Lagbanner
Postpartita #27: Domaren avgjorde Derby della Capitale

Postpartita #27: Domaren avgjorde Derby della Capitale

I omgång 27 av Serie A så tappade domare Davide Massa derbyt totalt, Italien gör succé i Europa, Juventus går mot en bortglömd säsong sportsligt och Zlatan Ibrahimovic blir Serie A:s äldsta genom tiderna!

Omgångens tappade match:
Ett av planetens hetaste derbyn gick av stapeln i Rom, när Lazio tog emot Roma. Mäktiga tifon och inramning är ett stående inslag, så även denna gången. Även Sven Göran Eriksson fick applåder när han infann sig på hans gamla hemmaplan där han tränat både Roma och Lazio. Mourinho syntes dock inte till i Romas tekniska område, då portugisen var avstängd. Men matchplanen kunde inte vara tydligare. Som vanligt så fokuserade man på defensiven och förlitade sig mer på kontringar och fasta situationer snarare än bollinnehav. Lite sömnigare, lite tråkigare…så var även Romas inledning. 
   För det var Lazio som tog tag i taktpinnen från början och hade ett bra tryck på Roma. Som vilket Derby della Capitale som helst så gick det hett till i närkamperna och när Ibañez slänger sig in lite för vårdslöst så väljer domare Davide Massa att dela ut matchens första kort. Standarden sätts där och då, något som präglar hela tillställningen. 24 minuter senare är det som om Ibañez har glömt bort att han fått ett gult och får då ännu ett gult av Massa, och Roma är helt plötsligt en man mindre. 
   Roma får inte fart på sakerna. Dybala får inget att jobba med och därmed utplånas hela Romas offensiv. Tillslut kommer också Lazios 1-0 mål. Zaccagni får in ett välförtjänt mål. Det tar dock inte långt tid innan Roma kvitterar i den sörja som uppstår i Lazios målområde. VAR går dock in och dömer bort målet. Roma hamnar där i en obekväm position då intention under hela matchen varit att ligga lågt, något som nu inte blir så effektiv när laget jagar mål och poäng. En matchen där domare Massa tidigt satte sin prägel på matchen, något som påverkade resultatet i allra högst grad 1-0. Matchen fick även konsekvenser efteråt i form av röda kort där både Adam Marusic och Bryan Cristante blir offer. 
Går Lazio mot en succésäsong? Ja, varför inte. Lazio känns trygga på ett sätt som man sällan slådat. Sarri har verkligen satt sin prägel på den blåa sidan av huvudstaden. Man är nu också ute ur Conference League då svensken Jesper Karlsson sänkte Lazio på deras hemmaplan, en turnering som man var en av favoriterna till att vinna, vilket gör att man kan fokusera hundra procent på Serie A. Eftersom Juventus fifflande med böckerna så ligger man nu på en andraplacering. Lazio har också skaffat sig distans ner till femteplatsen, en EL-plats, dit man har fem poäng ner. 
   Med den stommen som Lazio har, och som jag skulle vilja påstå är bäst i landet, så är det inte konstigt att laget ligger dem ligger, och det är välförtjänt när resten av toppen ser ut att han mellanmjölk-säsonger (minus Napoli såklart). 

Omgångens succé:
Italiensk fotboll gör succé ute på kontinenten! Hela sex lag är vidare till kvartsfinaler i Champions League, Europa League och Conference League. Om man jämför med England som har 4 och Spanien som har 2, så är det en italiensk dominans som vi har att göra med. Med tanke på Italiens frånvaro från den stora scenen i Europa, så kan man nu konstatera att Serie A är tillbaka, kanske inte ekonomiskt och intressemässigt, men iallafall sportsligt vilket ändå betyder mest. 
   Milan, Inter och Napoli hamnade på samma halva av sltspelsträdet. Milan möter Napoli, och Inter möter Benfica. Det är alltså bara Benfica som eventuellt kan stå i vägen för en italiensk klubb i Champions League final, och det kan dom mycket väl göra, men visst borde något av lagen klara av portugiserna. Napoli får nu, lite från ingenstans, ses som en av favoriterna till att vinna Champions League, något som skulle vara historiskt på många sätt. Redan nu är Napoli skrivit historia då man aldrig tidigare nått en kvartsfinal i CL. Om Milan går vidare och Inter krigar sig vidare från Benfica, så kan vi alltså få ett Milanoderby i semifinal. Scenarierna är många och utfallen ofta bra för Italienska klubbarna, nu är det bara upp till bevis. Titeln är i deras händer, iallafall mer än den varit på många år. 
   Juventus och Roma har hamnat på varsin sida av Europa League-trädet och är tillsammans med Manchester United de stora favoriterna. Roma är på sidan som inte innehar har United, därav lite mer tacksam väg till finalen. Det är ju lockande med Juventus-Roma i EL-final!
   Fiorentina är landets representant i Conference League där man ställs mot Lech Poznan i kvartsfinal. Även där ska det sägas att vägen till final inte är den svåraste, om man ska vara helt ärlig. Nice eller Basel står som motståndare om man tar sig vidare. 
   Ja, Italien har redan gjort succé, men mycket ska ha mer. Nu har man faktiskt, på allvar, chans att vinna flera titlar, om alla stjärnor står rätt. 

