Lagbanner
Postpartita #19: Allt går åt fel håll för Juventus

Postpartita #19: Allt går åt fel håll för Juventus

I omgång 19 av Serie A förändrades Juventus, Inter bjöd på shitshow och Milan behöver Zlatan!

Omgångens förändring:
Juventus har förändrats. Senaste månaderna har det minst sagt varit stormigt utanför planen. Sportsliga ledningen avgick på grund av det som fått namnet “plusvalenze”, där man håsat upp spelarnas värderingar för att sedan kapitalisera på det i skuggan av myndigheter. När domen sedan kom av italiens fotbollförbund (FIGC) under fredagen stod det klart att klubben får 15 poängs avdrag i Serie A och att ledningen som avgick i November får avstängningar. En av de hårdast drabbade blev såklart ex-presidenten Andrea Agnelli som fick en avstängning i två år. Kusinen till Andrea, VD för Exor som är bolaget som äger Juventus, John Elkann har tillsatt Gianluca Ferrero som ny president, för övrigt god vän till John! 
   Sportsligt innebär detta en rejäl degradering tabellmässigt där man nu (med avdraget inräknat) befinner sig på en tionde placering. Fram till och med att domen kom spelade laget en stabil fotboll. Innan förra omgångens haveri mot Napoli så släppte man knappt in mål och vinsterna radade upp sig efter varandra. I denna omgångens möte med Atalanta visade Juventus osäkerheten som man nu bevisligen tagit med sig ut på planen.
   Första målet trillade in i Juventus kasse redan i minut 4 när succémannen Ademola Lookman återigen nätade. Juventus och VAR-rummet svarade dock med en straff till den gamla damen, en straff som sattes dit av Angel Di Maria som fortsätter vara hög på självförtroende. Milik drar dit 2-1 precis innan halvtid. 
   Gasperini med hans magi slutar däremot inte gasa i andra halvlek. Lite har jag luftat tanken att Gasperini-bollen är lite daterad i Italien efter förra säsongens missade Europaplats, men han bara fortsätter. År efter år med nya spelare som man inte har en aning om vilka dem är. Ademola Lookman, Rasmus Höjlund och Jeremie Boga är alla spelare som under den här säsongen utvecklats något enormt och kan nog skeppas vidare till större uppdrag i sommar. Den förstnämnda av de tre assisterar Joakim Maehle till kvitteringsmålet. Ademola Lookman gör återigen mål och skickat Atalanta upp i ledning med 2-3, men sedan kommer en frispark. En frispark som Danilo trycker in längs marken. 
   För Juves del fortsätter poäng att tas, denna gången genom två fasta situationer. En sak kan man konstatera och det är att, även om man mött kanske de två målgladaste lag, Juventus försvar och förmåga att hålla nollor är en bluff. Det har bevisligen berott mer på det svaga motståndet snarare en Juventus skottsäkra backlinje. 
   Juventus ultras-grupperingar är förbannade, på alla vad det verkar. De olika grupperna släppte lös ett gemensamt ställningstagande och var minst sagt besvikna och arga. Supportrarna som är starka förnekare av “Calciopoli” från 2006 när klubben blev degraderade till Serie B säger nu att detta är mycket värre. Till skillnad från då så har klubben nu gjort fel. Ultras-grupperna som sedan den nya arenan “Juventus Stadium” kom till varit i bråk med Agnelli är nu lättade att han är borta samtidigt som dem vet att kommersialiseringen av klubben aldrig kommer sluta. Dem anar också en mörk framtid för klubben: “Från och med idag kommer det vara svårare för ett barn att bli kär i denna tröja”. 
   Går precis allt för Juventus åt fel håll just nu? Ja. Kommer dokumentärer produceras om “Plusvalenze”? Ja. 

Omgångens shitshow:
Empoli, som imponerat stort denna säsong, åkte till San Siro för att möta Inter. Ett välmående Inter som var ett av de lagen som man kanske kände hade något slags häng på Napoli uppe i toppen. Champions League löser dem väl, tänkte man tills dem började spela fotboll. 
   Som sagt så har Empoli imponerat stort över säsongen och ligger nu på en nionde placering, men att man, med lite hjälp slår Inter på bortaplan är mer än bara imponerande. Vändpunkten kommer i minut 40 när Skriniar sparkar den redan huvudskadade Caputo i huvudet och får sitt andra gula kort och därmed åker ut. Därifrån är det i princip bara Andre Onana som står ivägen för Empoli. Empoli kan enkelt hitta nya och fina ytor vilket sedan leder till Tommaso Baldanzis mål. 
   Med bland annat en ribbträff så var det inte Inter dag på jobbet. Det var dock mer än bara en dålig dag på jobbet för att nu är man mitt inne i klustret. 37 poäng står man nu på, samma som Roma, två poäng ner till Atalanta. Kampen om CL-platserna kommer vara den mest intensiva nu när scudetton är klar!

Omgångens ifrågasättande:
Vad händer i de röda delarna av Milano? Sedan återstarten efter VM har Milan en vinst på sex matcher. Känns som om alla i Milan går på 50% av den kapacitet som man är kapabel till. Ingen är särskilt bra, ingen är ens okej. Tomori har på senaste återgått till att vara Chelsea-junior, Inget stämmer för Leao och Giroud känns helt ärligt rätt så mätt (förståeligt dock). 
   Senaste tidens haveri kulminerade i omgångens sista match mot Lazio i Rom där man överkörda. Det starka hemmalaget Lazio var inte enkla att spela igenom, detta samtidigt som allt klaffade för Lazio. Med 2-0 i halvtid så kunde Lazio gå ut med ryggarna raka medan Milan fortfarande kändes slöa och omotiverade. Men det är trots allt drygt halva säsongen kvar och mycket kommer hända. En sak är säker och det är att Zlatan snart är tillbaka helt och om det är någon som Milan behöver just nu är det honom i omklädningsrummet…inte på karibisk strand. 





  Resultat :
 

Hellas Verona Lecce 2-0
1-0 Fabio Depaoli 40', 2-0 Darko Lazovic 54'
 
Salernitana Napoli 0-2
0-1 Giovanni Di Lorenzo 48', 0-2 Victor Osimhen 48'
 
Fiorentina  Torino 0-1
0-1 Aleksei Miranchuk 33'
 
Sampdoria  Udinese 0-1
0-1 Kingsley Ehizibue 88'
 
Monza Sassuolo 1-1
0-1 Gian Marco Ferrari 13', 1-1 Gianluca Caprari 60'
 
Roma   Spezia  0-2
0-1 Stephan El Shaarawy 45', 0-2 Tammy Abraham 49'
 
Juventus Atalanta 3-3
0-1 Ademola Lookman 4', 1-1 Angel Di Maria 25', 2-1
Arkadiusz Milik 34', 2-2 Joakim Maehle 46', 2-3 
Ademola Lookman 53', 3-3 Danilo 65' 
 
Bologna   Cremonese 1-1
0-1 David Okereke 50', 1-1 Självmål 54'
 
Inter  Empoli 0-1
0-1 Tommaso Baldanzi 66' 
 
Lazio        Milan 4-0
1-0 Sergej Milinkovic-Savic 4', 2-0 Mattia Zaccagni 38'
3-0 Luis Alberto 67', 4-0 Felipe Anderson 75' 
 



Tabell:  

 
Tabell:

 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-01-24 22:45:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)