Postpartita #26: Domaren avgjorde på straff

I omgång 26 i Serie A avgjorde Orsato på straff, Fiorentina kan ha fått en revival och Calzona gjorde sina första dagar på jobbet!

Omgångens straffspark:
I toppmötet Milan-Atalanta stod bägge lagen inför ett vägskäl. Skulle Milan hänga på Juventus eller skulle Atalanta hänga på Bologna i jakten på Champions League-platserna? San Siro ekade när domare Daniele Orsato blåste i visselpipan. Milan började starkt första kvarten och får efter bara någon minut utdelning när Rafael Leao briljerar med ett solomål. När Atalanta är inne i en bra period uppe på Milans planhalva sparkar Olivier Giroud ner Göteborgaren Emil Holm i straffområdet. Domare Orsato är lite osäker till en början, men går ut till VAR-skärmen för att få det bekräftat: straff. Teun Koopmeiners drämmer dit kvitteringen.

Milan fortsätter att trumma på och är bra mycket bättre än Atalanta i andra halvleken, men får inte riktigt till det. Matchen slutar därför 1-1 och Atalanta kan pusta ut med en poäng hem tillbaka till Bergamo. Atalanta fortsätter ligga två poäng efter Bologna med en match i handen, samtidigt som Milan distanserar sig fem poäng före Bologna. Jakten på Champions League-platserna lever i allra högsta grad och kommer så att göra hela vägen in i kaklet.

Omgångens revival:
Fiorentinas resultat senaste veckorna har inte direkt skvallrat om fin form. Rättare sagt hade Viola bara en vinst i Serie A 2024. Nu var man tillbaka på Artemio Franchi i Florens för att ta sig an Lazio. Fiorentina tog första halvlek med en självklarhet som man saknat tidigare matcher. Andrea Belotti skjuter åtminstone på mål och Nico Gonzalez går sakta men säkert tillbaka till hans form i höstas. Det var dock Lazio som gör första målet genom Luis Alberto i slutminuterna på första halvlek. Fiorentina fortsätter trumma på efter halvtidsvilan och inom tio minuter har man gjort två mål och därutöver missat en straff. 2-1 blir alltså resultatet och därmed går Fiorentina om Lazio i tabellen upp på en sjundeplats. Kanske var detta Fiorentinas revival? För deras egen skull får man hoppas det, för att spelschemat är minst sagt tufft kommande månad med åttondelsfinal i Conference League och Roma, Atalanta, Milan och Juventus i logan. Lycka till!

Omgångens nya tränare:
Francesco Calzonas intåg i Neapel började inte på topp. Hans första uppgift blev att åka ner till Cagliari, vilket såklart aldrig är lätt men något som Napoli alltid ska städa av. Med både Khvicha Kvaratskhelia och Victor Osimhen tillbaka från start hade man trots allt någon form av stabilitet längst fram. Lagen gav och tog av varandra och Cagliari var långt från uddlösa. Det var dock Napoli och Osimhen som tog ledningen i andra halvlek. Den unge angolanen Zito Luvumbo skulle däremot säga sista ordet med en kvittering i minut 97’; 1-1. Viktig poäng för Cagliari i kampen om överlevnad när det nu bara skiljer sig i målskillnad med Hellas Verona om sjuttondeplatsen. Napoli ligger kvar på sin niondeplats, men känslan är att president Aurelio De Laurentiis bara vill få denna säsong överstökad.