Lagbanner
Postpartita #21: De Rossi återigen kejsare

Postpartita #21: De Rossi återigen kejsare

I omgång 21 i Serie A kommer Daniele De Rossi in som interim, Mike Maignan blir återigen offer för rasism och Dusan Vlahovic visar upp x-faktor!

Omgångens interim:
När Roma förra veckan lät meddela att Jose Mourinho skulle avgå med omedelbar verkan, var portugisens ersättare redan på väg in på träningsplanen. Daniele De Rossi annonserades som interimtränare tills vidare. Den 40-årige mittfältsgeneralen lämnade Roma 2019 efter 18 år i klubben och anses som en av klubbens största, något som tillkännagavs av läktarna på Stadio Olimpico där De Rossi fick förtroende. Samtidigt visade Roma-supportrarna upp sitt stöd och sin kärlek för Mourinho som fick lämna Rom i tårar. De Rossi kommer senast från ett huvudtränaruppdrag i SPAL i Serie B, där han efter 17 matcher fick sparken, mer känt så var han med i staben som ledde Italien till EM-guld 2021. 

De Rossis Roma inledde stabilt och med en mer possession-inriktad fotboll kom också chanserna. Efter ett fint förarbete av Stephan El-Shaarawy kunde Romelu Lukaku placera in 1-0. Strax därefter kom även 2-0 genom Lorenzo Pellegrini och De Rossi hyllades. Matchen var dock långt ifrån klar, Hellas Verona var inte klara. Efter att ett inspel kommit till Michael Folorunshos huvud och sedan in i mål, kommer domaren snabbt in i bilden och dömer bort reduceringen efter att Ricky Karsdorp fallit till marken. Inte heller när Milan Djuric blir tilldelad en straff efter handboll kommer reduceringen efter att Duric dragit bollen någon decimeter över ribban. Istället kommer reduceringen när Folorunsho skjuter en så kallad “knuckleball” som Rui Patricio missbedömer. 2-1. Mer hinner inte gästerna från Verona med. De Rossis första match som tränare för hans klubb slutar 2-1 och tre poäng viktiga poäng för striden om europaplatserna.


Omgångens vedervärdiga:
När formstarka Milan åkte till Udinese för att ta sig an förra årets höstsuccé, slutade det hela med kväljningar. Milan som nu verkar ha stabiliserat sitt lag något nu när både mittfält och anfall har tillsats av samma spelare flertalet matcher senaste tiden. Däribland har Yacien Adli tagit en av tre mittfältsplatser med storm. Milan hade ett tydligt övertag i princip hela matchen, även om Udinese lyckades få in två mål. Även om det dröjde till 83 minuten tills dess att kvitteringsmålet kom och sedan avgörandet genom Noah Okafor på tilläggstid så var segern mer säker än vad resultatet visade.

I fokus hamnade dock inte på det sportsliga utan, som så många gånger tidigare i Italien, på rasism. I slutskedet av den första halvleken, kort efter målet, utsätts Milans målvakt Mike Maignan för rasism från Udineses läktare. Maignan reagerar då och avbryter genom att gå ut mot sidlinjen för att samla laget och gå ut i tunnlarna. Domaren Fabio Maresca signalerar att matchen stoppas för ett avbrott och i arenans PA-system förklaras att rasism inte kommer att tillåtas och därav matchens uppbrott. Matchen återupptogs ungefär 10 minuter senare. 

Ultras från Udineses läktare menar dock att någon rasism aldrig ägt rum. En grupp av Udinese-ultras lät meddela på Instagram att med all teknik, alla människor, högtalare och kameror, så verkar det bara vara Maignan som hörde vad som hände. Vad det verkar är det tydligt vilka som är skyldiga, och enligt ansvariga rättsskipare ska dessa stängas av på livstid. 

Detta är inte första gången Mike Maignan utsätts för liknande situationer av rasism. September 2021, när Maignan nyss anslutit sig till Milan, utsattes han av rasism och frågade sig redan då huruvida tillräckliga åtgärder vidtogs för att straffa de som gjort sig skyldiga. Man får hoppas att samma fråga inte behöver ställas igen, men med allra största sannolikhet är det just den frågan som behöver ställas. 

Borgmästaren i Udine, Alberto Felice De Toni, gick ut och erbjöd Maignan att bli hedersmedborgare i staden och få “nycklarna till staden”. Maignan har ännu inte svarat. 


Omgångens x-faktor:
Sedan Dusan Vlahovic kom till Juventus från Florens har han inte riktigt nått upp till de, förvisso skyhöga, förväntningarna som ställs på honom. 10 mål i ligan förra säsongen är helt klart för lite för Vlahovic. Den unge serben går, likt laget, mycket bättre denna säsongen och man är i allra högsta grad med och kämpar om scudetton. 

I omgången möte med Lecce, fick Vlahovic en avgörande roll. Lecce kunde absolut upp i en nivå som hotade Juventus och kom upp högt offensivt. Det var däremot Juve som tillslut fick de allra vassaste chanserna. I minut 59’ gör Vlahovic 0-1 och tio minuter efter 0-2. X-faktor. Avgörande. Miljardman. Tre ord som många suktar efter bland spelare, ledare och presidenter. Denna säsong lever Vlahovic än så länge upp till dessa. Juventus hänger på Inter i toppen som bara öser på, där ett poängtapp inte står med på kartan. Maskinen Juventus är inte här tillfälligt. Inter kommer få hårdare konkurrens än vad de tror i vår.


Resultat:
 

Roma Hellas Verona  2-1
1-0 Romelu Lukaku 19', 2-0 Lorenzo Pellegini 25', 2-1
Michael Folorunsho 76'
 
Udinese Milan 2-3
0-1 Ruben Loftus-Cheek 31', 1-1 Lazar Samardzic 42',
2-1 Florian Thauvin 62', 2-2 Luka Jovic 83', 2-3
Noah Okafor 93'
 
Frosinone Cagliari   3-1
0-1 Ibrahim Sulemana 26', 1-1 Luca Mazzitelli 64', 2-1
Matias Soulé 75', 3-1 Kaio Jorge 96'
Empoli Monza 3-0
1-0 Szymon Zurkowski 13', 2-0 Szymon Zurkowski 38', 
3-0 Szymon Zurkowski 73'
 
Salernitana Genoa  1-2

1-0 Augustin Martegani 2', 1-1 Mateo Retegui 13', 1-2 
Albert Gudmundsson 58'

Lecce  Juventus 0-3
0-1 Dusan Vlahovic 59', 0-2 Dusan Vlahovic 66', 0-3 
Bremer 85'
 

 
 

Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-01-22 22:05:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)