Omgångens bortglömda säsong:
Juventus ser (förutom Napoli) ut att göra en faktiskt en godkänd säsong. Med poängavdraget inräknat ser det inte ut att vara så mycket att skryta om, men faktum är att Juventus, om man räknar bort avdraget, ligger tvåa, med marginal. Och även om klubben alltid har som målsättning att vinna scudetton så har Juventus, sportsligt sett, gjort en lyckad säsong, något som man kunde man se prov på i omgångens möte mot Inter i Derby d´Italia. 
   Likt Rom-derbyt tidigare på dagen så satte domaren standarden relativt tidigt i matchen. Kanske lite oväntat så var det en svängig match och inledning. Juventus kapitaliserade på det när Kostic tryckte in 0-1 i mitten på första halvlek. Därefter skruvades intensiteten upp ytterligare, men det var inte något som blev särskilt lyckat då det resulterade i avblåsningar istället. Även om Inter ägde bollen för det mesta, kunde man inte stabilisera sitt försvarsspel när väl Juventus attackerade. 
   Några lyckade anfall blev det inte heller, då dem var enkla att manövrera för Juventus. Matchen slutar bara 0-1, i en match som skulle kunna bjuda på mycket mer. I den frustrerade slutforceringen som Inter försökte få igång, dök det bara upp varningar istället. När slutvisslan ekade på San Siro växte frustrationen där Paredes och D'Ambrosio fick syna ett rött var. 
   Juventus som sitter på 41 poäng och 7 poäng upp till Champions League, har ändå imponerat i svallvågorna av “plusvalenze”. Frågan är om laget lyckas med att ta sig till CL, jag ser det inte som helt omöjligt när konkurrensen skenar och laget ser minst sagt starkt och sammansvetsat ut. 

Omgångens äldsta
På många sätt är han äldst, Zlatan, i mötet mot Udinese så blev han också Serie A:s äldsta målskytt genom tiderna. Ett rekord som han fråntog Alessandro Costacurta, som var 41 år och 25 dagar när han tog rekordet. Hur Costacurta tog det rekordet? Jo, på straff mot Udiense, precis likadant som Zlatan nu gjorde. 
   Milan förlorade matchen med 3-1, med Zlatan som enda målskytt, och laget dras bara längre bort från CL-platserna. Om det är någon som ska ta laget till CL är det ändå Zlatan, om inte annat så tror svensken på det själv, det är självklart. Grattis Zlatan! Han som nu ska åka till Sverige för EM-kval mot Belgien och Azerbadjian.

  Resultat :
 

Sassuolo Spezia 1-0
1-0 Domenico Berardi 71''
 
Atalanta   Empoli 2-1
0-1 Tyronne Ebuehi 44', 1-1 Marten de Roon 58', 2-1
Rasmus Höjlund 86'
 
Monza   Cremonese 1-1
0-1 Daniel Ciofani 61', 1-1 Carlos Augusto 69'
 
Salernitana  Bologna 2-2
1-0 Lorenzo Pirola 7', 1-1 Lewis Ferguson 11', 2-1 
Boulaye Dia 64', 2-2 Charalampos Lykogiannis 73'
 
Udinese Milan 3-1
1-0 Roberto Pereyra 9', 1-1 Zlatan Ibrahimovic 49', 2-1 
Beto 51', 3-1 Kingsley Ehizibue 70'
 
Sampdoria    Hellas Verona  3-1
1-0 Manolo Gabbiadini 24', 2-0 Manolo Gabbiadini 35',
2-1 Davide Faraoni 88', 3-1 Alessandro Zanoli 98'
 
Torino Napoli 0-4
0-1 Vistor Osimhen 9', 0-2 Khvicha Kvaratskhelia 35', 
0-3 Victor Osimhen 51', 0-4 Tanguy Ndombele 68'
 
Fiorentina    Lecce 1-0
1-0 Självmål 27'
 
Lazio   Roma 1-0
1-0 Mattia Zaccagni 65'

Inter                        Juventus                                     0-1
1-0 Filip Kostic 23'


Tabell:  

 
Tabell:

UR ARKIVET: Pogba påväg tillbaka - detta kan Juventus förvänta sig
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-03-19 23:40:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)