Lagbanner
Postpartita #22: Ruben Loftus-Cheek visar framfötterna

Postpartita #22: Ruben Loftus-Cheek visar framfötterna

I omgång 22 i Serie A blev det hektiskt på San Siro, Inter fortsätter att visa vinnarkaraktär och en livsbejakande upplevelse på Stadio Olimpico!

Omgångens hektiska:
I Milans jakt på att hänga med i toppen stod Thiago Mottas Bologna i vägen. Ett förvisso formstarkt Milan, på San Siro, men det skulle visa sig vara en hektisk kamp. Matchens inramning handlade till stor del av manifestation mot rasism, med anledning av förra omgångens incidenter riktade mot Mike Maignan. Det var ficklampor som lyste upp hela San Siro och Martin Luther King-citat som prydde storbildsskärmarna. Ett San Siro enat.

Även om matchen var böljande, fram och tillbaka, var den jämn. Lagen gav och tog av varandra. Efter ungefär två tredjedelar av första halvleken, dök den gamle Bayern Munchen-talangen Joshua Zirkzee upp framför mål efter en matchs frånvaro från startelvan. Efter mycket slarv och bolltittande från bägge lagens spelare stod Zirkzee på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde då placera in bollen bakom Maignan. Milan kunde däremot replikera snabbt. När Simon Kjaer får en sko i ansiktet är domare Davide Massa bestämd: straff. Thiago Motta blir förbannad och domaren är lika bestämd där: rött kort. Olivier Giroud lägger inte en så självsäker straff som vi är vana vid att se honom göra och istället kan Bolognas polske målvakt Lukasz Skorupski nypa bollen. Istället för Olivier Giroud är det nu britten Ruben Loftus-Cheeks tur att skina. Inplockad från en bänk på Stamford Bridge har han visat sig vara mer avgörande och viktigare än vad många tänkte på förhand. När jänkaren Christian Pulisic slår in ett fint avvägt inlägg till en inrusande Loftus-Cheek är kvitteringen ett faktum. 

En Tijjani Reijnders-ribba och en Theo Hernandez-stolpe senare kliver Loftus-Cheek in i straffområdet igen och trycker dit 2-1 med pannan. När det då är drygt sju minuter kvar av ordinarie speltid är jag inte ensam om att konstatera tre poäng till Milan och Loftus-Cheek som frälsare; Riccardo Orsolini hade däremot inte fått säga sitt. På matchens tredje straff går bollen nu hela vägen in och Orsolini skjuter, som så många gånger innan, hem poäng till Bologna. Den framtida ryktenas man, Motta, fortsätter elda på i Bologna-brasan. Kanske är det nu man tar sig ut i Europa. Två saker vet vi: Motta är inte kvar på stöveln efter sommaren och att Jesper Karlsson är tillbaka på bänken efter skada. 

Omgångens vinnare:
När man pratar om lag som vinner pratar man om lag som lider sig igenom matcher men ändå tar hem alla poäng. 1-0 segrar. “Det sitter i väggarna” är en förklaring till det som inte sällan nämns. Det är också enskilda individer som har blivit bra på att vinna, eftersom de har vunnit. Zinedine Zidane tog tre raka Champions League-titlar med Real Madrid, som i princip var hans första tränar-gig. Milans 90-tal. Sir Alex Ferguson. Inter säsongen 2023/2024 är “vinnare”.

Säsongen är inte slut, långt ifrån till och med, men sättet Inter tar sig an matcher på är något som vinnande lag gör. I denna omgången stod Champions League-utmanande Fiorentina på andra sidan. Ett Viola starkare än på länge, dessutom i Florens, inte en lätt match för någon. Bollen hinner knappt rulla i en kvart innan Lautaro Martinez gjort sitt nittonde Serie A-mål för säsongen. Därefter är det Fiorentina som maler på. Hemmalagets absolut farligaste chans kommer i form av en straff med dryga 15 minuter kvar. Nico Gonzalez rullar, likt Olivier Giroud, fram bollen till Yann Sommers nävar. Inter tar med sig tre poäng till Milano och en återupptagen serieledning med en poäng och en match i handen. Vinnarna Inter gör det igen. Nu väntar Juventus nästa helg i en tidig seriefinal på San Siro, givetvis är det då den riktiga karaktären behöver visas. 

Omgångens livsbejakande:
När två starka lag fulla med självförtroende möts brukar oftast tempot skruvas upp. När två lag med lågt självförtroende med en svajig självkänsla möts blir det som om lagens energi subtraheras med varandra och någon form av all-time low. Lazio och Napoli är lagen som åsyftas. På Stadio Olimpico gjorde de i helgen upp. Allt annat än det som amerikanarna kallar för “en attraktiv TV-produkt”, bevittnade jag på söndagskvällen. Matchen, som om inte annat var livsbejakande, slutade 0-0. Expected Goals: 0.48-0.16. Ett skott på mål. 

Lazio och Napoli harvar på strax under europaplatserna på en sjunde respektive niondeplacering. Någon radikal förändring i båda lagen finns inte inom en snar framtid vad jag kan se. Eller ja, det skulle väl vara att Victor Osimhen kommer tillbaka från AFCON, men inte ens han vill vara där. Om det fanns en funktion som gjorde det möjligt att snabbspola tills sommaren är hela Norden inte ensamma om att använda den. 

Resultat:
 

Caglirari  Torino 1-2
0-1 Duvan Zapata 23', 0-2 Samuele Ricci 48', 1-2 
Nicolas Viola 77'
 
Atalanta Udinese 2-0
1-0 Aleksei Miranchuk 33', 2-0 Gianluca Scamacca 46'
 
Juventus Empoli   1-1
1-0 Dusan Vlahovic 50', 1-1 Tommaso Baldanzi 70'
Milan Bologna 2-2
0-1 Joshua Zirkzee 29', 1-1 Ruben Loftus-Cheek 45',
2-1 Ruben Loftus-Cheek 83', 2-2 Riccardo Orsolini 92'
 
Genoa Lecce  2-1

0-1 Nikola Krstovic 31', 1-1 Mateo Retegui 70', 2-1 Caleb
Ekuban 76'

Monza  Sassuolo 1-0
1-0 Andrea Colpani 31'

Hellas Verona                Frosinone                       1-1
1-0 Tomas Suslov 48', 1-1 Kaio Jorge 58'

Lazio                            Napoli                              0-0
1-0 Tomas Suslov 48', 1-1 Kaio Jorge 58'

Fiorentina                     Inter                                0-1
0-1 Lautaro Martinez 14'
 

Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-01-29 22:40:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)