Lagbanner
Postpartita #20: Mourinho nära att sparkas

Postpartita #20: Mourinho nära att sparkas

I omgång 20 i Serie A fortsatte Romas dåliga form, Lazio hyllar Svennis och cirkusen i tabellens nedre skikt fortsätter!

Omgångens spända läge:
Romas prestation denna säsong har inte gått över huvudet på många. Det mycket omtalade “nästa steget” som ledningen i Roma suktat efter sedan Jose Mourinho anslöt till klubben verkar inte ha kommit även denna säsong. Och med “nästa steg” åsyftas att komma ut till Champions League och på riktigt vara med och slåss om Scudetton. Denna säsong har de dåliga formkurvorna dominerat de bra formkurvorna. 

I omgång 20 åkte Roma till Milano och San Siro för att ta sig an Milan. Ett Milan som ännu inte gett upp hoppet om titeln, ett Milan som i alla fall övertygat mig om att laget kommer flåsa Inter och Juventus i nacken inom en snar framtid, om de inte redan gör det. Roma med både Chris Smalling och Paulo Dybala frånvarande, den sistnämnda kanske den viktigaste spelare i laget, så verkar det vara ifall man ska tro på Mourinho. Den argentinska trequartistan fick lämna planen i halvtid i mötet med Lazio i Coppa Italia, efter matchen var Mourinho tydlig: “När Paulo är borta, blir allt svårare”. Med ingen renodlad ersättare till Dybala från start i matchen mot Milan, blev minsann bortalagets brister tydliga, något som Milan kunde utnyttja. Den alltjämt talangfulla fransmannen Yacine Adli är trots allt 23 år men visar att man fortfarande kan ses som “talang” och “lovande” i Milan. Någonting visade han prov på när han drämde dit 1-0 med hjälp av en mycket snyggt genomförd skottfint, som Gianluca Mancini eller någon av de andra hönsen i Romas försvar gick på. Roma har knappt något att kontra med och istället utökar Olivier Giroud till 2-0 i minut 56’. Roma bjuds sedan in i matchen igen när Leandro Paredes gör 2-1 på straff. Inte denna gången heller har man något att komma med. Mourinho hade uppenbarligen rätt, allt blir mycket svårare utan Dybala. Theo Hernandez visar upp sin klass och skjuter upp 3-1 i kaveln och ridån rullas plågsamt ner framför den icke-utvisade Mourinho. 

Roma har det tufft, Mourinho tuffare. Det går inte längre, kanske är det nu som Roma insett att de inte kommer längre än såhär med Mourinho. La Gazzetta dello Sport rapporterade redan efter förlusten i derbyt mot Lazio i Coppa Italia att hashtaggen #mourinhoout trendade på X för första gången på tre år. Det har också kommit rapporter från Sportmediaset om att Romas ägare ska vara missnöjda med både Mourinhos resultat och hans färgstarka uttalanden, exempelvis om domarna och att man därför nu ser över möjligheten att sparka portugisen. Jag tror att man lika gärna kan göra det idag än att vänta ett tag till. Vi har sett vad Mourinho kan göra med detta laget, och i ärlighetens namn är det inte så mycket mer än såhär.

Omgångens hyllning:
Sveriges största tränare genom tiderna, Sven-Göran Eriksson, har under längre period dragits med olika typer av sjukdomar. För drygt ett år sedan meddelade han att han skulle ta ett steg tillbaka från sin sportchefsroll i hemmaklubben IF Karlstad Fotboll. Förra veckan kom det tragiska beskedet att han på sin höjd har ett år kvar att leva på grund av sin cancer, något som han lät meddela i Söndagsintervjun i P1. “Svennis”, namnet som blivit hans, nådde stora framgångar både nationellt och internationellt. Stor blev han i Italien där han tränade Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio, där han skördade största framgångar. I Lazio vann Svennis nästan allt man kunde vinna. Under hans dryga tre år i klubben vann han två Coppa Italia, Italienska supercupen två gånger, UEFA:s Cupvinnarcup, UEFA:s Supercup och sist men inte minst Serie A-titeln 2000. Den andra i Lazios historia och där skrev han sig in som, om inte den största, så en av de största tränarna som tränat Lazio. I omgång 20 fick Svennis ta emot hyllningar och stöttning från supportrar och klubben. På Lazios läktare löd banderollen: “Mr Sven, vi är med dig.” Lazio vann matchen med 1-0 över Lecce. 

Omgångens sparkning:
Empolis tränare Aurelio Andreazzoli får lämna klubben. Davide Nicola ersätter honom. Empolis resultat är inget som Andreazzoli har kunnat skryta om då man ligger på en nittonde plats i tabellen med 13 poäng. Davide Nicola kommer senast från Salernitana som han fick lämna för drygt ett år sedan, där han var tränare från februari 2022 till februari 2023. Den ständiga cirkus i Serie A:s nedre skikt förtjänar en egen serie på Netflix, men jag konstaterar att Nicola mycket väl kan rädda Empoli, han kommer ännu mer sannolikt får sparken han också inom en snar framtid. Lycka till, Davide!

Resultat:
 

Napoli Salernitana  2-1
0-1 Antonio Candreva 29', 1-1 Matteo Politano 49', 2-1
Amir Rahmani 96'
 
Genoa Torino 0-0
 
Hellas Verona    Empoli  2-1
1-0 Milan Duric 3', 2-0 Cyril Ngonge 56', 2-1 Szymon
Zurkowski 64'
Monza Inter 1-5
0-1 Hakan Calhanoglu 12', 0-2 Lautaro Martinez 14', 
0-3 Hakan Calhanoglu 60', 1-3 Matteo Pessina 69', 
1-4 Lautaro Martinez 84', 1-5 Marcus Thuram 88'
 
Lazio Lecce  1-0

1-0 Felipe Anderson 58'

Caglirari  Bologna 2-1
0-1 Riccardo Orsolini 24', 1-1 Andrea Petagna 31', 2-1
Självmål 69'
 
Fiorentina  Udinese 2-2
0-1 Sandi Lovric 10', 1-1 Lucas Beltran 55', 1-2 Florian
Thauvin 73', 2-2 M'Bala Nzola 87'
 
Milan Roma 3-1
1-0 Yacine Adli 11', 2-0 Olivier Giroud 56', 2-1 Leandro 
Paredes 69', 3-1 Theo Hernandez 84'
 
Atalanta Frosinone  3-0
1-0 Teun Koopmeiners 8', 2-0 Ederson 13', 3-0 Charles
De Ketelaere 14', 4-0 Davide Zappacosta 83', 5-0 
Emil Holm 90'

 
 


Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-01-15 22:45:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)