca Caprari 55', 1-3 Daniel Ciofani 67', 2-3 
Cyriel Dessers 83' 
 
Lecce  Milan 2-2
1-0 Självmål, 2-0 Federico Baschirotto 23', 2-1 Rafael
Leao 58', 2.2 Davide Calabria 70'
 
Inter Hellas Verona 1-0
1-0 Lautaro Martinez 3' 
 
 
Sassuolo Lazio 0-2
0-1 Mattia Zaccagni 48', 0-2 Felipe Anderson 94' 
 
Torino  Spezia  0-1
0-1 M'Bala Nzola 28' 
 
Udinese Bologna 1-2
1-0 Beto 10', 1-1 Nicola Sansone 59', 1-2 Stefan Posch 
80' 
 
Atalanta   Salernitana 8-2
1-0 Jeramie Boga 5', 1-1 Boulaye Dia 10' , 2-1
Ademola Lookman 20', 3-1 Giorgio Scalvini 23' 
4-1 Teun Koopmeiners 38', 5-1 Rasmus Höjlund 41',
6-1 Ademola Lookman 54', 6-2 Hans Caviglia 56',
7-2 Ederson 61', 8-2 Nadir Zortea 85'
 
Roma  Fiorentina 2-0
1-0 Paulo Dybala 40', 2-0 Paulo Dybala 82' 
 
Empoli        Sampdoria 1-0
1-0 Tyronne Ebuehi 55'
 



Tabell:  

 
Tabell:

 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-01-16 22:56:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)